Plătim taxele și impozitele locale mai pe la vară

1
195

 

Starea de urgență decretată la mijlocul lunii martie a împins cetățenii în mediul virtual pentru a-și rezolva diferite probleme, metodă pe care nici nu s-ar fi gândit s-o folosească în condiții normale. Plata facturilor, a dărilor către stat, cumpărăturile, toate s-au mutat pe internet. Cu o singură excepție, însă.

Nu s-ar fi gândit nimeni că în aceste zile, în contextul tehnologiei avansate din domeniul plăților, când utilizarea internetului este vitală pentru multe afaceri, primăriile să nu poată încasa dările locale în cel mai simplu mod.

În acest moment, foarte puțini nemțeni își pot plăti taxele, impozitele și amenzile pe cale electronică. Și asta pentru că din cele 84 de primării din județul Neamț, doar 5 sunt înrolate pe platforma pentru plată online a birurilor către stat – www.ghișeul.ro.

Patru dintre acestea sunt primăriile orașelor, cu excepția Bicazului, primărie care nu a reușit să se înroleze în Sistemul Național de Plată Electronică Online din cauza conexiunii slabe la internet.

Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, a declarat că înrolarea în sistem va mai dura puțin, dar că, pentru plata dărilor locale, a fost prelungit termenul până pe data de 30 iunie, iar bonificațiile au fost păstrate. Așadar, cei care vor să plătească taxele și impozitele datorate bugetului local sunt nevoiți să meargă la Primăria Bicaz, la serviciul respectiv, între orele 8 și 12.

Din Neamț, pe ghișeul.ro sunt înrolate numai șase instituții: Fiscul și primăriile Piatra-Neamț, Roman, Roznov, Târgu-Neamț și Vânători-Neamț. Doar aceste instituții au facilitat plata birurilor și a amenzilor. În rest, fiecare trebuie să meargă la primăria la care este arondat și să achite, cu banii jos, dările către stat.

Platforma www.ghiseul.ro a fost lansată în anul 2011, iar instituțiile sunt obligate de lege să se înroleze în acest sistem.

N.R.

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.