Uluitor! Primar în conflict de interese, viceprimar în incompatibilitate

1
100

În comuna Agapia, județul Neamț, se înregistrează o situație incredibilă, atât primarul, cât și viceprimarul localității fiind prinși pe picior greșit de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Dacă fostul primar Neculai Nastasă, care a pierdut definitiv procesul cu ANI, dar și mandatul ca urmare a stării de conflict de interese în care a fost depistat, viceprimarul Mihai Vasiliu, cel care a preluat prerogativele primarului suspendat, este la început de drum în „războiul” cu ANI. Lui Nastasă i s-a tras de la un contract de concesionare a pășunilor primăriei, iar Mihai Vasiliu are probleme din cauza unui PF. În comunicatul ANI se precizează că Vasiliu este incompatibil deoarece, în perioada 20 august-30 aprilie 2014, „a deținut funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Vasiliu Mihai” Persoană Fizică Autorizată, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”.

În articolul 87, alin (1), lit. d și g din legea nr. 161/2003 se spune clar:

 „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu […] lit.d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice, […] lit.g) calitatea de comerciant persoană fizică”;

De asemenea,· art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, stipulează clar:  

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Primarul interimar Mihai Vasiliu are posibilitatea să atace decizia ANI în instanță, așa cum a procedat și Neculai Nastasă.

D.MURARU

Citeste si:

Adio, primărie! Neculai Nastasă, primarul comunei Agapia, a pierdut procesul cu ANI

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.