6 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU ȘTEFAN ÎN DOSARUL „MICROSOFT”. PINALTI PRIMEA ȘPĂGILE ÎN PUNGI DIN PLASTIC SAU GENȚI DE VOIAJ

1
115

pdl-stef-copy

* fostul primar al orașului Piatra Neamț și-a aflat azi pedeapsa în dosarul „Microsoft” *

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, completul de 5 judecători a dat  sentința defintivă și irevocabilă în dosarul „Microsoft”, în care a fost judecat și Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț. Astfel, fostul primar al orasului Piatra Neamt a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare; Nicolae Dumitru la 2 ani si 4 luni inchisoare; fostul ministru Gabriel Sandu la 3 ani, iar Dorin Cocos la ani si 4 luni inchisoare. Toti inculpatii au primti medepse mai mari decat in prima instanta, acolo unde Pinalti fusese condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare.

Interesant este că astăzi, la ultimul termen, instanța l-a audiat pe Decebal Drăghiș, cel care a cărat șpăgile lui Pinalti. Drăghiș, care la un moment dat a fost în cărți să preia, prin intermediul unei firme, societatea Perla Invest, cea are administrează ștrandul și telegondola din Piatra Neamț, a fost chiar director la Terminal Oil, o companie de stat, funcție obținută tot cu sprijinul lui Ștefan. Nu a contat pentru nimeni trecutul lui Drăghiș, care are la activ o condamnare cu executare pentru trafic de alcool, așa că scaunul de director  i-a fost acordat fără probleme. Revenind la ultimul termen din dosarul Microsoft, Drăghiș a povestit instantei cum îi căra șpăgile lui Pinalti, adica în pungi din plastic și genți de voiaj ieftine. Același Drăghiș a amintit și numele nemțeanului Gabriel Muraru, mâna dreaptă a lui Pinalti în mai multe afaceri necurate. Drăghiș a spus instanței că în 2009, la cererea lui Pinalti şi a lui Gabriel Muraru a acceptat sa folosească 2 offshore-uri, dând totodată detalii si despre întâlnirile cu Claudiu Florică, mituitorul principal în dosarul. „Microsoft”. „Mi s-a explicat că piaţa de IT este foarte mică şi ca trebuie folosită o firmă tampon”, a spus Draghiş. Acesta a mai precizat că banii de la Florică au intrat în două transe, în total 4 miliooane de dolari. „Banii cash nu ajungeau direct la Pinalti, ci prin intermediar. Și eu am dus bani cash. Treaba asta cred că s-a întâmplat de 100 de ori, nu stiu cate plăţi au fost făcute strict pentru <<Microsoft>>. Banii îi primeam fie în pungi, fie în genţi sport ieftine. Sumele ajungeau imediat la Gheorghe Ştefan. Am început să îi duc personal banii la finalul lui 2009, anterior se ocupa Muraru de treaba asta. Am transmis aceste sume de bani până în 2014”, a povestit Drăghiş. Banii ar fi fost scoși din firmele off-shore cu sprijinul unui intermediar. Drăghiș a mai spus că i s-a promis și lui un comision de 10% din toată suma, însă Pinalti nu i l-a mai dat.

In ceea ce îl privește pe Pinalti, acesta a declarat, astazi, în fața instanței că se considera vinovat si merita o pedeapsă. „Cred că o încadrare corectă ar fi articolul 13, v- as putea jura tot aşa, cu mâna pe Biblie, ca n-am pretins si n-am luat niciun ban din afacerea MICROSOFT. L-am influenţat pe Gabi Sandu, regret acest lucru. Regret ce am făcut. Vreau sa colaborez cu organele judiciare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Dacă aş fi ştiut legile cum le știu acum, nu aș fi fost în faţa dumneavostră acum”, a declarat Pinalti, citat de adevarul.ro.

În acest dosar, cei patru au fost judecați pentru luare de mită, trafic de influență, spălare de bani. Instanța de fond a ICCJ l-a condamnat, la sfârșitul lunii martie, pe Pinalti la 3 ani de închisoare cu executare. Sandu și Cocoș au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare, iar Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Instanța a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Spaga lui Ștefan a fost de aproape 4 milioane de euro. Toți inculpatii s-au plans că au dat bani la partid, adică la PDL, niciunul nu a recunoscut însă cât au oprit pentru ei. Adică undeva la un miminum 80% din șpagă, dupa cum se practica. Trebuie spus că cei patru inculpați și-au recunoscut faptele, iar procurorii DNA au cerut pedepse maxime în ceea ce-i privește.(D.M.)

 

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.