DOCUMENT SECRET! Notă de fundamentare pentru acordarea sporului de excelență: „Ofițerul manifestă un comportament corespunzător în relațiile din societate”

3
1283

 

Acordarea sporului pentru lucrări de excelență sau măsuri cu risc deosebit, sporul de excelență, cum îi spun polițiștii, este un izvor nesecat de discuții  între cei care lucrează în sistem. Cele mai multe nemulțumiri pleacă tocmai de la refuzul conducerea Poliției care acordă aceste sporuri să facă publice motivele care stau la baza premierii unor polițiști, dar și numele acestora. Concret, conducerile inspectoratelor județene de poliție nu vor să facă publice notele de fundamentare care conțin criteriile de performanță ce stau la baza acordării acestui spor pe motiv că informațiile ar fi secret de serviciu, că așa zice Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). De ce IGPR-ul refuză să-i prezinte pe cei premiați și motivele pentru care au fost remunerați în plus este cel puțin dubios, atâta vreme cât vorbim despre „faptele de vitejie” ale unor lucrători de poliție. De ce să nu spui care sunt polițiștii recompensați, lucrările de excelență ale acestora sau misiunile cu risc executate? Doar dacă ai ceva de ascuns, în sensul că sporurile au fost și sunt acordate și celor care nu merită.

Cei ce contestă modul în care este acordat acest spor au dreptate

Recent, publicația atacul.ro a obținut de la o sursă de încredere, a cărei identitate o vom proteja, o notă de fundamentare, din 24 iunie 2016, privind un comisar șef de poliție propus pentru a obține sporul de excelență. Nota de fundamentare este acel document care ar trebui să conțină faptele de arme ale polițistului propus pentru a obține sporul de exclență. Iar când vorbești despre lucrări de excelență sau misiuni speciale te aștepți să găsești în aceste documente informații care să confirme că cel propus chiar merită să fie recompensat.

 

În documentul Poliției Neamț, pe care îl deținem și îl prezentăm în exclusivitate, sunt expuse motivele care au stat la baza majorării cu 30% a salariului de bază a unui comisar șef de poliție. Nu reiese că respectivul, comisar șef la Economic, ar fi finalizat vreun dosar penal complex. Pentru a justifica acordarea sporului, cel care a întocmit nota de fundamentare vorbește despre cu totul alte lucruri și mai puțin despre realizările profesionale ale acestuia. Astfel, se spune că polițistul este căsătorit, are un copil și locuiește într-un imobil proprietate personală; că are în instrumentare peste 40 de dosare penale, vizând fapte de natură penală; că s-a preocupat pentru perfecționarea pregătirii profesionale de specialitate; a fost conștiincios în îndeplinirea atribuțiilor, sarcinilor și îndatoririlor de serviciu; este constant în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; disciplinat, ordonat, preocupat, are comportament corespunzător în relațiile sociale, are o conduită profesională bună, este corect, cinsit și loial față de instituția care lucrează etc. Cu siguranță, toți polițiștii, cu mici excepții, se regăsesc în descriere, fără să beneficieze de spor de excelență. Tocmai de aceea, discuțiile despre modul în care sunt acordate aceste sporuri vor continua, iar nemulțumirile vor dispărea numai în momentul în care vor fi propuși pentru premiere doar cei care au avut, într-adevăr, rezultate deosebite. Un prim pas, în acest sens, l-ar putea face IGPR-ul. Și ar putea să înceapă cu desecretizarea notelor de fundamentare.

Valoarea sporului de excelență este cuprinsă între 30 și 50% din salariul de bază, ceea ce înseamnă, pentru un șef de serviciu, un plus de 2.500-3.000 de lei. Sporul se acordă pentru o perioadă de 6 luni pentru, așa cum o spune și denumirea, lucrări de excepție și/sau misiuni speciale. Adică, cel care îl primește trebuie să se remarce în activitate (dosare complexe soluționate, infractori prinși etc). Culmea este că, de cele mai multe ori, nu cei din operativ se bucură de aceste sporuri, ci șefii, care se propun între ei pentru premiere. În cazul unora, după premierea de 6 luni a inspectoratului, mai vine una, tot de 6 luni, dar propusă și aprobată de IGPR.

Daniel MURARU

Citeste si:

Pensiile nesimțite din Poliție, opera găștilor din IGPR și inspectorate

DOCUMENT Polițiști contabili plătiți în plus pentru că emit fluturașii de salarii în weekend

Șef de Poliție premiat cu spor de excelență, subordonați arestați pentru șpagă. „Aici este toată șefimea complice!”

Motivul pentru care un polițist a primit spor de excelență: „Este căsătorit, are un copil student și locuință personală”  

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Daniela 9 decembrie, 2019 at 14:01 Răspunde

  Adevarata graiala. “Ofiterul manifesta un comportament corespunzator in relatiile cu societatea”. Si inca ce comportament. Fara nici o legatura cu persoana care face obiectul raportului prezentat in materialul prezentat mai sus. Multi dintre cei cu grade pe umar si/sau la cap, se aliaza cu “societatea”, ca doar de acolo vine “cascavalul” consistent. Leafa este bilet de microbuz. De notorietate recenta, a se vedea dosarul “Spaga la Rutiera”. Tacerea este singura deschizatoare de sanse pentru a nu rata sporurile de excelenta si celelalte avantaje “rutiere”, oferite de inalta “societate”. Nici macar atunci cind un interlop iti vinde o masina cu probleme, nu ai curajul sa-l iei de guler si sa-ti recuperezi paguba. De ce? Pentru ca interlopul cu pricina te are la degetul mic. Povestea aceasta este una cit se poate de reala si pe “persoana fizica”. Daca va citi postarea, acel cineva se va regasi. Deocamdata imi asum sa-i pastrez identitatea. Poate omul a fost cumparator de buna credinta, pina la proba contrarie. Dar a “incasat-o”, rest nu cred sa fi primit. A fost sfatuit de familie “sa nu se zburlesca”, cine stie ce mai urma. Cind intri intr-o hora de felul acesta si cu astfel de “parteneri”, risti sa te vada “orizontala”. Revenind la formatul si continutul notei de fundamentare prezentate, nu pot sa nu ma intreb ce misiuni riscante si lucrari de excelenta au finalizat cei nominalizati in scopul recompensarilor. Degeaba se instrumenteaza 40 de dosare penale, daca finalul anchetelor, costisitoare unele dintre ele, se structureaza pe trei directii. NUP, pedepse simbolice fara recuperarea prejudiciilor, daca se constata. Si cel mai reusit “deznodamant”, inculpatii/condamnatii au parasit tara fara sa spuna macar “la revedere”. Reusite de excelenta, nu-i asa? Pentru anii 2017 si 2018, s-au oferit recompense financiare celor care, sub efectul complicitatii, au tinut si inca tin ascunse prin sertare, dosare care vizeaza un vestit demnitar nemtean? Acesta tocmai ce si-a facut bagajele si urmeaza sa se “inroleze” in PNL. Pe moment, s-ar parea ca au ajutat-o excursiile in Tara Sfanta. Cerul ne primeste pe toti, indiferent ca sintem sau nu cinstiti cu semenii nostrii. Pe ea nu a intrebat-o nimic in legatura cu mizeriile pamantesti pe care le-a girat.

 2. Gabi 9 decembrie, 2019 at 23:24 Răspunde

  Deci, ca sa intelegem! Nenea asta s-a dus la munca lui de politist la Economic, cit s-a dus, 10 -20 de ani, timp in care a avut de lucru la 40 de dosare, munca pt care a fost platit in fiecare luna, nu? Apoi, a fost un bun profesionist, a avut o conduita buna, relatii bune cu altii, a avut chiar si un copil, si un apartament, adica era si descurcaret. Asa, si? Pentru ce a primit ditamai sporul, ca aici m-ati inchis! L-a prins pe Al Capone de Neamt? A rupt usa inchisorii cu evazionisti? Nu vad in actul asta…… si eu am 50 de dosare in lucru, dar nu ma plange nimeni, nu-s un exemplu de profesionist pentru colegii mei care au tot atatea dosare, poate mai multe. Muncim si suntem platiti. Diferenta e ca nu muncim la Politie, ca pe langa sporul de excelenta pe care il meritam, voiam si o statuie in fata cladirii. Ca sa stie toti care contribuie la pensia mea ce caine de rasa am fost si ce javra am ajuns!
  Cele bune!
  La cat mai multe pensii speciale, domnilor politisti!

 3. nona. 10 decembrie, 2019 at 05:39 Răspunde

  Pe 6 Decembrie Relutu Fenechiu a venit la Piatra Neamt unde printre altele s-a intalnit cu “soseta”la CJ Neamt! ce surpriza! ce parfum!!poate i-a povestit cum este la Vaslui, ce camera prefera!??oricum au fost monitorizati, asa ca sa nu creada ca sunt smecheri de cartier!!!Mai este putin si vom auzi de la Instante multe!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.