Populația județului a dat buzna în bănci, după împrumuturi

0
226

Nemțenii nu țin cont de sfaturile specialiștilor care avertizează că din toamnă ne vom confrunta cu una dintre cele mai crâncene crize economice. Imediat după ce au scăpat de restricțiile impuse de starea de urgență, după mai bine de două luni în care și-au calculat și ultimul bănuț de frica necunoscutului care se deschidea în fața lor, viața a revenit la normal, cu aceleași metehne. Împrumuturile bancare au revenit rapid, cele mai multe fiind contractate pentru bunuri de larg consum. A urmat nevoia de spațiu locativ care, în lipsa economiilor, a fost acoperită tot cu credite. Leul a fost moneda preferată de nemțeni.

Pe de altă parte, mulți dintre cei care au aveau deja credite nu au reușit să îsi plătească ratele la termenele scadente.

În același timp, agenții economici au fost rezervați în privința creditării, ba chiar și-au mai achitat din datoriile pe care le aveau către bănci.

Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) arată că, luna trecută, populația județului a contractat credite în monedă autohtonă în valoare de  6 milioane de lei, din care 4 milioane de lei au fost cheltuiți pe bunuri de larg consum, iar cu 2 milioane de lei și-au achiziționat case. În total, la finele lunii iunie, nemțenii aveau împrumutați peste 1 miliard de lei.

Agenții economici au plătit 6 milioane de lei în contul împrumuturilor în lei, iar datoriile lor au scăzut la 638 de milioane de lei.

Restanțele la creditele în lei au crescut cu 200.000 de lei, luna trecută ajungând la 53,7 milioane de lei.

În ceea ce privește creditele în valută, în iunie, Județul Neamț figura cu împrumuturi de 538 milioane de lei, în scădere cu 3 milioane de lei față de mai. Din totalul creditelor în monedă străină, 284 de milioane de lei aparțineau agenților economici (mai puțin cu 1  million de lei față de mai) și 324 de milioane de lei erau ale populației județului (în scădere cu 3 milioane de lei).

(Sursa foto: www.business-standard.com)

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.