Ghici cine-i barometrul presei nemțene! Criterii controversate de împărțire a banilor

5
207

Instituțiile publice, dar și societățile subordonate acestora, și ne referim în special la primării și la Consiliul județean, alocă anual bugete pentru publicitate. Vorbim de acei bani care sunt prevăzuți pentru reclamă și publicitate în mass-media. Unele bugete sunt mai mari, altele mai mici, totul depinzând de situația economică a instituției, dar și de disponibilitatea celor care o coordonează de a „investi” în presă. De regulă, banii de publicitate sunt cheltuiți pentru și pe imaginea șefilor. Așa aflăm dintr-o anumită parte a presei, adică cea care este plătită, că directorul firmei X a Consiliului Local Piatra Neamț a participat la o ședință foto lângă utilajele societății. Sau că președintele CJ Neamț a mai îndeplinit o promisiune etc. Cele mai multe anunțuri „se asfaltează pe strada” sau „se întrerupe furnizarea apei reci în cartierul Y” sunt, la fel, plătite. De asemenea, anunțuri de genul „Sedință ordinară Consiliul Județean Neamț pentru data de…” sunt plătite din bugetul CJ-ului chiar și cu 500 de lei.

Atacul.ro a solicitat unor societăți subordonate Consiliului Local Piatra Neamț, dar și Consiliului Județean Neamț informații privind bugetele de publicitate alocate, dar și criteriile care au stat la baza împărțirii banilor. Nu am primit răspunsuri la toate adresele, însă avem suficiente date care ne permit să facem o analiză. În primul rând, surprinde excluderea presei print, dar și a televiziunilor locale, agreate fiind doar câteva publicații on-line.

Criteriile Locativserv SRL: un clasament publicat de un ziar on-line

Un răspuns năucitor l-am primit de la Locativserv SRL, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Astfel, în adresa semnată de directorul Vladimir Tomșa Togan și de Valentina Cîrligeanu, responsabil relații cu presa, ni se comunică faptul că criteriile avute în vedere la încheierea contractelor de publicitate pentru anul 2018 au fost date de nivelul de „raiting” (sic!) al respectivelor publicații. Și suntem trimiși la anexa atașată adresei pe care am primit-o.

Când am deschis anexa, am constatat cu stupoare că cei de la Locativserv SRL au luat de bune informațiile de „raiting” care au apărut într-o publicație on-line. Culmea coincidenței: topul publicațiilor, prezentat de ziarul respectiv, a apărut cu câteva zile înainte ca bugetul de publicitate să fie împărțit. Cei doi consilieri locali PNL (Beteringhe și Olariu), plus Triboi, reprezentantul Publiserv în AGA la Locativserv, au luat de bun clasamentul și l-au folosit drept criteriu de împărțire a banilor. De bun simț ar fi fost ca agamanii de la Locativservs SRL să ceară un studiu al pieței sau să-l facă ei, nu să primească unul gata făcut de la cineva direct interesat în a obține bani de la societate. Miroase puternic a contracte cu dedicație, mai ales că autorul topului a obținut cei mai mulți bani. De altfel, doar două firme au prins contracte cu Locativserv, ambele reprezentante ale unor publicații on-line. Este vorba de Ghici Computers SRL (ziarpiatraneamt.ro) – 600 lei/lună și Tvmneamt.ro – 500 lei/lună.

În anul 2017, bugetul de publicitate a fost de 8.400 lei, împărțit astfel:

-Vst Dac Media (vestea.net) – 2.800 lei;

-Ghici Computers SRL (ziarpiatraneamt.ro) – 2.300 lei;

-K Media Neamț SRL (tvmneamt.ro)-500 lei;

-Viața Nemțeană – 420 lei

Salubritas SA, 10.000 de lei pentru reclamă și publicitate

În perioada în care Locativserv împărțea banii de publicitate pe baza topului publicației on-line, agamanii și membrii CA-ului de la Salubritas SA, o altă firmă a Consiliului Local Piatra Neamț, aproba suma de 10.000 de lei pentru reclamă și publicitate. Cei de la Salubritas nu s-au mai ghidat după clasamente făcute de alții, afirmând, printre altele, că dorința lor a fost aceea ca anunțurile lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni din Piatra Neamț. Banii au fost împărțiți astfel:

– Vst Dac Media SRL (vestea.net) – 1500 lei;

– Sedpress Ceahlăul SRL (Ceahlaul) – 1.500 lei;

– K Neamt Media SRL (tvmneamt.ro) – 2.000 lei;

– Valmedia SRL (Mesagerul de Neamt) – 400 lei.

În anul 2017, Salubritas a împărțit bugetul de publicitate astfel:

– Ghici Computers SRL – 2.000 lei;

– K Neamt Media SRL – 1.000 lei;

– Meta Ring SRL – 504,33 lei;

– Editura Evenimentul si Capital SRL – 400 lei;

– Forderung Media SRL – 420 lei;  

– Sedpress Ceahlăul SRL – 200 lei.

Parking SA, o altă firmă a Consiliului Local Piatra neamț, ne-a comunicat că în 2017 nu au fost încheiate contracte de publicitate, iar bugetul prevăzut pentru 2018 este de 10.000 de lei.

La Publiserv SA, de unde încă așteptăm răspunsuri la întrebările pe care le-am adresat, știm doar că bugetul de publicitate pentru anul 2018 este de 30.000 de lei. Cu siguranță, Ghici Computers SRL încasează 1.500 de lei/lună, urmând să aflăm cine papă diferența de până la 30.000.

(Sursa foto deschidere: www.clipartxtras.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Ode pe bani publici pentru stăpânul județului. Ghici cine papă cei mai mulți bani de la CJ?

Consiliul Județean plătește bani grei pentru articole, felicitări și comunicate

5 comments

 1. George 11 septembrie, 2018 at 14:18 Răspunde

  Deci baietii aia de la Locativserv ori sunt golani ori sunt prosti. Ei spun ca au luat de bun un top facut de Iosub. Adica de un prestator de publicitate care se da si arbitru si jucator. Pe bune? E ca si cum la o licitatie publica o firma depune si oferta si face parte si din comisia de licitatie.
  Topul respectiv este unul idiot facut de idioti. Din asa-zisul clasament lipseste Mesagerul de Neamt dar lipsesc si alte publicatii.
  Chiar mai crede cineva in povestile lui Iosub cu ratingul lui umflat cu roboti, chestie de care stie tot judetul? Adica agentiile de publicitate din Bucuresti sau firmele private din Neamt aleg de multe ori alte publicatii pe baza unor evaluari folosite pentru a le eficientiza investitiile in publicitate si directorasul de la Locativserv si visatorul Olariu numit de Barjovanu ne prostesc cu topul prietenului lui Barjovanu?
  Cam miroase a motiv de puscarie pentru baietii astia!

 2. Miron 11 septembrie, 2018 at 17:32 Răspunde

  Muamaaaa, ce vrajeli de doi lei au in craniu liberalii astia pusi in functii de Chitic si Romel. Imi fac si io un site, bag 3 articole, pun pe serverul de la Troleibuzul niste roboti care imi aduc trafic din telefoane mobile, fac apoi un top in care io ma bag pe primul loc si toata camarila asta a lui Chitic imi da bani mie. Ce mistoooo!
  Si cica Chitic se vede deja deputat si Romel viitor primar de Piatra Neamt. Astea sunt deja stabilite, mai ramane de vazut cine va fi prima duoamna, Georgiana sau Paula.

 3. Alexandra 11 septembrie, 2018 at 17:35 Răspunde

  Uite de aia nu o sa ma mai duc la vot. L-am votat pe domnul Chitic ca sa nu ajunga sa puna Pesedeul mana pe oras dar cand il vad pe-o mana cu acest (***) de Iosub care e omul lui Sosetica ma apuca greata si imi pare rau ca am votat cu PNL. Niste scarbe toti……..

 4. Vica 12 septembrie, 2018 at 07:38 Răspunde

  Cititi-l pe Iosuban în continuare, mirati-va de unde atîta tupeu s-o facă pe formatorul de opinie, cînd el nu stie notiuni elementare de limba română, nu le mai punem si pe cele de jurnalism , ca e jale! Pe banii nostri face asta! Poliția, DNA-UL chiar va prefaceti că nu vedeti? Mi se face scîrbă!

 5. Cezar 13 septembrie, 2018 at 01:10 Răspunde

  Vica, la care Politie te referi? La aia condusa de Tablan care se trage in poze cu Soroceanca? Acelasi Tablan care si-a pus cumetrii prin fel de fel functii boghioase de cate ori a avut ocazia? Aceeasi Politie care nu a vazut cum ani de zile Penal-ti si Chitic si toata camarila au devalizat orasul? Politia aia ai caror sefi erau si sunt la catarama cu camatarii si cu interlopii? Politia aia cu Tablan sef la Judiciar care nu a reusit sa-i prinda nici pana acum pe agresorii comisarului Filip?
  Cat priveste pe Iosuban, cred ca ai vazut ce elogii si glorificari ii inalta acestui Tablan care este cel mai slab sef din istoria Politiei Neamt. Deci trebuie sa fii nebun sa crezi ca Politia lui Tablan va ancheta vreodata delapidarile de bani publici de sute de mii de euro facute de Iosuban la Consiliul Judetean, la Primarie, la Apaserv.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.