„Calități” de consilier județean: infractor, inculpat, proaspăt condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare

2
340

Situația se complică în cazul lui Vasile Baciu, consilierul județean PSD, declarat în conflict de interese administrativ de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Dacă în procesul civil lucrurile sunt tărăgănate, în sensul că Baciu nu și-a pierdut, până în prezent, mandatul, deși există o decizie definitivă prin nerecurare în procesul pe care l-a pierdut cu ANI, în procesul penal situația este cu totul alta. Vasile Baciu, fost primar al comunei Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată, în noiembrie 2017, pentru comiterea infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată, fiind acuzat că, în calitate de primar, a semnat concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajiști în suprafață de 5,70 ha, situată în comuna Horia, în favoarea fiului său. De aici i s-au tras toate problemele, Baciu fiind acuzat de conflict de interese administrativ și penal. Fapta a fost comisă în mai 2014, în perioada cât fostul primar al comunei Horia se afla în perioada de încercare de 4 ani, pentru o condamnare primită în ocotmbrie 2010 la Curtea de Apel Bacău. Acest lucru a cântărit mult în decizia luată de către judecătorii romașcani în dosarul în care Baciu a fost judecat pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. Astfel, în 5 aprilie 2019, Judecătoria Roman l-a condamnat pe Baciu la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Totodată, instanța a dispus împotriva inculpatului interzicerea exerciţiului drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante. Decizia nu este definitivă, Vasile Baciu atacând-o deja cu apel.

„Specialist” în fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals

Vasile Baciu nu se află la prima ispravă de acest gen. În 29 decembrie 2008, când era primar al comunei Horia, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; fals intelectual, în formă continuată şi uz de fals. În același dosar a fost cercetat și Adrian Dorin Bălănescu, reprezentant al SC Romconstruct SA Roman, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. 

„La data de 30 octombrie 2004, inculpatul Baciu Vasile, în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului „Canalizare şi staţie de epurare, com. Horia, jud. Neamţ”, finanţat prin programul SAPARD, a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) documente false deşi lucrările de execuţie a proiectului nu erau finalizate. Astfel, în perioada august – octombrie 2004, Baciu Vasile a atestat în mod nereal că s-au efectuat lucrări de montaj a 10 guri de scurgere pentru apele pluviale, de executare a racordurilor gurilor de scurgere la căminele de vizitare existente pe colectorul de canalizare şi a lucrărilor de desfacere şi refacere a drumului judeţean 207 C pe traseele conductelor de racordare a gurilor de scurgere la căminele de vizitare, precum şi achiziţionarea unui grup electrogen, prin semnarea şi ştampilarea documentelor.
În demersul său, Baciu Vasile a fost ajutat de inculpatul Bălănescu Adrian – Dorin, care, în calitatea sa de reprezentant al SC ROMCONSTRUCT SA Roman (societate comercială desemnată să realizeze lucrările respective), a întocmit în fals mai multe documente (facturi fiscale, situaţii de lucrări, liste cu utilaje şi echipamente,etc.) în care a atestat în mod nereal realizarea lucrărilor respective, documente pe care le-a pus la dispoziţia inculpatului Baciu Vasile în vederea prezentării la A.P.D.R.P. şi obţinerii în mod nelegal de fonduri SAPARD. În această modalitate, inculpatul Baciu Vasile a obţinut pe nedrept suma de 86.697,5 RON (36.623,78 lei reprezentând lucrări neefectuate şi 50.073,72 lei reprezentând achiziţia unui grup electrogen).
Ulterior derulării proiectului şi obţinerii fondurilor nerambursabile, în anul 2008, inculpatul Bălănescu Adrian-Dorin a falsificat o factură care atestă achiziţionarea unui grup electrogen în valoare de 36.456,00 lei, consemnând, în mod nereal, că bunul respectiv a fost achiziţionat în cadrul proiectului.
Acest înscris l-a înmânat inculpatului Baciu Vasile, care, deşi cunoştea împrejurarea că în cadrul proiectului nu a fost achiziţionat niciun grup electrogen, l-a depus la data de 19 iunie 2008 la A.P.D.R.P. în cadrul contestaţiei formulate de Consiliul Local Horia, în scopul de a dovedi eligibilitatea cheltuielilor de achiziţie a grupului electrogen”, se arată în comunicatul DNA din decembrie 2008.

Cei doi au fost condmanați definitiv prin decizia penală 617 din 7 octombrie 2010 a Curții de Apel Bacău. Magistrații băcăuani au dispus:

– condamnarea inculpatului BACIU VASILE, primar al comunei Horia, judeţul Neamţ, la 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
– condamnarea inculpatului BĂLĂNESCU ADRIAN-DORIN, reprezentant al SC ROMCONSTRUCT SA Roman, la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Totodată, instanţa a interzis ambilor inculpaţi exercitarea următoarelor drepturi timp de 2 ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit condamnaţii pentru săvârşirea infracţiunii. Constată prejudiciul în limitele sumei de 86.697,5 lei integral acoperit.  Obligă inculpaţii la câte 2000 lei cheltuieli judiciare către stat. 
Obligă recurenta-parte civilă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit la plata a 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. 

La alegerile din 2012, Vasile Baciu a fost ales din nou primar în comuna Horia, calitate în care, în mai 2014, a comis fapte penale atunci când i-a concesionat fiului său o pășune în suprafață de 5,7 hectare, deși aparținea comunei pe care o conducea.

(Sursa foto: justitiecurata.ro)

Daniel MURARU

Citeste si:

CJ-ul, Opoziția și Prefectura tolerează un consilier județean PSD aflat în conflict de interese

2 comments

  1. mona dan 14 mai, 2019 at 11:54 Răspunde

    Doamna Soroceanu de ce nu aplicati LEGEA cu infractorul BACIU!?????dar cu Comisarul “PIEDONE” stalonne care tace chitic si nu informeaza public, rezultatele controlului de judetul Neamt a Garzii Nationale de Mediu la BALASTIERELE pe judetul Neamt!!S-a plictist Il comissario, ce viata era la Primaria Tg, Neamt trai nineaca!!!!hai dottore lasane, dute PA!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.