Anchetă penală la Primăria Pângărați

7
2230

Anul trecut, în luna martie, Prefectura Neamț condusă, la acea vreme, de Daniela Soroceanu, efectua un control la Primăria Pângărați în urma  unei sesizări făcută de un consilier local. Acesta ceruse prefectului de atunci să verifice modul în care executivul primăriei cheltuise o sumă de bani, peste 1 milion de lei, din bugetul local și dacă a respectat deciziile consilierilor locali. Concluzia verificărilor a fost că doar un singur proiect a fost finalizat, restul sumelor de bani fiind folosite pentru finanțarea unor proiecte care nu aveau nicio treabă cu ce s-a votat în Consiliul Local. Mai exact, sume de  ordinul sutelor de mii de lei au fost deturnate, iar Prefectura a sesizat Fiscul și Curtea de Conturi, dar nu și Poliția. În loc să înainteze un exemplar al raportului de control și Poliției Neamț, prefectul Soroceanu îi transmitea consilierului care făcuse plângerea să se adreseze el organelor de cercetare penală, pe motiv că instituția pe care o conducea nu are competențe în constatarea și sancționarea acestora, adică a faptelor penale. Da, Prefectura nu constată și nici nu instrumentează fapte de natură penală, însă prefectul este garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel local, așa că era obligat, cel puțin din punct de vedere moral, să sesizeze Poliția. Că prefectul trebuie să sesizeze polițiștii atunci când constată că există elemente constitutive ale comiterii unor infracțiuni, este evident.

O mașină, două facturi?

În cursul lunii decembrie 2019, un alt consilier local a sesizat din nou Prefectura Neamț cu privire la o serie de aspecte ciudate petrecute la Primăria Pângărați, condusă de primarul Petru Lungu Bordea, aflat la al treilea mandat.

Alesul local reclama două aspecte: achiziția, la sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017, a unui autoturism marca Dacia Dokker, înmatriculat NT 02 PSD (sic!), și a unui autocamion cu macara, marca Iveco. Consilierul suspecta că, de fapt, primăria cumpărase două autoturisme, iar unul dintre ele fusese înstrăinat. Concluziile verificărilor Instituției Prefectului au fost înaintate organelor de cercetare penale, acestea urmând să decidă următorii pași: clasarea sau continuarea cercetărilor și trimiterea în judecată a inculpaților.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Pângărați din august 2016,  s-a aprobat o rectificare bugetară pentru anul respectiv, fiind alocată, printre altele, suma de 50.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini. Numai că, în timpul controlului Prefecturii din aprilie 2019, contabila primăriei, Valeria Brocea, declara sub semnătură că mașina a fost achiziționată în 2017, cu suma de 64.000 de lei, cu 14.000 de lei mai mult decât aprobaseră consilierii. De aici și suspiciunea consilierului că au fost cumpărate două mașini, iar una a fost vândută. Ciudat este că, la data controlului din martie 2019, contabila nu a prezentat Corpului de control al prefectului documentele achiziției autoturismului.

Neconcordanțele între sumele alocate de consiliul local în ședința din august 2016 și modul de utilizare a acestora, dar și faptul că nu au fost prezentate comisiei documente privind cheltuirea banilor, au obligat prefectura să ceară Curții de Conturi și Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț să verifice aceste aspecte dubiose.

 În urma verificărilor efectuate s-a constatat că mașina, o Dacia Dokker Van Ambiance, a fost achiziționată în data de 31 decembrie 2016, de la SC Renault Commercial Roumanie SRL. Autoturismul a fost achiziționat direct, în baza bonul de comandă, și achitat, pe 30 decembrie 2016, suma de 51.593 de lei.

Așadar, consilierii alocaseră 50.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini, contabila declara că a plătit 64.000 de lei pentru aceasta, iar factura, identificată mai târziu, avea înscrisă suma de 51. 593 lei.

Concluzia Prefecturii a fost că diferența de valoare a mașinii cumpărate de primărie ar reieși din faptul că, la data controlului din martie 2019, contabila primăriei nu a prezentat documentele aferente achiziției, valoarea de 64.000 de lei menționată în raportul de control de atunci fiind cea declarată de acesta, sub semnătură. Practic, achiziția a fost efectuată cu depășirea bugetului de 50.000 de lei, aprobat de Consiliul Local Pângărați. Elementul care l-a făcut pe consilier să se gândească la faptul că primăria a cumpărat, de fapt, două mașini îl reprezintă o adresă din 2018 a Primăriei Pângărați, semnată de primarul comunei și contabilul primăriei, în care se menționează „prin prezenta, vă înaintăm copie după factura 14988/06.01.2017 pentru autoturiss Renault”, în condițiile în care autovehiculul menționat în factură este marca Dacia. Prima factură, nr. 1737323, atesta achiziția unui autoturism Dacia Dokker. Prefectura recunoaște că necorcodanța dintre prețul declarat de contabilă, de 64.000 de lei, și cel din factură, de 51.593 lei, precum și faptul că sunt amintite două facturi, cu numere diferite, pentru aceeași achiziție, sunt aspecte care ar putea suspiciunea că au fost achiziționate două autoturisme, dar pentru verificarea acestor aspecte a fost sesizată Poliția.

Camion achiziționat fără aprobarea consilierilor locali

Cel de-al doilea aspect sesizat Prefecturii Neamț a fost în legătură cu achiziția, în februarie 2017, de către Primăria Pângărați, a unui autocamion cu macara. Primăria a comunicat Prefecturii că fondurile necesare achiziției au fost prevăzute la capitolul alte cheltuieli de investiții, cu suma de 230.000 de lei, iar achiziția a fost prevăzută în lista de investiții pentru anul 2017, aprobată de consiliul local.

Verificările Prefecturii Neamț au indicat faptul că achizița s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale. În primul rând, se arată în raportul Corpului de control al prefectului, Primăria Pângărați a inițiat procedura în data de 6 ianuarie 2017 și a efectuat achiziția camionului (braț macara IVECO PE 2N3531B) în ziua de 24 februarie 2017, adică înainte de aprobarea bugetului local, în care erau alocate fondurile necesare și înainte de aprobarea acestei investiții de consiliul local – 22 martie 2017). Cu alte cuvinte, executivul întâi a cumpărat, după care a urmat aprobarea bugetului local. Și aceste aspecte vor face obiectul unor verificări ale polițiștilor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Cine acoperă șmecheriile din Primăria Pângărați? Aproape un an pentru redactarea motivării în dosarul Bordea-ANI

Primarul de Pângărați și-a „tras” asfalt în fața magazinelor, din bani publici. Un fost prefect a încasat sutele de mii de lei pentru lucrare

Abuzuri la Primăria Pângărați. Prefectului îi este greu să sesizeze Poliția

Primarul de Pângărați a pierdut procesul cu ANI, dar ce folos! Instanța întârzie redactarea motivării hotărârii

 

 

 

7 comments

 1. Madalin 4 februarie, 2020 at 19:00 Răspunde

  Poate face politia o ancheta privind asfaltarile din Pingarati. Cine le-a efectuat, in baza carei licitatii, cu cat s-a depasit valoarea licitata si alte si ale aspecte legate de…Ginel si Sosetel

 2. Alina 4 februarie, 2020 at 20:43 Răspunde

  Coronavirus este mic copil pe linga boala asta cu masinile cumparate de pe la prieteni si neamuri. N-ar fi mare mirare sa fie implicati in hotia de la Pangarati si artizanii afacerii de la Dobreni. Se imprastie ciuma. La urma va fi bun de plata consilierul de achizitii.

 3. constantin 5 februarie, 2020 at 09:32 Răspunde

  Domnul primar spune in stanga si in dreapta ca fac parte dintr-o familie dificila si am ceva cu el.La cate jafuri a facut si dosarele stau aruncate pe la Bacau, Neamt si Bucuresti iar Petrica” fara frica “aparat de sefii unor institutii “opereaza ” in continuare.Acum nu se mai lauda ca” Soroceanca” l-a chemat in cabinet si l-a asigurat ca nu il demite chiar daca I.C.C.J ii respinge apelul.Dar nu se va intampla nimic fiindca Bordea are protectie institutionalizata si puternica.Consilierii locali care puteau face cunoscut abaterile au primit cadou casa de prazmuiri Oantu unde nimeni nu poate face praznic fara sa cumpere mancare de la ei.Cred ca in acest an este momentu ca acei consilieri locali care nu fac parte din “GASCA’ lui Bordea sa se mobilizeze si sa castige alegerile locale.Daca o vor sustine pe Nedelcu-incompatibila este exact cum ai da calu pe magar.

  • Alina 5 februarie, 2020 at 19:48 Răspunde

   Costi, in iunie la alegeri sta doar in puterea localnicilor din Pangarati, sa scape de acest specimen. Nu este suficient sa facem postari si sa ne plangem. Mobilizati-va cu totii, aveti grija de sectiile de votare si poate veti reusi. Intr-o discutie telefonica, avuta personal de catre mine cu dl primar Bordea in cursul anului 2018, mi- a spus ca el nu are nevoie de consilier achizitii in primarie. Achizitiile le face el cum vrea si nu intereseaza pe nimeni ce si cum. Adica mai pe romaneste, le face “cum vrea muschii lui”. Se vede ca asa stau lucrurile, este ca la Dobreni, SRL Bordea. Se va gasi leac si pentru el, asa cum se va gasi si pentru primarita Cretu de la Dobreni, cum s-a gasit pentru Aurora Balan de la Garcina. Numai sa aiba cine sa ia taurul de coarne. Oameni buni, nu mai stati pe ganduri.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.