Prefectul, președintele CJ Neamț și consiliera premierului, plângere penală la DNA

5
158

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț, cu funcția de secretar al județului pusă la păstrare pe perioada detașării la prefectură, alături de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, și Oana Bulai, fost administrator la județului, actualmente consilier al premierului Dăncilă, sunt acuzați de comiterea mai multor fapte penale într-o plângere înaintată la Direcția Națională Anticorupție de către Asociația Avertizorilor Nemțeni. În documentul ce a ajuns pe masa procurorilor, Jănel Iosub, președintele Asociației, afirmă că cei trei, sprijiniți de fostul director al Complexului Muzeal Neamț, ar fi pus la cale lucrurile astfel încât soțul Danielei Soroceanu să fie angajat în funcția de director de marketing la muzeu. În susținerea acuzațiilor, reprezentantul Asociației afirmă că, în luna iulie 2016, Soroceanu, Arsene si Bulai, împreună cu doi directori de la muzeu, au hotărât să modifice statul de funcții și organigrama Complexului Muzeal Neamț pentru a crea un nou post de director marketing adjunct, funcție ce avea să fie ocupată de către soțul actualului prefect. Modificarea statului de funcții de la Complexul Muzeal Județean Neamț a avut la bază o decizie a Consiliului de Administrație a Muzeului ce a fost înaintată Consiliului Județean Neamț. Astfel, noua organigramă și statul de funcții de la Complexul Muzeal Județean Neamț au fost modificate printr-o hotărâre a Consiliului Județean Neamț din iulie 2016. Proiectul de hotărâre, care a fost inițiat de președintele Ionel Arsene, a avut ca sursă de inspirație procesul verbal din 23 iunie 2016 a Consiliului de Administrație de la Muzeu. Și așa a apărut o nouă organigramă, care cuprindea și o nouă funcție, cea de director adjunct (marketing) ce avea să fie ocupată prin concurs de soțul Danielei Soroceanu. Până la acea dată, muzeul avea în statul de funcții (conducere) director-manager, director adjunct (științific) și contabil șef. Membrii Consiliului de Administrație au hotărât, în ședința din iunie 2016, că activitatea muzeului ar putea fi mult, dar cu mult mai bună, dacă ar exista și un director adjunct-marketing. Ceea ce s-a și întâmplat în urma modificării organigramei prin ședința CJ-ului din iulie 2016. În noiembrie s-a organizat concursul pentru ocuparea funcției nou înființate și s-a prezentat un singur candidat – Cristian Soroceanu, care a fost declarat admis. Șeful comisiei de examinare a fost Laurențiu Dulamă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț la acea vremea. Da, este același Dulamă care și-a pierdut mandatul de consilier județean și funcția de vice printr-un ordin semnat de prefectul… Daniela Soroceanu.

Revenind la plângerea înaintată la DNA, autorul ei o acuză pe Oana Bulai, pentru că aceasta ar fi bună prietenă cu Daniela Soroceanu și că nimic nu mișca în Consiliul Județean fără știrea ei. Asociația nu prezintă probe clare care să indice comiterea unor infracțiuni de către cei menționați, dar nu este exclus să prezinte informații suplimentare în momentul în care reprezentantul ei va fi audiat. Dacă va fi. Altfel este puțin probabil că această plângere penală ar putea avea o soluție de trimitere în judecată doar din cauza faptului că Ionel Arsene a inițiat un proiect de hotărâre, iar hotărârea prin care a fost aprobată noua organigramă de la Complexul Muzeal Neamț a fost contrasemnată de către secretarul județului – Daniela Soroceanu.

Foto : Oana Bulai, Daniela Soroceanu si Elena Kuzmanovic

Nu poate contesta nimeni că soțul Danielei Soroceanu a câștigat concursul pentru funcția de director adjunct marketing la Complexul Muzeal Județean Neamț, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, unde soția sa era secretar. De asemenea, nu poate contesta nimeni că în condițiile de participare la concurs, organizatorul nu a cerut ca doritorii să aibă obligatoriiu studii de marketing. Oare de ce? Mai ales că funcția scoasă la concurs era de director de marketing nu? Aici ar avea o “pâine de mâncat“ procurorii, și nu numai, pentru că mai există suficiente elemente care te duc cu gândul că la mijloc a fost vorba de un concurs cu dedicație.

În 2017, funcția de la muzeu i-a adus lui Cristian Soroceanu un venit net de 30.932 de lei, adică aproximativ 2.500 lei/lună. Directorul de marketing de la muzeu a mai câștigat, în 2017, 26.444 de lei din activitatea de profesor la LPS Piatra Neamț și Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” Piatra Neamț. Iar într-o familie de bugetari și fiul calcă pe urmele părinților. Sebastian Soroceanu, fiul cel mare al familiei, a câștigat anul trecut 15.950 de lei de la cabinetul parlamentar al deputatului PSD Ciprian Șerban. 

(Sursa foto: Facebook)

Daniel MURARU

5 comments

 1. constantin 15 noiembrie, 2018 at 13:00 Răspunde

  Iata ca am ajuns intr-o situatie penibila nascocita de mintile luminoase.Cand sustii o fapta sau alte aspecte de notorietate cel in cauza spune:va rog sa prezentati probe.Daca tu toata viata ai fost bugetar, sotia la fel si nu ai primit nici o donatie sau mostenire de ce mai trebuie dovada ca averea colosala are la baza castiguri ilicite.In loc sa-l cheme pe propietar cu documente justificative tu il chinui pe cel ce a facut sesizarea cu probe.De o perioada mai indelungata orice functie la buget cu salar consistent este ocupata de cei de la Tg.Neamt care se invart pe la PSD.De ce trebuie sa dovedeasca cel ce face sesizarea ca ceva nu e in regula si nici legal si nu verificam desfasurarea concursului.Cine se face vinovat de secretomania ocuparii posturilor prin concurs.Cred ca trebuie sa iesim din aceste fapte gaunoase care imbolnavesc societatea.Nu este obligatoriu ca urmasii celor imbogatiti dupa anul 1990 sa ocupe posturile cheie.Nici incrucisarea dintre parlamentari si odraslele lor nu este sanatoasa.Orice tanar indiferewnt cine sunt parintii trebuie sa castige in primul rand prin munca si apoi prin relatii.Ce o avea sportul cu Muzeul de istorie este greu de povestit.

 2. janel iosub 15 noiembrie, 2018 at 13:51 Răspunde

  Va veni si ziua cand va trebui sa vorbesc despre petrecerea restransa din subsolul vilei italia acolo unde mi-am sarbatorit ziua si era frumos si bine, despre momentul cand am fost la ziua lui edy alias arsene la turnul berarilor, cat si multe discutii intre 4 persoane, trei , doua samd si nu ca sunt un sifon uracios, ci ca, voi v-ati imbatat cu functiile, puterea si banii acaparati! Eu voi prezenta toate acestea ca pe o stare de fapt si nu sa amenint pe cineva, departe gandul de mine. Si stiu si pot proba muuulte!

 3. janel iosub 15 noiembrie, 2018 at 14:56 Răspunde

  Dle Constantin comentariul dumneavoastra este foarte bun si la obiect, insa mai marii puterii sunt obladuiti de un sistem juridic bonlav si extrem de nociv! Despe autosesizare la politie, parchet si d.n.a nici nu incape indoiala pt ca cercul vicios si sistemul ocult a inghitit si politisti, procurori, magistrati-judecatori, iar noua nu ne ramane decat credinta in divinitate!

 4. Dan 21 noiembrie, 2018 at 20:07 Răspunde

  Valisor, nici macar acolo nu o doare pe OB. Dar si-a amintit ca asa a promovat soseta. Iti amintesti unde isi tinea mainile soseta in orice fotografie? Pana nu l-a taxat un jurnalist ca-l doare la fermoar, nu a scapat de proasta crestere. De asta tine mainile asa asiatica OB.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.