Batjocură la Apa Serv SA. Generatoare pentru pensiunile unora, achiziții supraevaluate și de 35 de ori

5
3018

Jaful de la compania județeană Apa Serv SA este bine ascuns de ochii nemțenilor, plătitorii uneia dintre cele mai scumpe ape din România. Informațiile despre furturile comise de către diverși, achizițiile supraevaluate și multe alte acțiuni ilegale sunt ținute la secret, astfel că foarte puțini sunt cei care știu ce se întâmplă în realitate în curtea companiei. Publicația atacul.ro a intrat în posesia unor documente care arată dimensiunea jafului de la Stația de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) Piatra-Neamț și de la alte două stații aflate în subordinea acesteia, cea de la Ștrandul Piatra-Neamț și Hlăpești. Ultimele două nu mai funcționează pentru că au fost distruse de hoți, dar și de indolența celor plătiți pentru a le administra.

Documentele pe care le deținem  scot în evidență nu doar  furtul efectiv din companie, ci și achizițiile supraevaluate făcute pentru Stația de Epurare a Apelor Uzate Piatra-Neamț.

Convertizor de 9.000 de lei, cumpărat cu 311.000 de lei

Stația de epurare din Piatra Neamț a beneficiat de un proiect în valoare de 9,6 milioane de euro nerambursabili, finanțat prin programul ISPA și BEI, pentru reabilitare, termenul limită de finalizarea lucrărilor fiind noiembrie 2009. Așa cum se vede și pe panoul de mai jos, Apa Serv SA a fost beneficiarul acestei lucrări, Biwater International  a fost antreprenor proiectare și execuție, Trapec SA Inocsa Ingeneria SL a asigurat asistența tehnică și supervizarea.

În iulie 2018, în urma unui inventar efectuat la SEAU Piatra-Neamț a fost constatată lipsa unui convertizor de frecvență cu o valoare de inventar de 311.601 lei. Comisia de disciplină a solicitat persoanelor responsabile să explice lipsa aparatului, iar unul dintre ingineri (adjunctul șef de sector la SEAU Piatra-Neamț) a spus că i se pare aberantă suma plătită pe convertor.

„Valoarea de 500.000 de lei despre care mi se cere un punct de vedere este alcătuită, printre altele, de un convertizor de frecvență de la OB 24, care comandă o pompă de max 5-7,5 KW, a cărui valoare de piață este de până în 9.000 de lei și el este trecut în listele de inventar cu valoare de 311.601 lei, ceea ce mi se pare aberant”, a spus inginerul.

Subiectul a fost închis în momentul în care membrii comisiei de disciplină, ajutați și de un fost angajat al companiei, au identificat activul de 300.000 de lei. Acesta se afla în sala suflantelor, iar  denumirea corectă a aparatului era „Tablou MCC04 FC – convertizor de frecvență”. În schimb, nu a clarificat nimeni declarația inginerului potrivit căreia respectivul convertizor, inventariat cu 311.000 lei, nu costa mai mult de 9.000 de lei. Vorbim despre o supraevaluare de aproximativ 35 de ori a unui echipament care, cel mai probabil, a fost achiziționat în cadrul proiectului de reabilitare a stației de epurare, cu fonduri europene. Furtul celor aproximativ 300.000 de lei (diferența dintre valoarea de piață a aparatului și cea de achiziție), la nivelul anului 2009, a scăpat neobservată de cei care au verificat implementarea proiectului.

Generatoarele furate, achiziționate în cadrul proiectului ISPA

Tot în cursul inventarierii bunurilor de la SEAU Piatra Neamț s-a constatat lipsa a 9 generatoare (marca Kipor) care fuseseră achiziționate în cadrul Contractului de Lucrări 1, dar au fost declarate neeligibile. Unul dintre generatoare a fost găsit ulterior în stația de la Podoleni. Generatoarele, 15 în total, au fost cumpărate tot la prețuri supraevaluate, însă nu au fost decontate din fonduri europene. Au fost plătite de Apa Serv, compania depozitându-le la SEAU Piatra Neamț la finele anului 2015. În 2018, comisia de inventariere constata că 9 generatoare, în valoare totală de 50.000 de lei dispăruseră. Petru Ailenei, șeful SEAU, și Bogdan Potoroacă, adjunctul său, au dat vina pe fostul șef al stației de epurare, Mihai Florin, care plecase în străinătate.

”Am sprijinit multe persoane din companie tot împrumutându-le”

 Pentru a se apăra în fața comisiei de disciplină, Ailenei l-a contactat pe Mihai Florin pe e-mail, cerându-i să-i spună unde sunt generatoarele, întrucât a fost luat la întrebări de către membrii comisiei.

Răspunsul lui Mihai Florin este grăitor pentru modul în care sunt gestionate bunurile Apa Serv SA. Astfel, Florin recunoaște că el este responsabil pentru dispariția generatoarelor și că este dispus să le achite, dar nu la valoarea de achiziție, semn că și generatoarele fuseseră achiziționate la prețuri nesimțite.

Răspunsul lui Mihai Florin cu privire la lipsa generatoarelor, trimis prin e-mail lui Ailenei.

„Vreau să vă informez că a trecut mult timp de la acea predare primire a generatoarelor. Și în anii aceia, țineți minte că am sprijinit multe departamente și persoane din companie tot împrumutându-le. Recunosc că nu le-am ținut foarte bine evidența. Îmi amintesc de unul la Podoleni, îmi amintesc de unul la Oica pentru când a desfundat puțurile la Dragomirești, îmi amintesc că am văzut unul odată la o captare sus, în deal, deasupra la Reflux (zona Girov-Kober). Au mai venit și constructorii de pe CL5 și solicitau. Greu să îmi amintesc. Așa cum v-am spus și telefonic, 5 generatoare de 5.5 kw și unul mai mare (8 sau 10 kw) le-am dat eu personal în afara companiei și nu le-am mai putut recupera. Deci, de 6 știu eu. Vreau să să informez că sunt gata să preiau lipsa acestora și sunt dispus să plătesc contravaloarea lor până la recuperarea prejudiciului. Aș prefera să plătesc la valoarea de piață și nu cea de achiziție sau efectiv să le cumpăr fizic. Dacă reușiți, în urma discuțiilor comisiei, aș dori să stabiliți exact tipul și caracteristicile generatoarelor lipsă. Vă asigur de toate buna mea credință și dorința de a rezolva amiabil situația total neplăcută”.

Lăsând la o parte comportamentul fostului angajat, nu putem trece peste indiferența celor din conducerea companiei care, timp de trei ani, nu au făcut niciun inventar la stația de epurare, de unde, în afara  generatoarelor, au dispărut și alte bunuri.

„Generatorul”, schiță în mai multe acte

În timpul anchetei, membrii comisiei de inventariere au stat de vorbă cu mai mulți angajați care ar fi putut clarifica dispariția celor 9 grupuri electrogene depozitate în sala suflantelor din cadrul Stației de Epurare a Apelor Uzate Piatra-Neamț.

Pe baza procesului verbal de predare-primire, OCIDE CONSTRUCCION SA predase celor de la Apa Serv SA 15 grupuri electrogene, iar, în timp, mai bine de jumătate dintre ele a dispărut.

Pentru clarificarea dispariției  grupurilor electrogene, comisia de cercetare disciplinară a audiat peste 20 de salariați. Concluzia este că cei mai mulți dintre ei au observat că numărul generatoarelor s-a tot împuținat, însă niciunul nu a sesizat conducerea.

Salariatul V.V. a formulat următoarele apărări și precizări:

”Are acces, în timpul serviciului, în sala suflantelor și avea cunoștință de depozitarea și existența celor 15 generatoare de curent; lucrând în schimburi, a observat că rămâneau tot mai puține generatoare; nu cunoaște împrejurările în care au dispărut, dar are cunoștință că au fost luate cele trei generatoare din ziua de 06.07.2016, când a fost în tură; nu a făcut documente de ieșire, căci nu li s-a cerut niciodată acest lucru; nu are cunoștință de dispariția altor generatoare. A auzit că generatoarele urmau să fie distribuite la diverse puncte de lucru ale companiei; nu a participat și nu a văzut niciodată când se încărcau și se luau generatoare din sala suflantelor; nu are cunoștință de salariați, persoane, mijloace de transport care ar fi participat la această acțiune; menționează că nu a luat în primire cu semnătură (inventar) niciodată un număr de 15 generatoare”.

Salariatul C.C. a formulat următoarele apărări și precizări: „În tura din data de 14.06.2016, șeful M.F. l-a trimis să ia cheile de la suflante; a mers acolo și a încărcat cu podul rulant un generator în mașina salariatului G.I., conducătorul auto de la mecanizare. De față a fost numai șoferul G.I.; nu a mai participat cu alte ocazii la astfel de acțiuni; nu are cunoștințe de alți salariați care ar fi participat la încărcări de generatoare și nu cunoașate să fi fost transportate generatoare de către alte mașini; din câte știe, o cameră de luat vederi este îndreptată spre ușa obiectivului 24 suflante. (…)”.

Salariatul B.L. a formulat următoarele apărări și precizări: “Are acces în sala suflantelor în timpul orelor de program; cu privire la raportul de tură: a fost în tură pe 17.09.2016, constatând că există 10 generatoare preluate, în fapt, de la tura precedentă care a consemnat eronat existența a 11 generatoare (ele fiind 10 buc. Din data de 16.09.2016 – șef tură C.I.); există zile în care sunt lipsă rapoarte; referitor la Raportul de tură din 01.11.2016, a preluat 7 generatoare – fiind lipsa raportul din data de 0..11.2016, tura de zi. Figurează 8 generatoare în tura de noapte de 31 oct.2016 spre 01.11.2016. Cei din tura de zi sunt responsabili; cunoaște că a dus personal un generator la SEAU Podoleni, din dispoziția dlui P.B.A încărcat și dus pe acesta cu automacaraua companiei conducă de G.I.; nu a mai participat la acțiuni de acest gen, dar știe că au mai fost mișcări în prezența șefilor, de către firme terți; a mai avut o situație când a primit un telefon după amiază (nu știe data) de la P.B., să încarce un generator într-o mașină (nu-și amintește mașina și șoferul). A încheiat procesul verbal de predare-primire, lăsându-l în biroul dlui P. Persoana căreia i s-a dat generatorul nu era din cadrul companiei; generatoarele au fost aduse cu chei personalizate pentru fiecare – etichetate. Cheile erau ținute într-un fișet metalic în biroul șefului stației; raportul de tură se verifică de șefii ierarhici; în sala suflantelor, geamurile stau deschide noaptea, se poate intra oricând și pot fi deschise ușile prin interior; camera de luat vederi a funcționat și funcționează tot timpul. (…)”.

Salariatul P.V. a formulat următoarele apărări și precizări: „Avea acces și avea cunoștință de existența generatoarelor; a participat personal la încărcarea și transportul la sediul companiei, în spate la garaj, a unui generator mic, cu d-nii M.F., M.M., C.R.; nu a mai participat la alte acțiuni de această natură; are cunoștință că a fost o avarie la subsolul unui bloc (lucrare particulară a domnului M.F.), când a fost transportat un generator în această locație. De acest lucru mai aveau cunoștionță C.C. și un electrician (căruia nu îi reține numele). Din câte a auzit, generatorul a rămas la aceeași locație după intervenție; nu mai are cunoștință de alte evenimente de acest gen, adăugând că ar mai fi un generator la SEAU Podoleni. (…)”.

Salariatul A.V. a formulat următoarele apărări și precizări: ”Are acces în sala suflantelor, fiind electrician – verifică buna funcționare a suflantelor periodic; nu a participat niciodată la încărcarea sau transportul generatoarelor; un generator mare este la Pensiunea Văratec, unde a fost trimis cu mașina de către M.F. Are conoștință de acest lucru motivat de faptul că a fost la acea locație pentru a modifica succesiunea fazelor. Era în afara programului de serviciu în timpul verii; nu are cunoștință de alte evenimente în legătură cu generatoarele. (…)”.

Salariatul P.I.B. a formulat următoarele apărări și precizări: „A deținut funcția de „Adjunct șef sector” la SEAU Piatra-Neamț; (…) Vedea că numărul lor scădea. Din câte știe, au fost situații în care șeful direct M.F. purta discuții telefonice cu conducerea companiei despre necesitatea folosirii acestora la diferite intervenții (sediul companiei Piatra-Neamț, Podoleni), când pica energia electric. Nu a dat niciodată dispoziții pentru încărcarea , transportul de generatoare din stație; (…) Consideră că, în vedrea găsirii generatoarelor, este necesar să fie contactat domnul M.F, prin intermediul internetului, care acum se află în Kuweit”.

Harababura

Situația generatoarelor dispărute, dar și a altor bunuri care au avut aceeași soartă, demonstrează bulibășeala instaurată în această companie județeană. Cât timp au fost depozitate la SEAU Piatra-Neamț, nimeni din cadrul societății nu s-a interesat de generatoare.

Comisia de cercetare disciplinară a constatat că lipsa grupurilor electrogene din SEAU Piatra-Neamț a fost la reclamată de abia după doi ani din momentul dispariției aparatelor. Primul generator a „părăsit” incinta SEAU Piatra-Neamț în luna martie 2016, iar dispariția a fost anunțată în luna martie 2018.

Pentru toate acestea, conducerea companiei a dispus recuperarea prejudiciului. A existat și un proces în instanță care, la ultimul termen, a fost suspendat.

„Din declarațiile salariaților din cadrul SEAU Piatra-Neamț se conturează faptul că Mihai Florin ar fi singurul responsabil de dispariția grupurilor electrogene. Doar el ar fi dispus și luat din sala suflantelor acele generatoare. În ciuda acestor afirmații făcute de unii salariați, nu există declarații din care să rezulte că aceștia au văzut, au asistat la încărcarea, transportul acelor grupuri electrogene dispărute. La solicitarea domnului Ailenei Petru, făcută pe 3.05.2018, printr-un email transmis, domnul Mihai Florin detaliază faptul că în multe cazuri ar fi dat cu împrumut spre folosință generatoare. Scrie că 6 (șase) generatoare le-ar fi dat cu împrumut în afara companiei și nu le-a mai putut recupera. Își asumă lipsa, fapt pentru care ar prefera să plătească aceste generatoate care lipsesc în scopul rezolvării amiabile a situației”, se mai arată în raportul comisiei de cercetare disciplinară.

Daniel MURARU

Citește și:

Apa Serv SA, țeapă în fiecare casă, locul unde se fură pe rupte. Stații de epurare devastate, bunuri furate, pagube nerecuperate

Cârdășie sindicat – angajator, la Apa Serv. Prime ilegale pentru că au negociat lefurile salariaților

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Maglavid 10 martie, 2020 at 18:05 Răspunde

    Intrebari intrebatoare:
    Cine era director la Apa Serv in 2009 cand au fost inregistrate in contabilitate acele utilaje supraevaluate?
    Cine l-a numit pe MF sef la Epurare?
    Ar fi instrainat MF acele utilaje scumpe din proprie initiativa, sau la ordinul directorului care l-a numit sef?
    Cine a inregistrat in contabilitate acele convertizoare si generatoare supraevaluate de 35 de ori?
    De ce MF isi asuma sa plateasca prejudiciul? Este atat de bogat sau l-a sunat autorul real al escrocheriilor si l-a rugat sa-si asume el faptele, ca va primi bani ,ca sa plateasca numai sa nu divulge?

  2. Liliana 10 martie, 2020 at 19:07 Răspunde

    Este greu de crezut că un salariat a săvârșit din proprie inițiativă falsificare de 35 de ori a valorii. Trebuie văzut dacă înregistrarea facturii s-a făcut cu vizele de legalitate .Si nu s-au apucat ei salariații de capul lor sa duca pe la pensiune masini. Poate ca dv dl Moraru îl întrebați pe patronul tensiunii ce prieten l-a ajutat să intre în posesia generatorului.Poate n-a uitat

  3. FLORIN 11 martie, 2020 at 07:34 Răspunde

    Toata lumea stie cum se fura la Apa Serv si in general in aceasta tara…angajati,ziaristi onesti,simpli cetateni,pana si copii de gradinita.
    Dupa cum observati,singurii care ”nu stiu” sunt chiar cei platiti sa stie,iar pentru asta sunt platiti cu pensii speciale si salarii colosale nesimtite si aberante, invers proportionale cu ”munca” lor.
    Parazitii corupti si incompetenti din aceste institutii nu au timp sa se ocupe cu asemenea ”probleme”minore.Ei se ocupa cu traficul de influenta,musamalizarea anchetelor,compromiterea anchetelor in general cu smenuri ca sa treaca timpul pana la pensia speciala de la 40 de ani.
    Cei mai multi din ei ies la pensia speciala fara sa rezolve un caz.Le este frica,sunt lasi au caractere de slugi iar in marea lor majoritate sunt semi-analfabeti cu ”facultati”facute la Dorohoi pe spaga.
    Astea sunt institutiile de ”siguranta” ale acestei tari.Vai de capul nostru.

  4. Stancescu 11 martie, 2020 at 14:37 Răspunde

    Asa-i Florine. Primii si cei mai mari hoti si incompetenti sunt militienii si procurorii care rastalmacesc litera legii si dau solutii de casare sau NUP faptuitorilor de fapte penale motivand ca prejudiciul nu-i mare sau pur si simplu incadrand fapta la alt articol care prevede NUP sau pedepse minore. Astia sunt cancerul coruptiei in Romania.De aceea tara-i ful de infractori.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.