Prefectul face verificări după interese politice

3
95

Existența Corpului de control al prefectului a fost adusă la cunoștință marii majorități a nemțenilor recent, printr-o acțiune ce-și dorește să clarifice cazul avariei de la Roman, acolo unde peste 50.000 de oameni au rămas fără apă după ce o conductă s-a spart. Într-un comunicat „marca” Prefectura Neamț, care nu a ajuns și la publicația atacul.ro, din motive știute numai de prefectul Panaite și ai lui, romașcanii sunt anunțați că reprezentantul guvernului în teritoriu, apolitic prin definiție, vrea să găsească vinovații și să-i pedepsească. Numai că aceste verificări, care ne reamintesc, cum spuneam, că prefectul are și un Corp de control, a picat taman în campania electorală, în Roman bătălia pentru funcția de primar, rămasă vacantă după plecarea lui Leoreanu în Parlament, fiind în plină desfășurare. Așadar, controlul cu pricina nu avea cum să fie unul obiectiv și echilibrat, așa cum ar fi firesc. Iar acest lucru reiese clar din comunicatul trimis presei de către Prefectura Neamț. Mesajul prefectului arată că, începând de azi, cei doi membri ai Corpului de control vor verifica modul în care au fost emise certificatul de urbanism și autorizația de construcție a parcării etajate din zona Pieței Centrale, dar și dacă au fost respectate condițiile prevăzute în avizele certificatului de urbanism. Cu alte cuvinte, reprezentanții Prefecturii Neamț vor urmări legalitatea actelor emise de Primăria Roman, dacă s-a respectat proiectul tehnic, dar și măsurile cerute de operatorul zonal, inclusiv modul în care s-a făcut recepția lucrărilor. Concluzia: Primăria Roman se află sub asediul Corpului de control al prefectului. Întrebarea este: de ce prefectul nu a luat în colimator și compania județeană Apaserv SA, cea care furnizează apă romașcanilor și nu numai și gestionează tot ce înseamnă rețea de conducte? Singurul aspect cu referire la Apaserv sună astfel: ”Solicit celor de la APASERV Roman să prezinte un plan de măsuri realist și imediat pentru ca în cazul apariției unor avarii la sistemul de distribuție și furnizare a apei, intervenția să fie cât mai scurtă și să respecte clauza operatorului zonal, iar populația municipiului Roman să nu fie afectată”. Asta a cerut imperativ prefectul Panaite celor de la Apaserv: să prezinte planul de situații ca cele petrecute sâmbătă să nu se mai repete. Dar de ce nu o fi cerut prefectul Panaite celor de la Apaserv SA și documentele care să demonstreze că ei nu au greșit cu nimic în ecuația avariei de la Roman?

O posibilă explicație: campania electorală

Sâmbătă dimineață, la scurt timp după ce conducta, veche de peste 40 de ani, a cedat, iar romașcanii au rămas fără apă, Lucian Micu, actualul primar interimar al orașului și candidat din partea PNL la primărie, a acuzat, pe o rețea de socializare, PSD-ul de sabotaj, afirmând că partidul care controlează Apaserv SA a ales pasivitatea „în mod deliberat”. Micu mai spune că ar fi fost normal ca Apaserv să fi început lucrările de reparație a conductei încă din timpul nopții. Este clar că Micu s-a folosit de eveniment pentru a da o palmă PSD-ului, implicit candidatului acestui partid. Nu este de acuzat că a speculat momentul, însă primarului i se poate imputa că nu știe sau a „uitat” că cei care livrează apă pe bani grei nu mai au de ani de zile echipe de intervenție pe timp de noapte. De ce? Din cauza costurilor foarte mari, a explicat în momentul luării deciziei conducerea companiei. Așadar, în acest moment, orice avarie la rețeaua de apă nu poate fi rezolvată decât ziua. Deci, atât Micu, cât și ceilalți candidați la fotoliul de primar al Romanului ar fi trebuit să se întrebe de ce compania județeană Apaserv SA nu are echipe de intervenție pe timp de noapte? Un posibil răspuns îl putem oferi noi: din cauza costurilor mari pe care Apaserv SA le are cu avocați aleși pe sprînceană!

http://atacul.ro/2016/09/24/de-unde-papa-bani-vicepresedintele-senatului-sute-de-mii-de-lei-de-la-primarii-si-o-societate-cj-neamt/

Revenind la comunicatul de presă al Prefecturii Neamț, din care nu reiese că Apaserv SA va fi verificată, luăm în calcul ca la mijloc să fi fost o scăpare a reprezentantului guvernului în teritoriu. Însă, alte elemente ne fac să credem cu totul altceva. Compania Apaserv SA este controlată de PSD, iar Vasile Panaite s-a cocoțat pe scaunul de prefect cu sprijinul și acceptul acestui partid. Primăria Roman este condusă de un liberal, așa că aici merge, mai ales că este campanie electorală, un control care, speculat cum trebuie, ar putea să scadă din procentele candidatului Micu. Este clar că Prefectura nu a procedat corect și că trebuia să dispună un control și la Apaserv. La fel de clar este că nici reprezentanții Primăriei Roman nu au tratat subiectul cum trebuia. Dacă ar fi vrut să elimine orice urmă de suspiciune privind o eventuală vinovăție, conducerea Primăriei Roman ar fi trebuit să prezinte, în conferința de presă de astăzi, toate documentele care au stat la baza ridicării parcării etajate. Nici Apaserv SA nu a prezentat până în acest moment documente care ar fi putut să clarifice situația. Lucrurile s-ar putea limpezi rapid dacă și Primăria Roman și Apaserv SA ar face publice avizele și tot ce înseamnă documentație privind parcarea etajată.

În planșa anexă la autorizație, conducta de 400 de milimetri nu apare. Apare o altă conductă de ape uzate, dar cea de jumătate de metru în diametru, nu. Cei de la Apaserv SA au cerut beneficiarului, iar asta scrie negru pe alb în avizul emis, să-i anunțe în cazul în care descoperă, în timpul săpării fundației, vreo conductă. Operator regional serios, nu glumă! Cert este că Apaserv nu deține o evidență clară a rețelei de conducte cu apă din orașul Roman, aspect confirmat de cei care lucrează la această companie. Una peste alta, un lucru este sigur, și anume că ancheta trebuie făcută atât la Primăria Roman, cât și la Apaserv SA.

Daniel MURARU

Citeste si:

Avaria de la Roman. Ce caută o parcare etajată deasupra unei conducte de alimentare cu apă?

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. mihnea 6 iunie, 2017 at 19:42 Răspunde

    Sa inteleg ca aveati alte asteptari de la prefectul apolitic, cu origini pdl, devenit cadru de nadejde al PSD? Probabil, daca nu-i dicta seful lui- de facto – ce sa faca, habar nu avea ca a fost oprita apa in Roman. Daca mai avea o bruma de decenta, ar fi lasat verificarile pentru saptamana viitoare, pentru a nu interfera cu batalia electorala. Interesant e si faptul ca s-a trezit mormolocul senator sa vorbeasca despre…Apaserv Roman. Care o fi societatea asta? A auzit cineva despre ea? Mai bine ne povestea cum a ajuns senator avand pe constiinta si in cercetare uciderea din culpa a unui om nevinovat. Care o mai fi stadiul cercetarilor dupa atata timp? Asta inseamna justitie corecta?

  2. valisor 7 iunie, 2017 at 09:46 Răspunde

    Măi dom’ Prefect, că niciun om nu e Perfect! Ești încă tânăr și în putere. Nu e păcat de viața lui dumneata să tragi de oportunități nemeritate din scaunul de un material pe care nu le ai? Lasă-l pe altul care geme țara de proști “destul” și întoarce-te de fă ce trebuia demult, dar n-ai făcut, căci sunt încă mulți care încă așteaptă mult! Pe astălaltă las-o! Scoate-te din rahat!

  3. mihnea 8 iunie, 2017 at 21:55 Răspunde

    Am vazut astazi ca a prezentat public un raport de control alambicat, pe care nici el nu l-a inteles. Fara cap si fara coada. La umbra celui de la directia de stat in constructii, fortat sa participe, alaturi de individa de la corpul de control care nu stia ce e scris in raport, a citit o increngatura de propozitii fara legatura intre ele si mai ales fara sa identifice corect si complet problema, urmata de solutii. Vorbeste despre tevi ca-s ale primariei dar cere Apaserv sa cartografieze reteaua de tevi. Parerea mea e ca s-au pripit sa-i dea la geoale primarului Micu dar daca nu au avut argumente au amestecat o incarcatura de propozitii fara nicio logica sau argumente tehnice si legale. Poate nu ma pricep, dar urmarind inregistrarea conferintei stau si ma intreb daca asa se face un control adevarat, cu asa-zisi specialisti dintr-un corp de control (isu si dsp care sunt in foto, s-au pierdut pe drum). Astia sunt atat de slabi incat nici un control prin care sa execute pe cineva nu sunt in stare sa faca.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.