Criza apei de la Roman. Nimeni nu vrea să deranjeze „mafia balastierelor”

3
5263

Din primăvară, romașcanii au probleme cu alimentarea cu apă potabilă. Cum nimeni nu a intervenit pentru a remedia situația, lucrurile s-au înrăutățit de la o lună la alta, așa că s-a ajuns ca apa la robinetele romașcanilor să curgă cu țârâita, după programul impus de compania județeană Apa Serv. Situația a degenerat, iar săptămâna trecută problema a fost discutată, la fața locului, de reprezentanții companiei Apa Serv, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, ai Prefecturii și Consiliului Județean Neamț. Așa au aflat romașcanii că problemele sunt destul de vechi, captarea de apă de la Pildești – Simionești având nevoie de lucrări hidrotehnice pentru ca nivelul hidrostatic din puțuri să crească. Pasarea responsabilității de la Angheluță, directorul Apa Serv SA, la Păvăleanu, directorul SGA Neamț, a aratat incompetența „specialiștilor”. Pentru că romașcanului nu-i pasă că lucrările de decolmatare nu au fost făcute de unul sau de altul, din cauză de lipsa avizelor de la nu știu ce instituții. Concluzia, în urma întâlnirii de joi, 28 noiembrie, de la stația Pildești a fost aceea că se va interveni de urgență, banii necesari efectuării lucrărilor, câteva sute de mii de lei, urmând să fie asigurați de la bugetul județului. De ce de aici și nu de la bugetul companiei Apa Serv SA, cea care furnizează și încasează bani pentru apa vândută, rămâne un mister care ar putea fi deslușit de cei cu atribuții pe această zonă. Este evident că este o situație de urgență, dar cei care știau de ea de la începutul anului nu răspund în niciun fel?

Influențează sau nu balastierele debitul apei în locuințele romașcanilor?

Niciun reprezentant al vreunei instituții, dar nici cei care exploatează stația de captare de la Pildești – Simionești, din comuna Cordun, nu au pomenit nimic despre balastiere și influența negativă pe care acestea ar putea să o aibă în alimentarea cu apă potabilă a gospodăriilor romașcanilor. Se dă vina pe perioada secetoasă, dar nimeni nu spune absolut nimic de modul haotic în care sunt exploatate agregatele minerale pe râul Moldova. Exploatarea agresivă a agregatelor minerale (pietriș și nisip) poate afecta grav un curs de apă, iar cota talvegului, fundul apei, cum i se mai spune în limbaj popular, scade foarte mult, iar odată cu el și nivelul pânzei freatice. Și din această cauză nu sunt funcționale  mai multe puțuri de alimentare de la Pildești. Un lucrător de la stația de captare a precizat că diferența de nivel între talvegul albiei vechi a Moldovei și a albiei noi, pe care se află frontul de captare, este de aproximativ 2 metri. Cum râul Moldova curge pe albia veche, talvegul fiind foarte jos, este clar că nu ajunge apă suficientă în puțurile de captare. De aceea este nevoie de o lucrare hidrotehnică, pentru a schimba cursul Moldovei pe albia nouă, acolo unde se află frontul de captare, situație în care nivelul din puțuri ar crește cu peste 1 metru, ceea ce ar însemna dispariția problemelor cu apa în casele romașcanilor. Puțurile au în medie 7-8 metri adâncime, ceea ce reprezintă o problemă atunci când fundul apei scade foarte mult.

8 balastiere în amonte de captarea Pildești – Simionești

Un hidrotehnist a precizat că, exploatând agregatele minerale haotic, balastierele pot afecta serios sursa de apă a localnicilor, pentru că scade talvegul cursurilor de apă: „Exploatarea sălbatică a cursurilor de apă a coborat talvegul acestora, a produs modificări grave în faună, floră, dar și la nivelul freaticului zonal și central pe cursul de apă, coborând freaticul surselor locale de apă ale localnicilor. Exploatările haotice, de ani, în aceleași secțiuni de curs de apă, au condus la coborârea talvegurilor cursurilor de apă, la masacrarea zonelor de protecție a malurilor, la distrugerea pădurilor de luncă ale apelor, la coborârea pânzei freatice”. În ultimii ani, cei care au gestionat această resursă și au emis avize pentru exploatarea ei, nu au ținut cont de zonele în care au dat liber la scos balast. Așa se face că au apărut balastiere în zone de protecție sau apropiate acestora.  De la captarea de apă de la Pildești – Simionești și până la podul de la Tupilați, pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri, funcționează 8 balastiere, adică una la 2,5 kilometri. Mult, foarte mult„, spune hidrotehnistul.  

Ar fi două balastiere funcționale în perimetrul de protecție și restricție și în perimetrul de protecție hidrogeologic al frontului de captare, un aspect pe cât de grav, pe atât de cunoscut în anumite cercuri. Că cele două balastiere sunt controlate de un constructor bine ancorat în lumea politică, nu poate fi decât o nefericită coincidență. Din cauza altei balastiere, următoarea după cele două ale fostului politician, s-a deviat aiurea cursul Moldovei înspre un deal, producând căderea unui teren. Dealurile sunt vălurite, terminate, iar albia este devastată de cei care o exploatează. Mai grav este că nu mai există balast, motiv pentru care agresiunea proprietarilor de balastiere asupra cursurilor de apă este și mai mare. Dar cine să vadă, cine să ia măsuri? Cine are curaj să deranjeze „mafia balastierelor”, cea care alimentează buzunarele și conturile unor politicieni care controlează instituțiile ce ar trebui să se implice pentru a-i opri. Proprietarii de balastiere au adunat munți de nisip și pietriș, exploatând „la sânge” cursurile de apă, sperând că se vor îmbogăți când îl vor vinde constructorului autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Cum proiectul a mai luat o pauză, nimeni neștiind dacă și când va începe, au rămas cu munții de balast, iar județul cu albiile devastate.

Daniel MURARU

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. daniela. 2 decembrie, 2019 at 19:00 Răspunde

    Ale cui or fi cele doua balastiere!!????? Oare cei de la C.J. Apa Serv S.a. Piatra Neamt si Zona Operationala Roman cunosc situatia!!????? Dar paraul Ciurlica cine l-a barat si a construit si 2 poduri de traversare pe terenul concesionat cu DUBII clare de ilegalitate!!! poate spune ceva ex S.C. IMROM S.R.L. Roman !!!

  2. Virgil 3 decembrie, 2019 at 09:14 Răspunde

    Cine sa aiba coxxxe atat de mari ca sa se puna cu vlase, rotaru si restul stapanilor de balastiere? Si ce, nu le ajunge romascanilor apa? Haidi bre!!!! Sa se mute la piatra ca-i mai bine! Altii n-au nici atat!! Putorile de la apaserv se simt bine cind incaseaza banuti nemunciti? Uite, de asta iti vine sa fugi cat mai departe!!

  3. Mitica 3 decembrie, 2019 at 11:42 Răspunde

    E clar ca sunt interese nu mari, foarte mari. Parca il vad acum un an-doi pe primarul Micu de la Roman falos nevoie mare ca gata, a gasit solutia. A negociat trecerea la Iasi şi le va da romascanilor apa ieftina, contracte individuale pentru locatarii de la blocuri, reducerea pierderilor, investitii barosane in inlocuiri şi extinderi de retele. Şi cum sa nu-l crezi, ca nu era campanie electorala. Nu stiu ce s-a intamplat dupa aceea, dar cred ca l-au strans Arsene şi Angheluta ghini di tăt in menghina, ca a muţit Micu de tot. Iar la Roman viata a devenit frumoasa şi parfumata. Noroc ca nu-i iulie ori august, ca atmosfera ar fi şi mai parfumata asa, fara apa. Sunt curios, ce l-o fi facut pe primarul Micu sa schimbe macazul şi sa zică asta e, nu am alta solutie, trebuie suportati aceiasi habarnisti de la Apaserv?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.