Milioane de lei și legături dubioase. O firmă de consultanță cu un singur angajat reabilitează termic Spitalul de Psihiatrie Roman

3
2660

În România, firmele de construcții asigură consultanță, iar cele de consultanță construiesc. Însă, atunci când apar astfel de situații ar trebui să se aprindă și „beculețele” autorităților, dacă nu cumva or fi arse.

O afacere clasic românească, cu legături nebănuite, dar descoperite de atacul.ro, urmează să se desfășoare la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” din Roman, acolo unde Consiliul Județean Neamț va implementa proiectul cu fonduri europene – ”Reabilitare termică clădire a Spitalului de Psihiatrie Sfântul Nicolae din Roman”. Valoarea proiectului este de peste un milion de euro, bani europeni, de la bugetul național și județean.

În primăvara anului trecut, din cauza măririi contribuției Consiliului Județean, valoarea contractului a crescut cu peste un milion de lei. Lucrările vor fi executate de o firmă din București, care s-a înscris pe platforma de achiziții electronice la 5 zile după ce Consiliul Județean Neamț a publicat anunțul de licitație. Mai mult decât atât, societatea respectivă – Seven Hills Constructions SRL, nu pare a avea vreo treabă cu construcțiile, principalul obiect de activitate fiind „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Anunțul a fost postat de reprezentanții CJ Neamț pe sistemul electronic de achiziții publice  în data de 28 august 2019, valoarea estimată a proiectului fiind de 5.339.132 lei, fără TVA, adică 6.353.567 lei, cu TVA inclusă.

În data de 3 septembrie 2019, se înscria pe platforma electronică de achiziții publice și firma Seven Hills Constructions. Pentru comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Consiliului Județean Neamț, alegerea câștigătorului a fost destul de simplă, pentru că a avut de analizat doar  o singură ofertă, cea a Seven Hills Constructions SRL București, cu terț susținător SC Bedamiro Holdong Parcări Construct Buzău și subcontractanți SC Kadata Prest SRL (35,8%), Laurterm SRL (0,6%), Noesky Energy SRL (10,7%).

Oferta firmei Seven Hills Constructions SRL, în valoare de 5.331.165 lei, mai mică cu 8.077 de lei decât valoarea estimată, a fost declarată câștigătoare, contractul fiind semnat în data de 3 februarie 2020.

Legătura dintre Marcu de la Seven Hills SRL și „doamna Elena”, voluntarul de la CJ

În prezent, societatea Seven Hills Constructions SRL are ca asociat unic și administrator pe Gabriela Cătălina Marcu. Firma, care asigură consultanță pentru afaceri și management, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 673.674 lei, un profit de 109.331 lei, obținut cu un singur angajat. De altfel, în ultimii ani firma a avut rezultate financiare modeste, cifre de afaceri de sute de mii și maximum 2 angajați.  Gabriela Cătălina Marcu este soția lui Mirel Alexandru Marcu, fost membru în Consiliul de Administrație al societății de stat Nuclearelectrica SA, în perioada 2016-2017, în timpul Guvernării PSD.

În declarația de avere depusă în 2017, Mirel Marcu menționează un contract de consultanță încheiat cu firma de construcții Rotary Construcții SRL București, de pe urma căruia a încasat 180.000 de lei. De asemenea, Marcu mai menționează leafa de 120.000 de lei de la Seven Hills Constructions SRL, plus cele 95% din părțile sociale ale firmei. Legătura cu SC Rotary Construcții SRL este extrem de interesantă, pentru că firma respectivă a avut calitatea de terț susținător pentru firma Nobel Home Services SRL, care așa a câștigat două contracte în Neamț, unul cu Mănăstirea Văratec și altul cu Primăria Tarcău (reabilitarea căminului cultural din localitate). În Nobel Home Services SRL a avut părți sociale Elena Baltag Kuzmanovic sau „doamna Elena”, cum îi spuneau angajații CJ Neamț, cât a fost voluntar în această instituție publică. „Doamna Elena”, care a deținut funcții importante la București (membru CA în diverse companii de stat, consilier la Cabinetul consilierului de stat Oana Bulai etc), a renunțat, în 2018, la părțile sociale de la Nobel Home Services SRL, acolo unde, acum, asociat majoritar este soțul ei, iar administrator fratele acesteia.

Revenind la Seven Hills Constructions SRL, trebuie spus că între această firmă și terțul susținător – Bedamiro Construct din Buzău există o legătură. Astfel, publicația buletin.de dezvăluia, la jumătatea lunii decembrie 2019, că Primăria Sectorului 1 a vrut să cumpere de la Bedamiro Holding Parcări Construct SA 25 de imobile pentru a le transforma în locuințe sociale. Terenul pe care a construit Bedamiro fusese cumpărat de la Rotary Construcții SRL. Aceasta nu ar fi singura legătură cu potentul om de afaceri Mihai Rotaru, de la Rotary Construcții, pentru că Bedamiro este acționar la firma Raniva Construct SRL, administrată de Rotaru.

Marcu Mirel este acționar la firma Bedamino, deși a omis să menționeze acest lucru în declarația de avere depusă la Nuclearelectrica SA. Și uite așa aveam tabloul aproape complet al acestei afaceri. Să mai spunem doar că datele financiare ale firmei Bedamiro Holdong Parcări Construct SA Buzău, ce are ca principal obiect de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”, sunt extreme de interesante. Mai ales pentru o firmă de cosntrucții. Anul trecut, cu 4 angajați, Bedamiro a avut o cifră de afaceri de 11,6 milioane de lei și un profit de 177.853 lei, o adevărată „performanță”.

Arsene a cerut bani mai mulți, consilierii au votat

Revenind la proiectul Consiliului Județean Neamț, un lucru deosebit de interesant care trebuie lămurit este legat de valoarea acestuia. Cum atacul.ro are închise ușile la Consiliul Județean Neamț, instituție care a refuzat să ne mai răspundă la solicitările pe Legea 544/2001, îi lăsăm pe cei în măsură să facă verificări. Noi ne rezumăm doar în a prezenta o serie de aspecte ciudate. Este vorba de valoarea estimată a contractului și creșterea contribuției Consiliului Județean Neamț cu o sumă considerabilă. În iunie 2018, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, semnau contractul pentru implementarea proiectului „Reabilitare termică clădire a Spitalului de Psihiatrie Sfântul Nicolae din Roman“. Într-un comunicat de presă al Consiliului Județean se preciza că „valoarea totală a proiectului este de 5.885.786,03 lei, TVA inclus, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3.877.280,95 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 592.995,80 lei, contribuția proprie a Județului Neamț în proiect este de 1.324.279,03 lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, iar valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 91.230,25 lei”.

În aprilie 2019, Ionel Arsene iniția un proiect de hotărâre prin care cerea creșterea contribuției Consiliului Județean la acest proiect, de la 1.324.279 lei la 2.564.259 lei. În expunerea de motive, semnată de Arsene, se precizează că în urma elaborării Proiectului Tehnic, valoarea investiției s-a modificat din cauza adoptării OUG 114/2018; pentru obținerea avizului de la ISU și de la DSP a trebuit să fie introdus în proiect un rezervor de apă potabilă și o rezervă de incendiu, plus introducerea unei rețele de hidranți exteriori. Din aceste motive, valoarea proiectului a crescut la 7.125.766 lei, TVA inclusă. Fără TVA, valoarea proiectului a ajuns la 5.988.038 lei. Cu toate acestea, contractul a fost scos la licitație, în august 2019, cu o valoare estimată de 5.379.132 lei, cu peste 600.000 de lei față de valoarea proiectului stabilită după majorarea contribuției Consiliului Județean Neamț. Întrebarea este: valoarea estimată a contractului de pe SEAP conține și majorarea contribuției Consiliului Județean sau nu? Dacă nu, lucrurile sunt grave și pot constitui un motiv serios de anulare a contractului, pentru că potențialii participanți nu au avut la dispozițiile informațiile corecte și complete.

Este de neînțeles și poziția consilierilor județeni care au votat în unanimitate acest proiect fără să se intereseze ce înseamna concret majorarea contribuției CJ-ului. Un singur consilier a făcut-o, însă s-a mulțumit cu informații parțiale. Dialogurile dintre consilierului Stoica și Ionel Arsene, și cel dintre Stoica și Daniela Părău, șefa Serviciului proiecte europene, sunt edificatoare.

Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman, aflat în administrarea Consiliului Județean, nu se află pentru prima dată într-o astfel de ipostază. Atacul.ro a dezvăluit cum o firmă din Galați a luat bani de la CJ pentru a demola coșul de fum și pentru a construi unul nou.

Daniel MURARU

Citeste si:

Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț (II). Afacerea „Coșul de fum”

Ministrul Sănătății merge la „turnulețele gemene” de 75.000 de euro

3 comments

 1. Dan 13 februarie, 2020 at 18:53 Răspunde

  Pe cat de mult ne bucura faptul ca scoateti la iveala tunuri financiare pe care nu am fi putut sa le aflam niciodata, pe atat de mult se sufoca gasca de hoti ca le faceti publice hotiile. Cred ca astia beau de suparare in fiecare seara. Si sunt in stare de orice ca sa va inchida gura. Nimeni, absolut nimeni, nu a reusit ce ati reusit dumneavoastra. Fara sa va laud (ca nu aveti nevoie) eu, personal, sunt convins ca psd-istii nemteni au pierdut procente bune pe fondul dezvaluirilor din Atacul. Toata lumea va citeste si isi formeaza opinii pe baza probelor pe care le prezentati la fiecare investigatie. Felicitari!

  • Daniela 14 februarie, 2020 at 09:33 Răspunde

   Nu numai PSD-istii nemteni au pierdut mult, dar si colegii lor de banca, ALDE Neamt. Urmare a dezvaluirilor echipei Atacul.ro, s-a pornit tavalugul dezvaluirilor. Urmareste, daca-ti permite timpul, doua dosare, deocamdata in “civil”. Dosar nr. 14357/279/2019, Judecatoria Piatra Neamt. Dosar nr. 2660/188/2019, Judecatoria Bicaz. Primarita Cretu de la Dobreni (ALDE Neamt) l-a dat in judecata la Piatra Neamt, tocmai pe cel care i-a fost sef de campanie la alegerile locale din 2016. Una si aceeasi persoana, care a fost artizanul si colaboratorul domniei sale in Afacerea”Basculanta” si in cazul celorlalte achizitii (a se citi hotii) de la Popa Valer Intreprindere Individuala, din perioada 02 august- 24 oct 2017. Fapt care l-a infuriat pe prietenul Popa Valer.

 2. valisor 2 martie, 2020 at 13:45 Răspunde

  Nu e vorba de consultanță. Ci de consultații. La Mansardă. Și dacă epidemia de ștampilikia trandafirichii s-a dovedit măricică la trii milioan juma ș ceva de mititică… aia e! Doar un barem de trei pătrimi, sau măcar doi treimi, de vaccini la urne, ar mai strângea porschilor cureaua.
  HAIDEȚI LA VOT FRAȚILOR! că-i groasă.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.