I-am pus la treabă! Li s-a ridicat vălul și au început să vadă dezastrul provocat de balastiere

3
4660

Seria dezvăluirilor publicate de atacul.ro, cu privire la poluarea produsă de balastierele amenajate pe cursurile de apă din județul Neamț și nu numai, au avut impact asupra autorităților. La doar câteva zile de când arătam că poluarea produsă de balastiere se vede și satelit, la propriu, o echipă de control a Administrației Naționale „Apele Române” a descins în zonă, iar în urma verificărilor efectuate a aplicat trei amenzi în valoare totală de peste 100.000 de lei. De asemenea, distrugerile provocate de balastiere în aria protejată Lunca Siretului Mijlociu, în zona comunei ieșene Alexandru Ioan Cuza, unde funcționează 8 balastiere pe o lungime de 20 de kilometri, prezentată pe larg de atacul.ro, a trimis la fața locului două echipe de control. Una de la „Apele Române”, iar cealaltă de la Garda de Mediu. Mai ghinioniști, cei de la „Apele Române” au găsit funcționând doar o singură balastieră din cele 8. Mai norocoși au fost comisarii Gărzii de Mediu care au găsit mai multe balastiere active, pe care le-au verificat.

Neamț: de la 26 de controale în semestru I, la 82 îln al II-lea  

În primul semestru al anului trecut, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, care are ca și zonă de acțiune județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și Siretul, în zona controlată de SHI Pașcani, a efectuat 133 de controale la balastiere. Rezultatul verificărilor a fost surprinzător: nicio amendă aplicată. Doar două avertismente.

Al doilea semestru a însemnat mai multă implicare pentru cei de la ABA Siret care, până la jumătatea lunii decembrie 2019, au efectuat, numai în județul Neamț, 82 de controale la balastiere, aplicând 5 amenzi în valoare totală de 165.000 de lei. De asemenea, inspectorii ABA Siret au întocmit plângeri penale în 6 cazuri, în cele mai multe fiind vorba despre furturi de agregate minerale (nipis și pietriș). Cele mai multe amenzi, 3 în valoare totală de 105.000 lei, au fost aplicate în prima parte a lunii decembrie, după ce ABA Siret s-a autosesizat în urma articolului „Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere”, publicat în 3 decembrie. Datele noastre arată că proprietarii a 3 balastiere, care au exploatări pe râul Moldova, în zona Romanului și în zona Tupilați, au fost sancționați pentru poluarea apei. Este vorba de deversarea, în râul Siret, a apei folosită la spălarea agregatelor (pietrișului). Informațiile pe care le deținem indică faptul că și echipa Gărzii de Mediu, trimisă de la București de noul ministru al Mediului, a împărțit amenzi proprietarilor de balastiere de pe râurile Siret, Moldova și Bistrița

Afaceri protejate

Afacerilor cu agregate minerale (nisip și pietriș) sunt bine cunoscute de toți cei care ar trebui să se implice și să stopeze distrugerea cursurilor de apă. Autoritățile știu foarte bine că, de cele mai multe ori, exploatarea este haotică, iar furturile în creștere, însă nu intervin, fie că sunt dezinteresate, fie că cedează în fața presiunilor din zona politică. Însă, primii care ar trebui să intervină și să-i pună la punct pe cei care nu respectă legea sunt cei de la „Apele Române” care, în teritoriu, se bazează pe administrațiile bazinale de apă (ABA) și pe sistemele de gospodărire a apelor (SGA). De exemplu, cei de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău, care au în administrare cursurile de apă din patru județe, au făcut, atenție!, în 6 luni (1 ianuarie-30 iunie 2019), doar 133 de controale la balastiere, așa cum menționam anterior.

Cele mai multe probleme identificate au fost legate de  decantoarele colmatate și de exploatările fără avize sau autorizații legale. În județul Neamț au fost controlate, în primele 6 luni ale anului trecut, doar 26 de puncte de explotare a agregatelor minerale. De exemplu, balastiera societății Andrei Construct SRL Podoleni funcționa, la data controlului, cu autorizația de gospodărire a apelor expirată. În acest caz, inspectorii nu au dat nici măcar un avertisment. Același lucru s-a constatat și în cazul firmei Laura Turism SRL care exploatează gresie la Brateșul Unguresc (Tarcău). În ambele cazuri au fost aplicate avertismente.

Daniel MURARU

Citeste si:

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

Aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, măcelărită de mafia balastierelor

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

 

3 comments

  1. Jeguri 24 februarie, 2020 at 08:30 Răspunde

    S-a ridicat valul dar le-a intrat praf in ochi de cand cu vantoasele astea. Ce tara jegoasa avem fix de lumea a treia cum suntem. La cati oameni sunt platiti sa protejeze mediul trebuia sa fie luna. Imi vine sa ma duc sa-i iau si sa-i bag cu nasu-n cacatul celor arunca mizeriile pe drumuri. Asa ar sti cum sa-i gaseasca si sa-i amenze. Si sa-si aduca aminte ca nu-s platiti pentru concursuri de frumusete

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.