Palatul fiului ex-deputatului Munteanu de lângă monumentul istoric Casa Lalu

12
5648

Dorin Andrei Munteanu, fiul fostului deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu, dorește să construiască un adevărat palat în curtea Casei Lalu, cunoscută și sub denumirea Palatul Copiilor, din Piatra-Neamț, creație, ce datează de mai bine de o sută de ani, a arhitectului Carol Zane. Dacă procesul intentat de câțiva vecini, care nu sunt de acord cu investiția soților Munteanu, va fi pierdut, Dorin Andrei va avea liber să-și construiască un imobil cu o suprafață la sol de aproximativ 706 mp, iar aria desfășurată de 2.824 mp. Construcția, după cum se arată în memoriul tehnic semnat de arhitectul Iulian Diaconescu, va cuprinde apartamente și spații pentru circulații pe orizontală și verticală. Pe terenul în suprafață de 1.767 mp, proprietatea soților Dorin Andrei și Ana Munteanu, vor mai fi construite 18 locuri de parcare, inclusiv la subsol. Este de la sine înțeles că o astfel de investiție va modifica substanțial peisajul zonei. De asemenea, ridicare unei construcții S+P+1+M în apropierea Casei Lalu, monument istoric înregistrat ca atare, nu va face decât să știrbească din frumusețea edificiului arhitectului Carol Zane. Specialiștii, însă, au fost de altă părere, așa că au dat aviz pentru ridicarea construcției.

Construcție avizată la Suceava și de arhitectul care a făcut proiectul soților Munteanu

Comisia Zonală pentru Monumente Istorice (CZMI) Suceava a avizat favorabil proiectul soților Munteanu spre disperarea vecinilor nemulțumiți că în zonă o să apară o nouă construcție care „va da ca nuca-n perete”, chiar dacă cei care vor construi vor fi obligați să respecte arhitectura zonei.

La solicitarea atacul.ro, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, a declarat că CZMI Suceava a avizat, în martie 2020, favorabil proiectul de construire al lui Dorin Munteanu, așa că acesta se poate apuca de treabă.

Numai că noua construcție va fi ridicată în apropierea unui monument istoric care, prin lege, beneficiază de o zonă de protecție. Unul dintre vecinii cu care am discutat ne-au spus că decizia CMZI-ului nu i-a surprins, pentru că arhitectul Iulian Diaconescu, care a semnat documentația pentru soții Munteanu (vezi documentul AICI), face parte și din CZMI Suceava cea care a dat avizul pentru construcție. Într-adevăr, arhitectul menționat a făcut parte, între 2018 și 2020, din comisia amintită.

„Eu nu am fost de acord!”

Rocsana Josanu este de părere că răul a fost făcut în momentul în care, în 2007, o altă comisie a acceptat lotizarea fostului teren al monumentului. Cum în zonă există construcții cu același regim de înălțime ca cel pe care vrea să-l construiască soții Munteanu nu este nicio problemă, chiar dacă din punct de vedere moral lucrurile stau cu totul altfel.

Atâta timp cât există avizul CZMI Suceava, Rocsana Josanu afirmă că nu mai poate face nimic: „Este în zonă de protecție, însă este o comisie la Suceava care și-a dat acordul. Mai bine zis o fostă comisie, că acum și-a schimbat componența. Din păcate, nu știu cum au convins fosta comisie de la Iași să dea acordul pentru lotizare, fără preemțiune, fără nimic. Eu nu am fost de acord cu multe decizii luate de aceste comisii, însă, din păcate, comisia are rol decizional, nu consultativ, cum era odată. Adică, ei iau decizia, noi semnăm avizele și noi răspundem în instanțe, în cazul în care suntem acționați în judecată. E o comisie cu rol decizional, dar fără personalitate juridică. Noi, direcțiile din țară, am semnalat de multe ori aceste probleme, dar… ”.

Așadar, cei care au cumpărat teren în zona respectivă doresc să construiască, iar dacă au avizul de la CZMI Suceava o pot face. Numai că, în cazul Munteanu, sunt vecini care se opun, nemulțumiți fiind de regimul de înălțime al noului imobil, dar și de altele. În octombrie 2019, Primăria Piatra-Neamț a emis certificatul de urbanism. (vezi documentul AICI)

Cum a fost scos terenul din curtea Casei Lalu la mezat

Casa Lalu este o adevărată bijuterie arhitecturală, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le are orașul Piatra-Neamț. Calitatea de monument istoric, cu tot ce implică, nu i-a fost atribuită deloc întâmplător, decidenții având obligația să protejeze monumentele istorice, și așa destul de puține, din Piatra Neamț. Numai că, după ce Casa Lalu și terenul aferent (6.828 mp) au fost cumpărate de Primăria Piatra-Neamț de la moștenitorii lui Lalu, tranzacție care a avut loc în 2004, în administrația Pinalti, lucrurile s-au schimbat. În rău, pentru că după numai trei ani din momentul în care primăria plătea 462.500 de euro moștenitorilor lui Lalu, administrația Pinalti, cu sprijinul consilierilor locali, a venit cu una dintre cele mai proaste idei: să împartă cei 6.828 mp de teren și să scoată la licitație loturile. Terenul a fost împărțit în 9 loturi cu suprafețe cuprinse între 400 și 1.250 mp, pe unele dintre ele existând câteva anexe și magazii. Cei care au evaluat terenul au stabilit că prețul pentru un metru pătrat este de 447 de euro, plus încă 100.000 de euro pentru anexele care însumau 406 mp. Există suspiciunea că terenul a fost supraevaluat tocmai pentru a fi cumpărat de cine trebuie, respectiv de persoane din gașca lui Ștefan. Unul dintre cei care au cumpărat teren în curtea Palatului Copiilor și și-a ridicat acolo o vilă este Leonard Cadăr, fost om de casă al lui Pinalti, fost deputat PDL/PSD, fost director la Drupo. Cadăr a construit, prin intermediul firmei Lenon Com SRL, la care deținea părți sociale, o imensă vilă folosind utilajele și angajații de la Drupo, fără ca nimeni să facă ceva pentru a-l opri. Cadăr a declarat pentru atacul.ro că terenul pe care firma sa a construit vila a fost obținut de firma Lenon Com de la Primăria Piatra-Neamț în urma unei compensări. Adică, firma a executat lucrări pentru primărie, iar primăria nu a avut bani și a oferit, în schimbul datoriei, terenul de aproximativ 1.000 mp. În 2016, vila lui Cadăr a fost vândută unui medic chirurg din Piatra-Neamț în schimbul sumei de 160.000 de euro.

Soții Munteanu au cumpărat terenul de la primărie cu un preț de 6 ori mai mic

Din informațiile pe care le deținem, soții Dorin și Ana Munteanu au obținut terenul din curtea Palatului Copiilor prin două contracte de vânzare/cumpărare, unul încheiat cu Primăria Piatra-Neamț, iar cel de-al doilea cu firma Pro Invest SRL, pe vremea când administrator era Constantin Munteanu, fratele lui Ioan Munteanu și unchiul lui Remus Munteanu. În iunie 2014, Pro Invest, firma lui Remus Munteanu, vindea soților Munteanu (Remus și Ana) trei loturi de teren, în suprafață de 445 mp, 408 mp, respectiv 442 mp, toate situate în curtea Palatului Copiilor. Prețul vânzării celor 1.295 mp a fost de 427.003 lei, adică 329 lei/mp. În 6 iunie 2014, când s-a parafat vânzarea, 1 euro era 4,39 lei, ceea ce înseamnă că soții Munteanu au cumpărat de la firma Pro Invest SRL 1.295 mp cu 97.267 de euro, adică 75 de euro/mp. Prețul este nesimțit de mic, dacă ne gândim că Primăria-Neamț scosese la licitație, în 2007, terenul, în urma evaluării, cu un preț de 447 euro/mp. Soții Munteanu au fost norocoși și l-au cumpărat cu un preț de 6 ori mai mic față de cel al evaluatorului. Însă, înainte ca terenul să ajungă la Pro Invest, iar de aici la soții Munteanu, el a mai făcut obiectul a încă două tranzacții. Astfel, cei 1.295 mp fuseseră cumpărați, în 2012, de Pro Invest SRL de la firma Darcons SRL, controlată de Romică Rotaru, tatăl actualului deputat PSD de Neamț Alexandru Rotaru. Asfaltatorul Romică Rotaru , fost vicepreședinte la CJ Neamț din partea PSD, și Ioan Munteanu sunt buni prieteni sau cel puțin erau în perioada în care Darcons SRL vindea terenul lui Pro Invest. Povestea nu se oprește aici, pentru că terenul fusese cumpărat de Darcons SRL de la firma Bercas SA, controlată de Doru Vasile Berea, om cunoscut ca făcând parte din anturajul lui Pinalti. Bercas SRL cumpărase terenurile de la Primăria Piatra-Neamț în anul 2008.

Un alt lot de teren a fost cumpărat, în anul 2013, de soții Munteanu, direct de la Primăria Piatra-Neamț prin licitație publică. Au plătit 331.999 lei pentru 472 mp, adică 703 lei/mp. Adică nici jumătate din prețul de pornire la licitație de 447 euro/mp pe care îl ceruse primăria la primele licitații. De altfel, s-a ajuns la acest preț după organizarea a numeroase licitații la care nu s-a prezentat nimeni dispus să plătească cât a cerut primăria. De exemplu, terenul și anexele de pe lotul cumpărat de soții Munteanu au fost scoase la licitație, în 2008, cu 278.000 de euro, fără să se prezinte nimeni. A urmat noi proceduri, cu prețul scăzut cu 25%, însă nici așa nu s-a arătat nimeni interesat.

În 2013, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care și-au însușit prețurile de piață ale unor bunuri imobile. Printre aceste bunuri imobile se afla și terenul în suprafață de 472 mp din curtea Casei Lalu, teren ce avea să fie cumpărat de soții Munteanu.

Astfel, pe baza unei evaluări realizată de o firmă de profil, valoarea de piață a celor 472 mp teren și construcții a fost stabilită la 315.145 lei. Câteva luni mai târziu, Remus și Ana Munteanu îl cumpărau la licitație cu 331.999 lei. Dacă raportăm suma la prețul inițial de pornire la licitație, de 278.000 de euro, se poate spune că soții Munteanu au făcut o super afacere.

Terenuri ajunse la diferite personaje prin … compensare

Date fiind informațiile pe care le deținem în acest moment, se conturează tot mai clar un scenariu prin care s-a urmărit ca terenurile respective să ajungă la cine trebuie. Prin prețurile mari, cerute inițial, au fost speriați potențialii cumpărători. De asemenea, modul în care anumite firme de casă ale PDL-ului au achiziționat, prin compensare, loturi din curtea Palatului Copiilor, dă serios de gândit. Întrebarea este de ce Primăria Piatra-Neamț, în momentul în care a observat că nu sunt cumpărători pentru cei peste 6.000 de mp de teren din curtea Casei Lalu, nu a renunțat la idee. Putea lejer să vândă tot terenul Ministerului Educației, iar Casa Lalu nu ar fi ajuns să fie sufocată de construcțiile unor potentați ai noilor vremuri. Este evident că primăria nu a urmărit să aducă bani la buget. Scopul a fost cu totul altul, iar răspunsul ar putea sta în contractele de compensare prin care firme de casă au primit terenuri la Casa Lalu în urma unor compensări pentru lucrări executate în contul primăriei.

Daniel MURARU

Citește și:

(FOTO+VIDEO) Cum și-a construit ex-senatorul Cadăr, sub nasul Poliției și serviciilor, vila din curtea Palatului Copiilor, folosind utilaje și muncitori de la Drupo

Cine recunoaște utilajele, dar muncitorii? Sute de poze și filmulețe realizate în timpul ridicării vilei ex-senatorului Cadăr din curtea Palatului Copiilor

 

12 comments

 1. ADY 18 august, 2020 at 19:58 Răspunde

  HOTI MARCA PSD. UNDE SA SPELE BANII FURATI DE LA STAT? DOSARUL LUI LA DIICOT ESTE PUS LA PASTRARE DE 4 ANISORI!!!!! BRAVO PROCURORILOR TATICII BANDITILOR!

  • Stefan 21 august, 2020 at 13:33 Răspunde

   ADY , hotii nu sunt marca PSD, ci marca PDL-PSD!Combinatiile cu terenuri au fost derulate de Pinalti si gasca lui, din care facea parte, bineinteles si Munteanu!

 2. dorina.@ 19 august, 2020 at 06:32 Răspunde

  Dupa ce a dat initial un tun cu agregatele minerale furate de pe raul Moldova prin SC PROINVEST SRL si a fost si cercetat penal de catre IPJ IASI pentru furt de agregate minerale amonte de pod de la TUPILATI comuna MIROSLOVESTI, baiatul lui tata a mai incercat sa fure de pe Cracau fara acte care sa ii permita exploatarea agregatelor si s-a lasat de afacere! Intre timp i-a vandut statia de sortare agregate de la TUPILATI si muntii de agregate fara nici un control din parte SGA Neamt lui SC DANLIN XXL SRL. Intre timp a falimentat si a schimbat si numele societatii!! A vandut si statia de sortare si betoane de la CORDUN ! De ! lacomia se plateste nea IOAN!!! Urmeaza scadenta!

 3. FLORIN 19 august, 2020 at 08:25 Răspunde

  Asta se intampla cand populatia de analfabeti si cocalari scuipatori de seminte si tatuati pe creier se duc la vot si voteaza perpetuarea administratiei mafioto interlope de 20 de ani in acest oras unde PSD=PDL=PNL=PMP la FURACIUNI.
  Au desfiintat un parculet de sub Pietricica pentru a face un service auto/Ivanov
  Au desfiintat/vandut unui valutist un parc vizavi de posta veche pentru a se face o cladire de sticla in care s-a mutat Tribunalul…va dati seama ce mizerie este in spatele acestei afaceri?
  Cat despre arhitectul de 2 bani profesional Iulian Diaconescu care este nelipsit de la toate tunurile financiare care s-au dat in Piatra Neamt ne intrebam cu totii de ce nu este condamnat pana in prezent?
  Insa,cei mai vinovati nu sunt cei care fura…sunt institutiile esuate, praf de coruptie/incompetenta care sunt slugile mafiei politice si a clanurilor interlope adica DIICOT/IPJ/SRI/PARCHET platite cu salarii halucinante si pensii absolut degeaba care reprezinta cel mai mare furt din banii publici.
  Pana ce aceste instututii corupte si incompetente nu vor fi desfiintate si refacute de la zero aceasta tara nu are nici un viitor,vom asista in continuare la hotii pe banda rulanta,anchete musamalizate,inchise sau bagatelizate.

 4. constantin 19 august, 2020 at 09:07 Răspunde

  Incepe sa prinda contur hotiile regizate de cel mai iubit fiu al Borsenilor din Razboieni.De meserie trombonist format in cap-uri si baiat bun la toate, folosit din plin de Maria Gheorghe, dupa lovitura de stat din 1989 a trecut la atac.Interlopul Gheorghita Mararu a fost mic copil in zona imobiliara fata de ion.Folosind din plin copii si sotia a pus stapanire pe oras.Nu au nici o treaba copii cu averea acumulata.Asa cum cladirile interlopilor scosi din functiune au devenit ca o pecengena pentru oras si faimoasele lui ion vor intra in adormire.Priviti ce se intampla cu “cldirea de la mila domnului”Asa cum pionerii se bucurau de “cetatea lor” si saracii orasului gaseau ieftin de mancare la mila domnului.Ce punem in loc:betoane si impostori ca fiind oameni de afaceri.Mai degraba cadar se ruga de copii de la casa pionerilor sa-l invete sa citeasca si sa scrie, iar ion reguli ale bunului simt si modestie.

 5. Stefan 19 august, 2020 at 10:21 Răspunde

  Asta este mafia lui Pinalti, transpartinica si plina de tupeu!Si-au batut joc de oras, au construit pe fiecare petic de teren in zonele cele mai bune, inclusiv intre blocuri!
  Nu e singura magarie:va mai aduc aminte de blocul de langa Agentia de Mediu (blocul Miutei), blocul de vizavi de Posta (al unui camatar), service-ul lui Ivanov de pe Orhei, etc…

 6. Ion 19 august, 2020 at 11:48 Răspunde

  revoltator dar nimic nu se poate schimba cand indivizi care alesi sa aiba grija de starea natiei se imbuiba cu nesimtire si tupeu din ograda comunitatii. pai comunistii erau mici copii fata de ce fac ,,capitalistii,, fie ca sunt vopsiti rosu galben albastru tupeul este maxim. arhitectul ala nu stia zonei situatia – il doare la basca la el sa iasa banu fost mentor pesede mare scula la bucale acum pensionat pe ,,falnicul,, de odinioară munteanu il doare in cot de legi totul unge cu lovele. politicienii jagardelele țării

 7. VOVI 13 octombrie, 2020 at 15:35 Răspunde

  Nu trebuiau date loturi construibile în curtea respectivă! Dar datoriile lui Pinalti către susținători erau mari….. Acuma, în altă ordine de idei, P+1E+M nu prea arfi BLOC….

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.