Cine ar trebui să mai răspundă în cazul Dulamă? Doi vicepreședinți plătiți, doar unul la muncă. Abuzuri pe care autoritățile nu vor să le vadă

2
860

Prefectul de Neamț, George Lazăr, și-a luat inima în dinți și a depus la DNA o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva fostului prefect, Daniela Soroceanu, ce vizează modul în care l-a demis, în aprilie 2018, pe Laurențiu Dulamă din legislativul Consiliului Județean Neamț. Curios este că, până în acest moment, nicio instituție a statului nu s-a autosesizat după episodul din aprilie 2018, pentru că abuzul săvârșit de reprezentantul Guvernului în teritoriu împotriva lui Dulamă a fost evident. Normal ar fi fost ca procurorii DNA sau Poliția Neamț să se autosesizeze și să demareze o anchetă, dar, se pare, subiectul nu le-a stârnit interesul.

Ieri, George Lazăr a afirmat că a înaintat sesizarea la DNA încă din data de 20 ianuarie, întrucât a constatat că ordinul de prefect, prin care a fost demis Dulamă, a fost emis cu încălcarea legii. Așadar, lucrurile din acest punct de vedere sunt clare, iar dacă se va ancheta corect vom afla că, într-adevăr, la mijloc a fost vorba de un abuz grosolan. Trebuie spus că, în mod firesc, Dulamă ar fi trebuit să fie cel care să depună plângere împotriva lui Soroceanu și chiar, la un moment dat, a precizat că o va face la sfârșitul procesului. Numai că Laurențiu Dulamă, după ce a câștigat procesul intentat Consiliului Județean Neamț și Prefecturii Neamț, a uitat de abuzul prefectului și nu a mai depus nicio plângere penală. Ba mai mult, Soroceanu a beneficiat de clemență din partea lui Dulamă, acesta renunțând la cei 10.000 de lei pe care ar fi trebuit să îi primească cu titlu de daune morale de la Prefectura Neamț.

Informația a fost confirmată ieri de prefectul Lazăr. Acesta a declarat că va face demersuri pentru ca Daniela Soroceanu să acopere jumătate din cheltuielile stabilite de către instanță, respectiv 1.180 de lei, cealaltă jumătate fiind achitată de către Consiliul Județean Neamț, parte în proces.

Dulamă a iertat-o pe Soroceanu, dar pe cetățeni nu

Întrebat, în noiembrie 2019, de atacul.ro dacă și-a primit cei 10.000 de lei, cu titlu de daune morale de la prefectură, Laurențiu Dulamă răspundea afirmativ, dar a mințit. Tot atunci, Dulamă confirma că și-a primit drepturile salariale de la Consiliul Județean Neamț. Iar suma nu a fost deloc mică, la mijloc fiind vorba de aproximativ 100.000 de lei, indemnizația de vicepreședinte pentru perioada cât a fost suspendat. Problema este că în locul lui Dulamă, în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț a fost ales pesedistul Adrian Diaconu, care a încasat și el vreo 100.000 de lei, cât a ocupat funcția de vice. De aici rezultă că de la bugetul Consiliului Județean Neamț s-a făcut o dublă cheltuială, fiind plătiți doi vicepreședinți în loc de unul. Cum Dulamă nu a fost la fel de înțelegător cu plătitorii de taxe și impozite, nerenunțând la cei 100.000 de lei, așa cum a făcut cu daunele morale, CJ-ul ar trebui să recupereze banii dați vicelui suspendat. Și o poate face direct din buzunarele persoanelor responsabile pentru această decizie abuzivă, după cum instanța a stabilit. În mod firesc, Consiliul Județean Neamț ar trebui să se îndrepte cu o acțiune în regres împotriva celor care au participat la acțiunea anti-Dulamă și să-i oblige pe aceștia să acopere gaura de 100.000 de lei. Cum este puțin probabil că la CJ Neamț, unde Daniela Soroceanu deține funcția de secretar, se va întâmpla acest lucru, cineva ar trebui să intervină. Poate Camera de Conturi, poate Fiscul, poate Prefectura sau, de ce nu, DNA.

Concluzia este simplă: cei care au greșit și l-au dat afară pe Dulamă în mod abuziv trebuie să plătească în fața legii, dar și pecuniar, mai ales că în urma acțiunii lor banul public a fost prejudiciat. Chiar dacă Dulamă s-a împăcat cu cei care l-au „executat”, asta nu înseamnă că vinovații trebuie să rămână nepedepsiți. Dulamă nu și-a recuperat salariul din banii aduși de acasă de Soroceanu sau Arsene, ci din bugetul unui județ, a unei instituții publice.

(Foto: Ionel Arsene si Daniela Soroceanu)

Daniel MURARU

Citeste si:

Prefectura Neamț și Consiliul Județean, făcute KO de Dulamă și la Curtea de Apel Bacău

 

 

 

 

 

Tagsdulama

2 comments

  1. Vlad 5 februarie, 2020 at 14:45 Răspunde

    Nu-i greu! Jumi – juma, Soroceanu si Arsene. La cati bani au adunat si la ce salarii au, nici nu se simte! Prostia si hotia se mai platesc, din cand in cand!
    Despre Dulama, si-a dat arama pe fata, daca mai era cazul! Caracter, canci!

  2. Alina 5 februarie, 2020 at 17:58 Răspunde

    Crede cineva dintre noi, ca s-au impacat pe nimic? Cu promisiunea de a-si acoperi unii la altii mizeriile si mai ales abuzurile, s-a pus batista pe tambal. Pana cind? Aveti un pic de rabdare. Scandalul cu Dulama ar fi singurul abuz al fostei prefecte? Nu, nicidecum. Abia s-a spart buboiul.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.