Abuzuri la Primăria Pângărați. Prefectului îi este greu să sesizeze Poliția

1
1378

La solicitarea unui consilier local din comuna Pângărați, Prefectura Neamț a verificat modul în care executivul primăriei a cheltuit o sumă de bani de la buget, așa cum era stabilit în Consiliul Local. Concluzia controlului a fost clară: doar un singur proiect a fost finalizat, restul sumelor fiind folosite pentru finanțarea unor proiecte care nu aveau nicio treabă cu ce s-a votat în Consiliul Local. Cu alte cuvinte, sume de bani, de ordinul sutelor de mii de lei, au fost deturnate, iar autoritățile ar trebui să-i identifice pe cei care au greșit și să-i tragă la răspundere. Prefectura Neamț a sesizat Fiscul și Curtea de Conturi, dar nu și Poliția. În februarie 2019, consilierul local Mihai Muraru sesiza Prefectura Neamț cu privire la nerespectarea de către executivul Primăriei Pângărați a unei hotărâri a Consiliului Local, din data de 2 august 2016, privind cheltuirea unei sume de bani pentru realizarea mai multor investiții. În ședința Consiliului Local Pângărați de la începutul lunii august 2016, aleșii au aprobat rectificarea bugetului pentru anul în curs, votând mai multe amendamente, respectiv: 

– Reparații iluminat public – 300.000 de lei;

– Achiziționare mașină primărie – 50.000 de lei;

– Reabilitare stații de autobuz – 100.000 lei;

– Cartografierea comunei în vederea finalizării nomenclatorului stradal – 50.000 de lei;

– Amenajarea spațiului de joacă Cămin cultural Oanțu – 30.000 de lei;

– Reabilitarea hidranților și rețea apă Stejaru și Pângărați Castel – 40.000 de lei;

– Reparații și extindere rețea de apă potabilă – 150.000 de lei.

Dintre toate aceste amendamente, afirmă consilierul Muraru, doar cumpărarea mașinii primăriei și reparațiile iluminatului public (parțial) au fost efectuate.

„Celelalte amendamente nu s-au realizat, banii au fost deturnați și cheltuiți în alte scopuri. Când a avut loc ședința de Consiliu Local, banii existau în cont, nefiind prinși pe bugetul pe anul 2016, fiind o încasare de la Electrocentrale Bistrița. Amendamentele au fost prinse și aprobate și în lista de investiții în bugetul pentru 2017, însă nu s-au reliazat nici în acel an. În bugetul local aprobat pentru anul 2018, conform listei de investiții, unele dintre amendamentele aporbate în ședința din 2 august 2016 au fost prinse din nou ca investiții în curs. Prioritate ar fi avut investițiile în curs, însă s-au făcut investiții noi fără se se țină cont de cele în curs”, se arată în plângerea înaintată Prefecturii Neamț de consilierul Muraru.

În opinia acestuia, primarul Bordea Lungu Petru și consilierul personal Valerica Brocea s-ar face vinovați de abuz în serviciu și deturnare de fonduri.

Prefectura confirmă matrapazlâcurile de la Primăria Pângărați

Executivul primăriei este obligat prin lege să pună în practică hotărârile consiliului local, lucru care, așa cum a constatat și Prefectura Neamț, la Pângărați nu s-a întâmplat. 

Astfel, s-a constatat că o parte din suma alocată pentru reparațiile iluminatului public s-a dus pe proiecte finanțate de Ministerul Dezvoltării; mașina a fost cumpărată în anul 2017; 95.000 de lei din suma alocată pentru reabilitarea stațiilor de autobuz a fost folosită pentru plata unor avize de dirigenție poduri din finanțarea Ministerului Dezvoltării; din cei 150.000 lei alocați pentru reparații și extindere rețea apă potabilă, 50.000 de lei au fost utilizați pentru proiectele de modernizare drumuri comunale etc.

„Se observă faptul că, potrivit celor declarate de dna Valeria Brocea, sumele de bani aprobate prin amendamentele din ședința Consiliului Local Pângărați din data de 2.08.2016 nu au fost utilizate integral (cu excepția achiziționării mașinii) pentru obiectivele stabilite. Doar o parte din sumele alocate au fost utilizate conform celor hotărâte de consiliu local, existând și sume de bani alocate altor obiective. Din declarațiile contabilului Primăriei comunei Pângărați, dna Valeria Brocea, ar rezulta faptul că lucrările/achizițiile aprobate de consiliul local prin amendamentele formulate în ședința din data de 2.08.2016 au fost realizate. Însă, având în vedere neconcordanțele între sumele alocate de consiliul local în ședința din data de 2.08.2016 și modul de utilizare a acestora, conform declarațiilor contabilului primăriei, precum și faptul că nu au fost prezentate comisiei documente privind cheltuirea banilor, Instituția Prefectului va sesiza Camera de Conturi Neamț și Administrația Județeană a Finnațelor Publice Neamț, în vederea verificării legalității efectuării operașiunilor financiare respective”, se arată în adresa Prefecturii Neamț. 

Curios este că în loc să înainteze un exemplar al raportului de control și Poliției Neamț, pentru ca aceasta să stabilească dacă există sau nu elemente constitutive ale comiterii unor infracțiuni, Prefectura Neamț îi recomandă consilierului local să se adreseze organelor de cercetare penală, pe motiv că instituția prefectului nu are competențe în constatarea și sancționarea acestora, adică a faptelor penale. Așa este, Prefectura nu este organ de cercetare penală, însă, în cazul în care constată că există suspiciuni privind comiterea unor fapte de natură penală, este obligată să anunțe organele de cercetare penală. De exemplu, de-a lungul timpului, de la Prefectura Neamț au plecat multe sesizări, inclusiv către DNA, cu privire la comiterea unor infracțiuni. 

Daniel MURARU

Citeste si:

Cum a câștigat o rudă a primarului de Pângărați 500 mc de lemn la o licitație organizată de primărie

În Primăria Pângărați, ca pe propria moșie. Primarul Bordea a fost găsit în conflict de interese

Lucrări de mântuială ale firmei prefectului Piti la Primăria Pângarați. Izopoint a încasat 21.732 euro

Firma familiei prefectului „Piti” a câștigat încă două contracte cu statul. La Primăria Pângărați

La Pângărați, autoritățile acoperă matrapazlâcurile primarului. Pădurea comunității, tăiată fără aprobarea consilierilor

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. mihnea 22 aprilie, 2019 at 13:42 Răspunde

    La aceasta primarie este un haos de nedescris. Primarul Bordea face si desface dupa cum il taie mintea. Nu are nici o treaba cu administratia publica si legea.Stati de vorba cu el si o sa vedeti cine a ajuns primar la Pangarati

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.