Un drept la replică, un munte de tupeu. Primăria Piatra-Neamț, explicații penibile pentru costurile nesimțite cu dispenserele și dezinfectanții

8
5624

După publicarea articoluluiAfacerea „Dozatorul Covid-19” la Primăria Piatra-Neamț. Suma colosală cheltuită pentru dispenserele cu dezinfectant”, Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Piatra-Neamț ne-a trimis un drept la replică pe care l-am publicat integral.

Numai că lucrurile nu stau deloc așa cum au fost prezentate în documentul întocmit și trimis de Primăria Piatra-Neamț. În primul rând, atacul.ro a solicitat, încă de ieri dimineață, celor de la Serviciul de Comunicare să precizeze cât au costat dispenserele, însă nici până în acest moment, deși au trecut mai mult de 24 de ore, nu am primit un răspuns.       

Reprezentanții primăriei afirmă că, din cauza crizei de dezinfectant, a fost necesară încheierea a două contracte de achiziții:

„Unul, în valoare de 218.000 lei, care cuprindea achiziționarea, montajul dispenserelor și achiziția a 534 de litri de dezinfectant pe bază de biocide (doar această cantitate a fost găsită pe piață în acel moment), verificarea și reumplerea dispenserelor în săptămâna ulterioară montării acestora; al doilea contract pentru achiziționarea diferenței de 1500 l de dezinfectant și completarea în toate scările de bloc unde acesta s-a consumat”.

Au uitat, însă, să menționeze și valoarea acestui ultim contract.

Pe platforma electronică de achiziții publice, am găsit contractul „Lucrări montare dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe”,  în valoare de 218.000 lei, fără TVA, însă nicăieri nu se face nicio mențiune privind achiziția de dispensere. În contractul respectiv se vorbește numai despre „Montare dispenser în scări de bloc și umplere cu soluție dezinfectantă pentru mâini”. De asemenea, nicăieri nu se pomenește nimic despre achiziția a 534 litri de biocide, așa cum menționează primăria în dreptul la replică.  

Toată această acțiune, așa cum este prezentată pe platforma online de achiziții publice, de montare a 1.820 de dispensere și umplerea lor cu dezinfectant, a costat 218.400 de lei.

De asemenea, în cazul celui de-al doilea contract, reprezentanții primăriei spun că a fost vorba despre achiziția  „diferenței de 1500 l de dezinfectant și completarea în toate scările de bloc unde acesta s-a consumat”. În contractul identificat de noi pe sistemul electronic de achiziții publice se vorbește despre achiziția a 1.600 de litri, pentru care s-au plătit 128.000 de lei (fără TVA), adică 80 de lei/litru (fără TVA).

 

Dacă facem calculele folosind informațiile furnizate de către primărie, respectiv un total de 218.000 lei pentru 1.820 de dispensere, plus montaj și umplere, plus 534 litri de dezinfectant, tot rezultă o sumă mare pentru partea de achiziție, montaj și umplere. Presupunând că pentru cei 534 litri s-au plătit 42.720 de lei, la 80 de lei pe litru, înseamnă că pentru achiziția, montajul și umplerea unui dispenser a fost cheltuită suma de 97 de lei, fără TVA. Dacă un dispenser a costat 30 de lei, înțelegem că montajul, care a constat în două holșuruburi prinse în perete, și umplerea recipientului cu dezinfectant, a costat 67 de lei, fără TVA. Și așa suma este foarte mare!

Scuza principală a celor din primărie, pentru sumele mari cheltuite, este aceea că, din cauza perioadei critice în care ne aflăm, prețurile dispenserelor și ale dezinfectanților au crescut foarte mult.

Municipalitatea pietreană a preferat să cumpere dispensere la pachet cu servicii de montare și umplere cu dezinfectant de la o firmă de construcții, deși are la dispoziție o societate – Publiserv -, ai cărei salariați au fost trimiși în șomaj tehnic, care puteau să se ocupe de aceste servicii. Calculele pe care le-am făcut ieri, raportându-ne la date oficiale publicate pe o platformă autorizată, sunt reale, pentru că aritmetica nu minte.

Mai trebuie spus că alte primării au ales să cumpere ele dispenserele, iar pentru montaj au folosit angajații societăților consiliilor locale sau voluntarii de la SVSU. Procedând astfel, costurile au fost mult mai mici în comparație cu cele ale primăriei pietrene.

Primăria Roman  a dat 35 de lei pe un dispenser și nimic pentru montaj

Primăria Piatra-Neamț a plătit, așa cum arată datele oficiale, pentru achiziția unui dispenser, plus montajul și umplerea cu dezinfectant, 120 lei pe bucată, fără TVA. Atât a costat un dozator atârnat de pereții scărilor de bloc din oraș. Umplerea lui a mai costat 80 de lei, dacă dispenserul are 1 litru, sau 40 de lei, dacă este de jumătate de litru. Per total, un dispenser umplut cu dezinfectant a costat Primăria Piatra-Neamț 200 lei, fără TVA, varianta un litru, sau 160 lei, fără TVA, varianta dispenserului de 0,5 litri.

Primăria Roman a găsit o variantă mult mai ieftină, deși a făcut achiziții cam în aceeași perioadă cu Primăria Piatra-Neamț.

Astfel, municipalitatea romașcană a cumpărat, în data de 9 aprilie, 1.260 de dispensere pentru care a plătit 44.100 de lei, fără TVA, adică 35 lei, fără TVA, pe bucată.

Câteva zile mai târziu, a cumpărat câteva sute de litri de dezinfectant de pus în dispensere, cu 60 de lei/litru, fără TVA. Cu 20 de lei mai ieftin decât a plătit Primăria Piatra Neamț.

În ceea ce privește montajul dozatoarelor, Primăria Roman nu a apelat la serviciile niciunei firme, aparatele fiind montate de voluntarii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), fără niciun ban. Singurul cost a fost cu holșuruburile, două la număr, care costă câțiva bănuți.

Așadar, revenim: Primăria Piatra Neamț – achiziție/montaj una bucată dispenser și umplere cu dezinfectant – COST 160 lei, fără TVA – varianta 0,5 litri.

Primăria Roman – achiziție/montaj una bucată dispenser și umplere dezinfectant – 65 lei, plus două holșuruburi.

Diferența este de 95 de lei și două holșuruburi. Și chiar dacă primăria pietreană nu a avut voluntari să monteze aceste dispensere, în niciun caz montatul și umplerea lor nu avea cum să coste atât de mult. Presupunând că un dispenser a costat 40 de lei/bucată este greu de crezut că cele două holșuruburi, cu tot ce înseamnă prindere de perete, ar fi putut să coste 80 de lei.

(Foto) Echipele de voluntari SVSU Roman au montat dozatoarele în scările de bloc, costurile fiind zero. Cheltuială a fost doar cu achiziția holșuruburilor.

Ar mai fi de spus că Primăria Roman a cumpărat dozatoarele și dezinfectantul de la o firmă specializată în comerțul cu astfel de produse, în timp ce Primăria Piatra Neamț a făcut achiziția de la o firmă de construcții. Mondoterm SRL Piatra Neamț, care are nenumărate contracte cu primăria pietreană, numai lucrări de construcții, a ajuns acum să vândă municipalității dozatoare și dezinfectant. 

La Botoșani, au cumpărat de la o firmă din Piatra Neamț dozatoare cu 19 lei bucata

În ceea ce privește penuria de materiale (dispensere și dezinfectanți) invocată de reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț, ținem să spunem că Primăria Botoșani a cumpărat, în data de 10 aprilie, 1.982 de dozatoare, pentru care a plătit 37.658 lei, fără TVA. Costul pe dispenser a fost de 19 lei, fără TVA.

Așa cum se vede, Primăria Botoșani a cumpărat dispensere de la o firmă din Piatra-Neamț. Am luat legătura cu reprezentantul societății și i-am spus că vrem să cumpărăm o cantitate apreciabilă de dozatoare. Ne-a spus că mai are 2.000 pe stoc, dar că poate să mai aducă, dacă este necesar. L-am întrebat dacă la începutul lunii aprilie, când municipalitatea pietreană căuta dozatoare, avea marfă pe stoc și am aflat că da, cel puțin 10.000 de bucăți. Firma este prezentă pe sistemul electronic de achiziții publice, așa că Primăria Piatra-Neamț putea să cumpere de la această societate, dar nu a făcut-o. În schimb, a cumpărat Primăria Botoșani, Primăria Suceava (a cumpărat dispensere mai de calitate, la 35 de lei/buc) etc. 

Pe data de 6 aprilie, adică în ziua în care administrația pietreană a încheiat cele două contracte cu Mondoterm SRL, Primăria Suceava cumpăra 1.000 de litri de igienizant de mâini cu 55 lei/litru, fără TVA. Au găsit cantitate mare și la preț bun, primăria pietreană plătind, în aceeași zi, 80 de lei/litru dezinfectant.

Cu alte cuvinte, dacă vrei cu adevărat, chiar poți!

Ne spune un pietrean, într-un comentariu pe care l-am publicat, că acest contract ar fi fost cu dedicație și că intenționat a fost introdusă obligația ca cel care furnizează dispenserele să le și monteze: „Cei care vând dispensere, nu le montează. Le vând și atât! De aceea nu au avut cum să vândă primăriei, pentru că au cerut și montarea lor”.

Afacerea „Dozatorul Covid-19” a Primăriei Piatra-Neamț și declarația pietreanului ar trebui să fie analizată de cei care veghează ca banul public să fie cheltuit corect.

Daniel MURARU

Citește și:

Afacerea „Dozatorul Covid-19” la Primăria Piatra-Neamț. Suma colosală cheltuită pentru dispenserele cu dezinfectant

Drept la replică-Primăria Piatra Neamț

8 comments

 1. Nica Daniela 15 aprilie, 2020 at 14:50 Răspunde

  Dle Primar Chitic, d-voastra ne considerati cel putin tampiti pe noi, platitorii de taxe si impozite din Piatra Neamt? Fraierii aceia care va platesc leafa grasa pe care o incasati lunar. Oricum, nu traiti din leafa. Fie si pentru ca sintem in perioada Postului dinaintea celei mai mari Sarbatori a Crestinatatii, ar trebui sa va lasati de “sportul” pe care-l practicati, cu profit semnificativ. Unde au ajuns banii, rezultati din diferentele de cost, daca comparam Piatra Neamt cu Roman? Ce fel de caracter aveti, daca v-ati gandit sa trageti un asa tun, intr-o perioada cind sintem atat de incercati de necazuri? Este unul din cadourile otravite de Pasti pe care le-ati oferit pietrenilor? Asta este Romania normala pe care ati promovat-o, nu demult? Eu, un cetatean simplu al orasului Piatra Neamt, va promit ca fapta dvs nu va ramane “nerasplatita”. Cand va veni ceasul, ne vom mobiliza si va vom trimite acolo unde va este de fapt locul. Nu vreau un primar de care sa-mi fie rusine.

 2. Ion 15 aprilie, 2020 at 15:44 Răspunde

  Dupa ce este unul dintre cei mai (***) primari din Romania cu realizari ZERO, primarul Chitic a devenit in ultimii 4 ani unul dintre cei mai mari (***) politici din judetul Neamt, iar prin cei cu care “lucreaza” banii contribuabililor ajung si la unele clanuri interlope din judetul Neamt.

 3. FLORIN 15 aprilie, 2020 at 17:22 Răspunde

  Acest tupeu de a ne fura pe fata vine de la faptul ca are ”spatele asigurat”.
  Si-a asigurat contra cost si sentinta”pozitiva”care se va da la procesul cu furtul de terenuri…o sa vedeti…
  Omu este relaxat.A intrat in gratiile statului mafiot/securistilor.Atat timp cat plateste comisionul la fiecare furaciune nimeni nu-l va intreba/ancheta pe bune…..o sa vedeti…

  Isi pune cineva intrebarea”cu ce se ocupa securistii din Neamt”?

  Cand aceasta populatie de prosti va incepe sa-si puna intrebari vizavi de cum sunt cheltuiti banii publici si cu ce se ocupa acesti securisti platiti cu pensii speciale si salarii colosale atunci lucrurile vor incepe sa se schimbe in aceasta tara,in bine.

  Cand vor afla ca se ocupa numai cu furtul banilor publici,smenuri,diversiuni,trafic de influenta,santaj si amenintari cum va fi?

  Lasitatea clasei politice formate numai din hoti santajabili au permis statului mafiot sa preia puterea in aceasta tara.

  Niciunul nu a avut curajul sa iasa in fata si sa spuna adevarul,asta e si motivul pentru care nu se desfiinteaza aceste pensii speciale/serviciu.Nu vedeti?

 4. Liviu 15 aprilie, 2020 at 17:36 Răspunde

  Ce (***)! Minte si fura cum respira. Mugurel ce parere are ca doar nu au impartit surplusul. Dar prefectul. Chitic, pleaca naibii acasa (***), esti cu un picior in puscarie si tot nu te vindeci. Ar trebui sa fim mai buni in aceasta perioada, dar nu cu hotii. Sa iti cumperi chifetele pentru banii pe care ni i-ai furat. Un individ (***) care cu ceva vreme in urma promitea unora ca el va inchide Atacul.ro, cum la fel povestea la o masa ca tot presa nemteana ii ciuguleste din palma. Daca mai ai o singura celula in corp care sa contina urme de bun simt, PLEACA!!!! Acum!!!! Sa nu mai indraznesti sa candidezi, niciodata.

 5. Onelian dalmatio 16 aprilie, 2020 at 05:15 Răspunde

  In toate localitățile se pisa pe stradă o apă de ploaie ….ca să vezi devize de plat de te crucești. ….acum dau aleși noștri cele msi mari tùnuri de nu isi-ar putea inchipui nimeni.Această criză e o mână cerească pentru “edili”nostri! Rușine escrocilor să va bateți joc de banii munciți cu trudă de cetățeni , voi să vă burdujiti buzunarele.Ve-ți ajunge acolo unde vă este locul nesimtitilor.

  • Daniela 16 aprilie, 2020 at 11:33 Răspunde

   Trebuie sa-i convingem pe procurori si judecatori sa nu-i mai protejeze. Dupa aceea putem sa-i expediem acolo unde le este locul. Dupa ce va trece necazul acesta, abia atunci vom vedea cu adevarat ce emanati s-au imbogatit pe seama nenorocirilor noastre. Poate ne vine mintea la cap si nu mai vrem o “Romanie normala”.

   • FLORIN 17 aprilie, 2020 at 09:57 Răspunde

    Nu fii naiva.

    Cum sa-i convingi daca sunt corupti/compromisi?Daca toata activitatea lor profesionala s-a rezumat la spagi,invarteli,musamalizari,NUP-uri,bagatelizari.
    Cum sa-i convingi daca au sefi corupti/compromisi care slugaresc mafia politica si patroneaza toate aceste fapte?
    Cum sa-i convingi cand sunt santajati de securisti cu dosare asunse prin sertare pentru a face dosare unora sau altora dupa interesele de afaceri pe care le au?
    Nu vezi ca cele mai mari tunuri date in aceasta perioada sunt ale unor securisti/fosti securisti?
    Pana acest sistem mafiot nu va fi ras prin desfiintarea acestor institutii praf de coruptie platite cu miliarde de euro an de an degeaba nu se va schimba nimic.
    Pentru asta avem nevoie de o alta revolutie.
    Cu actuala clasa politica corupta care este santajata de acest stat mafiot nu se poate face nimic,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.