Infractorul Baciu, consilier județean PSD, protejat și de Agenția Națională de Integritate

5
333

Vasile Baciu (foto), consilier PSD în Consiliul Județean Neamț, care a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la Curtea de Apel Bacău, existând, în acest sens, o sentință definitivă prin nerecurare, participă în continuare la ședințele legislativului județean ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Iar sorții îi sunt favorabili, pentru că Prefectura Neamț se preface că nu vede situația lui Baciu, iar inspectorii de integritate, cică, studiază problema. De prin luna mai. Atunci, atacul.ro a înaintat Agenției Naționale de Integritate o adresă în care solicita, conform prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, răspunsuri la o serie de întrebări. Adresa noastră a fost transformată într-o sesizare la soluționarea căreia trudește din greu un inspector de integritate. Bineînțeles că nu am primit niciun răspuns la adresa oficială pe care am înaintat-o la ANI, nici în termenul legal de 30 de zile și nici acum, după patru luni de când am trimis adresa. Am sunat astăzi și am întrebat ce se întâmplă cu cererea noastră, iar doamna de la Registratură ne-a confirmat că adresa, transformată într-o sesizare, face obiectul unei anchete… nefinalizată încă, situația fiind cauzată și de faptul că ANI are puțini inspectori. Ni s-a recomandat să revenim cu un telefon, cândva, într-o altă zi. Poate, zicem noi, pe la alegerile locale din vara anului viitor, când sunt șanse mari să îl găsim pe Baciu tot consilier județean cu sentință definitivă că se află în conflict de interese. Analizând situația, un lucru pare a fi sigur, și anume că se trag sfori pentru ca o sentință definitivă să nu fie pusă în aplicare. Iar toate acestea din cauza configurației actuale din legislativul județean, unde alianța PSD-ALDE are 17 voturi, iar PNL-PMP are 16 voturi. Dacă Baciu ar zbura din legislativ, așa cum ar fi normal, PSDL-ALDE ar rămâne cu 16 voturi, pentru că social democrații nu mai au niciun supleant. În această situație, de 16-16, presupunând că Dulamă va vota cu liberalii, Arsene ar putea să aibă probleme în legislativ. În mod normal, pentru că, în realitate, nu este exclus ca Arsene să fie sprijinit inclusiv de aleși liberali. În acest sens, este suficient să reamintim recentul episod al Cristinei Păvăluță, șefa DGASPC-ului, care a pierdut definitiv procesul cu ANI. Sentința definitivă nu a fost pusă în executare, pentru că aleșii liberali s-au abținut să voteze decizia comisiei de disciplină de destituire din funcție a acesteia, partenera de viață a pesedistului Dan Vasile Constantin.

Baciu, infractor, inculpat și definitiv în conflict de interese

Vasile Baciu, consilier județean care reprezintă Partidul Social Democrat, este infractor cu acte și inculpat într-un dosar a cărui cauza încă se judecă. În plus, se află și în conflict de interese. Niciuna dintre aceste „calități” nu l-au oprit să facă parte din legislativul județean. Cine știe, poate la PSD este condiție de bază să fii consilier județean sau local cu o condamnare la activ. Baciu a fost declarat în conflict de interese de către ANI în toamna anului 2017, pentru că, în calitate de primar al comunei Horia, îi concesionase o pășune fiului. A atacat decizia, a pierdut la Curtea de Apel Bacău și nu a atacat mai decizia, sentința devenind definitivă prin nerecurare. Informația a ajuns la Consiliul Județean Neamț în decembrie 2018, iar un proiect de hotărâre care să ia act de sentința de la Curtea de Apel Bacău a fost pe ordinea de zi a ședinței din 30 ianuarie. Proiectul a fost, însă, retras pe motiv că Vasile Baciu contestase cu apel, în aceeași zi, sentința Curții de Apel Bacău. Fără să existe un certificat de grefă sau o decizie a instanței de repunere pe rol a dosarului, proiectul a fost retras, iar Baciu a rămas în legislativ unde votează alături de colegii săi. Avocații cu care am discutat au declarat la unison că Baciu trebuia să zboare din legislativ ca urmare a sentinței Curții de Apel Bacău, rămasă definitivă prin nerecurare. Secretarul CJ-ului nu a fost deloc impresionat, iar la Prefectura Neamț, acolo unde nimeni și nimic nu este mai presus de lege, este tăcere pe acest subiect.
Judecat și pentru conflict de interese penal, pentru că i-a dat fiului pășunea primăriei, Baciu a fost condamnat în aprilie la Judecătoria Roman la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, primul termen fiind fixat în luna octombrie.
În octombrie 2010, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Baciu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals. Un „CV penal” impresionant pentru un om care reprezintă nemțenii în legislativul județean.

Prin decizia penală nr. 617 din data de 7 octombrie 2010, Curtea de Apel Bacău a hotărât astfel:
– condamnarea inculpatului BACIU VASILE, primar al comunei Horia, judeţul Neamţ, la 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
– condamnarea inculpatului BĂLĂNESCU ADRIAN-DORIN, reprezentant al SC ROMCONSTRUCT SA Roman, la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Totodată, instanţa a interzis ambilor inculpaţi exercitarea următoarelor drepturi timp de 2 ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit condamnaţii pentru săvârşirea infracţiunii.
Constată prejudiciul în limitele sumei de 86.697,5 lei integral acoperit.
Obligă inculpaţii la câte 2000 lei cheltuieli judiciare către stat.
Obligă recurenta-parte civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit la plata a 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. DEFINITIVĂ

Adresa pe care am trimis-o, în mai 2019, Agenției Naționale de Integritate:

„În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne raspundeți la o serie de întrebări cu privire la situația lui Vasile Baciu, consilier județean PSD în Consiliul Județean Neamț (Lucrarea ANI nr. 15529/S/II/20/04.2015).
Vasile Baciu a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, pentru că în anul 2014, când era primar al comunei Horia, județul Neamț, i-a dat o pășune fiului său. Baciu a atacat decizia ANI în instanță, la Curtea de Apel Bacău, și a pierdut procesul. În acest sens, există o sentință, cu mențiunea “defintivă prin nerecurare“, ce datează din luna iunie 2018.

În ziua de 30 ianuarie 2019, când consilierii județeni urmau să voteze proiectul privind încetarea mandatului consilierului Vasile Baciu, inițiatorul proiectului – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, l-a retras pe motiv că domnul Baciu atacase cu recurs, în aceeași zi, 30 ianuarie, sentința Curtii de Apel Bacau la Înalta Curte de Casație și Justiție. În aceste condiții, rugăm juriștii Agenției Naționale de Integritate să răspunda la următoarele întrebări:
1. Sentința Curții de Apel Bacău (definitivă prin nerecurare) trebuia sau nu pusă în executare de Consiliul Județean Neamț?
2. Au procedat corect reprezentanții Consiliului Județean Neamț că au retras de pe ordinea de zi proiectul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Vasile Baciu?
3. În situatia în care sentința trebuie pusă în executare, așa cum spun specialiștii în drept, ce demersuri vor întreprinde juriștii Agenției Naționale de Integritate?
4. Considerați firesc ca doamna inspector Ana Maria Vînturuș, care a instrumentat acest caz, să nu informeze Departamentul juridic al ANI cu privire la situația de la Consiliul Județean Neamț, unde o sentință definitivă a instanței, prin care un consilier judetean a pierdut procesul cu instituția dumnevoastră, să nu fie pusă în executare dintr-un motiv mai mult decât discutabil?

Daniel MURARU

Citeste si:

Agenția Națională de Integritate, pe urmele atacul.ro. Anchetează cazul consilierului Vasile Baciu

„Calități” de consilier județean: infractor, inculpat, proaspăt condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare

Decizie a judecătorilor călcată în picioare! Prefectul și secretarul județului se fac că plouă

CJ-ul, Opoziția și Prefectura tolerează un consilier județean PSD aflat în conflict de interese

 

5 comments

 1. Maria Sfetcu 11 septembrie, 2019 at 15:46 Răspunde

  Domnule Muraru, poate nu prea mă pricep, dar o plângere penală la adresa madamei prefecturesei, referitor la un abuz sau neglijență în serviciu,nu se pot face? Adică prelungirea în teritoriu a statului /guvernului dacă nu aplică legea (în cazul nostru suspendarea lu’ taica Baciu) nu poate fi trasă la răspundere? Oricum, madama are destule derapaje!
  O zi frumoasă tuturor

 2. Daniela 11 septembrie, 2019 at 17:46 Răspunde

  In Romania vremurilor sub dominatia PSD-ALDE si supervizarea PNL, un cetatean trebuie sa aiba calitatea de infractor, de condamnat, sa fie in conflict de interese cu institutiile statului, sa fure cu sacii din banii publici. Adica din banii platiti de cei oropsit la ei acasa si in lumea larga, dar naivi peste masura. Acestea sint virtutile pe care trebuie sa le avem ca sa putem beneficia de protectia statului de drept si a organelor cu atributii in domeniul aplicarii legilor. Altfel spus, fara asemenea calitati, un cetatean roman cinstit, bun platitor de taxe si impozite, este considerat sluga a infractorilor, nu este sustinut si protejat sub nici o forma de catre statul de drept, ba chiar risca sa piarda, sub diverse pretexte si putina agoniseala de o viata. Dragi romani, dragi nemteni, oriunde va aflati, luati aminte la derapajele acestor infractori, aflati vremelnic in tot felul de functii. Ar trebui sa ne cam fi saturat de atitea amageli si minciuni, toate cu un singur scop. Acela de a-i imbogati pe nemernicii care se gindesc doar la buzunarul propriului buzunar, pe care sa-l umple rodul muncii celor ce trudesc zi de zi, pentru a-si plati dijmele si pentru a supravietui. Caci asta traim, supravietuim impotriva vointei unora ca Arsene Ionel(PSD Neamt), Cretu Vasilica(ALDE Dobreni), Chitic Dragos(PNL), Asaftei Ion(ALDE Neamt, Soroceanu Daniela(Prefect Neamt). Si multi altii. Sa ne fie de bine cu asa boieri care-si bat joc de noi.

 3. Vasile 12 septembrie, 2019 at 19:21 Răspunde

  Asa arata tara condusă de interlopii PSD votați de (***) a pensionarilor si (***) cumpărați cu un chil de făină.Va asigur ca nu se va schimba nimic cat suntem noi in viata
  Popor de (***), conducători de cacat.Examenele de promovare in functii publice se fac in alcov, legile si hotărârile ani=0, poze cu Soseta la greu, biruri cu tona hoție și (***) cat încape.Votati PSD, partidul care are grija ca tu sa ai griji!Nu-ti convine dupa, n-ai decat, scrie plăcute suedeze! Ii doare-n cur, stiu ca esti prost si te vor păcăli iar si iar si iar.Pana ai s-o belesti tu definitiv, prostule, păcălit vei fi “de toate, far-a prinde chiar de veste”.Pa, (***)!

 4. Daniela 14 septembrie, 2019 at 10:21 Răspunde

  Dle Vasile, aveti mare dreptate. Cit priveste angajarile la bugetari, mai cu seama in functiile publice, este vai si amar. La Primaria Dobreni, dupa instalarea vestitei Cretu Vasilica, in iunie 2016, toti cei care nu i-au cintat in struna pe acorduri ALDE, nu au fost de acord cu furturile si afacerile derulate in conturile firmelor de familie ALDE, au fost alungati din Primarie. Ulterior, Cretu Vasilica a raspindit prin comuna, la intilnirile cu localnicii pe la slujbele de duminica si nu numai, informatii mincinoase precum ca fostii angajati au plecat din motive de incompetenta si pentru ca au furat. Afirmatii total mincinoase si defaimatoare la adresa unor oameni a caror demnitate nu poate fi pusa la indoiala. Ca sa nu mai vorbim si despre dijmuirea veniturilor acestora, in mod nejustificat si fara temeinicie legala. Probabil, primaritei nu-i ajung banii de chefuri cu prietenii de familie. Dupa vacantarea posturilor, a fost angajat la Primaria Dobreni, personal cu legaturi la DNA Bacau, la arhivele judecatoresti, la IPJ Neamt, rude de ale preotilor din Dobreni. De notorietate este legatura dintre Cretu Vasilica, Popa Valer Basculanta si Tablan Paul, inspectorul sef al IPJ Neamt. Cam asa stau treburile cu angajarile in functii publice. Cei care se inscriu la concursuri, au parte de interviuri gen “cine-i mama, cine-i tata, ce cascaval ai in cont si daca esti dispus sa lingi clanta usii”. Nu conteaza altceva.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.