La Văleni, „județul” amenajează un foișor de 30 de metri pătrați cu 120.000 de lei. Cu bani europeni

2
1368

De câteva zile, muncitorii firmei Ștef Sava Construcții SRL, cu sediul în comuna Podoleni, au demarat lucrările pentru ridicarea unei construcții în curtea Școlii Gimnaziale Văleni. Este vorba despre amenajarea unui foișor pentru activități în aer liber, lucrare ce face parte dintr-un proiect mai amplu finanțat cu fonduri europene, în care parteneri sunt Consiliul Județean Neamț și Casa Corpului Didactic. De altfel, Consiliul Județean Neamț este instituția care, în calitate de autoritate contractantă, gestionează investiția „Amenajare foișor pentru activități în aer liber în localitatea Văleni”. Lucrarea va fi executată de firma din Podoleni în schimbul sumei de 120.261 de lei, TVA inclusă, adică aproximativ 24.000 de euro. Suma pare imensă, mai ales că un calcul simplu arată că un metru pătrat de construcție va ajunge la câteva mii de lei. Constructorul are la dispoziție 60 de zile ca să finalizeze lucrarea. Până acum a turnat fundația.

De cei 120.000 de lei, firma trebuie să construiască un foișor cu o suprafață de 30,08 mp, cu fundație din beton armat cu parapet din zidărie și închideri perimetrale din lemn. Stâlpii și grinzile vor fi din lemn, iar închiderile vor fi realizate din cortine transparente din plastic. Totodată, constructorul va trebui să și doteze foișorul cu dulapuri, mese și bănci.

„Mai repede ridici o casă decât să faci foișorul ăsta”

Societatea care execută lucrarea, Ștef Sava Construcții SRL, a fost înființată în luna mai a acestui an, asociat unic și administrator fiind Ioan Sava, din Podoleni. Contactat de atacul.ro, Sava a declarat că lucrarea este complexă și că regretă că s-a prins în această afacere.

„Mai repede ridici o casă decât să faci foișorul ăsta. Este un foișor făcut în zidărie, e complex, are o parte din lemn. Partea de jos are cărămidă aparentă, are și zid din beton, iar la partea de deasupra vine făcut din lemn. Va fi acoperit cu tablă, stâlpii la partea superioară sunt din lemn. Este destul de greu”, a declarat Sava.

Interesant este că, pe platforma electronică de achiziții telefonice, la rubrica contact a firmei lui Sava acestuia apare un număr de telefon la care răspunde un domn ce este angajat la societatea Stef Edil CDP SRL, controlată de Gheorghe Vlasie – Ginel prin interpuși. Sava ne-a declarat că persoana de la Ștef Edil este cea care a proiectat foișorul. Coincidența face ca foișorul să se afle lângă unul dintre corpurile Școlii Gimnaziale Văleni, unitate de învățământ reabilitată de constructorul Ștef Edil CDP SRL. Proiectul a fost executat de Aqua Project SRL, firmă tot din portofoliul lui Ginel.

 

Cum arată chioșcul în studiul de fezabilitate

La ședința Consiliului Județean Neamț din 10 august, consilierii au aprobat documentația tehnico-economică (faza studiu de fezabilitate) aferentă obiectivului de investiții de interes județean „AMENAJARE FOIȘOR PENTRU ACTIVITĂȚI ÎN AER LIBER LA ȘCOALA DIN LOCALITATEA VĂLENI”, realizat în cadrul proiectului „ȘTEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în județul Neamț”. Valoarea estimată a fost de 122.815,00 lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj în sumă de 77.221,34 lei (inclusiv TVA) și o durată de execuție estimată de 60 de zile calendaristice. Proiectul de hotărâre, votat de aleșii de la toate partidele, are anexat studiul de fezabilitate.

În devizul general actualizat din studiul de fezabilitate, costurile pentru acest proiect au fost împărțite astfel: 14.280 lei – proiectarea; 7.735 lei – asistența tehnică; 77.221 lei – construcții și instalații; 22.282 lei – dotări etc.

De acești bani, constructorul trebuie să ridice foișorul cu următoarele caracteristici:

…. și următoarele dotări:

Pentru toate aceste dotări, cel care a realizat documentația SF a prevăzut o sumă de peste 20.000 de lei.

În studiul de fezabilitate, foișorul de peste 100.000 de lei arată astfel:

I-am trimis fotografia și lui Ioan Sava, patronul firmei care ridică foișorul, iar răspunsul primit a fost că în proiectul tehnic foișorul pe care îl amenajează arată altfel. 

Trebuie spus că devizul general din studiul de fezabilitate s-a oprit la un total general de 103.205 lei, fără TVA, cu 2.000 de lei mai mare față de valoarea cu care proiectul a fost scos la licitație pe platforma publică de achiziții publice.

Daniel MURARU  

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Viki 30 octombrie, 2020 at 14:08 Răspunde

    Metru patrat al unui apartament in piatra neamt ajunge exact cat foisorul de care scrieti. Adica in jur de 500 de euro. Astia de la cj si-au pierdut simtul realitatii de tot, ca doar nu dau de la ei.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.