De ce hrana pacienților din Spitalul Județean Neamț este proastă și puțină. Cât se cheltuie pe mâncare

4
1885

În ultimele două zile a izbucnit un adevărat scandal public legat de calitatea și cantitatea mâncării pe care o primesc pacienții care sunt internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra -Neamț. Subiectul nu este deloc unul nou. Bolnavii mâncă puțin și prost de o perioadă foarte îndelungată, numai că, acum, pe fondul problemelor cauzate de Covid-19, problema a revenit în actualitate. Totul a pornit de la o postare a unei paciente infectată cu noul coronavirus și internată pentru tratament în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, care s-a plâns de calitatea și cantitatea mâncării. În sprijinul afirmației sale, pacienta a postat și o fotografie cu o caserolă în care se vedea un cubuleț cu unt, o felie de salam și două felii de pâine.

Postarea  a stârnit o adevărată furtună în mediul virtual, de parcă, până acum, nu știa nimeni că alocația de hrană (ce include 3 mese pe zi) pentru un bolnav internat în Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este de 13 lei/zi. De parcă nu se auzise că cei mai mulți dintre pacienți mâncau ce primeau de acasă, de la aparținători.

Ceea ce, probabil, se știe mai puțin este că doar 0,5% din cheltuielile spitalului se duce pe hrana bolnavilor, adică, în medie, 80.000 de lei/lună cheltuie cea mai mare unitate medicală nemțeană cu mâncarea pacienților. Informațiile oficiale ale Ministerului de Finanțe arată că aproape 80% din cheltuielile spitalelor din România reprezintă plățile salariale, iar ce mai rămâne din bugetul alocat se duce pe funcționarea unităților spitalicești.

Cheltuielile Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț au fost, în primele două luni ale acestui an, în valoare de 31,7 milioane de lei. Din această sumă, 25,1 milioane de lei a fost cheltuiala pentru plata drepturilor salariale (salarii de bază, sporuri, indemnizații de hrană, alte drepturi). Diferența, de până la 31,7 milioane de lei, a fost folosită pentru a acoperi cheltuielile cu medicamentele, hrana pacienților, materiale de curățenie, dezinfectanți și altele. Practic, aproape 80 % din cheltuielile pe care le-a făcut spitalul în prima lună din an au fost numai cu salariile. Pentru hrana pacienților, în ianuarie și februarie, a fost cheltuită suma de 163.098 lei, ceea ce înseamnă 0,5% din totalul cheltuielilor. Indemnizația de hrană a personalului medical a fost de 889.649 lei, adică 2,80 %, iar pentru medicamente s-au cheltuit 3.881.872 lei, adică 12,2% din cheltuielile avute în primele două luni.

Așadar, cu un procent de doar 0,5% pentru hrana bolnavilor, dintr-un total al cheltuielilor de 31,7 milioane de lei, nu prea ai cum să asiguri bolnavilor hrana necesară. Iar situația este foarte bine cunoscută de către toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, indiferent că au fost de la PSD, PNȚCD, PNL, PDL, ALDE sau UDMR. Toți au tratat sănătatea publică la diverse, fie că a fost vorba despre medicamente, mâncare, curățenie, dotări, lipsă de personal.

Hrana bolnavilor, subiect politizat

Ani la rând, presa a consemnat și a criticat bătaia de joc a statului la adresa bolnavilor, a tras semnale de alarmă, dar nu a avut nimeni urechi să audă.

Însă, acum, lucrurile s-au schimbat, pentru că bolnavii de Covid-19 nu pot primi hrană de la aparținători, fiind nevoiți să mănânce mâncarea oferită la spital, adică proastă și puțină. Iar acest lucru a fost făcut public, atrăgând atenția cetățenilor. Ce-i drept, cu 13 lei/zi/persoană, cât zice Arsene că cheltuie spitalul, este cam dificil să asiguri 3 mese de bun simț. Toată această poveste a atras atenția și lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean Neamț. Bănuim că Dan Vasile Constantin, DVC pentru prieteni, care este membru în Consiliul de Administrație al spitalului, dar și consilier personal pe probleme de sănătate a lui Arsene, i-a spus acestuia ce și de câți bani mănâncă un bolnav internat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Dacă nu i-a spus, rău a făcut, pentru că, iată, domnul președinte a aflat cu stupoare de la fața locului, adică din bucătăria spitalului, cam ce mănâncă pacienții.

 

Oripilat, Arsene a cerut bucătăreselor să manifeste puțină empatie față de bolnavi și să le ofere mâncare mai multă și mai bună, că dă el bani de la Consiliul Județean Neamț pentru asta. Și chiar mâncarea a fost mai multă și mai bună, caserolele pozate stând mărturie. Semn că, dacă se vrea, se poate.

 

Numai că subiectul nu avea cum să nu fie și colorat politic, Arsene spunând apăsat că suma alocată de Ministerul Sănătății, de 13 lei pe zi, este prea mică și a cerut conducerii spitalului să facă o solicitare la CJ pentru suplimentarea bugetului pentru hrana bolnavilor. Totodată, Arsene le-a solicitat liberalilor să ceară Guvernului Orban să aloce sumele necesare suplimentării normei de hrană. Ce-i drept, alocația de hrană pentru pacienții din spitale se stabilește prin hotărâre de guvern, iar Orban&Co ar putea face ceva în acest sens. Însă, Arsene, dacă era atât de interesat de soarta pacienților din spital, că doar nu numai mâncarea este o problemă, putea să „rupă” din multe cheltuieli ale instituției pe care o conduce sau chiar să le taie, precum parangheliile plătite din bani publici, promovări în presă, pe care dă sume considerabile, brandul turistic al județului, achiziții de tot felul, inclusiv de jante de aluminiu  în plină pandemie etc, iar banii economisiți astfel să-i folosească pentru a suplimenta alocația de hrană a bolnavilor din spital.

Nivelul actual al alocațiilor de hrană pentru bolnavii din unitățile medicale a fost stabilit în noiembrie 2018, în perioada Guvernului Dăncilă. Hotărârea de Guvern este semnată de Viorica Dăncilă și miniștrii Sorina Pintea (Sănătate) și Orlando Eugen Teodorovici (Finanțe). Ei au considerat că norma de hrană din tabelul de mai jos este suficientă pentru bolnavii internați în spitalele de stat.

 

Numai că actul normativ oferă posibilitatea majorării alocației prin decizii ale unităților administrariv-teritoriale.

„NOTĂ:
    Nivelul alocaţiilor de hrană cuprinse în prezenta anexă este maximal; acesta poate fi majorat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoar”, se arată în HG-ul semnat de Dăncilă

Deci, în cazul Spitalului Județean de Urgență, Consiliul Județean Neamț ar fi putut majora nivelul alocațiilor de hrană, pentru că HG-ul permitea. Iar acest lucru era bine știut înainte de pandemia de Covid-19. A avut vreun consilier județean, fie el de la PSD, ALDE, PNL sau PMP o astfel de inițiativă? Noi știm că nu.

Daniel MURARU

 

4 comments

 1. Covidu2020 6 aprilie, 2020 at 15:43 Răspunde

  De unde domne? De unde? Am avut ditai târgurile de Crăciun cu artiști unul și unul care n-au venit la Neamț pe sume derizorii. S-au făcut și plătit proiecte care mai de care. Chiar, porțile alea uriașe au fost platite?
  Ce ne mai trebuie mâncare la bolnavi ca și așa unii sunt pe ducă.
  Dacă se vindea rețeaua de cabluri de la troleibuzul, acum erau bani de hrană la spital. Dar dacă s-o găsit unii mai deștepți să comenteze.
  Hai, sănătate!

 2. Vasile 6 aprilie, 2020 at 18:29 Răspunde

  Cat de nesimtit poate fi nesimtitul nesimtitilor nesimtiti! Se face ca nu stie ce mananca bolnavii, a descoperit apa calda acum si se ciorovaieste ca o tata cu bucataresele de parca bucataresele au stabilit norma de hrana nu analfabeta Veorica sefa nesimtitului nesimtit. A gasit momentul potrivit sa-si faca campanie . Sa taie din indemnizatiile nesimtitului DVC si Compania si 1/2 din salariul de nabab al nesimtitului si inca milioane cheltuite de nesimtit cu masinile si diurnele amantelor si vor fi bani de mancare la bolnavi. Si sa taie si din situatiile de lucrari ale lui Ginel si va ajunge sa le dea bolnavilor chiar si cate 1/2 kg de somon pe zi.

 3. Codul Penal 6 aprilie, 2020 at 20:02 Răspunde

  Da dea Dumnezeu să ajungă cei care își bat joc de pacienți in locul lor,sa moară prin spitale,înfometați și umiliți!

 4. Stefan 10 aprilie, 2020 at 11:05 Răspunde

  Deci , pentru hrana “eroilor in halate albe”, spitalul a cheltuit 889.000 lei, de 5,5 ori mai mult decat pentru hrana pacientilor!domnii doctori cu salarii de 4-5000 de euro nu isi pot plati, sarmanii, o masa de pranz, in timp ce pacientii sunt hraniti cu resturi si laturi!Probabil, in aceste cheltuieli nu intra salriile umflatelor de la blocul alimentar care zi de zi cara acasa din hrana bolnavilor.Daca s-ar externaliza cantina si nu s-ar mai da “indemnizatie de hrana” personalului, s-ar putea sigura o hrana decenta pacientilor si un meniu la un pret decent pentru personal!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.