Sume uriașe pentru administrarea paginii de Facebook a Consiliului Județean. Ziarista Jucan nu se mai dezlipește de banii nemțenilor

3
1479

Facebook nu percepe niciun ban pentru crearea unui cont sau a unei pagini. Administrarea unei pagini de Facebook, așa cum este bine știut, are nevoie de mare știință, iar orice deținător al unui cont pe această rețea de socializare învață imediat cum funcționează. Dacă un puști de câțiva ani poate administra cu succes o pagină de Facebook, la Consiliul Județean Neamț, acolo unde lucrează o armată de oameni, acest serviciu a fost făcut, jumătate din anul 2019, de două entități private, în schimbul unor sume colosale. Asta au descoperit auditorii publici externi care au efectuat un control ce a vizat cheltuirea banului public la Consiliul Județean Neamț (în anul 2019), instituție condusă de inculpatul pentru fapte de corupție Ionel Arsene. Printre constatări, slăbuțe din punctul nostru de vedere, se află și modul în care o parte a presei nemțene a fost îmbuibată de CJ-ul lui Arsene cu bani publici, prin comenzi directe, dar și alte aspecte cum ar fi administrarea paginii de Facebook sau achiziționarea a mii de fotografii, subiect despre care atacul.ro a scris AICI.

12.000 de lei/lunar pentru administrarea paginii de Facebook

Ca orice instituție publică din România, Consiliul Județean Neamț are o pagină de Facebook, care ar trebui să fie administrată de un angajat, de regulă de purtătorul de cuvânt.

Cel care se ocupă de administrarea unei pagini de Facebook, mai ales a unei instituții publice, trebuie să cunoască câteva lucruri simple: să introducă un text, o poză sau mai multe, să distribuie informația în grupuri etc. Adică lucruri pe care le poate face oricine. Numai la Consiliul Județean Neamț a fost nevoie de bani mulți pentru această activitate. 71.400 de lei a costat administrarea paginii de Facebook a Consiliului Județean Neamț, în perioada 31 ianuarie- 14 august 2019, adică aproape 12.000 de lei/lună sau 400 de lei/zi.

Primul contract a fost încheiat cu firma Babilon Press SRL, pentru o perioadă de trei luni (31.01.2019 – 30.04.2019), adică 3 luni, și a avut o valoare de 35.700 lei. Cel de-al doilea contract a fost încheiat cu SC Ghici Computers în data de 14.05.2019, a avut aceeași valoare, de 35.700 lei, și a fost valabil pentru intervalul 14.05. 2019 – 14.08.2019 (3 luni).

Babilon Press SRL, controlată de jurnalista Floriana Jucan (foto), deține publicația Q Magazine, acolo unde lui Ionel Arsene și altor lideri de la PSD li s-au ridicat osanale. Babilon Press SRL a încasat sume considerabile de la Consiliul Județean Neamț și instituții subordonate, contracte despre care atacul.ro a scris AICI, AICI, AICI, AICI și AICI

Ghici Computers SRL este firma care editează o publicație online din Neamț (ziarpiatraneamt.ro) pro PSD și pro Arsene.

Pe bună dreptate, auditorii publici externi au opinat că această activitate plătită cu sume nesimțite putea fi acoperită lejer de unul dintre cei 5 angajați ai Biroului Guvernanță Corporativă, Comunicare și Imagine. În cadrul acestui birou, spun cei de la Camera de Conturi Neamț, există posturi ocupate cu personal calificat în domeniul comunicării și imaginii. Ei trebuie să administreze pagina instituției, nu apropiații președintelui.

Auditorii au mai constatat că pagina de Facebook a fost înființată în 2017, iar de atunci a funcționat, fiind bine administrată, fără sprijinul unor entități private.

Nemulțumiți de constatările auditorilor, reprezentanții Consiliului Județean Neamț au formulat obiecțiuni ce au fost demontate punct cu punct de către Camera de Conturi Neamț.

De exemplu, celor de la Consiliul Județean Neamț le este greu să convingă de ce a fost nevoie să „pompeze” peste 70.000 de lei pentru administrarea paginii Facebook pe o perioadă de 6 luni (31 ianuarie 2019 – 14 august 2019), în condițiile în care a fost gestionată foarte bine de către angajați ai instituției bine plătiți. O demonstrează istoricul paginii care a fost administrată bine de angajații CJ-ului, atât înainte de încheierea celor două contracte, cât și după finalizarea lor. Este clar că la mijloc nu poate fi vorba decât despre o plată mascată făcută din bugetul CJ-ului pentru cei doi amici din presă ai lui Arsene, care controlează revista Q Magazine și ziarpiatraneamt.ro. Nu este deloc de neglijat faptul că majoritatea postărilor de pe pagina oficială a Consiliului Județean Neamț au fost publicate și pe pagina oficială a lui Ionel Arsene, în cea mai mare parte a cazurilor fiind vorba despre „realizările președintelui”.

Rămâne de văzut cum va fi soluționată reclamația CJ-ului de la Curtea de Conturi a României împotriva deciziei Camerei de Conturi Neamț. În cazul în care CJ-ul nu va avea câștig de cauză, se va putea adresa Justiției, iar de aici va începe lupta în instanță.

Daniel MURARU

Arsene și cultul personalității din banii județului. Presa îi ciugulește din palme

Cât plătește Consiliul Județean pentru „trasul” în poză

Complexul Muzeal Neamț pompează alți bani în trompețica pesedistă. Contract de 25.000 de euro

CJ-ul lui Arsene, bani „fără număr” pentru firma unei jurnaliste. A plătit pentru 110 albume mai mult decât au primit 17 comune la rectificare

Prietenii din presă ai PSD-ului, bani publici cu nemiluita. Qmagazine, un nou contract bănos cu o instituție subordonată CJ Neamț

Consiliul Județean Neamț, condus de inculpatul Arsene, plătește 133.280 de lei revistei care o atacă pe Gabriela Firea

Peste 100.000 de lei de la Ministerul Turismului pentru revista care a ridicat-o în slăvi pe Viorica Dăncilă

3 comments

 1. Daniela 30 septembrie, 2020 at 22:56 Răspunde

  Ce determinare din partea auditorilor Camerei Curtii de Conturi Neamt, in ceea ce priveste desfasurarea controlului de la CJ Neamt, in cazul spetei de fata prezentate. Verificari amanuntite ale tuturor documentelor ce fac obiectul cauzei, referiri directe la cei implicati si stabilirea cu precizie a participatiilor…. Vorbim de aceeasi Camera a Curtii de Conturi Neamt, care a desfasurat un control in anul 2018 la UAT Comuna Dobreni, avand ca tematica executia bugetara a anului 2017? La CJ Neamt s-au vazut si consemnat multele nereguli, la Dobreni, pauza, nimic. Cum si prin ce mijloace, primarita Cretu Vasilica a fortat mana celor doi reprezentanti ai Camerei Curtii de Conturi Neamt, astfel incat acestia nu au consemnat nimic in legatura cu faptele penale constatate in legatura cu afacerile derulate in mod direct de catre aceasta cu Popa Valer Intreprindere Individuala?

 2. Stefan 1 octombrie, 2020 at 14:45 Răspunde

  Banii se duc , mai degraba, pentru promovarea paginii, nu pentru administrare.Parerea mea este ca sunt bani aruncati de pomana, CJ nici nu are nevoie de pagina de facebook!

  • Daniela 3 octombrie, 2020 at 13:51 Răspunde

   Banii aceia platiti de prostime, sub forma de taxe si impozite, si folositi dupa cum se afirma, pentru promovarea paginii, se duc spre conturile personale ale unor smecheri, pe dezmaturi si alte chiolhanuri, devin rasplata periodica pentru cei ce-si dau mana cu hotii. A se vedea dubla masura pe care o promoveaza Curtea de Conturi, in pelerinaje denumite generic “controale” prin institutii publice.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.