Expertul blochează judecarea dosarului de corupție al ex-deputatului PSD Munteanu

7
1104

A trecut mai bine de un an de când instanța care îl judecă, la Tribunalul București, pe ex-deputatul PSD de Neamț – Ioan Munteanu (foto) – a acceptat solicitarea inculpatului de efectuare a unei expertize contabile, iar lucrarea nu a fost finalizată nici acum. Așa se face că ultimele zece termene ale procesului au fost amânate tocmai din cauza lipsei raportului de expertiză. La termenul din 11 octombrie 2018, instanța a sancționat expertul cu amendă în valoare de 2.000 de lei, însă degeaba, pentru că au urmat alte șapte termene fără ca raportul să fie depus. La termenul din 23 mai, magistrații au amânat cauza din lipsa raportului de expertiză și au stabilit următorul termen pentru data de 17 iulie. Este un termen lung, de aproape două luni, care pică fix în vacanța judecătorească.

Situația este de neînțeles, mai ales că magistratii au decis, la termenul din 2 mai 2018, ca exepertiza să fie finalizată până la data de 21 iunie 2018. În acest moment vorbim despre o întârziere de aproape un an a expertului desemnat, Eveline Mihaeala Mitrea. Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat, care sunt cauzele care zădărnicesc fianalizarea acestei expertize, însă expertul Mihaela Mitrea avea telefonul închis.

Expertul trebuie să identifice facturile fiscale emise de către firma SC Rokura SRL București (n.r. societate din conturile căreia ar fi plecat șpaga de 400.000 de euro pentru fostul deputat) către Hidrolectrica SA-SH Bistrița.

Solutia pe scurt: În baza art. 100 alin. 3 C.proc.pen., încuviințează pentru inculpat proba cu expertiza în specialitatea contabilitate, având următoarele obiective: – identificarea facturile fiscale emise de SC ROKURA SRL, în executarea fiecăruia dintre contractele nr. 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 și 89/16.10.2009 încheiate cu SC HIDROELECTRICA SA prin Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț, – stabilirea cuantumului ți scadenței facturilor fiscale identificate, – stabilirea datelor plăților fiecăreia dintre facturile fiscale mai sus menționate și cuantumului sumelor plătite, – identificarea sumelor plătite cu întârziere prin raportare la fiecare factură fiscală și numărul de zile de întârziere aferent, – identificarea plăților efectuate de SC HIDROELECTRICA SA prin Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț și a plăților efectuate de SC HIDROELECTRICA SA București, în executarea contractelor 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 și 89/16.10.2009 încheiate între SC ROKURA SRL si SC HIDROELECTRICA SA Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț – stabilirea sumelor plătite anticipat în executarea contractelor 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 ți 89/16.10.2009 încheiate între SC ROKURA SRL și SC HIDROELECTRICA SA Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț. În baza art. 173 alin. 1 C.proc.pen., desemnează în mod aleatoriu în calitate de expert în specialitatea contabilitate pe dna. Mitrea Mihaela Eveline de la poziția 437 din lista experţilor contabili autorizaţi, comunicată de Ministerul Justiţiei, în vederea efectuării expertizei contabile. Conform art. 173 alin 4 C.proc.pen., încuviinţează cererea inculpatului ca la efectuarea expertizei să participe şi un expert autorizat recomandat de acesta, sub rezerva dovedirii calității de expert autorizat în specialitatea contabilitatea acestuia. In baza art. 175 alin 5 C.proc.pen., stabileşte onorariu provizoriu pentru expert în cuantum de 2000 lei, ce urmează a fi avansat din fondurile statului. Fixează termen până la care expertul Mitrea Mihaela Eveline poate efectua raportul de expertiză, respectiv 21.06.2018. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 02.05.2018”, se arată în minuta din 2 mai 2019 a Tribunalului București. 

Fostul deputat Munteanu a fost acuzat de procurorii DNA că a primit o șpagă de 400.000  de euro, în trei tranșe, de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea SH Bistrița în vederea deblocării plăților unor contracte. Dosarul a fost instrumentat de către DNA Ploiești și a avut la bază un denunț al omului de afaceri Bruno Berdilă. Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, are calitatea de martor în acest dosar, el fiind persoana care a intermediat legătura între omul de afaceri, care avea nevoie de o relație la SH Bistrița, și Ioan Munteanu. Primele două tranșe din șpagă, spun anchetatorii, au fost primite de Munteanu chiar în hotelul în care stătea la București, cazarea fiind plătită din bugetul Parlamentului. Ultima tranșă, în valoare de 50.000 de euro, ar fi fost primită de Munteanu, după cum spun procurorii, în contul firmei Suport Total Media SRL (n.r. obiect principal de activitate „Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii”), care aparținea, la acea dată, fiicei sale. Martori în dosarul ex-deputatului Munteanu sunt  Ştefan Gheorghe, Berdilă Horaţiu Bruno, Grigoriu Constantin Dan, Telbisz Sebastian, Pamfilie Cristian şi Grigoriu Constantin Romică.

Daniel MURARU

Citeste si:

Dosarul de corupție al ex-deputatului Munteanu s-a reluat de la zero la Tribunalul București

Deputatul Munteanu, judecat pentru o șpagă de 400.000 euro, vocea PSD: „Conducerea PSD acordă sprijin total pentru Shhaideh și Plumb”

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Titi 29 mai, 2019 at 13:15 Răspunde

    Pentru experti nu este loc la Beciul Domnesc? Obstructionarea justitiei in orice fel se pedepseste aspru intr-o tara civilizata.

  2. constantin 29 mai, 2019 at 13:37 Răspunde

    Cata ipocrizie si bataie de joc in acest dosar.Nici la o instanta din Ciorogarla nu ar merge asemenea motive.Munteanu ca si Dragnea impinge lucrurile in absurd.Pentru asemenea motive nu se dau termene ci se iau masuri:amenda, schimbarea expertului, plangere penala.Este o crunta mizerie in acest dosar si ion ii da ca la CAP.Parca am fi la invatamantul zootehnic.

  3. Iulia 29 mai, 2019 at 15:30 Răspunde

    Daca obiectul acestui dosar il facea vreun amarit, nu mai cerea si astepta nimeni expertiza. Era trimis in iad, inca din timpul judecatii de fond. Dar cind este vorba despre unul din „greii” politicii nemtene si nu numai, trebuie sa mai avem nitica rabdare, sa mai cada vreo „reduta” din institutiile de forta. Din cele care-l sprijina pe dl Munteanu. Pentru ca are destule proptele, imprastiate peste tot. O data cu el, vor fi ingenunchiate multe alte personaje de poveste, precum cel de la Dobreni. Adica vorbim despre toti cei care i-au dat contracte, prin firmele familiei sale. Un exemplu ar putea fi Proinvest Construct. Cine va avea curiozitatea sa investigheze SEAP-UL si mai nou SICAP-UL, va ramane uimit cite contracte a obtinut si derulat familia exdeputatului Munteanu. Nu stiu daca este sau nu coincidenta, dar acelasi Gheorghe Stefan se presupune a avea legaturi si cu schimbul de terenuri de la Primaria Piatra Neamt. Sa vedem daca se hotarasc sa vorbeasca cei trei reprezentanti ai Primariei Piatra Neamt, inculpati in dosarul schimbului de terenuri.

  4. arsenea 29 mai, 2019 at 19:50 Răspunde

    Tinicheaua politica,Munteanu i.zis si H…L batran este si el,(precum Andrusca) un (***),crescut de judeteana de partid.

  5. janel 2 iunie, 2019 at 12:00 Răspunde

    Comunistii au facut cele mai mari orori din istoria Romaniei. Au infometat oameni, au ucis oameni, au daramat lacasuri de cult. In semn de recunostinta fata de faptele lor criminale PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT i-a recompensat pe acesti calai cu functii si mormane de bani. Asa au ajuns Munteanu, Dan Vasile Constantin, Puscasu Neculai si alte asemenea figuri criminale care ar trebui sa zaca in puscarii, SA NE DECIDA SOARTA. PSD=CIUMA ROSIE+MOARTEA POPORULUI ROMAN

  6. mihnea 2 iunie, 2019 at 14:43 Răspunde

    Experienta indelungata a activistilor PCR in diversiuni si manipulare a maselor este folosita de PSD. Nu vedeti cata minciuna, cate raportari false, cate poze pe santier iar tara e in noroaie pana la gat? Credeti ca degeaba Dan vasile Constantin este consilierul lui Soseta iar Puscasu a lui Arcan?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.