Probleme pentru cumătrul Ginel. Un drum pe care îl face în Bacău, cu prietenul lui Bădălău, s-a surpat

2
2801

Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, se confruntă cu probleme mari în afaceri, calitatea lucrărilor executate de către firma sa, Aqua Parc SRL, și Mavgo Holding SRL, societate pe care o controlează prin interpuși, ridicând serioase semne de întrebare. Zilele acestea, în județul vecin, Bacău, a izbucnit un adevărat scandal, după ce o porțiune din drumul județean 241B (Pădureni – Godovana), proiect executat de o asociere de firme din care fac parte și cele două societăți menționate mai sus, s-a surpat. Cam la fel ca și în cazul drumului județean de la Bisericani, despre care atacul.ro a scris de curând.

Pe lângă porțiunea de drum județean surpată, cetățenii din comuna băcăuană Filipeni reclamă și calitatea proastă a asfaltului, dar și faptul că muncitorii nu ar fi respectat „rețeta”, folosind, în loc de piatră spartă la terasamente, piatra rezultată din demolarea filtrelor stației de epurare de la fostul combinat Carom Onești, cumpărat anul trecut de firma Mavgo Holding SRL. Oamenii spun că, pentru a masca mirosul pietrei aduse de la combinat, muncitorii au acoperit-o rapid cu nisip și cu un strat de asfalt. Toate aspectele au fost aduse la cunoștința ministrului Dezvoltării și celor de la Garda Națională de Mediu de către cetățenii înfuriați de calitatea lucrărilor, dar și a pietrei folosită la terasament. În ultimele zile, muncitorii firmei Mavgo au fost surprinși în timp ce înlocuiau asfaltul în anumite locuri, iar în alte zone aplicau deja plombe.

Contractul este finanțat de Consiliul Județean Bacău, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, un program care, încă de la înființare, a fost o sursă de finanțare pentru baronii locali. A fost metoda prin care pușcăriașul Liviu Dragnea și-a controlat baronii din teritoriu. În județul Bacău, senatorul și președintele PSD Bacău – Dragoș Benea este considerat principalul baron. Bun amic cu Ionel Arsene, președintele CJ Neamț și președinte al PSD Neamț, Benea a avut și el probleme cu DNA, făcând obiectul unui dosar instrumentat de DNA în perioada în care era președintele Consiliului Județean Neamț.

Licitația pentru proiectul „Modernizare DJ 241B, Pădureni-Godovana, km 2 + 370 – 17 + 800” a fost organizată de Consiliul Județean Bacău, fiind atribuită, în luna martie 2019, unei asocieri de șapte firme, printre care și Aqua Parc SRL Roznov și Mavgo Holding SRL. În afară de oferta câștigătoare au mai fost depuse două, tot a unor asocieri de firme. Într-o asociere, Danlin XXL, firma care a colaborat și încă mai colaborează cu Aqua Parc și Mavgo, a fost ofertant lider. Cea de-a treia ofertă a fost depusă de Conextrust SA Bacău, o societate care, la fel ca și Danlin XXL, a câștigat contracte împreună cu Aqua Parc și Mavgo. Așadar, a fost o competiție între firme care, cu alte ocazii, au câștigat împreună licitații.

În iulie 2019, Conextrust SA și Aqua Parc SRL, NBG SRL și Drupo SA au câștigat un contract de peste 150 de milioane de lei ce este finanțat de la bugetul Consiliului Județean Bacău, prin Serviciul Public Județean de Drumuri Bacău, care administrează drumurile județene. Cele patru firme execută lucrări de servicii de întreținere curentă și periodică multianuală iarnă-vară – 2018-2022 a drumurilor județene din administrarea SPJD Bacău. NBG SRL este firma lui Radu Gabriel Bădălău, fiul pesedistului Niculae Bădălău, fostul ministru al Economiei (noiembrie 2018 – octombrie 2019)

Revenind la oferta câștigătoare pentru modernizarea DJ 241 B, contract în valoarea de 26.711.906 lei, fără TVA, pe lângă cele două firme controlate de Ginel, din asociere mai fac parte societățile Bertoni Construct SA (lider), SC Frasinul SRL, Rutier Construct SRL, SC SPC Elite Consulting SRL și SC Expresconstruct TYS SRL.

În imaginile filmate de colegii din presa băcăuană nu se văd decât muncitori și utilaje ce aparțin societății Mavgo Holding SRL, semn că firmele lui Ginel duc greul lucrărilor.

Bertoni Construct SA este o firmă cu sediul în Bragadiru, județul Ilfov, care a avut, în 2018, nici jumătate din cifra de afaceri a firmei Aqua Parc, că de profit nici nu are rost să mai discutăm (299.674 lei profit Bertoni Construct la o cifră de afaceri de 33,6 milioane de lei și 15,6 milioane de lei profit Aqua Parc la o cifră de afaceri de 84,2 milioane de lei). Firma ilfoveană are trei acționari: Popa Valentin Mirel (30%), Grigore Vasile Viorel (3%) și SC Bullock Construction SRL (67%). Cea din urmă firmă, cu sediul în Otopeni, județul Ilfov, este controlată de Grigore Vasile Viorel, asociat unic și administrator. În anii 2000, Grigore a fost asociat într-o firmă cu actualul senator PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu.

Firma Frasinul SRL este controlată de controversatul om de afaceri bistrițean Traian Larionesi, despre care atacul.ro a scris.

Rutier Construct SRL este o firmă de proiectare din județul Neamț.

SC SPC Elite Consluting este din Iași și are ca obiect principal de activitate „Activitati de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. Marian Aolăriței este asociat unic și administrator.

Societatea Expresconstruct TYS SRL are sediul în Bolintin Vale, județul Giurgiu, adică locul de baștină al lui Niculae Bădălău. De altfel, Dragne Tănase, care reprezintă firma Expresconstruct TYS SRL, este, după cum afirmă ziariștii bucureșteni, prieten și fost partener de afaceri de-al lui Bădălău, cei doi cumpărând, în trecut, 16 hectare de pământ de la fostul CAP din Bolintin.

Nu este deloc lipsit de importanță faptul că în momentul în care a fost încheiat contractul pentru DJ 241 B (martie 2019), Bădălău era ministru al Economiei. Aceeași calitate o avea și când firma fiului său a câștigat, în iulie 2019, într-o asociere de mai multe societăți, un contract de peste 150 de milioane de lei cu Consiliul Județean Bacău. Adică același finanțator ca și în cazul DJ 241 B.  Într-un comunicat de presă, Consiliul Județean Bacău a anunțat că nu va recepţiona lucrarea dacă nu respectă toate condiţiile prevăzute în contract. „Dacă după recepţie se vor constata nereguli, firma va fi executată în perioada de garanţie de 60 de luni!”, au anunțat reprezentanții CJ Bacău.

Aqua și Mavgo modernizează și drumurile comunale din Filipeni

Contractul pentru modernizarea drumului județean DJ 241, Pădureni – Godovana, nu este singurul încheiat de firmele lui Ginel în județul vecin. În martie 2020, cele două societăți controlate de cumătrul lui Arsene au câștigat, în asociere, un contract în valoare de 4.940.391 lei, fără TVA, pentru modernizarea a peste 4 kilometri de drumuri comunale în Filipeni.

Este unul dintre multele contracte încheiate de Mavgo și Aqua Parc în Bacău. De altfel, Mavgo Holding SRL și-a mutat, în acest an, sediul din comuna Tașca, județul Neamț, în comuna Buhoci, județul Bacău, acolo unde deține și o balastieră. Anul trecut, Mavgo a achiziționat Carom Onești, tranzacția fiind considerată o surpriză de proporții.

(Sursa foto: Etv Bacău)

Daniel MURARU

2 comments

  1. Radu 19 iulie, 2020 at 13:37 Răspunde

    Firmele nu au nicio problema.In cel mai rau caz, se va retine garantia de buna executie, care e intre 5 si 10% din valoarea lucrarii….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.