Expertiză contabilă în dosarul în care fostul deputat Munteanu este judecat pentru fapte de corupție

8
242

Ioan Munteanu, fostul deputat de Neamț care și-a dat demisia din Parlament la începutul acestui an din motive medicale, nu penale, a cerut Tribunalului București, care îl judecă pentru fapte de corupție (trafic de influență și spălare de bani), efectuarea unei expertize contabile. Instanța a fost de acord, urmând ca expertul desemnat să identifice facturile fiscale emise de către firma SC Rokura SRL București (n.r. societate din conturile căreia ar fi plecat șpaga de 400.000 de euro pentru fostul deputat) către Hidrolectrica SA-SH Bistrița.

Solutia pe scurt: În baza art. 100 alin. 3 C.proc.pen., încuviințează pentru inculpat proba cu expertiza în specialitatea contabilitate, având următoarele obiective: – identificarea facturile fiscale emise de SC ROKURA SRL, în executarea fiecăruia dintre contractele nr. 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 și 89/16.10.2009 încheiate cu SC HIDROELECTRICA SA prin Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț, – stabilirea cuantumului ți scadenței facturilor fiscale identificate, – stabilirea datelor plăților fiecăreia dintre facturile fiscale mai sus menționate și cuantumului sumelor plătite, – identificarea sumelor plătite cu întârziere prin raportare la fiecare factură fiscală și numărul de zile de întârziere aferent, – identificarea plăților efectuate de SC HIDROELECTRICA SA prin Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț și a plăților efectuate de SC HIDROELECTRICA SA București, în executarea contractelor 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 și 89/16.10.2009 încheiate între SC ROKURA SRL si SC HIDROELECTRICA SA Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț – stabilirea sumelor plătite anticipat în executarea contractelor 87/16.10.2009, 88/16.10.2009 ți 89/16.10.2009 încheiate între SC ROKURA SRL și SC HIDROELECTRICA SA Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț. În baza art. 173 alin. 1 C.proc.pen., desemnează în mod aleatoriu în calitate de expert în specialitatea contabilitate pe dna. Mitrea Mihaela Eveline de la poziția 437 din lista experţilor contabili autorizaţi, comunicată de Ministerul Justiţiei, în vederea efectuării expertizei contabile. Conform art. 173 alin 4 C.proc.pen., încuviinţează cererea inculpatului ca la efectuarea expertizei să participe şi un expert autorizat recomandat de acesta, sub rezerva dovedirii calității de expert autorizat în specialitatea contabilitatea acestuia. In baza art. 175 alin 5 C.proc.pen., stabileşte onorariu provizoriu pentru expert în cuantum de 2000 lei, ce urmează a fi avansat din fondurile statului. Fixează termen până la care expertul Mitrea Mihaela Eveline poate efectua raportul de expertiză, respectiv 21.06.2018. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 02.05.2018. 

Procurorii anticorupție îl acuză pe Ioan Munteanu că a primit o șpagă de 400.000  de euro, în trei tranșe, de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea SH Bistrița în vederea deblocării plăților celor trei contracte. Dosarul a fost instrumentat de către DNA Ploiești și a avut la bază un denunț al omului de afaceri Bruno Berdilă. Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, are calitatea de martor în acest dosar, el fiind persoana care a intermediat legătura între omul de afaceri, care avea nevoie de o relație la SH Bistrița, și fostul deputat Ioan Munteanu. Primele două tranșe din șpagă ar fi fost primite de Munteanu chiar în hotelul în care acesta stătea la București, unde cazarea era plătită din bugetul Parlamentului. Ultima tranșă, în valoare de 50.000 de euro, ar fi fost primită de Munteanu, după cum spun procurorii, în contul firmei Suport Total Media SRL (n.r. obiect principal de activitate „Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii”), care aparținea, la acea dată, fiicei sale. De altfel, denunțul omului de afaceri la adresa lui Munteanu a fost „întărit” de această plată făcută în conturile firmei Ralucăi Munteanu, fiica fostului deputat. Martori în dosarul ex-deputatului Munteanu sunt Ştefan Gheorghe, Berdilă Horaţiu Bruno, Grigoriu Constantin Dan, Telbisz Sebastian, Pamfilie Cristian şi Grigoriu Constantin Romică.

Daniel MURARU

Citeste si:

Șpaga încasată de fostul deputat Munteanu a atras atenția Departamentului de Stat al SUA

8 comments

 1. cristi iancu 10 mai, 2018 at 13:57 Răspunde

  Si lui hotul asta ii da 2 anisori ca si celuilalt bandit Hrebenciuc?! Bai hotilor ati nenorocit tara asta si o sa putreziti in iad nenorocitilor ce sunteti!! Auzi fiul lui secretar de stat, doamne fereste ce tara de prosti suntem!!!

 2. Walter 10 mai, 2018 at 17:04 Răspunde

  Justiția independenta și nepartinitoare lucrează pentru noi. Ponta și Sova achitați, Hrebe 2 ani, Mazăre 4 ani cu suspendare pt 148 milioane de euro.

 3. valisor 10 mai, 2018 at 20:18 Răspunde

  Iată una care nu ajută nimănui:!
  Cică “necunoscute sunt căile Domnului!”. Dar fantastica diversitate a fost rezervată diavolului încă de dinainte de Preistorie. Ne dă revolta-n clocot că cât de puțin zdup primește cela, că cât de deloc se ia napoi de la cellant, fără să ne preocupe că cum să se poată să nu se mai poată motivele cauzelor noastre triste. E ca atunci când în loc să zmulgem buruiana din păpșoi, o lăsăm și așteptăm să vedem ce urmează, că am dat sărci la Goagăl și am găsit pe iutube că dacă e lăsată buruiana să crește, ea crește plop anume ca să dovedește pere.
  FURCI ȘI TOPOARE, fraților!, ce tot atâta căcănăreală?
  Rânjetul lui Munteanu?! Păi el se socotește că atâtea a făcut că până ar fi să iasă la lumină (de parcă au stat vreodată în întuneric) într-o aceeași “epopee”, că așa stă ele ca vrăghiile pe aceeași sârmă, dar mai ales până ar fi să fi fost terminată ampla cercetare penală, de mult el însuși ar fi să fie terminat decât de adâncurile bătrâneți. Ne va supraviețui, dacă nu neapărat fizic atunci oricum prin pomenirea lui în historia locală la vremea când de niciunul dintre noi și ai noștri nu se va mai ști că ne-am chinuit ca proștii să trăim cândva într-un timp recent pierdut în negura vremilor.
  Deci:
  Așa vrem! sau vrem să ne vină mintea la cap și să ne punem pe furăciuni mai abitir ca neîndemânaticii ăștia? că putem mai mult, că doară suntem mai proști ca ei din moment ce noi înșiilor suntem proștii proștilor. Facem deci olimpiadă ca nooă “moartea zeilor”?

 4. Diana 11 mai, 2018 at 17:08 Răspunde

  Asa e, dle Valisor. Astora daca le vorbim frumos sau facem aluzii inteligente ne iau de prosti. Toata viata au fost bugetari dar sunt milionari in euro. Astia trebuie scosi cu parul si dusi la puscarie. La gasca de hoti doar stilul difera.

 5. Ivan 11 mai, 2018 at 21:31 Răspunde

  Atenție, odraslele lor vor continua jaful. Confiscarea totală a averilor întregii familii. Mânca v-ar pușcăria tot neamul!

 6. anca 12 mai, 2018 at 08:25 Răspunde

  observati ce diversiune ieftina???Ce treaba are spaga primita cu executarea sau nu a contractelor de catre acea firma???Spaga primita de catre ipochimen nu era conditionata de executarea sau nu a contractelor atribuite prin licitatie publica…Daca tot se verifica, sa se inceapa de la publicarea pe SEAP(ceea ce nu-i este caracteristic Hidroelectricii)…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.