Banii pe care Arsene vrea să-i dea pe „Porțile Neamțului” ar acoperi 8 ani dublarea alocației de hrană a bolnavilor

7
1299

Cu doar un milion de lei pe an ar putea fi dublată alocația de hrană a bolnavilor din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, o sumă infimă dacă o raportăm la bugetul Consiliului Județean Neamț. Este instituția care are posibilitatea legală să suplimenteze suma alocată de Ministerul Sănătății pentru hrana bolnavilor din cea mai mare unitate medicală a județului. Numai că acest lucru nu se poate face decât cu aprobarea consilierilor județeni. Dublarea alocației de hrană pentru pacienții din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost cerută, ieri, de grupul de consilieri PNL, plus Cristian Ungurianu de la PMP, dar proiectul nu a fost votat în forma în care a fost redactat de către inițiatori întrucât Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a propus majorarea alocației de hrană cu 50% și doar pentru bolnavii Covid-19. Amendamentul lui Arsene a fost votat de colegii săi din PSD, de partenerii de la ALDE, dar și de vicele Laurențiu Dulamă, poziția celui din urmă fiind cel puțin de neînțeles. Așadar, propunerea de dublare a normei de hrană pentru bolnavii din Spitalul Județean s-a transformat, prin amendamentul votat de PSD – ALDE – Dulamă, într-o creștere cu doar 50% a alocației pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Adică, o creștere de la 10 lei la 15 lei. Nici măcar nu a fost dublată această alocație de hrană.

Evident, este vorba și de orgolii politice aici, pentru că, așa cum vom vedea, suma necesară dublării alocației de hrană este derizorie dacă ar fi s-o comparăm cu alte cheltuieli pe care le face Consiliul Județean Neamț. Tocmai de aceea este de neînțeles refuzul celor de la PSD – ALDE – Dulamă de a nu vota pentru dublarea alocației de hrană. Dar  când este vorba despre capital politic, unii nu au scrupule.

Le pasă de bolnavi?

Consilierii județeni, indiferent de culoarea lor politică, au vina de a nu fi cerut până acum suplimentarea alocației de hrană pentru bolnavii internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cei mai mulți au recunoscut că nu au știut că printr-o hotărâre de consiliu alocația de hrană pentru pacienți putea fi majorată.

Suma necesară dublării normei de hrană, așa cum au cerut recent consilierii județeni de la PNL, nu este deloc una mare. Anul trecut, de exemplu, pentru hrana bolnavilor internați în SJU Neamț s-au cheltuit 986.657de  lei, adică 82.221 de lei/lună.

Dublarea normei de hrană ar însemna un milion de lei în plus, dacă ne raportăm la costurile de anul trecut. În primele trei luni ale acestui an, spitalul a cheltuit 254.738 lei pentru hrana bolnavilor, adică, în medie, puțin peste 80.000 de lei.

La ce cheltuieli are Consiliul Județean Neamț, suma de 1 milion de lei este insignifiantă. Fără a pune la socoteală tot felul de achiziții supraevaluate, studii etc, amintim doar că pentru organizarea Târgului de Crăciun de la Neamț, ediția 2019-2020, consilierii județeni nemțeni au alocat 550.000 de lei, fără să crâcnească. Acum, când a fost vorba de alocarea a un milion de lei pentru hrana bolnavilor, cei de la PSD-ALDE-Dulamă s-au pus câș. Cu cei 550.000 de lei, de exemplu, dați pentru Târgul de Crăciun, bolnavii ar avea asigurată o alocație de hrană dublă pentru mai bine de 6 luni.

Nimeni din legislativul județean nu întreabă unde este brandul turistic al județului Neamț, pentru care s-a plătit 130.000 lei, fără TVA, adică bani care acopereau plusul la hrană a pacienților pentru aproape două luni. Sau știați că CJ-ul lui Arsene a plătit 10.000 de euro, fără TVA, pentru a cumpăra 110 albume de la firma unei jurnaliste care ridică în slăvi PSD-ul? Banii puteau fi folosiți pentru majorarea alocației de hrană a bolnavilor. Ar fi ajuns pentru aproximativ o lună.

Însă, ca să vedem cât preț pun aleșii noștri pe sănătatea nemțenilor, este suficient de amintit proiectul controversat „Porțile Neamțului”, o investiție evaluată la 8.054.337 de lei, cu TVA. Banii ar ajunge pentru dublarea alocațiilor de hrană a bolnavilor din spital pentru o perioadă de 8 ani (opt ani). În ianuarie, consilierii județeni au aprobat documentația tehnico-economică (faza SF) pentru obiectivul de investiție de interes județean „Porțile Neamțului”, în valoare totală estimată de 8.054.337,30 lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj în sumă de 6.654.265,76 lei (inclusiv TVA)”.

Așadar, bani ar fi pentru ca nemțenii care ajung să fie internați în spital să aibă o hrană adecvată și îndestulătoare. A refuza un astfel de proiect arată cam cât valorează un bolnav în ochii celor pe care acesta i-a ales să-i reprezinte.

Sănătatea pacientului, sacrificată în lupte politice

Inițiativa majorării cu 100% a nivelului alocațiilor pentru hrană a aparținut consilierilor județeni PNL, care au solicitat ca proiectul să fie discutat în ședință extraodinară, joi, 23 aprilie. Numai că de proiect s-a ales praful, președintele CJ-ului, Ionel Arsene, venind, așa cum spuneam, cu un amendament care prevede doar mărirea cu 50% a alocațiilor celor infectați cu noul coronavirus, care sunt internați în spital. Arsene și-a argumentat amendamentul pe motiv că inițiatorii liberali nu au fundamentat suma propusă pentru meniul pacienților. Arsene mai spune că suma necesară ar fi cu totul alta, pentru că așa afirmă conducerea spitalului. De asemenea, a anunțat că așteaptă o nouă solicitare de fonduri din partea spitalului, pentru a asigura norma de hrană reactualizată, la sfârșitul pandemiei de Covid-19.

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a cerut suplimentarea doar cu 5 lei a alocației de hrană:

„(…) Așa cum reiese din adresa primită de la Spitalul Județean, suma necesară este cu totul alta. După trecerea perioadei de criză, când unitatea spitalicească nu va mai fi suport COVID-19, ci va reveni la statutul de spital clinic de urgență, aștept din partea reprezentanților lui, așa cum s-au angajat, o nouă solicitare de fonduri, astfel încât să asigurăm norma de hrană reactualizată, pentru toate categoriile de pacienți(…)”, a declarat Arsene.

Anul trecut, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a avut cheltuieli în valoare de 212 milioane de lei. Peste 75% din această sumă a reprezentat drepturile salariale ale personalului medical, indemnizațiile de hrană și voucherele de vacanță. Pentru hrana pacienților s-a alocat 986.657 de lei, adică 0,46% din totalul cheltuielilor. Indemnizația de hrană a personalului medical a însemnat cheltuieli în valoare de 5,1 milioane de lei, de cinci ori mai mari decât suma alocată pentru hrana bolnavilor. De asemenea, pentru voucherele de vacanță ale personalului medical s-au cheltuit 2,1 milioane de lei, dublu sumei alocate pentru hrana bolnavilor.

O dublare a alocației de hrană pentru bolnavi ar fi însemnat că procentul din cheltuielile totale ale spitalului pentru hrana bolnavilor ar fi ajuns la 1%, o măsură de bun simț și de respect față de cei care cotizează la Sănătate.

Așadar, n-ar fi fost un capăt de țară dacă, ieri, consilierii județeni ar fi votat suplimentarea alocației de hrană pentru bolnavi cu 1,2 milioane de lei. Se ajungea la o sumă totală pe an de aproximativ 2,2 milioane de lei, jumătate din indemnizațiile de hrană ale personalului medical.

Actuala alocație de hrană a fost stabilită printr-o ordonanță emisă pe vremea premierului Viorica Dăncilă. Acum, un pacient adult internat în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț beneficiază de o alocație de hrană de 9,38 lei/zi. Suma trebuie să acopere trei mese, adică o adevărată bătaie de joc. 

Daniel MURARU

Citește și:

De ce hrana pacienților din Spitalul Județean Neamț este proastă și puțină. Cât se cheltuie pe mâncare

Sute de mii de lei pentru artiștii care vor cânta la Târgul de Crăciun de la Neamț. Cât va câștiga Loredana Groza

Super afacere cu brandul turistic al județului! CJ Neamț face treaba firmei care încasează 130.000 de lei pe contract

CJ-ul lui Arsene, bani „fără număr” pentru firma unei jurnaliste. A plătit pentru 110 albume mai mult decât au primit 17 comune la rectificare

7 comments

 1. Virgil 24 aprilie, 2020 at 18:25 Răspunde

  E clar pentru toata lumea ca e un (***) in viata, impreuna cu (***) asaftei si dulama. Dar ce ma intriga este faptul ca proiectul pnl-ului, propus de consilierii liberali, a fost sabotat de conducerea liberala a spitalului, in frunte cu geniala Marcoci care a cerut in scris doar 5 lei!!!! Practic soseta i-a batut cu armele lor. Cand se vor trezi loberalii si-si vor da seama ce (***) promoveaza in functii va fi prea tarziu. Despre dezastrul pe care l-a produs geniala Marcoci in centrele de carantina si fuga la Suceava pentru a scapa de acuze (chiar daca a parut o promovare), plus (***), cu alta ocazie. Intrebati orice medic din DSP si nu numai.

 2. FLORIN 25 aprilie, 2020 at 11:03 Răspunde

  Pai cum sa se mai fure banii de la buget?
  Astea sunt obligatoriu de tinut.
  Pai nu de asta au intrat in politica?Au intrat ca sa fure.Doar prostii prostilor pot crede ca acesti ”politicieni”fac politica in interesul cetatenilor.

  In rest cu mancarea nu intereseaza pe nimeni ca nu poti fura prea mult,1 ron,2 ron/portie nu intreseaza,nu se merita de aia nu e nici un interes.

  Ati vazut PNL sa dea vreo ordonanta vizavi de achizitii directe si licitatii trucate cu care se fura jumatate din bugetul acestei tari?

  Daca se face un minister al achizitiilor pe toata tara? Ai nevoie de ceva,comanzi la acest minister.Simplu.Nu se mai dau bani cash la nivel local o sa vedeti ca dispar din politica toti acesti hoti.

  TOTI

  PNL=PSD =caeeasi mizerie securiso mafiota

  • Daniela 26 aprilie, 2020 at 10:29 Răspunde

   Cum sa fure??? Asta nu este deloc greu. Are hangiul Asaftei, un “manual” cu diverse proceduri de fraudat banii publici. Mai are de vandut niscaiva centrale termice si basculante. Nu l-ar avantaja cu nimic o eventuala ordonanta pentru centralizarea achizitiilor in procedura de atribuire directa. Nu scapa nici un prilej pentru a-si consolida capitalul politic. Mai zilele trecute se plangea de Raluca Turcan. A uitat probabil de contributia inestimabila pe care a avut-o pentru instalarea “guvernului meu”. Cine a tradat o data, va trada mereu, indiferent de cine-l va hrani. Cum n-a primit nici macar un ciolanel de la actualii guvernanti, se straduieste sa revina in matca care l-a consacrat. Oscileaza intre a critica Guvernul pe care l-a instalat (doar pentru a-si asigura pusculita de partid) si clamarea suferintelor cetatenilor care-i platesc leafa. Nu mai poate de grija lor. Ce nu stie, este ca nu toti sintem fraieri.

 3. V.Vasile 26 aprilie, 2020 at 11:02 Răspunde

  Deci, ,,dragii mei nemteni,, cine se pricepe la decopertat, sa dea spoiala la o parte si vor descoperi mizeriile colosale ale acestor profitori, personaje odioase din romanul lui Filimon, care practica abureala de multi, prea multi ani !

 4. Dragos 26 aprilie, 2020 at 11:42 Răspunde

  Citeam cu profund dezgust darea de seama saptamanala a edilului Chitic. Aceleasi fraze sterile, fara substanta: a instalat 1800 dispensere (in vreo 2 fraze repeta), a stropit strazile (Dumnezeu stie cu ce ca la liberali nu se verifica), ca a stabilit niste numere de telefon si sa stam in casa. Nu e nicio deosebire fata de ciuma rosie. Absolut niciuna. Parca ne-ar vorbi Arsene despre turism, alaturi de analfabeta specialista in dezvoltare personala (tot ce face e in interesul propriu) care ne scotea din anonimat. Postari despre nimic. Si sa stiti, dle jurnalist, ca lumea spune in prumarie ca ati avut dreptate, smecheria e la undeva peste 230 lei pentru fiecare dispenser, chiar daca au replicat ca e la jumatate. Mai sunt cateva contracte conexe tot pentru aceasta smecherie, ascunse dibaci. Iar acum cere asociatiilor de proprietari sa le umple. Auzi ca a facut dezinfectie pe toate scarile cand ei au turnat doar niste clor pe presuri. O nesimtire fara margini, ne mint in fata.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.