Spitalul modular și misterele din jurul firmei care a câștigat contractul. Când ar urma să ajungă primele containere

1
531

Achiziționarea unui spital modular medical, ce urmează să fie instalat la Iași, lângă Lețcani, pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus, investiție realizată cu bani de la consiliile județene din Iași și Neamț (în total, 13,2 milioane de euro), are mulți contestatari. Faptul că firma câștigătoare – SDI Global LLC din Turcia a încălcat termenii contractuali, întârziind livrarea containerelor în România, nu făcut decât să toarne gaz pe foc, liberalii și popularii ieșeni solicitând demisia lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Până în prezent, la Neamț nu a cerut nimeni demisia lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean și inițiatorul proiectului prin care județul Neamț a contribuit, la acest proiect, cu suma de 3,6 milioane de euro. Și,probabil, nici nu o s-o facă cineva.

Furnizorii turci și-au justificat întârzierea prin faptul că în Ankara, acolo unde își au sediul, a fost instituită carantină totală în perioada 16 – 19 mai, motiv pentru care nu au putut să livreze spitalul mobil în România. Pe fondul acestei probleme au apărut tot felul de discuții, multe dintre ele alimentate și de declarațiile oferite unui cotidian ieșean de patronul unei firme din India, care a participat la licitația pentru livrarea spitalului modular.

Nu s-a plătit niciun euro avans                                    

De achiziția spitalului modular medical s-a ocupat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, instituție care a gestionat banii celor două consilii județene partenere în acest proiect.

Declarațiile patronului indian, precum că firma din Turcia este una falsă, proaspăt înființată, care s-ar pregăti să tragă o țeapă, ar fi trebuit să dea de gândit autorităților noastre.

Având în vedere informațiile controversate apărute în spațiul public în ultima perioadă, am solicitat reprezentanților Euronest să precizeze dacă firma turcească a solicitat plata unui avans, cine este reprezentantul acesteia în România, când vor ajunge componentele spitalului modular și când va începe instalarea lui.

Răspunsul celor de la Euronest, primit în urmă cu câteva ore:

     „ 1. Nu, nu s-a solicitat si NU s-a plătit avans furnizorului pentru livrarea spitalului mobil.

 1. Spitalul (containerele cu presiune negativă și echipamentele medicale) sunt în curs de livrare. Cea mai mare parte va ajunge la Iași duminică. Având în vedere situația excepțională din Turcia (dincolo de starea de urgență, a fost instituită, pentru unele regiuni, cu titlu excepțional, starea de carantină/izolare totală, inclusiv pt. Ankara, locația unde producătorul își are sediul, pt. zilele de 18–19 mai), asimilabilă situației de forță majoră din contract, a fost decalat termenul de livrare cu câteva zile. Săptămâna viitoare, însă, toate componentele vor ajunge la Iași. 
 2. Furnizorul a avut un împuternicit în România, căruia i-au revocat, însă, dreptul de reprezentare după semnarea contractului. Având în vedere unele aspecte contractuale și GDPR, nu vă putem comunica numele acestuia. Comunicarea s-a realizat, de la semnarea contractului până în prezent, direct și în permanență cu managerul companiei din Turcia și cu reprezentantul acesteia din SUA”, se arată în adresa semnată de directorul Alina Popa.

Toate componentele spitalului modular ar trebui să ajungă la Iași săptămâna viitoare.

De asemenea, firma turcească nu a solicitat niciun avans la contractul de 13,2 milioane de euro, deși putea să ceară. În caietul de sarcini se menționează că „achizitorul poate oferi avans, în cuantum de max. 30% din valoarea contractului fără TVA, dacă ofertantul declarant câștigător solicită acest lucru și numai condiționat de prezentarea garanției de returnare a avansului, conform prevederilor legale în vigoare”.

Întrebări fără răspuns, pentru moment

Într-adevăr, firma SDI Global LLC din Ankara Turcia a fost înființată anul trecut în luna februarie, iar patronul indian al firmei care a pierdut licitația are dreptate când afirmă că este puțin probabil ca societatea turcească, cu doar 3 angajați, să poată onora contractul. Numai că lucrurile stau puțin altfel. Pe rețelele de socializare, firma SDI Global LLC  are o prezență slabă, primele postări datând de nicio lună. În schimb, site-ul este foarte bine pus la punct și structurat. Verificările noastre arată că, de fapt, spitalul modular este construit de o altă firmă turcească – IMC Prefabrik Limited din Ankara. Sigla firmei SDI Global LLC este lângă cea a IMC Prefabrik pe sediul fabricii celei din urmă, din regiunea industrială a Ankarei.

IMC Prefabrik Limited, o firmă cu vechime, este specializată pe construcții modulare, ceea ce înseamnă că în fabrica ei au fost construite containerele spitalului modular ce urmează să fie instalat la Iași. Așadar, cel mai probabil, cele două companii sunt partenere, SDI Global LLC având rolul de a găsi clienți celor dela IMC Prefabrik Limited.

Pe site-ul de prezentare, SDI Global LLC arată că deține trei puncte de lucru: Ankara, New Mexico și Iordania. Dacă în Turcia, SDI Global LLC își are biroul în sediul firmei care construiește spitalul, în Iordania biroul apare ca fiind în Aeroportul International Marka din Amman. În SUA, biroul/spațiile de producție s-ar afla în Albuquerque, într-o zonă industrială, într-un spațiu închiriat de la o companie americană. În urmă cu aproape o săptămână, am cerut lămuriri reprezentanților acestei companii cu privire la activitatea SDI Global LLC, însă, până la ora redactării articolului, nu am primit răspuns.

Concluzionând, spitalul modular pentru bolnavii de Covid-19 va ajunge, cel mai probabil, la Iași în zilele următoare și va fi instalat.

Vor rămâne, în schimb, alte întrebări legate în principal de oportunitatea achiziționării acestui spital, asigurarea funcționalității lui etc.

De asemenea, rămâne de văzut dacă fondurile cheltuite de la bugetele județelor Iași și Neamț vor fi recuperate de la Uniunea Europeană sau nu. Ultimele informații arată că proiectul nu este eligibil, iar investiția nu va fi recuperată din fondurile Uniunii Europene. Și asta pentru că achiziția trebuia să fie făcută de Consiliul Județean Iași, nu de ADI Euronest.

Daniel MURARU

Citește și:

Proiectul spitalului modular Covid-19, de 17,6 milioane de euro, este plin de hibe. Artizanii investiției, somați public să vină cu clarificări

Prefectul Lazăr: „Ionel Arsene plătește cu 57.000 de euro mai mult pe un pat de spital modular. A se calcula ce înseamnă 57.000 de euro înmulțit cu 250 de paturi!”

Prefectul acuză: Arsene vrea să dea un tun financiar de 17,6 milioane de euro în plină pandemie

1 comment

 1. FLORIN 24 mai, 2020 at 06:50 Răspunde

  Dupa cum se vede,marii ”castigatori”de proiecte din Romania,sunt firme din Turcia.
  In Bucurestiul lui Firea o firma din Turcia a castigat licitatia pentru sute de autobuze in contextul in care firmele Europene au avut o oferta mai buna pret/calitate insa licitatia a fost facuta cu dedicatie pentru firma Turceasca.
  De ce?Turcia nu face parte din UE.Nu se supune legilor din UE.Nu se pot face anchete sau e foarte greu oricum cu privire la spagile care s-au dat,pentru ca s-au dat si au fost de ordinul milioanelor de euro,altfel nu se poate explica de ce s-au achizitionat aceste autobuze din Turcia si nu din Europa de la firme de prestigiu si consacrate.O bataie de joc la adresa banilor publici si a cetatenilor platitori de taxe si impozite.
  Nu am auzit de nici o ancheta cu privire la modul cum a fost facut acel caiet de sarcini cu dedicatie pentru firma turceasca si vorbim de sute de milioane de euro.
  Acest lucru ne demonstraza ca autoritatile acestui stat esuat mafiot sunt mana in mana si complici cu cei care organizeaza aceste licitatii.
  In concluzie:si acest spital inutil modular care este ”comandat” bineinteles,de unde pute fi?de la o firma din Turcia,nu? pe acelasi motiv adica,SPAGA, conform retetei marca Firea&hoti de politicieni/securisti de sifonare a banului public.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.