Două luni cu zero investiții străine

2
442

 

Economia locală nu a mai văzut un eurocent de două luni, pandemia de Covid-19 fiind unul dintre factorii care au stat la baza înrăutățirii situației investițiilor străine. Mai mult, investițiile autohtone au fost foarte slabe pentru un județ care are nevoie de injecții masive de capital.

Economia județului Neamț nu a dat semne de revenire în mai, în condițiile relaxării restricțiilor impuse din cauza pandemiei, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Luna trecută, în județ nu a intrat niciun euro, situație înregistrată încă din luna aprilie. În schimb, economia a pierdut, luna trecută, 3 firme străine, care au fost radiate, cu capital total a fost de 124,4 euro. În aprilie, din peisajul economic au dispărut 4 societăți străine cu un capital social de 46.108 euro.
Restricțiile impuse de situația de urgență și apoi de cea de alertă au fost doar o parte a problemei cu care se confruntă economia locală. Nici în vremurile dinaintea crizei medicale județul Neamț nu se număra printre preferații marilor companii străine, principala cauză fiind lipsa infrastructurii rutiere moderne.
Alte 18 județe nu au înregistrat, în mai, nicio investiție străină nouă, însă au avut majorări de capital în firmele străine.  Pe de altă parte, zonele dezvoltate și-au continuat ascensiunea și în timpul restricțiilor. În mai, spre exemplu, județul Sibiu a atras investiții străine noi de 10.240 de euro, în timp ce la Timiș, acestea s-au cifrat la 16.255 de euro. 

Economia locală nu a văzut nici lei prea mulți în luna precedentă. Capitalul autohton investit, în medie, de o societate nu a atins nici măcar valoarea de 50 de euro. În mai, au fost înmatriculate 81 de societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL), dintre care 80 cu capital privat și una cu capital mixt (de stat și privat). Capitalul social total subscris al acestor firme a însumat 18.600 de lei, adică 230 de lei, în medie, pe firmă.
În aprilie, în plină stare de urgență, valoarea medie a capitalului social pe firmă a depășit 50 de euro, doar că au fost înmatriculate mult mai puține firme (SRL), valoarea totală a capitalului autohton injectat fiind de 6.900 de lei.

(Sursa foto: www.istockphoto.com)

N.R.

2 comments

 1. FLORIN 26 iunie, 2020 at 19:00 Răspunde

  Pe Chitic si Arsene nu-i intereseaza ”investitiile straine”pentru ca nu le iese nimic,e complicat pentru ca nu vad sensul acestor” investitii” ,pentru ca nu-i (***) si nu se pricep,nu au in jurul lor persoane care sa se priceapa ca nu au vrut sa aiba,au doar hoti si parveniti sau tot felul de fufe analfabete de consum, toti adusi in aceste institutii pentru a ajuta la furatul banilor publici.

  Pe Chitic de ex si acolitii lui l-a intereseat achizitia directa de dozatoare care valoreaza 7 ron pe care a dat 250 ron si astfel i-a iesit baban …,asfaltari de drumuri pe Pietricica si nu parcarile/drumurile de pamant din centrul orasului,etc.

  Nu am auzit la Prefectul Lazar,care este foarte”vocal”pe nimicuri, sa condamne aceste furaciuni ale Primariei Neamt conduse de un primar PNL.
  Nu am auzit sa condamne furaciunile celor de la CJ condusi de Arsene de la PSD.
  La hotii sunt toti mana in mana,PNL cu PSD.Nimeni nu se ataca la averile COLOSALE”personale”nejustificate,Doar bat campii cu bla,bla-uri de 2 bani cu ”atacuri”si diversiuni despre nimic.Nimic la obiect asa cum ne-am obisnuit.

  A vota este inutil.

  A vota PSD sau PNL este o crima.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.