Aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, măcelărită de mafia balastierelor

8
9059

Grija autorităților pentru mediul înconjurător este egală cu zero, mai ales acolo unde interesele financiare ale diverselor grupări infracționale primează. Așa s-a ajuns ca, în România, resurse ca lemnul sau agregatele minerale să fie exploatate haotic, după cum vor unii sau alții, fără ca reprezentanții statului să intervină. Mafia balastierelor acționează în toată țara de ani, beneficiind de complicitatea celor care ar trebui să-i supravegheze și să-i sancționeze, dacă este cazul: „Apele Române”, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Poliție etc. Așa s-a ajuns ca cele mai multe cursuri de apă din țară să arate îngrozitor, lucru care se observă lesne în fotografiile realizate din satelit. Poluarea este la ea acasă, cele mai multe firme deținătoare de balastiere tratând subiectul „grija față de mediul înconjurător” la diverse. Numărul balastierelor, care apar ca urmare a eliberării de autorizații de către „Apele Române”, s-a triplat în ultimii ani. S-a ajuns, de exemplu, ca pe un curs de apă să funcționeze zeci de balastiere. De exemplu, de la captarea de apă de la Pildești – Simionești și până la podul de la Tupilați, pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri, funcționează opt balastiere, adică una la 2,5 kilometri. Că acolo este arie naturală protejată, Situl Natura 2000, nu i-a împiedicat pe cei de la „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, să permită proprietarilor balastierelor să măcelărească zona.

 Exploatările de nisip și pietriș afectează speciile de păsări protejate

O situație similară am descoperit-o recent pe cursul râului Siret, la câțiva kilometri de granița dintre Neamț și Iași, pe raza satului Șcheia, comuna Alexandru Ioan Cuza. În amonte de podul de la Șcheia, pe o distanță de 16 kilometri, funcționează șase balastiere, iar în aval, pe o distanță de 4 kilometri, sunt două balastiere.

Amonte pod:

Aval pod:

Aproape toate balstierele sunt cu probleme, după cum ne-a precizat un specialist hidrotehnist. În zona în care funcționează cele opt balastiere, respectiv pe o distanță de 20 de kilometri (o balastieră la 2,5 km), este arie naturală protejată încă din anul 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană. De altfel, grija față de mediul înconjurător a fost o condiție de bază pentru a fi acceptați în UE. Așadar, din 2007, între Pașcani și Roman avem aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, în care trăiesc mai multe specii de păsări protejate. Acest lucru înseamnă că zonă activitatea de exploatare a agregatelor minerale ar trebui să fie cel puțin atent monitorizată, dacă nu anulată. În planul de management al Sitului Natura 2000, în Lunca Siretului Mijlociu, sunt nominalizate zeci de specii de păsări protejate, iar factorii negativi care influenţează această arie sunt: braconajul piscicol, poluarea apei, exploatările de nisip şi pietriş, vandalismul.

Au eliminat custorii de arii protejate, în favoarea exploatatorilor

În același document, la capitolul ”Măsuri” aflăm că este interzisă extragerea de agregate minerale, sortarea și transportul agregatelor în perimetrul sitului în intervalul anual corespunzător perioadei de cuibărire a păsărilor și de prohibiție la pescuit, 15 martie-15 august. Cum PSD-ul a eliminat, în vara anului 2018, custozii din ariile protejate, proprietarii de balastiere au rămas „jupâni pe moșie”, pentru că nu îi mai verifică nimeni dacă respectă perioada în care este interzisă exploatarea agregatelor minerale. Această sarcină este, acum, a Agenției Naționale de Arii Protejate care, pentru Moldova, are maximum cinci inspectori de teren. Insuficient.

Revenind la cele opt balastiere din amonte și aval de podul Șcheia, pe drumul dintre Roman și Iași, un specialist în hidrotehnică ne-a declarat că aproape toate exploatează haotic agregate minerale din albia Siretului. Cei care ar trebui să-i verifice, Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani, aflat în subordinea ABA Siret-Bacău, nu prea ar fi interesați, iar motivele sunt lesne de înțeles.

Balastierele din amonte de pod:

Balastierele din aval de pod:

Așa cum se poate observa, aria naturală protejată Lunca Siretului Mijlociu este măcelărită de către cei care exploatează agregate minerale, iar de verificat nu-i prea verifică nimeni. Pentru că există un mare interes pentru protejarea mafiei balastierelor, dar și pentru că foștii guvervanți au avut grijă să desființeze custozii ariilor protejate.

(Sursa foto: www.google.com/maps)

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

Criza apei de la Roman. Nimeni nu vrea să deranjeze „mafia balastierelor”

Au turbat! Vor să-l mazilească pe inspectorul de la „Ape” care a controlat balastierele lui Ginel     

Supărare mare la „Apele Române”. De la dezvăluirile despre mafia balastierelor li se trage

Licitații pentru zece balastiere pe râurile din Neamț: „O golăneală de ani de zile, manevrele sunt aceleași!”

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. David 17 ianuarie, 2020 at 17:22 Răspunde

    Statul a infiintat o institutie care se ocupa de aceste arii protejate, agentia nationala de arii protejate. Cica nenicii astia administreaza toate ariile protejate. Un tip de la garda de mediu, nu din Neamt, mi-a spus ca principalii vinovati care aproba asemenea jaf sunt cei care se ocupa de ape. Imi mai spunea ca apele incaseaza taxe foarte mari de la aceste balastiere pe baza unor contracte de inchiriere legale si asa se explica de ce au salarii atat de mari. Comisarul de la garda spunea ca 99% au acte legale pentru ceea ce fac si la controale nu pot sa-i amendeze decat pentru hartiile si chistoacele pe care nu le arunca la cosul de gunoi. Sunt si cazuri in care sunt date amenzi uriase unora care nu respecta regulile. Atunci stau si ma intreb de ce si-a pus soseta atatia oameni pe la ape la Bacau gen Marcoci, Popescu, Agaleanu si o intreaga sleatca de hoti. Ca sa le poata da balastiere lui Ginel, Nita, Archip, Rotaru etc. Cred ca pentru soseta este afacerea vietii.

  2. Virgil 17 ianuarie, 2020 at 17:48 Răspunde

    Vad ca si in Iasi e acelasi dezastru ca si in Neamt. Nu m-ar mira ca tot Ginel sa aiba balastiere pe acolo. Nu a existat balastiera care sa se fi deschis fara sa fie aprobata de Arsene. Multe dintre ele au fost deschise ca materie prima pentru golania gigantica pe care o punea la cale Arsene pentru tronsonul de autostrada Targu Neamt la Iasi, unde vroia sa construiasca drumul prin parteneriat public privat unde erau necesare cantitati uriase de balastru. Doar ca ieri actualul guvern le-a stricat socotelile in jaful secolului si a hotarat ca autostrada sa se faca pe fonduri europene. Sper ca nu a apucat sa ia comisioane. In cateva luni mai mult de jumatate dintre balastiere se vor inchide pentru ca s-a anulat hotia pentru autostrada. Arsene, ce bine-mi pare ca ai luat teapa.

  3. Dragos 17 ianuarie, 2020 at 18:00 Răspunde

    Stiti vorba prietenilor americani? „Follow the money” asa si in acest caz, trebuie vazut la cine ajung banii. Acele institutii care se ocupa de resurse minerale si la cei care gospodaresc apele. Si nu trebuie decat sa ne uitam in arhiva atacul.ro sa vedem ce personaje se afla la butoanele acestor institutii si mai ales cine este vataful lor. Simplu

  4. mara. 18 ianuarie, 2020 at 10:24 Răspunde

    Poate ca noul Ministru al Mediului dl Costel Alexe, va initia controale „la sange” asa cum a facut cu depozite de deseuri zilele trecute in vederea scoaterii la lumina a dezastrlelor facute de exploatarile de agregate minerale care au distrus cursurile de apa din toate bazinele hidrografice ale tarii!!! Modul iresponsabil si criminal de emitere a actelor de reglementare de gospodarire a apelor in sectiuni de cursuri de apa unde de ani de zile NU MAI SUNT REZERVE!!! Va asteptam Dle Ministru cu actiuni care sa puna LEGEA pe primul plan nu jaful institutionalizat de ani de zile !!

  5. sile. 19 ianuarie, 2020 at 12:54 Răspunde

    Dl Ministru COSTEL ALEXE dovediti ce ati invatat la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde ati urmat un masterat în domeniul mediului – Facultatea de Mediu si dispuneti controale incrucisate in toata Tara sa va dati seama de DEZASTRUL facut de exploatarea agregatelor minerale CU complicitatea conducerii ANAR si a tuturor directorilor manjiti care s-au perindat politic sau pe interese de clan mafiot la Directiile de Ape ulterior Administratiile Bazinale de Ape!!!! Desi au fost zeci de sesizari de la cetateni si de la Institutiile de stat cu greu s-au deranjat activitatile infractionale de ani de zile care au dus la dezastrele existente!!!
    Mutarile politice care au adus incompetenti , corupti, indivizi cercetati penal in fruntea acestor Institutii, au dezvoltat mafia balastierelor, relatiile si increngaturile mafiote de interes de grup local si central!!!
    Domnule Ministru fiti DEMN, DOVEDITI bunele intentii de a respecta LEGEA si cetatenii vor si de partea dumneavoastra nu de partea P.N.L. ca NU la P.N.L. ati urmat facultatea si Masteratul !!Daca nu!! veti fi luati in vizorul cetatenilor si apresei indifferent de orientarile politice!

  6. Tîncă Uraganu 22 ianuarie, 2020 at 21:59 Răspunde

    Pe raul Moldova din Roman/Neamt cica pana in Pascani sunt 9 balastiere pe o raza de 45-50km cam din 5 in 5 km cate una care sapa nonstop zi si noapte pana si duminica. Sunt pescar si va spun ca anul trecut in vara am fost de cel putin 50 de ori pe Moldova la pescuit si va spun si ce am reusit sa prind 5 scobari rataciti si 5 somotei cat o lingura. Mentionez ca apa este neagra tot timpul anului, cred ca au dusparut foarte multe specii de pesti deoarece nu au cum sa se inmulteasca din cauza apei tulburi care se depun pe icre si lapti.

  7. lili. 25 ianuarie, 2020 at 16:17 Răspunde

    Toate materialele aparute recent la ATACUL si Rapoartele de la Srvicii sunt pe masa lui ORBAN, IOHANIS si lui COSTELUS ALEXE sa vedem ce fac ca degeaba zac pe masa lor daca nu ii controleaza si executa pe LEGE institutiile statului ; ar purtea evident sa ii inchida definitiv pentru nerespectarea LEGII!!!dar cine sa o faca!???Cel de la Z garda de mediu Neamt, cica este operat nu se mai simte bine( are probleme de schimbare subofiterul de militie!!!); este in concediu la fel ca si PAVALEANU de la SGA Neamt!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.