Noile scări de pe Vârful Toaca-Ceahlău, afacerea unei firme cu un angajat

10
593

Articolul „Tupeu! Încasează 595.937 lei pentru scările de pe Vârful Toaca și cer sprijinul voluntarilor” a adus reacția administratorului/administratorilor paginii „Se strigă voluntari pentru noua scară către Vârful Toaca”. Spunem administrator/administratori pentru că dreptul la replică la articolul nostru, postat pe pagina mai sus amintită, nu este asumat clar de o persoană/firmă/ONG. Efectiv, cineva care administrează această pagină a răspuns într-o postare, arătându-și indignarea față de modul în care atacul.ro a prezentat lucrurile.

 Iată postarea de pe „Se strigă voluntari pentru noua scară către Vârful Toaca”

 „Întrucât tocmai s-a lansat un atac la adresa inițiativei noastre, venim cu următoarele mențiuni: 

Construcția si montarea scarii nu se face evident cu nici un voluntar. 
Activitatea de voluntariat se dorea doar o “împachetare” frumoasa a ideii de sărbătorire civică a realizarii scării după mult timp, de cei care iubesc muntele si natura. Voiam doar sa profitam de ocazie pentru a întări sentimentul de apartenența fata de zona respectiva, de respect fata de natura si de a da posibilitatea iubitorilor de munte sa celebreze, într-un mod inovativ, amuzant, relația om-natura. 
Pagina a fost deci un mod simplu de a testa interesul si de a aduna opinii, utile într-o etapa ulterioară pentru a organiza acțiuni civice împreuna cu ONG-utile de mediu din zona.
Persoanele care si-ar fi aratat interesul pentru o astfel de implicare ar fi putut cel mult asista echipa de constructii aducandu-le un pahar cu apa sau un sandvis la nevoie, ori cu alte asemenea lucruri, in rest avand posibilitatea de a se bucura de o experienta frumoasa asistand la o mica parte din istoria masivului Ceahlau.
In plus, articolul mentioneaza ca ni s-a cerut punctul de vedere si nu s-a primit, astfel incat articolul s-a publicat fara a se primi raspunsuri de la noi. Intrebarile s-au primit pe adresa noastra astazi dimineata la ora 08.51, dupa care a si aparut articolul pe site-ul respectiv, a carui denumire este graitoare pentru tipul de jurnalism pe care echipa alege sa il practice. De bun simț ar fi fost să ni se acorde câteva ore pentru a putea răspunde, după care să se publice articolul. 
Initiativa nu a venit din partea firmei care va realiza constructia efectiva, asa cum este evident din primul anunt lansat de noi. Informatiile acestea sunt publice, astfel incat am considerat, ca iubitori ai muntelui, oportun sa ne implicam intr-un proiect care ne este drag fara niciun interes.
Va multumim pentru interesul acordat initiativei noastre, domnilor jurnalisti!”

 În primul rând, nu putem trece cu vederea remarca ușor răutăcioasă a autorului cu privire la denumirea site-ului atacul.ro, un lucru pe care îl cunoaștem, ce coincidență, de la alte persoane care gravitează în jurul Consiliului Județean Neamț. Oricum, nu denumirea site-ului era problema aici, ci cu totul alte aspecte. Și o să începem cu ora la care am trimis întrebările către pagina care cheamă voluntari la treabă pe Ceahlău. Într-adevăr, întrebările au fost transmise la ora 08.51, iar mesajul a fost citit imediat, semn că cineva a luat cunoștință despre solicitarea noastră. Nu am primit niciun răspuns de genul „Am intrat în posesia întrebărilor și o să vă răspundem în 2,3, “n” ore!”. Articolul nu a apărut imediat după ce am transmis întrebările administratorului, ci după mai bine de două ore și jumătate, respectiv la ora 11.20. Așadar, în intervalul 08.51 – 11.20, nu ne-a contactat nimeni. Acest lucru s-a întâmplat la ora 12.30, adică după mai bine de o oră de la publicarea articolului, când a apărut postarea pe care ați citit-o mai sus. Curios este că noi nu știm nici acum cine își asumă această pagină. Chiar dacă în postare se spune că ideea cu voluntariatul pe Ceahlău nu a aparținut firmei constructoare, ne întrebăm în continuare cine a avut această inițiativă și de ce așa zisul drept la replică nu este asumat de cineva.

Cel care a redactat punctul de vedere la articolul nostru mai spune că:

Persoanele care si-ar fi aratat interesul pentru o astfel de implicare ar fi putut cel mult asista echipa de constructii aducandu-le un pahar cu apa sau un sandvis la nevoie, ori cu alte asemenea lucruri, in rest avand posibilitatea de a se bucura de o experienta frumoasa asistand la o mica parte din istoria masivului Ceahlau”.

În traducere, ar însemna că voluntarii chemați pe Ceahlău nu ar fi fost puși la muncă și că „cel mult asista echipa de construcții aducându-le un pahar cu apă”.

Însă noi am înțeles cu totul altceva dintr-un mesaj postat pe aceeași pagină în data de 24 septembrie:

„Fiecare poate contribui după pricepere și evident sub supravegherea echipei de construcții care chiar știe ce face acolo ;). E nevoie chiar din prima zi de oameni, pentru transportul materialelor de la cabana meteo până la bază și apoi pentru multe altele. Am primit aprobarea celor care se ocupă de lucrare efectiv și, dacă ne strângem, ni se asigură combustibil pentru forță (apă și mâncare, mai exact, lăsați prostiile), voie bună, aer curat la discreție, iar la final o petrecere de inaugurare în moțul muntelui”

În acest mesaj se spune clar că este nevoie de oameni pentru transportul materialelor de la cabana meteo până la bază și pentru alte multe altele. Nu am văzut nicio remarcă de genul căutăm voluntari ca să le ducă meseriașilor mâncare și apă. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt mai mult decât evidente. Că cineva încearcă acum să dreagă busuiocul este o cu totul altă poveste.

Cine este Metalideea SRL?

Contractul pentru montarea noilor scări de pe Vârful Toaca a fost câștigat, în luna aprilie 2017, de firma Metalideea SRL Iași. Societatea îi are ca acționari pe Cristian Constantin Iladi, Mihai Talpalaru și Cătălin Gîrjan, primul având și calitatea de administrator. Domeniul de activitate preponderent al firmei este „Recuperarea materialelor reciclabile sortate”, iar la alte domenii de activitate este menționată „Producția de caroserii pentru autovehicule; fabricarea de remorci și semiremorci”. În cei patru ani de activitate, Metalideea SRL a avut o cifră totală de afaceri de 677.000 de lei, adică cu 77.000 de lei mai mare decât contractul prins cu CJ Neamț pentru scările de pe Vârful Toaca. În primii doi ani, firma nu a avut niciun angajat. „Schimbarea” s-a produs în 2015, când figurează cu un angajat, lucru valabil și pentru 2016.

METALIDEEA SRL din Iasi Str

Deci, o firmă cu un angajat, în 2016 ce-i drept, pentru că acum s-ar putea să aibă mai mulți, a câștigat un contract de aproape 600.000 de lei cu CJ Neamț pentru executarea unei lucrări complexe pe Masivul Ceahlău. În decembrie 2016, firma și-a îmbogățit obiectul de activitate cu alte coduri, însă chiar și așa ne gândim unde o fi fost experiența în lucrări de construcții ca cele pe care ar trebui să le execute pe Ceahlău? Însă nu este exclus ca lucrarea să fi fost subcontractată altei societăți cu experiență, dar și personal adecvat pentru a duce la bun sfârșit un astfel de proiect.

Daniel MURARU

Citeste si:

Tupeu! Încasează 595.937 lei pentru scările de pe Vârful Toaca și cer sprijinul voluntarilor

10 comments

 1. valisor 29 septembrie, 2017 at 18:53 Răspunde

  Dacă merg voluntari treaba va ieși prost, da nu de ei, că da de materiale, da pe ei va fi pe cine de dat vina și acoperirea asta ajunge și pe mine m-a aburit anticipat. Mai bine să luăm aminte la “Manole” și să zidește pe careva careva de DNA, ca să fie cu noroc! Nu? Ziceam și eu!…

 2. Gogu 30 septembrie, 2017 at 08:01 Răspunde

  Gata, ma apuc sa fac sandvisuri si sa umplu sticle cu apa, pentru muncitorii de pe toate santierele din Neamt, asa din dorinta de socializare:)
  Nu le e rusine?…

 3. FLORIN 2 octombrie, 2017 at 07:08 Răspunde

  Sunt sigur ca DNA o sa rezolve si aceasta furaciune marca CJ Neamt asa cum le-a rezolvat pe toate….

  O sa vorbeasca cu baiatu ala de la Metalideea SRL in privat ca sa rezolve”problema”ca e de unde pentru toata lumea….

  Le amintim coruptilor de la DNA/Parchet ca Pinalti e liber bine merci cheltuindu-si sutele de milioane de euro furate de la noi.

 4. Virgil 20 octombrie, 2017 at 06:52 Răspunde

  Stati linistiti acasa, umpleti-va burtile cu bere ..mancati o oala cu mici si scuipati un lighean de seminte…scara se va face oricum.O sa aveti ocazia la anul sa va bucurati de ea si sa faceti ce stiti mai bine, adica sa umpleti muntele cu peturi, gunoaie, chistoace de tigari.In fond dincolo de cine o executa este o lucrare pentru comunitate.E clar ca nu o meritati.

 5. valisor 20 octombrie, 2017 at 08:50 Răspunde

  Până una-alta, din oala aia, fratele meu, cam mănânci brânză din banii mei și nu dintr-ai tăi și fără să mă fi întrebat sau să te fi invitat eu să stai cu mâna în buzunarul meu.
  Mă revoltă aburelile astea pentru șoimii patriei și mă revoltă mai mult decât mă doare că de-alde tine ați aruncat vremi neguroase în ochii acestui neam de foarte bună credință. Mai mult și mai mult decât toate coșmarurile vieții în absurd mă scoate însă din minți că tac tocmai cei care ar putea să ne lămurească așa încât aburelile voastre să vi se consume-n gât. Nici poporul nu mai e totuși chiar așa de adormit, deci îngrijorează-te de asta! că înțelege că toate se fac cu rost și înțelege că falsul vostru îndemn patriotic la voluntariat de brigadier e doar deschidere de oportunități spre al fura în continuare. Poate că s-a săturat!?
  Nu cred că își mai găsește locul a se întreba careva că cum poate unu, adică tu acu, să creadă și să gândească că… și asta pentru că oricine înțelege să se priceapă cum să te citească că nu ești un om de bună credință și nu în spirit patriotic încerci să furi vinul casei; O FACI CU VINOVĂȚIE! E limpede… ca după ce s-ar fi decantat rahatu… că din ce tagmă vii mata.
  Dacă atacul.ro șade dârz pe baricadă, io, cititor despre mizeriile vostre, mă simt moral obligat să răspund la “contraatacuri”, ca al tău, dacă curaj nu am să ies în stradă ca să vă cert cu parul.
  Să auzim de bine, adică să auzim că nu mai e de auzit de voi!

 6. Virgil 27 octombrie, 2017 at 21:08 Răspunde

  Valisor tata…nu vreau sa stiu prin cate butoaie de bautura ai trecut pana sa debitezi grohaielile astea..totusi ca un colaborator de vaza la hartia igienica careia i-ai pomenit cu mandrie patriotica numele vreau sa precizez ca esti exact ceea ce am spus e mai sus, adica un cocalar care imprastie laturi pe unde merge..stai tata acasa si lasa scara si muntele pentru cei care merita sa se bucure de natura.Spor la baut si improscat cu stii tu ce!

  • valisor 29 octombrie, 2017 at 14:52 Răspunde

   Află, măi ficioraș, că sunt încă în viață moldoveni care fac Toaca fără scări! și, spre mare sminteală slabilor la minte sincer fără să zic deloc că ție, nici măcar nu urcă pe Ceahlău. Îmi pare rău că încă nu alegi să te adaogi pintri ei, dar…
   Gândul bun!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.