Balastiere ilegale protejate de angajați ai Apelor Române

4
2196

Dezvăluirile publicației atacul.ro privind balastiera de pe râul Bistrița a firmei Trust CCDP Roznov, care funcționează fără autorizație de mediu, fac obiectul unei anchete declanșată de Poliția Neamț. Verificări face și Garda de Mediu și, probabil, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. Cum au ratat prinderea în flagrant a utilajelor care excavau și transportau balast, autorităților le-au rămas la îndemână informațiile și fotografiile prezentate de atacul.ro. Pe lângă problema principală, cea a exploatării agregatelor minerale fără autorizație de mediu, șefii de la SGA Neamț trebuie să se ocupe și de o altă chestiune. Este vorba de comportamentul celor de la dispeceratul instituției care au preluat o sesizare telefonică privind exploatarea din balastiera celor de la Trust CCDP. Pentru a le face munca mai ușoară, punem la dispoziția celor din SGA desfășurarea cronologică a dialogului purtat cu cei de la dispecerat.

  1. Luni, 15 iunie, dispecerul SGA Neamț a fost sesizat despre faptul că în amonte de podul care traversează râul Bistrița în orașul Roznov mai multe utilaje excavează balast.
  2. Marți, 16 iunie, dispeceratul SGA a fost contactat din nou, fiind solicitate informații cu privire la sesizarea făcută cu o zi înainte. Angajatul care a răspuns la telefon a comunicat faptul că firma Trust CCDP are perimetru acolo și că excavează legal.
  3. Luni, 22 iunie, în jurul orei prânzului, utilajele Trust CCDP exploatau agregate minerale în același loc.

Tot luni, Agenția pentru Protecția Mediului a comunicat publicației atacul.ro că balastiera Trust CCDP nu este autorizată din punct de vedere al protecției mediului.

  1. Dispeceratul SGA Neamț a fost contactat încă o dată (luni, 22 iunie) pentru a vedea dacă angajații au verificat legalitatea funcționării balastierei. Răspunsul a fost același: în zona podului de Roznov se excavează legal, cu autorizație. Bărbatul care a făcut precizarea a spus că s-a interesat la „băieții care se ocupă cu exploatările/balastierele”, iar aceștia i-au comunicat că Trust CCDP are toate avizele necesare.

În realitate, Trust CCDP exploata ilegal pe lângă cursul râului Bistrița, fără a deține autorizație de mediu. În acest context, este clar că oameni din SGA Neamț ori sunt foarte slab pregătiți profesional și nu știu ce documentele trebuie deținute pentru astfel de operațiuni, ori sunt complici ai celor care exploatează ilegal balast din albiile cursurilor de apă din județ.

Șeful SGA Neamț, tânăra speranță liberală Nechita, are obligația să demareze un control intern care să ducă la identificarea persoanei/persoanelor care au precizat că balastiera funcționa legal. Este inacceptabil ca angajați ai Apelor Române să nu cunoască dacă o balastieră are sau nu toate documentele legale pentru a funcționa.

Daniel MURARU

Citește și:

Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou

Balastiere gigant pe Bistrița pentru firmele Aqua Parc și Trust CCDP, controlate de Ginel și Niță, apropiații lui Arsene

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. liviunu.@ 25 iunie, 2020 at 11:58 Răspunde

    Iaca ca se poate porni ceva pentru aplicarea Legii!! Prea multi sceptici isi dau cu parerea in problema balastierelor!! o fo din gasca lor!!

  2. Vasile 25 iunie, 2020 at 12:55 Răspunde

    Toată jalea asta de pe cursurile de apă din Neamț este știută, si protejată de nemuritorul Pavaleanu omul care a rezistat în genunchi în fața tuturor partidelor de mafioți.Si acum tot el protejează.Noul directori e de…paie.

  3. Virgil 25 iunie, 2020 at 13:37 Răspunde

    I-ati prins si de data asta! Dar cred ca nu conteaza. Oamenii fac ce vor ca si-au tras tara pe care o siluiesc cand si din ce pozitie vor. Nu inteleg ce rol mai are agentia asts Apele Romane in situatia actuala. Nici garda. Nici mediu. Desfiintate ca sa nu mai mancati banii poporului de pomana

  4. MLDPA 25 iunie, 2020 at 14:21 Răspunde

    Domnule Muraru, stiti ca va sustin demersurile mai ales cand vine vorba de SGA NT si ABA Siret dar in cazul de fata era de asteptat ca cei de la SGA NT sa dea semnalul de alarma pentru ca asa se procedeaza: un pandaci in locatie, un alt pandaci la birou. In felul acesta nu se rezolva nimic …este a cata oara cand va asteptati ca institutiile statului sa isi faca treaba? Probabil mai de efect ar fi fost mersul pe art 310 din Codul de Procedura Penala:

    „(1) În cazul infracţiunii flagrante, orice persoană are dreptul să îl prindă pe făptuitor.
    (2) Dacă făptuitorul a fost prins în condiţiile alin. (1), persoana care l-a reţinut trebuie să îl predea de îndată, împreună cu corpurile delicte, precum şi cu obiectele şi înscrisurile ridicate, organelor de urmărire penală, care întocmesc un proces-verbal.”

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.