Arsene și cultul personalității din banii județului. Presa îi ciugulește din palme

5
1274

Ionel Arsene a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Neamț, în fața lui Mugur Cozmanciuc, pe care l-a învins la o diferență de 7 procente. A fost alegerea electoratului nemțean, care nu s-a lăsat influențat de problemele penale ale lui Arsene, judecat pentru fapte de corupție, dar nici de ilegalitățile din instituția pe care o va conduce încă 4 ani. Este de necontestat faptul că victoria în alegeri a lui Arsene se datorează în mare măsură și publicității masive pe care și-a făcut-o în ultimii 4 ani în presă și pe rețelele de socializare. Numai pentru publicitatea pe Facebook, Arsene a cheltuit, din martie 2019 și până în prezent, 177.024 lei (80.7693 lei au fost achitați de Media PR Grup, 34.015 lei, de PSD, iar 62.286 lei, de el), adică aproape 10.000 de lei sau 2.000 de euro în fiecare lună. Numai în ultima săptămână, 20 septembrie – 26 septembrie, Arsene a cheltuit 21.166 delei (suma a fost achitată integral de Media PR Grup) pentru publicitatea pe Facebook.

Cozmanciuc, principalul contracandidat al lui Arsene, a cheltuit 113.317 lei cu publicitatea pe Facebook, în perioada martie 2019 – septembrie 2020, din care 21.560 lei în săptămâna 20-26 septembrie. Banii au fost plătiți celor de la Facebook din conturile PNL-ului.

Numai că Arsene a avut un mare avantaj față de competitorii săi deoarece a folosit logistica și resursele Consiliului Județean Neamț pentru a-și face reclamă. Asta au constatat auditorii Camerei de Conturi Neamț, că Ionel Arsene a folosit, cel puțin în anul 2019, banii CJ-ului pentru a-și face publicitate. Pentru sume mari, anumite publicații din Neamț i-au ridicat adevărate osanale șefului de la județ care, în ultimii 4 ani, a reușit să-și cultive un adevărat cult al personalității. Vorbim de bani publici pentru imaginea lui Arsene. Decizia Camerei de Conturi, datată pe 11 septembrie, a fost adusă la cunoștința consilierilor județeni ieri, 28 septembrie, de către Daniela Soroceanu, secretarul general al județului și om de încredere al lui Arsene. Bineînțeles că întârzierea cu care documentul a ajuns în mâinile consilierilor județeni, după alegerile locale, nu are nicio treabă că fiul Danielei Soroceanu s-a aflat pe listele de candidați PSD la Consiliul Județean Neamț. Mai degrabă pare a fi un gest de a înfige cuțitul în rană liberalilor care, dacă ar fi avut aceste informații, le-ar fi putut folosi în campania electorală. Sau poate că nu, pentru că auditorii externi fac referire, în documentul pe care l-au întocmit, la mai multe instituții media din Neamț cu care liberalii au colaborat în această campanie. Și poate nu ar fi vrut/îndrăznit să-i „șifoneze”. Secretarul județului i-a mai înștiințat pe consilierii județeni că, împotriva constatărilor Camerei de Conturi Neamț, a formulat contestație la Curtea de Conturi a României. 

Presa, plătită ilegal

În 2019, afirmă auditorii Camerei de Conturi, Consiliul Județean Neamț a efectuat cheltuieli cu reclama și publicitatea în valoarea totală de 178.536 lei. Mare parte din această sumă a fost plătită fără a fi respectate prevederile legale, pentru cheltuieli reprezentând contravaloarea articolelor de presă, a materialelor referitoare la promovarea realizărilor lui Arsene, a investițiilor, a vizitelor efectuate de miniștri în județ, inclusiv declarațiile acestora, a inaugurării unor clădiri, precum și reportaje difuzate prin intermediul televiziunilor. Articolele au fost publicate atât în presa online, cât și în ziarele locale tipărite, iar producțiile TV au fost difuzate pe posturile locale de televiziune.

„Pe întreg parcursul anului 2019, reprezentanții entității audiate au angajat cheltuieli și au efectuat plăți pentru servicii de publicare a articolelor în presa locală prin intermediul căilor de comunicare în masă (presa scrisă, presa online etc), cu toate că entitatea, conform prevederilor legale, nu putea angaja cheltuieli, respectiv să le efectueze, decât dacă acestea sunt determinate de autorizările conținute în legi speciale și în legile bugetare anuale”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

Aceștia amintesc faptul că reprezentanții Consiliului Județean Neamț sunt obligați să transmită din oficiu anumite informații, inclusiv pe pagina proprie de internet, dar să și ofere informații persoanelor interesate, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.  

„În concluzie, legislația în materie stabilește nu numai informațiile de interes public care trebuie comunicate obligatoriu și la cerere, dar și care sunt modalitățile efective în care se realizează aceste comunicări. Prestările de servicii contra cost nu intră în sfera dispozițiilor art.15 din Legea nr. 544/2001, prin urmare, se constată că aceste cheltuieli cu reclama și publicitatea, înregistrate de UATJ Neamț în anul 2019 au fost efectuate fără a avea bază legală, contrar prevederilor art. 14 alin.(3) din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale”, se mai arată în raport.

Reprezentanții Consiliului Județean Neamț sunt obligați, conform legii, să informeze în timp util instituțiile media cu privire la conferințele de presă  sau la oricare alte acțiuni publice pe care le organizează. Iar acestea pică în sarcina purtătorului de cuvânt Maria Simona Balint care, conform fișei postului, trebuia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public, așa cum prevede legea. Echipa de audit a stabilit că această obligație nu a fost îndeplinită la Consiliul Județean Neamț, în anul 2019 fiind organizate doar 6 conferințe de presă.

Reprezentanții Curții de Conturi afirmă că serviciile de reclamă și publicitate au fost făcute în baza unor referate de necesitate și a unor comenzi, documente întocmite de persoana cu atribuții în domeniu și aprobate de ordonatorul de credite.

„De remarcat este că toate referatele întocmite, pe lângă datele privind necesitatea achiziționării serviciilor de publicare în mass-media și prețul unitar estimat, contrar prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, indică și denumirile societăților de la care urmează, prin comandă, să fie achiziționat serviciul. De asemenea, s-a constatat că achizițiile au fost realizate direct și în mod constant, de la următoarele societăți: Ghici Computers SRL (ziarpiatraneamt.ro), K Neamț Media SRL (tvmneamț.ro), Quill Pen Paper SRL (zch.ro/mesagerulneamt.ro), Realitatea Media SRL (cotidianul cu același nume), Conex Invest SRL (CNS Roman  ) și Mozaic Fashion SRL (Roman 24). Marea majoritate a articolelor publicate în presa online, pe diverse portaluri, sunt „articole de presă maxim 3000 caractere cu link/foto/video, furnizate de redacție”, iar articolele publicate în presă sunt în totalitate „furnizate de redacție”. Există și situații, puține la număr, în care articolele sunt furnizate spre publicate de către achizitor – UAJT Neamț, situație în care tariful pe articol publicat este mai mic (200 lei fără TVA/articol, față de prețul unui articol furnizat de redacție care este, în genere, de 400 de lei fără TVA/articol)”, se arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

Cum au ajuns banii la presă

În documentul întocmit de auditorii publici externi este descrisă în amănunt metoda folosită la contractarea serviciilor de publicitate și reclamă. 

„Prin referatul de necesitate înregistrat sub nr. 3648/20.02.2019, întocmit de către Balint Maria Simona – consilier în cadrul Biroului Guvernanță Corporativă, Comunicare și Imagine și aprobat de către ordonatorul de credite, se solicită publicarea în mass-media (online și ziare tipărite) a unui material de presă privind salarizarea personalului din unitățile sanitare. În baza acestui referat au fost achiziționate, pe bază de comandă, serviciile de publicare a articolelor care tratează modificarea legislației privind salarizarea personalului medical, plătite de către UAJT după cum urmează:

  • Suma de 476 lei către SC Ghici Computers SRL, pentru publicarea pe portalul ziarpiatraneamt.ro a unui articol cu titlul „Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene a obținut modificarea legii în favoarea angajaților din sănătate”;
  • Suma de 400 de lei către K Neamț Media SRL, pentru publicarea pe portalul tvmneamt.ro a unui articol cu titlul „Salarii majorate la spital. Guvernul a modificat legislația în urma cererii lui Arsene”;
  • Suma de 1.400 de lei către SC Quill Pen Paper SRL, pentru publicarea pe portalurile romanulfinanciar.ro. www.mesagerulneamt.ro, www.zch.ro și stiri-neamt.ro a 4 articole cu titlurile: „A reușit” Președintele CJ Neamț a obținut modificarea legii în favoarea angajaților din sănătate”, „La propunerea lui Ionel Arsene, Guvernul scoate norma de hrană de sub limita sporurilor din Sănătate”, „Veste bună pentru angajații din sănătate: norma de hrană a fost scoasă de sub limita sporurilor” și „Președintele Ionel Arsene a obținut modificarea legii în favoarea angajaților din sănătate”.
  • Suma de 200 de lei către SC Viața Nemțeană SRL, pentru publicarea pe portalul viatanemteană.info a unui articol cu titlul „Vești excelente pentru angajații din sănătate: președintele Ionel Arsene a obținut modificarea legii în favoarea lor”
  • Suma de 1.190 lei către SC Realitatea Media SRL, pentru publicarea în ziarul tipărit Realitatea a unui articol cu titlul „Președintele Ionel Arsene a obținut modificarea legii în favoarea angajaților din sănătate”.
  • Suma de 2.200 lei către SC Quill Pen Paper SRL, pentru publicarea: pe portalul zch.ro a unui articol cu titlul „Ministrul Transporturilor: Drumul Piatra Neanț – Bacău va fi cu totul nou, de la zero, cu fonduri nerambursabile”; pe portalul mesagerulneamt.ro a unui articol cu titlul „Ministerul Transporturilor și șeful CJ Neamț promit la unison: Drumul Bicaz-Poiana Largului gata în maxim 6 luni”; pe portalul www.romanulfinanciar.ro a unui articol cu titlul „Președintele Ionel Arsene și ministrul Răzvan Cuc: Vă asigur că până la finalul mandatului voi rezolva problema infrastructurii în județ”; pe portalul știri-neamt.ro a unui articol cu titlul „Neamț: un nou drum Piatra Neamț-Bacău cu fonduri europene”; în ziarul Monitorul de Neamț și Roman – 2-3 martie 2019, a unui articol cu titlul: „De la ministrul Transporturilor, vești bune pentru drumurile Neamțului”.
  • Suma de 1.190 de lei către SC Realitatea Media SRL pentru publicarea în ziarul tipărit Realitatea a unui articol de presă cu titlul „Ministrul Transportului promite investiții importante în județ”;
  • Suma de 595 lei către SC Sedpress Ceahlăul SRL pentru publicarea în ziarul tipărit Ceahlăul a unui articol de presă cu titlul „Infrastructura rutieră nemțeană, discutată astăzi de ministrul transporturilor și șeful CJ Neamț”.

Concomitent cu solicitarea publicării de articole pe portalurile/ziarele enumerate mai sus (4 portaluri online și 3 ziare tipărite), prin referatul înregistrat sub nr. 4304, tot în data de 01.03.2019, întocmit de același angajat și aprobat de ordonatorul de credite, se solicită achiziționarea serviciilor de transmitere live și de reportaje în jurnalele de știri, având ca subiect vizita ministrului transporturilor în județul Neamț. Aceste servicii contractate, în valoare totală de 2.585 lei, au fost furnizate de 4 societăți și toate abordează aceeași temă. De menționat este că, prin vizualizarea producțiilor realizate de redacțiile SC Mozaic Fashion SRL , R TV Neamț SRL și SC Conex Invest SRL, echipa de audit a constatat că toate conțin și filmarea conferinței de presă organizată în data de 1 martie 2019 la sediul CJ Neamț, la care a participat și ministrul Transporturilor. (…) În lunile iulie și septembrie 2019, ministrul transporturilor a efectuat două vizite în județul Neamț, ocazie cu care, de asemenea, au fost achiziționate servicii de publicitate în presa scrisă și online pe această temă, respectiv producții TV difuzate pe posturile locale de televiziune. Se constată că nu au fost respectate nici principiile unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special ale economiei și eficienței cheltuielilor impuse instituțiilor publice, cu atât mai mult cu cât o informație a fost difuzată simultan, contra cost, pe mai multe căi de comunicare, inclusiv pe mai multe portaluri online, deși acces, prin conexiune la internet, la informația de pe un singur portal poate avea oricine și de oriunde. (…) Echipa de audit concluzionează că, prin informațiile publicate în mass-media, în baza comenzilor făcute de UAJT Neamț, cum ar fi spre exemplu anunțarea realizărilor autorităților locale prin demnitarii săi, vizitele miniștrilor în județul Neamț, inclusiv declarațiile acestora, inaugurarea unor clădiri cu orice scop, diverse evenimente prin care reprezentanții autorității locale urmăresc publicitatea proprie pe seama fondurilor publice, nu reprezintă informații pentru a căror transmitere se impune a efectua plăți din bugetul unității administrativ teritoriale.(…)”, se mai arată în raportul Camerei de Conturi Neamț.

Cât și cui a plătit Consiliul Județean Neamț pentru servicii de fotografie, administrarea paginii de Facebook și care a fost valoarea totală a prejudiciului adus bugetului județului prin plățile ilegale de reclamă și publicitate, în curând.

Daniel MURARU

Citește și:

Consiliul Județean plătește bani grei pentru articole, felicitări și comunicate

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. De la lume adunate 29 septembrie, 2020 at 21:27 Răspunde

    Pacat de judetul asta. Timp de 4 ani „vom fi ce am fost si mai mult decat atat” niste ….. . Vorba din popor „Calicul, daca nu e fudul, parca nu e prost destul.”..adaptata la vremurile noastre. Unii din PNL si – au dat mana cu unii din PSD impotriva propriei conduceri. Leoreanu tine mortis sa detina controlul organizatiei si a facut ce i-a stat in putinta sa saboteze propriul lider de partid ca vorba aia nu e din Neamt. Da nu e tot roman? Pai la conducerea tarii e un neamt, la un sector vine o frantuzoaica, prin Ardeal avem nemti sadea si unguri asijderea. Despre ce vorbim aici? O curvareala politica e in judetul asta….sa vedeti cu pretentii vine dom profesor acusica…ca el e prins intr-un proiect national…VREA UN MINISTER fratilor si in schimbul ajutorului dat , va fi ajutat. Intrebati „telefonul” Oana Bulai, omul de legatura dintre tov Arsene si Leoreanu. Nu ii iau apararea lui Cozmanciuc, dar isi trage pacatele pentru increderea pe care a avut-o in unii oameni din partid. Domnule Cozmanciuc, noi astia din Neamt suntem „nationaliștii”, prezenta dvs. In PNL local a creat la unii o reactie tip urticarie si nu vor sa se corceasca si pace, ei sunt cu pedigri…familie regala de Roman.
    Vazusem la tv reactia lui Cozmanciuc fata de Carabela…e si normala cred pentru ca fara ajutorul lui, Caramelea ramanea un simplu muritor de rand. Sa se spuna neamurile sale, mai cu seama „unchiu”

  2. Varga Szandor Andrasz 1 octombrie, 2020 at 18:20 Răspunde

    Când o arată Moldova ca orașele din Ardeal mai discutam .
    De la Carpați încoace se intra in mioritic land, sărăcie, fudulie, lene și neamuri proaste .
    Deși săraci , de 30 de ani invariabil aleg pesedeaua fara probleme de conștiință, de altfel numa in Moldova mai vezi lume la birt in apă până la genunchi și cu sticla în mână râzând de personalul militar care le curăță satul de noroaie vara și de zăpadă iarna .
    Dar în rest făloși de numa numa .

  3. Dana 2 octombrie, 2020 at 09:20 Răspunde

    Moldova nu arata niciodata ca Ardealul. De ce? Lipsa de educatie este un factor decisiv in evolutie. Inainte de existenta problemelor de constiinta, trebuie se existe constiinta. In Moldova exista baieti destepti si o gloata de birtari, exista cinematografe ambulante care ruleaza desene animate in timpul campaniilor electorale (culmea prostiei, mai trebuie si rezervare online pentru participare), distribuitori de placinte cu „ravase”, banane si caramizi, fini si cumetrii si multe alte nimicuri. Istoria si viitorul vor confirma faptul ca Moldova va muri incet si sigur.

  4. Surdu 3 octombrie, 2020 at 21:43 Răspunde

    Oameni buni aveti dreptate. Domnule Varga, fara dubiu ca asa este. Am avut ocazia sa calatoresc mai mult in Ardeal. Alta lume. Mult mai civilizati, mai culti….sub influenta occidentuluu. Si la noi ar trebui sa fie la fel pentru ca sunt multi moldoveni…nemteni…plecati in strainatate, unde au avut contact cu civilizatia, cultura occidentala…dar parca astea nu prind la moldoveni. Ce facem? Inca 4 ani vom fi intr-o bula atemporala…pierdem 4 ani din viata pentru ceea ce am facut. Spun am facut pentru ca vina este a noastra a tuturor. Fonduri guvernamentale nu vor veni pentru ca guvernul e galben iar CJ e rosu….Va aduceti aminte Bacaul pe vremea lui Sechelariu…era super curat iar dupa el dezastru

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.