Dările plătite de nemțeni nu acoperă nici măcar plata pensiilor. 1,8 de miliarde de lei s-au dus în buzunarele pensionarilor

2
672

Taxele, impozitele și contribuțiile pe care le plătesc contribuabilii din Neamț nu sunt suficiente pentru a acoperi sumele astronomice pe care statul le plătește în conturile pensiilor de asigurări sociale de stat.

În timp ce pensionarii așteaptă noi creșteri ale veniturilor, județul nostru nu poate acoperi nici măcar sumele pe care trebuie să le achite în prezent, fără a merge mai departe, la o majorare cu 40% a punctului de pensie, din septembrie.

Presiunea pensiilor asupra bugetului este imensă, în condițiile în care statul nu colectează atât de mulți bani, pentru a asigura fără efort plata acestor venituri. Practic, din punct de vedere financiar, județul nu îi poate susține pe toți pensionarii.

Concret, Casa Județeană de Pensii a achitat, anul trecut, pensii și ajutoare pentru bătrânețe în valoare de 1,85 miliarde de lei, atât din bugetul de stat, cât și cel al asigurărilor sociale de stat, suma fiind cu 180 de milioane de lei mai mare față de anul 2018. Ultimele date puse la dispoziție de Administrația Județeană a Finanțelor Publice arată că, perioada ianuarie – noiembrie 2019, la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au adunat numai 712,08 milioane de lei. Practic, contribuțiile cetățenilor și ale firmelor la acest buget nu au avut cum să acopere cei 1,85 miliarde de lei cheltuiți cu pensiile. Nici dacă adăugăm taxele și impozitele încasate la bugetul de stat, suma nu ar fi fost de ajuns pentru plata pensiilor din Neamț. La acest buget au fost colectați 698,59 milioane de lei și ar fi însemnat ca toți acești bani, plus cei colectați la bugetul asigurărilor sociale de stat să se ducă doar pe pensii. Întregul buget general consolidat al statului, format din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul de sănătate (în care au fost adunați 297,08 milioane de lei) și bugetul pentru șomaj (în care s-au colectat 22,29 milioane de lei), în care, în cele 11 luni, Fiscul local a încasat 1,73 de miliarde de lei, nu a fost suficient pentru plata pensiilor din județ.  

Așadar, diferența uriașă a trebuit suportată din alte parte.

Anul trecut, potrivit Ministerului Finanțelor Publice, Casa Județeană de Pensii a mai cheltuit 29,37 de milioane de lei cu ajutoarele pentru urmași, în creștere cu 4,43 milioane de lei față de 2018, în timp ce transmiterea pensiilor la titulari a însemnat alți 10,49 milioane de lei, mai mult cu 1,22 milioane de lei.

Trebuie spus că nici salariile angajațiilor Casei Județene de Pensii nu au rămas la nivelul anului 2018, valoarea acestora crescînd cu 391.367 de lei în 2019, la 5,17 milioane de lei. Aici ar fi de adăugat și sporurile pentru condiții de muncă, de 657.600 de lei, în creștere cu 481.661 de lei, indemnizațiile de hrană, introduse în  2019, de 227.023 lei, dar și voucherele de vacanță de 104.672 de lei, mai mult cu 3.172 de lei față de 2018.

Casa Județeană de Pensii a cheltuit, în 2019, 1,61 miliarde de lei de la bugetul asigurărilor sociale de stat și 294,79 milioane de lei de la bugetul de stat.

 

N.R.

(Sursa foto: www.shutterstock.com)

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Codul Penal 4 februarie, 2020 at 18:09 Răspunde

    Mă mir cum nu le este jena sa majoreze salariile la bugetari/trântori,iar oamenii care au muncit o viață în condiții f.grele au niste pensii mizerabile,așa sa_i ajute Dumnezeu!

  2. Aiurica 5 februarie, 2020 at 05:14 Răspunde

    Pensionarii sunt viitorul tarii…Hahahaha! Totul se invarte in jurul lor:bani, chiolhanuri pesediste, carti de 8 martie, petreceri la 32 de ani de casatorie, transport gratis, asistenta medicala…Dar unii sunt buni de munca, nu doar de carat sarsanale cu haleu.Muncesc tinerii ca sa le umple burtile si sa-i distreze.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.