Un fost ofițer de informații dezvăluie cum se fură la Romgaz. Ar fi implicați și foști șefi din SRI

0
629

Companiile gestionate de statul român au fost și sunt o bună sursă de îmbogățire pentru cei care, efemer, ajung la putere. Indiferent de cine a guvernat țara, PSD, PDL sau PNL, companiile  de stat au fost căpușate  cu nesimțire. Cele mai vânate au fost societățile cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro: Hidroelectrica, Transelectrica sau Romgaz. Metodele folosite sunt mult prea cunoscute, însă autoritățile care ar trebui să intervină și să stopeze furtul se uită în alte părți. Printre cei care au rolul de a preveni atacul la banul public se află și Serviciul Român de Informații (SRI), numai că se întâmplă taman invers, oameni din servicii fiind acuzați că, de fapt, protejează mafia care căpușează aceste companii.

În urmă cu câteva luni, un fost ofițer care a activat în Serviciul Român de Informații și care se află în conflict deschis cu fosta conducere a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), a acuzat că în servicii și nu numai există oameni care îi protejează pe cei care gestionează, în interes propriu sau de grup, bogățiile României. Fostul ofițer de informații a arătat că datele oficiale demonstrează jaful de la ANRM și a explicat și de ce aportul la PIB-ul României din redevențele încasate de pe urma exploatării resurselor minerale este foarte mic comparativ cu cel din alte state. Toate astea fiind posibile doar cu protecție din partea unor oameni politici, dar și oameni din servicii.

În urmă cu câteva zile, fostul ofițer SRI, Sorin Prioteasa, a aflat că proaspătul ministru de la Economie, Virgil Daniel Popescu, are un consilier personal care provine din structurile SRI. Adică este ofițer de informații în rezervă, asta așa, ca să fie continuată tradiția miniștrilor consiliați de foști ofițeri SRI, SIE, SPP etc. Cu această ocazie, Prioteasa a ținut să-i transmită o informație simplă, dar care arată cât și cum se fură la Romgaz, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, adică fix acolo unde îl consiliază el pe ministrul liberal. Iar recomandarea este făcută cu speranța că fostul va face ceva pentru a stopa jaful de la compania de stat.

„Zilele astea, am avut puțină treabă printr-o instituție a statului și am aflat cu stupefacție că un proaspăt consilier al unui proaspăt demnitar este un fost coleg din serviciul român de irigații! Deoarece acum nu mai există condiționarea din SRI, mă aștept ca proaspătul consilier, angajat drept critic muzical, să îi prezinte proaspătului ministru modalitățile prin care este jefuit ROMGAZ! Și să pună umărul la stoparea jafului, normal! Îi dau eu un exemplu: Romgaz organizează o licitație pentru săparea unui foraj! Prețul pieței este de, să spunem, 100 de lei pe zi! La licitație participă trei firme: – prima cere 150 de lei pe zi, a doua 110 lei pe zi, iar ultima 70 de lei pe zi! Logic, licitația este câștigată de a treia firmă! După patru luni, este încheiat forajul! Firma care a câștigat licitația își încasează banii și participă la următoarea licitație, pe care o va câștiga, normal! Cum este posibil!? Simplu, după săparea forajului, urmează 6-8-10 luni, în funcție de suma care se dorește a fi furată, de teste! În perioada asta, firma care a câștigat licitația este plătită la același tarif ca la săparea forajului, dar nu face absolut nimic! Din suma asta se plătește șpaga și ce rămâne este profit! Profit din care manâncă mai mulți… Cine controlează firmele care practică această modalitate de furt? Băieții de la „Serviciul Român de Irigații”, vă rog să luați poziția drepți, că așa se cade când pronunțați numele unor foști șefi!”, spune Prioteasa.

Așadar, mesajul este clar, numai că ar trebui să existe și urechi care să audă. Un fost ofițer de informații, nu un oarecare cetățean, afirmă, cu subiect și predicat, că firme controlate de foști ofițeri din SRI căpușează cu nesimțire compania de stat Romgaz SA. Este o informație care, într-o țară normală, ar obliga autoritățile statului să ia atitudine, adică să demareze o anchetă și să pedepsească vinovații.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (SNGN Romgaz SA) este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Romgaz este o societate pe acțiuni în care statul, prin Ministerul Economiei, este acționar majoritar cu 70,01% din acțiuni. Fondul Proprietatea deține 14,99% din acțiuni, iar restul de 15% din acțiuni sunt deținute de alți acționari.

Daniel MURARU

Citeste si:

Fost ofițer SRI despre miza numirii Oanei Bulai în fruntea Salrom: mina de grafit de la Baia de Fier

Un fost ofițer de informații afirmă că mafia din ANRM este protejată și de oameni din SRI. Cum se transformă în șpăgi redevențele pentru balastiere

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.