Un mincinos în fruntea Ministerului Apărării. Leș, „trădat” de CV

5
2037

N-a avut nici o treabă cu armata, însă asta nu l-a împiedicat să ocupe pentru a doua oară, într-un interval de doi ani, fotoliul de ministru al Apărării Naționale (MApN). În orice țară normală, o astfel de alegere ar avea corespondent în pregătirea alesului, însă Gabriel Beniamin Leș (foto) nu are nicio treabă domeniu și nici măcar nu a satisfăcut stagiul militar obligatoriu. Acest lucru a fost taxat de mai mulți internauți care i-au reproșat lui Leș că nu a făcut armata și că nu a ținut niciodată o armă în mână. 

„E adevărat că n-ați satisfăcut stagiul militar? Cam ce credeți că vă îndreptățește să fiți Ministrul Apărării. Ați ținut vreodată în mână vreo armă?”, l-a întrebat Gabi Olar pe ministrul Apărării.

Apărarea lui Leș a fost una demnă de „Cascadorii râsului”, demnitarul răspunzând că are abilități în a mânui o armă, iar rezultatele pe care le-a obținut la concursurile de tir ar sta mărturie în acest sens. În ceea ce privește faptul că nu a satisfăcut serviciul militar obligatoriu, Leș a răspuns cu o minciună grosolană. Concret, ministrul Apărărării spune că nu a efectuat stagiul militar obligatoriu pentru că era student, iar în momentul în care și-a terminat studiile România trecuse la armata profesionistă.

„D-le Gabi Olar nu am efectuat stagiul militar dintr-un motiv foarte simplu: eram student. Iar până la terminarea studiilor România trecuse la armata de profesioniști. Cât despre abilitățile de a mânui o armă, cred că rezultatele obținute la concursurile de tir pot sta mărturie”, a răspuns Leș.

O simplă analiză a CV-ului ministrului Leș, publicat pe site-ul Senatului, arată că declarația acestuia cu privire la nesatisfacerea stagiului militar este neadevărată.

Gabriel Leș menționează că a terminat liceul (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare) în 1994, iar cursurile facultății Universitatea de Vest Timișoara le-a început în anul 1997. Vorbim, așadar, de o perioadă de trei ani, timp în care Leș ar fi putut să facă armata. Ministrul și-a luat masterul în 2004, an în care în România serviciul militar încă era obligatoriu. (în anul 2007 s-a renunțat la serviciul militar obligatoriu). Încă trei ani (2004-2007) a avut la dispoziție ministrul Leș să facă armata, însă, din motive numai de el știute, acest lucru nu s-a întâmplat. La capitolul „experiență profesională”, Gabriel Leș a menționat că a fost designer la SC Tipo-Leș SRL Satu Mare, în perioada 1994-2000, iar din anul 2004 până în 2008, când ar fi putut să-și satisfacă stagiul militar, a fost viceprimar al orașului Satu Mare. Așadar, CV-ul l-a trădat pe Leș.

În orice țară civilizată, o astfel de născocire ar fi dus la demisia sau demiterea ministrului, însă cum în România minciuna a fost ridicată la rang de virtute, declarația lui Leș a fost rapid dată uitării. Te-ai fi așteptat ca o persoană cu o astfel de funcție să aibă onoare, mai ales că vorbim despre ministrul Apărării, și să renunțe la funcție. Dar de unde, pentru că Leș își vede în continuare de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Internauții care și-au dat seama că ministrul „vinde gogoși” i-au cerut acestuia să explice minciuna că nu a făcut aramata din cauza studiilor, însă Leș nu a mai răspuns. Deh, are treburi mai importante decât să dea socoteală, așa cum ar fi și normal, celor care l-au prins cu mâța-n sac. Gabriel Leș este membru al comunității penticostale din Satu Mare, unde tatăl său este pastor. În perioada în care în România serviciul militar era obligatoriu, tinerii, membri ai altor culte religioase, puteau să refuze să îndeplinească stagiul militar sub arme, caz în care făceau serviciul utilitar alternativ. Baptiștii, adventiștii, dar și penticostalii refuzau să facă armata, alegând serviciul utilitar alternativ. Durata serviciului utilitar alternativ era de 24 de luni pentru militarii în termen și de 12 luni pentru militarii cu termen redus. Serviciul utilitar alternativ se executa în instituții publice, regii autonome, societăți comerciale. Angajatorii trebuiau să-și desfășoare activitatea pe teritoriul național, în domenii de asistență socială și sanitară, construcții industriale, edilitare, de drumuri și căi ferate, amenajări și regularizări ale cursurilor de apă, protecția mediului înconjurător, agricultură și silvicultură. Cum din 1994, la terminarea liceului, și până în 1997, când a intrat la facultate, în CV-ul ministrului nu apare nimic, nu este exclus, penticostal fiind, ca Leș să fi satisfăcut serviciul utilitar alternativ. Însă în CV nu a făcut această precizare. Gabriel Benjamin Leș este unul dintre preferații lui Liviu Dragnea, altfel nu se explică de ce sătmăreanul a fost propus să preia portofoliul de la MapN în două rânduri. Prima dată a fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu. Decizia lui Dragnea a fost pusă pe seama unui interes în licitația corvetelor, voci din opoziție acuzând că liderul PSD dorește, cu ajutorul lui Leș, ca cele patru corvete să fie construite de o anumită firmă. Între timp, licitația fost suspendată, iar Parchetul Militar a demarat o anchetă.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. constantin 14 ianuarie, 2019 at 14:31 Răspunde

    Nu ma mira ca un individ de doua parale, fara satisfacerea stagiului militar a ajuns ministru.Acum e la moda;cu cat esti mai ghiocel si ai si bani mergi la Dragnea prin seful de filiala si ocupi postul.La prima vedere Lese nu pare mai prost ca Andrusca.Ce ma mira cel mai tare este binecuvantarea presedintelui.Nu cred ca nu are consilieri sa verifice cine este individul de se vrea ministru.Peste o perioada de timp se va vedea ce nenorociti au hotarat soarta noastra.Din pacate va fi tarziu.Lese daca ai un dram de demnitate du-te acasa si stai cuminte.!!!!

  2. anca 14 ianuarie, 2019 at 19:38 Răspunde

    omu` nu numai ca este repetent la legislatia specifica armatei dar este si prost si nu-si da seama…Inteleg, nu a fost atent la ceea ce spune Legea 346/2006 sau nu a citit-o dar sa contesti tu decretul prin care Presedintele a prelungit, legal, mandatul sefului Marelui Stat Major..in seamna ori idiotenie ori pupincurism..Lapra credea ca negociaza cu agricultorii lui cui da sau cui taie subventiile..si mai se pomenea aici de onoare si demnitate…hai sa fim seriosi acestea sunt doua sintagme nedescoperite in spatiul carpato-danubiano-pontic..

    • Florin Diaconescu 15 ianuarie, 2019 at 11:23 Răspunde

      Președintele nu a prelungit„legal”, cum spuneți, mandatul șefului Statului Major al Apărării, pentru faptul că „prelungirea” trebuia să se facă în urma propunerii Primului ministru și cu avizul ministrului Apărării ca și în cazul „numirii”. Numirea este pe termen de 4 ani și este mai importantă decât „prelungirea” cu cel mult 1 an, iar în drept se aplică principiul „accesorium sequitur principale”, adică faptul accesoriu urmează soarta faptului principal. Dacă președintele crede că poate face ce vrea, se înșeală amarnic și va plăti într-o bună zi pentru „partidul meu”, „guvernul meu” și alte „ale lui”, dar dv. ar trebui să vă mai documentați când vă jucați cu vorba „legal”.

  3. valisor 17 ianuarie, 2019 at 07:39 Răspunde

    Clar că nu e un profesionist al acestui fel de șah, dar la cum îmi pare că se hoalbă din poză pe lângă pozograf… îmi vine să fac haz de necaz la ce îmi imaginez că ar fi să-i însemneze „deschidere siciliană”.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.