Jaf la Apaserv SA. Liberalul Căpraru a vândut companiei lapte praf la preț dublu

4
719

 

Compania județeană Apaserv SA Neamț, aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, asigură apa și servicii de canalizare aproape tuturor locuitorilor din județul Neamț. Zecile de milioane de euro pe care firma le „învârte” anual, atât din banii pe care îi încasează pentru serviciile prestate, dar și sumele obținute pe diverse proiecte europene, a înfierbântat mereu mințile politicienilor. Miza nu a fost în niciun caz scăderea prețului apei sau asigurarea unor servicii de calitate, ci controlul asupra bugetului acestei companii care, odată constituit, a îmbogățit mulți politicieni și acoliți de-ai lor. Iar acest lucru a fost posibil prin controlul investițiilor, achizițiilor, dar și al altor cheltuieli făcute din banii Apaserv SA. Și cum toată lumea trebuie să trăiască bine, și ne referim aici la găștile politice care ajung la putere, afacerile se derulează în cel mai grotesc mod cu putință, Apaserv ajungând să facă achiziții la prețuri mult, mult supraevaluate. Iar ca aceste cheltuieli să fie susținute, nemțenii plătesc unul dintre cele mai mari prețuri la apă din România, ceea ce este mai mult decât rușinos pentru un județ cu o rețea hidrografică atât de bogată. Se vorbește de ani de zile de pierderi în rețea care au ajuns la 70% și nimeni nu face nimic pentru a remedia problemele, în afară de vorbe, bineînțeles. Se vorbește de tot felul de contracte care umplu buzunarele unor șmecheri abonați la banul Apaserv. De exemplu, se spune că o firmă controlată de un pesedist încasează aproape 2.000 de euro/lunar pentru a asigura mentenanța unor pompe ale Apaserv. Asta în condițiile în care compania are un serviciu care se ocupă de mentenanța pompelor de apă. Că avem de-a face cu un contract cu dedicație o demonstrează faptul că firma pesedistului încasează cei 2.000 de euro pentru intervențiile la pompele noi care rareori dau rateuri. În concluzie, vorbim de un contract dolofan pentru o firmă privată în dauna unei societăți a Consiliului Județean.

Un exemplu clasic de furt o să-l prezentăm astăzi. Este vorba de un contract de achiziții, derulat pe o perioadă de mai bine de un an, între compania Apaserv SA și societatea Theba Comp SRL, ce aparține liberalului Petrică Căpraru. Da, este acel om de afaceri liberal din Roman care, la alegerile parțiale din iunie, îi spunea actualului deputat Leoreanu că un jurnalist romașcan ar trebui „executat”. Vorbim de același Căpraru care a vândut catre CSM Roman, ce se află în subordinea Primăriei Roman, tone de afumătură la prețuri mai mari decât în propriile magazine. Căpraru care, prin firma sa, a vândut și vinde multor instituții publice diverse produse din carne și nu numai. La Apaserv SA, de exemplu, Theba Comp SRL Roman a vândut și salopete, haine și bocanci, dar și lapte praf. La ultimul produs, prețul de vânzare a fost unul dublu față de cel practicat de alte societăți. Dar Apaserv SA s-a complăcut în această situație că doar șefii companiei nu cumpărau lapte din banii lor, ci din banii companiei care vinde nemțenilor apă.

Lapte praf de la Căpraru la 31 lei/kg, iar de la o altă firmă 13,6 lei/kg

Că Theba Comp SRL Roman a fost o societatea agreată de șefii de la Apaserv SA, inclusiv de către cei de la Serviciul achiziții, o demonstrează numărul mare de contracte încheiate între cele două entități. Când cumperi kilogramul de lapte praf de la firma lui Căpraru cu 31 lei/kg, iar pe piață se găsește același produs la jumătate de preț, atunci chiar este o problemă care ar trebui să atragă atenția autorităților. Și ne referim la cele care veghează la respectarea legii, că mari așteptări de la Auditul Consiliului Județean Neamț nu avem.

Începând cu luna ianuarie 2016 și până în iunie acest an, între Theba Comp SRL și Apaserv SA au fost încheiate șapte contracte de livrare lapte praf, un produs pe care îl consumă, așa cum cere legea, muncitorii care lucrează în mediul toxic. În total, Apaserv a cumpărat de la firma lui Căpraru 5.147 kilograme de lapte praf, ambalat la pungi de 0,5 kilograme. Așa cum se vede și din tabel, Apaserv SA a achitat 31 lei/kg, indiferent că achiziția s-a făcut în ianuarie 2016 sau iunie 2017, deși prețul acestui produs a fluctuat. În total, Apaserv SA a achitat pentru cele 5.147 kg de lapte praf suma de 159.557 lei fără TVA.

În vara acestui an, postul de televiziune Roman TV a dezvăluit afacerea laptelui praf, după care lucrurile s-au schimbat.

 

S-au schimbat în sensul că, pe 14 septembrie, Apaserv SA a găsit, tot pe SEAP, un alt furnizor de lapte praf. Este vorba de o firmă din Iași care a vândut companiei județene 750 de kilograme de lapte praf la prețul de 13,6 lei fără TVA. Produsul, ca și în cazul Theba Com SRL, are aceleași calități și este ambalat în pungi de 0,500 kg.

 

31 lei/kg lapte praf de la Theba Comp SRL:

13,6 lei/kg lapte praf de la M.A. Cristina SRL Iasi:

Așadar, vorbim de o diferență de 17,4 lei/ kg, pe care Apaserv a plătit-o în plus firmei din Roman. Un calcul simplu arată că pentru cele 5.147 kilograme de lapte praf vândute de Theba Com SRL, Apaserv a achitat în plus 89.567 lei, adică aproximativ 20.000 de euro. Și când te gândești că mii de pietreni au rămas fără apă în această vară pentru datorii ale asociațiilor de câteva  mii la Apaserv SA, vezi altfel lucrurile.

Proba hoției

Că la mijloc avem de-a face cu o mare escrocherie pe banii unei companii județene, o demonstrează un alt contract încheiat între firma din Iași, care acum livrează lapte praf celor de la Apaserv SA, și o altă instituție subordonată Consiliului Județean Neamț. În aprilie 2016, adică la trei luni după ce Apaserv SA cumpăra lapte praf de la Theba Comp SRL cu 31 de lei kilogramul, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, ce este finanțat de la bugetul CJ Neamț, achiziționa de la firma M.A. Cristina SRL Iași 150 de kilograme de lapte praf la prețul de 21,6 lei/kg.

Deci, două instituții care depind de Consiliul Județean Neamț cumpără același produs de la două firme diferite, una cu prețul de 31 de lei, iar cealaltă cu prețul de 21,6 lei/kg. Bine, este clar că și prețul cu care cei de la Războieni au cumpărat laptele praf este destul de mărișor, însă să nu uităm că și în cazul lor vorbim tot de bani publici, așa că nu ar trebui să ne mire prea tare. O probă mai clară de jaf al banilor companiei Apaserv SA credem că nu există. Așteptăm cu maxim interes să vedem dacă autoritățile se vor sesiza și vor lua măsuri, pentru că la mijloc este vorba de banii unei companii județene care nu stă la discuții atunci când are de recuperat datoriile de la clienții rău platnici. Așadar, normal ar fi ca suma plătită în plus firmei romașcane să fie recuperată de către Apaserv SA, iar cei care au fost implicați în acest jaf să plătească, inclusiv penal.

Daniel MURARU

Citeste si:

CSM Roman, „afumat” serios la bani de firma liberalului Căpraru

Politicianul care vrea executarea unui jurnalist, afaceri „cărnoase” cu Primăria Roman

Afaceristul liberal Căpraru către deputatul Leoreanu: „Și Galan ăsta trebuie executat! Este un porc și un măgar!”

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. valisor 2 octombrie, 2017 at 13:27 Răspunde

  Autoritățile va fi, bineînțeles, auditul lor, care nu le-audi, dar le potrivește.
  Deci are dreptate Căpraru, prețul la laptele lui el fiind mai mult decât rezonabil, din moment ce provine de la vacile lui afumate, așadar de deservire la calitate superioară. Ăla de la Iași e lapte tras la muls în stare lichidă și după aia făcut praf, și neafumat, nu ca rezultat BIO logic al scuturării naturale a vacii afumate.
  Doamne,,, cred că ăștia a pus ceva în apă!

 2. Monica 2 octombrie, 2017 at 18:35 Răspunde

  Domnule Muraru, imi permit o sugestie: ce ar fi sa ii intrebati ce parerea au despre subiectul expus de Dvs. pe domnii (doamnele) parlamentari de Neamt dar si fosta conducere Apaserv in mandatul careia, un an si jumatate, au fost realizate 7 astfel de achizitii, la acelasi pret toate, fara macar ca o data sa fie cu 3 bani mai scump sau mai ieftin, fara ca macar o data angajatii Apaserv se la Achizitii sa gaseasca alta oferta pe SEAP.
  Oare s-a gandit Dl. Dughir cel prea-cinstit care ne tot spunea cum e cu pilele si presiunile PSD ca isi baga subordonatii in gura DNA cu astfel de achizitii trucate?
  Ce vor avea de spus fiecare dintre parlamentarii de Neamt dar mai ales Dl. Leoreanu, cel care ne tot vorbea de Mafia PSD, acum, cand e vorba despre Capraru drag lui si degraba dornic de a executa jurnalisti?

  • valisor 2 octombrie, 2017 at 21:51 Răspunde

   Asta chiar e tare! ca aia a lu mihnea, că Arsene e decât un puțoi de consilier, da chiar asta și e, doar că l-au votat ceilalți comeseni longa mano.
   Năpârcolamentarii de Neamț? Doamne firește! Ăștia are treabă cu demolat DNA. PSD pen că l-ie foc, PNL că le profită pe la anu… USR e inocenți că e prea repede, au mințile odihnite și nu știe ce se-ntâmplă. Dar chiar că nu strică de aruncat o retorică, așa… ca să știm pe cine stuchim când o vrea să mai candideze.
   Aștept și io răspuns, că mor de râs, adică de curiozitate, că ci-o zice Țapu.

 3. FLORIN 4 octombrie, 2017 at 08:27 Răspunde

  Zeci de furaciuni dovedite de presa in ultimii ani.

  Si ce?I-a sanctionat cineva?

  Nimic.

  Au ajuns smecherii sa rida si cu curu de DNA.Deja sunt plictisiti sa tot auda de amenintarile cu DNA-ul.

  Nu exista institutii care sa lupte impotriva coruptiei si jafului din aceasta tara.Toti fura de unde pot.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.