Cârdășie sindicat – angajator, la Apa Serv. Prime ilegale pentru că au negociat lefurile salariaților

8
2232

Indiferent de partidul politic care s-a aflat la guvernare de-a lungul vremii, dar și de capii care au condus Apa Serv SA, compania județeană a fost ținta nelegiuirilor: achiziții la prețuri supraevaluate de la parteneri comerciali de casă, contracte păguboase, angajări pe sprânceană, furturi masive din patrimoniu. Au fost și dosare penale, însă toate au fost soluționate cu NUP (neînceperea urmăririi penale), SUP (scoaterea de sub urmărire penală) sau, mai nou, clasarea. Cu alte cuvinte, se știe că firma care dă apă locuitorilor județului este jefuită sistematic, însă nimeni nu se implică pentru a opri practicile ilicite. Însă, toate pagubele produse sunt suportate direct din buzunarele cetățenilor județului, clienți ai acestei companii. Practic, pierderile considerabile cauzate de furturile la care se dedau unii și alții sunt plătite  de toți nemțenii. Furtul generatoarelor electrice, prezentat recent de atacul.ro, reprezintă un exemplu elocvent, însă nu este singurul.

Nu numai cei care au stat cu mâinile  în borcanul cu miere s-au dedulcit, ci și alții. Spre exemplu, unii dintre sindicaliștii de la Apa Serv SA au încasat ilegal prime pentru că au participat la negocieri salariale. O spun cei de la Fisc, care au ajuns la această concluzie în urma unei inspecții fiscale efectuată la compania județeană Apa Serv.

Verificarea celor de la ANAF a scos la iveală aspecte care ar putea justifica, cel puțin în parte, de ce nemțenii plătesc unul dintre cele mai mari tarife la apă și servicii de canalizare din țară. Contracte de consultanță, dar și de publicitate cu diverse publicații locale fără sens, firme cu datorii imense care au scăpat de plata apei și a serviciilor de canalizare etc.

Timp de patru ani, spun cei de la Fisc, membrii comisiei paritare angajat-sindicat au încasat sume considerabile doar pentru că au participat la ședințe. Din această comisie făceau parte și sindicaliști care au fost premiați pentru că au negociat, cu patronatul, salariile, modificări ale contractului colectiv de muncă. Premiile au ajuns, la un moment dat, la 2.000 de lei net pentru fiecare membru al comisiei. Un simplu calcul arată că pentru plata celor 21 de membri ai comisie paritare, compania județeană a achitat, pentru o singură ședință, 42.000 de lei net. Legal, însă, numărul membrilor comisiei nu trebuia să sară de 8 persoane, care nu trebuiau premiate, ci puteau primi un spor de 1% din salariul de bază doar în luna când participau la ședințe. Sindicaliștii nu aveau dreptul la niciun premiu, negocierile sindicale fiind considerate sarcină de serviciu.

„Conform procesului verbal încheiat în data de 19.12.2013 s-a întrunit comisia paritară în ședința pentru discuții privind majorarea salarială a angajaților Apa Serv SA. La ședință, angajatorul și sindicatul a fost reprezentat de câte 7 persoane fiecare, (în total 14 persoane). (…) De asemenea, pentru participarea la ședința paritară din data de 19.12.2013 fiecare membru din comisie, cu excepția directorului general, a primit o primă de 1.500 de lei brut; conform procesului verbal încheiat în data de 02.04.2014, s-a întrunit comisia paritară în ședința pentru discuții privind diverse modificări ale contractului colectiv de muncă a angajaților Apa Serv SA. La ședință, angajatorul și sindicatul a fost reprezentat de câte 7 persoane fiecare, (în total 14 persoane). (…) De asemenea, pentru participarea la ședința paritară din data de 02.04.2014, fiecare membru din comisie, cu excepția directorului general, a primit o primă de 1.500 de lei brut; conform procesului verval încheiat în data de 19.12.2015 s-a întrunit comisia paritară în ședința pentru discuții privind negocierea salarială a angajaților Apa Serv SA. La ședință, angajatorul a fost reprezentat de 11, din care 2 persoane sunt directorul general și directorul economic, 7 membri titulari și o persoană în calitate de membru supleant, iar sindicatul a fost reprezentat de 10 persoane, din care 9 membri titulari și un membru supleant (în total 21 de persoane). (…) De asemenea, pentru participarea la ședința paritară din data de 19.12.2015, fiecare membru din comisie, cu excepția directorului general și a directorului economic, a primit o primă de 1.000 de lei; conform procesului verbal încheiat în data de 13.12.2016, s-a întrunit comisia paritară în ședința pentru discuții privind negocierea contractului colectiv de muncă a angajaților Apa Serv SA. La ședință, angajatorul a fost reprezentat de 11, din care 2 persoane sunt directorul general și directorul economic, 7 membri titulari și o persoană în calitate de membru supleant, iar sindicatul a fost reprezentat de 10 persoane, din care 9 membri titulari și un membru supleant (în total 21 de persoane). (…) De asemenea, pentru participarea la ședința paritară din data de 13.12.2016, fiecare membru al comisiei, cu excepția directorului general și a directorului ecojomic, a primit o primă de 2.000 de lei net (2.860 de lei brut)”, se arată în raportul de inspecție fiscală.

„Apa Serv SA a acordat necuvenit premii pentru negocierea Contractului colectiv de muncă”

Așa cum lesne se poate observa, atât membrii de sindicat care au participat la aceste comisii, cât și reprezentanții angajatorului au încasat premii cuprinse între 1.500 de lei brut și 2.860 de lei brut pentru participarea la o singură ședință.

”Comisiile paritare se constituie din 6 membri titulari și 2 membri supleanți în cazul în care autoritatea sau instituția publică are peste 150 de funcționari publici, respectiv maxim 8 persoane, câte 4 din fiecare parte și în niciun caz  din 14, respectiv 21 de persoane, cât s-a constituit la Compania Județeană Apa Serv SA. Pentru activitatea desfășurată în cadrul comisiei paritare președintele,membrii și secretarul comisiei paritare au dreptul la un spor lunar de 1%, care se aplică la salariul de bază al fiecăruia și se acordă doar în lunile în care comisia paritară își desfășoară activitatea, pe baza proceselor verbale ale ședințelor acesteia și nu la acordarea de premii, așa cum s-a procedat”, potrivit documentului.

Inspectorii fiscali mai spun, pentru a argumenta că premiile au fost acordate ilegal, că reprezentanții salariaților au ca atribuție principală, printre altele, negocierea contractului colectiv de muncă, iar această activitate nu este complementară pentru a fi remunerată separat.

În cazul membrilor aleși în conducerea sindicatului, personalul de specialitate și administrativ din aparatul acestora, ei pot fi salarizați din fondurile organizației sindicale, iar cei care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajați au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activității sindicale, negociate prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale pentru aceste zile, deci cu atât mai mult fără a primi premii din partea patronatului pentru negocierea contractului de muncă.

„În ce privește Contractul colectiv de muncă al Companiei Județene Apa Serv SA, cap. VII <<Alte prevederi în legătură cu drepturile și obligațiile părților, la art. 83, respectiv alin.4 >> unitatea va prevedea în BVC, anual, sume necesare pentru constituirea fondurilor destinate activităților în domeniul pregătirii, negocierii și aplicării contractului colectiv de muncă>>, menționăm că aceste sume se referă, chiar așa cum scrie în articolele menționate anterior la aliniatele 1 – 4, cheltuielile pe care unitatea le suportă referitoare la facilitățile acordate reprezentanților sindicali și anume: participarea la cursuri de formare sindicală, seminarii, conferințe și congrese, accesul la locurile de muncă a reprezentanților sindicali, asigurarea gratuită pentru activitatea sindicatului a spațiului, mobilierului necesar, accesul la aparatură birotică la baza materială cu destinație cultural sportivă etc, și în nici un caz premierea persoanelor care negociază contractual colectiv de muncă, Prin fișa postului, unele persoane care au participat la aceste comisii paritare din partea angajatorului au prevăzut, ca sarcină, negocierea contractului colectiv de muncă, aceasta intrând în artibuțiile de serviciu , nefiind o activitate desfășurată în plus, care necesita premierea. Conform art. 229 din Legea 53/2003 – Codul muncii republicat „la negocierea clauzelor și la încheierea contractelor colective de muncă, părțile sunt egale și libere”, însă această libertate și egalitate este încălcată prin faptul că numai una dintre părți achită premii și anume angajatorul, nu și sindicatul, prin aceste stimulente angajatorul putând obține unele avantaje în negociere”, se mai arată în raportul ANAF.

Concluzia inspectorilor a fost clară: Compania Județeană Apa Serv SA a acordat necuvenit premii pentru negocierea Contractului colectiv de muncă”.

Inspecția fiscală a impus identificarea celor care au încasat premiile, dar și recuperarea banilor de la persoanele vizate.

Daniel MURARU

 

 

8 comments

 1. Domnica 5 martie, 2020 at 17:23 Răspunde

  Apa Serv este un cuibar politic infect al cumetriilor si .nepotismelor .Nu exista sef care sa nu aiba angajat acolo muierea ,copilul sau rubedenia. Si ce salarii!

 2. Liliana 5 martie, 2020 at 19:00 Răspunde

  Salariile mari sunt doar la cei din tesa (directori,sefi,pensionari reangajati). Muncitorii au salarii de mizerie…..sunt sclavii companiei.

 3. salariat fraer 5 martie, 2020 at 21:51 Răspunde

  Aici Dughir si-a angajat nevasta,!!! Ivanov si-a angajat sotia!!! Niculai si-a angajat si muierea si fica !!!!!!, Chitic si-a angajat sotioara!!! Aileni nevastuica!! Tudorel muierusca!!! Boaca beizadeaua, Rotaru sia trimis toata gloata aici si lista e lunga. Noi muncitori incasam injuraturi

 4. diditu 6 martie, 2020 at 09:18 Răspunde

  Dupa ce l-au zburat din Apaserv pe Dughir, care bun-rau, macar stia cum merg treburile la nivel national in domeniu, Apaserv s-a dus de tot la vale. Eu ii dau inca maxim trei ani de viata. Cei optimisti, poate i-ar da cinci. Iar daca as fi angajat la companie, as cere adeverinta de la CAS și CASS ca mi s-au platit contributiile. Hai nu la timp, dar macar cu intarziere și complet. Nu de alta, da intra mamutul in faliment și ma trezesc fara asigurari de sanatate platite și fara pensie. Ce ma mira este de ce nimeni nu se intreaba de ce Apaserv a semnat contractul cu Tahal in 2016 și nici azi nu a depus spre finantare proiectul la UE? Termenul de predare a documentatiei este de mult depasit. Parca era prin 2018. Nu de alta, dar daca nu SE EVALUEAZA, NU SE APROBA ȘI NU SE SEMNEAZA PROIECTUL pana pe 31 decembrie 2020, Neamtul a pierdut peste 200 de milioane de euro de la UE. Asta inseamna falimentul Apaserv in anul urmator. Printre inginerii de la Apaserv umbla zvonul ca Tahal va primi un frumos și elegant sut in fund. Oare nu s-au inteles cu John Jupanul?

 5. Varga Sandor Andrasz 6 martie, 2020 at 12:13 Răspunde

  La copilul cu doua moase ramane buricul netaiat .
  Or fi doua sindicate, Apa serv si Epcan, da performanta de salariu net de 1400 de lei pe luna la palmasii din teren e ridicola pur si simplu .
  Dupa plata gazului, a intretinerii lunare la asociatie, a energiei electrice, tv net telefon, mai ales in anotimpul rece, cu ce mai traieste o familie cu prunci la scoala sau gradinita?
  O haina, un pantof, mai rarut, or de la flendurica second hand .

 6. Instalator 8 martie, 2020 at 15:40 Răspunde

  Muncim pe salarii de mizerie nici minim pe economie si niste trintori puși politic ca nicolae zac in birou pe sute de milioane ce a facut asta sa fie tehnic doarme toat ziua in birou

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.