Consilierul județean Baciu are șanse mari să petreacă sărbătorile în închisoare

3
315

Vasile Baciu (foto), consilierul județean PSD, aflat în conflict de interese, conform unei decizii rămasă definitivă prin nerecurare a Curții de Apel Bacău, care este, în continuare, în legislativ din cauza lipsei reacției autorităților, are șanse mari să-și petreacă sărbătorile după gratii. Și asta pentru că, în mai puțin de două săptămâni, Curtea de Apel Bacău se va pronunța în dosarul în care Baciu a fost condamnat în primă instanță, în aprilie 2019, la Judecătoria Roman, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, iar la ultimul termen, cel din 5 decembrie, instanța a amânat pronunțarea pentru data de 19 decembrie. Dacă îi va fi respins apelul, Baciu va fi încarcerat, urmând să-și petreacă următorii ani în închisoare. Asta ar însemna că PSD-ul ar rămâne fără încă un consilier și cum nu mai are supleanți pe listă, raportul de forțe Putere-Opoziție ar ajunge la 16-16: PSD – 14 mandate; ALDE – 2 mandate; PNL – 14 mandate; PMP – 2 mandate. Numai că, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean, nu are de ce să-și facă griji, pentru că vicepreședintele CJ – Laurențiu Dulamă de la PMP, care nu este deranjat sub nicio formă de șefii săi pe linie de partid, votează cu Puterea, așa că raportul de forțe va fi în continuare favorabil alianței PSD – ALDE, cu 17 – 15. Nici dacă Dulamă ar fi forțat să voteze cu Opoziția, lucrurile nu s-ar schimba substanțial, pentru că Arsene se bazează și pe câțiva oameni de încredere din PNL care, la nevoie, ar vota cum li s-ar dicta.

Baciu și afacerea cu pășunea comunei

În mod normal, Vasile Baciu ar fi trebuit să fie exclus din legislativ, mai ales după ce a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care îl declarase în conflict de interese. Decizia definitivă prin nerecurare a Curții de Apel Bacău nu a fost suficientă pentru cei de la CJ pentru a-l lăsa pe Baciu fără mandat, iar prefectul nu a avut nicio reacție, așa că social democratul a continuat să participle la ședințe și să voteze proiecte. Dacă actualul prefect va fi schimbat cu un altul, cu George Lazăr, după cum se aude, cel din urmă are obligația de a clarifica acest caz Baciu, iar cei care au greșit, refuzând să pună în aplicare decizia Curții de Apel Bacău, să răspundă în fața legii. Același lucru trebuie să li se întâmple și celor care au fost implicați în măgăria ce a dus la excluderea lui Dulamă din legislativul județean. În afacerea „Pășunea”, Baciu a fost acuzat și de conflict de interese penal, iar în noiembrie 2017 a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. Toate astea pentru că, în calitate de primar, a semnat concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajiști în suprafață de 5,70 ha, situată în comuna Horia, în favoarea fiului său.

Fapta a fost comisă în mai 2014, când fostul primar al comunei Horia se afla în perioada de încercare de 4 ani, pentru o condamnare primită în octombrie 2010, la Curtea de Apel Bacău. Acest lucru a cântărit mult în decizia luată de către judecătorii romașcani în dosarul în care Baciu a fost judecat pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. Astfel, în 5 aprilie 2019, Judecătoria Roman l-a condamnat pe Baciu la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Totodată, instanța a dispus împotriva inculpatului interzicerea exerciţiului drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante.

Judecat și condamnat pentru fapte de corupție

În 29 decembrie 2008, când era primar al comunei Horia, Baciu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; fals intelectual, în formă continuată şi uz de fals. În același dosar a fost cercetat și Adrian Dorin Bălănescu, reprezentant al SC Romconstruct SA Roman, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. 

Procurorii DNA au constat că, la data de 30 octombrie 2004, inculpatul Baciu Vasile, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului „Canalizare şi staţie de epurare, com. Horia, jud. Neamţ”, finanţat prin programul SAPARD, a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) documente false, deşi lucrările pentru execuţia proiectului nu erau finalizate. Astfel, în perioada august – octombrie 2004, Baciu Vasile a atestat, în mod nereal, că s-au efectuat lucrări de montaj a 10 guri de scurgere pentru apele pluviale, de executare a racordurilor gurilor de scurgere la căminele de vizitare existente pe colectorul de canalizare şi a lucrărilor de desfacere şi refacere a drumului judeţean 207 C pe traseele conductelor de racordare a gurilor de scurgere la căminele de vizitare, precum şi achiziţionarea unui grup electrogen, prin semnarea şi ştampilarea documentelor. În demersul său, Baciu Vasile a fost ajutat de inculpatul Bălănescu Adrian Dorin, care, în calitatea sa de reprezentant al Romconstruct SA Roman (societate comercială desemnată să efectueze lucrările respective), a întocmit în fals mai multe documente (facturi fiscale, situaţii de lucrări, liste cu utilaje şi echipamente,etc.) în care a atestat, în mod nereal, realizarea lucrărilor respective, documente pe care le-a pus la dispoziţia inculpatului Baciu Vasile în vederea prezentării la A.P.D.R.P. şi obţinerii în mod nelegal de fonduri SAPARD. În această modalitate, inculpatul Baciu Vasile a obţinut pe nedrept suma de 86.697,5 RON (36.623,78 lei reprezentând lucrări neefectuate şi 50.073,72 lei reprezentând achiziţia unui grup electrogen). Ulterior derulării proiectului şi obţinerii fondurilor nerambursabile, în anul 2008, inculpatul Bălănescu Adrian-Dorin a falsificat o factură care atesta achiziţionarea unui grup electrogen în valoare de 36.456,00 lei, consemnând, în mod nereal, că bunul respectiv a fost achiziţionat în cadrul proiectului. Acest înscris l-a înmânat inculpatului Baciu Vasile, care, deşi cunoştea  că nu a fost achiziţionat niciun grup electrogen, l-a depus pe 19 iunie 2008 la A.P.D.R.P. în cadrul contestaţiei formulate de Consiliul Local Horia, în scopul de a dovedi eligibilitatea cheltuielilor de achiziţie a grupului electrogen.

Pentru faptele comise, Baciu și Bălănescu au fost condamnați de magistrații Curții de Apel Bacău, în octombrie 2010, la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiecare. Doi ani mai târziu, Baciu câștiga încă un mandat de primar la Horia, iar după încă doi ani semna, în calitate de primar, concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajiști în suprafață de 5,70 ha, situată în comuna Horia, judetul Neamț, în favoarea fiului său. Acest fapt s-a petrecut, cu toate că persoana evaluată cunoștea, în calitate de primar, valoarea și calitatea bunului care urma să fie concesionat și a participat, totodată, și la semnarea contractului de concesiune (în calitate de concedent, în exercitarea atribuțiilor de serviciu). Pentru asta a fost declarat în conflict de interese administrativ și penal.

Daniel MURARU

Citeste si:

Liberalii l-au „împins” pe infractorul Baciu direct în CA-ul unui centru școlar. În cazul șefei DGASPC, aleșii au plătit amenzi de 25 de lei

Agenția Națională de Integritate, pe urmele atacul.ro. Anchetează cazul consilierului Vasile Baciu

Infractorul Baciu, consilier județean PSD, protejat și de Agenția Națională de Integritate

„Calități” de consilier județean: infractor, inculpat, proaspăt condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare

3 comments

  1. Vacariu 8 decembrie, 2019 at 17:29 Răspunde

    Până la proba contrarie….voi încercați să abateți atenția oamenilor asupra unor chestiuni minore….care nu au nici o legătură cu realitatea de astăzi….! Dosarele care sunt pe rol în justiție nu trebuiesc ” dezbătute ” în mod deliberat părtinitor..în Mass- Media !…De fapt…în “Republica- monarhică Românica ” NU EXISTĂ JUSTIȚIE…..; EXISTĂ …”justiția statului paralel” ….!

  2. Daniela 9 decembrie, 2019 at 11:53 Răspunde

    Pentru mentinerea dlui Baciu in functia de consilier judetean, desi impotriva acestuia erau luate deja masuri judacatoresti, au votat deopotriva atit PSD cit si ALDE. Peste tot este “rastignit” doar PSD-ul pentru decizia de a nu-l exclude pe Baciu. Nimic despre ALDE si Asaftei. Deja cei de la ALDE stau cu bagajele facute, gata sa paraseaca garnizoana care i-a hranit cu parale pentru basculante si centrale termice. Tradatori si lingusitori de profesie, si-au mutat cartierul general in curtea PNL. Romanii i-au sanctionat drastic in 26 mai 2019, acordandu-le nota sub 4 pentru “ispravile” lor si ce sa vezi, au gasit repede fisura prin care sa se strecoare pentru a scapa de mana legii. Ma intreb, urmatoarea halta va fi USR? Asta in cazul in care romanii isi vor da seama de teapa pe care este posibil sa fi incasat-o si vor sanctiona intreg “pachetul” la alegerile locale. Postarile publice deja indica acest fapt. Parca umbla vorba acum citeva luni ca traseistii si tradatorii nu au ce cauta in PNL si in proiectul “Romania Normala”. Ce s-a intimplat cu acest deziderat? A fost un balon de sapun? Ce sa mai creada romanii? Sa fie aceeasi otrava? S-au “ingalbenit” degeaba?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.