Cum a câștigat o rudă a primarului de Pângărați 500 mc de lemn la o licitație organizată de primărie

7
1195

Orice proprietar de pădure din această țară își dorește să scoată profit maxim de pe urma exploatării ei. Vorbim în special de proprietarii privați, nu de Romsilva care scoate un profit de toată jena din administrarea și exploatarea pădurilor statului. De asemenea, la categoria prost administrator putem include și primăriile care dețin în proprietate suprafețe cu vegetație forestieră. Iar în Neamț, numărul localităților care au în proprietate păduri este însemnat. Cetățenii localităților care dețin în proprietate păduri ar trebui să știe că acestea nu aparțin nici primarului, nici consilierilor locali, ci comunității. Exploatarea pădurilor ar trebui să aducă sume importante la bugetele locale, iar banii să fie folosiți pentru dezvoltarea localităților. Numai că, de cele mai multe ori, nu se întâmplă așa, interesele de gașcă fiind atât de puternice încât cu greu pot fi stopate licitațiile cu dedicație. Vorbim de acele licitații în urma cărora afaceriști agreați obțin mari cantități de lemn în schimbul unor prețuri de toată jena. De obicei, nimeni nu spune nimic, fie din neștiință, fie de teamă, așa că cetățenii sunt cei păgubiți. Iar sumele care se învârt în aceste afaceri nu sunt deloc de neglijat.

500 mc de lemn, calitate „extra”, vândut de primărie cu 210 lei/mc 

În ședința extraordinară din 7 februarie, consilierii locali din Pângărați au analizat proiectul de hotărâre privind aprobarea exploatării și valorificării prin licitație publică a unor cantități de material lemnos. Mai exact, era vorba de cantitatea de 500 metri cubi de material lemnos de pe suprafețe împădurite ce aparțin Primăriei Pângărați. Referatul de specialitate, întocmit de către viceprimarul Ioan – Petronel Mancaș, are la bază actele de punere în valoare (APV) ce au fost întocmite de către Ocolul Silvic Brateș. Prețul de pornire la licitație a fost stabilit la 128 de lei/mc, iar pasul licitației – 6 lei. Cele trei partizi, ce însumează 500 mc, au fost de 218 mc, 208 mc și 74 mc. Primele două sunt pe pășunea împădurită a primăriei, iar ultima partidă în pădurea primăriei.

Vezi proiectul de hotarare aici: 2-PROIECT-hotarare

Comuna Pângărați deține în proprietate 812 hectare de pășune, parte din ea împădurită, și 307 hectare de pădure. Proiectul a fost dezbătut în Consiliul Local, aleșii ajungând la concluzia că prețul de pornire a licitației este foarte mic. Astfel, proiectul a primit aviz favorabil, dar cu mai multe amendamente. În primul rând, s-a hotărât ca prețul de pornire să fie de 200 lei/mc, iar pasul de strigare 10 lei. De asemenea, s-a decis ca licitația să fie făcută publică pe site-ul primăriei, dar și la avizierul instituției, cu 15 zile înainte de data desfășurării actiunii, iar din comisie să facă parte și consilieri locali. Proiectul a trecut cu aceste amendamente.

Lăudabilă a fost inițiativa consilierilor locali care au venit cu amendamente la proiectul de hotărâre, însă nu poți să nu observi lipsa de inspirație atunci când s-a propus ca organizarea licitației să fie anunțată pe site-ul primăriei. În mod normal, când vrei să anunți o licitație faci acest lucru în presa locală, dar și pe site-urile de specialitate. La 200 de lei/mc, valoarea totală a contractului depășea 100.000 de lei, așa că cei din primărie aveau tot interesul să scoată de pe urma acestei licitații mai mulți bani. Sau poate nu! Bine că primarul Lungu Petru Bordea se promovează, contracost normal, în diverse publicații locale, iar când primăria are de vândut 500 de mc de lemn nu se găsesc bani pentru publicarea unor anunțuri. Și spunem acest lucru pentru că la licitația organizată nu s-au prezentat decât două firme, iar prețul final a ajuns la 210 lei/mc. Adică s-a licitat numai un pas. Am rugat un silvicultor să analizeze APV-urile, iar răspunsul a fost că cel care a câștigat licitația a făcut o bună afacere, întrucât pe piață lemnul vândut de Primăria Pângărați cu 210 lei/mc greu se găsește cu 450 lei/mc. Ce-i drept, la drum auto.

„Costurile de exploatare pentru scoaterea unui metru cub de lemn din pădure să spunem că au fost de 50 de lei. Adus la drum auto îl dai, la calitatea din APV-uri, la cel puțin 450 lei. Faceți calculul”, ne-a sugerat silvicultorul. 

Am vorbi de o diferență de 190 lei/mc, ceea ce, la cei 500 mc, înseamnă 95.000 de lei. Bani pe care am putea spune că primăria i-a pierdut pentru că cei care o conduc nu au realizat că o licitație de acest gen trebuie anunțată pe toate canalele pentru ca să se prezinte cât mai multe societăți comerciale.

Licitația, pe repede înainte. Câștigător: firma soției unui angajat din primărie și rudă cu primarul

Anunțul privind organizarea licitației a fost postat pe site-ul primăriei în data de 9 februarie, iar licitația a avut loc în ziua de 23 februarie. Așadar, cererea consilierilor locali ca anunțul să fie publicat cu 15 zile înainte de organizarea licitației, nu a fost respectat. La licitație s-au prezentat două firme: Den Forest SRL Bicaz Chei și Detop Silv SRL. Prima a oferit 200 de lei, iar cea de-a doua a plusat cu 10 lei. Cum firma din Bicaz s-a retras, câștigător a fost declarat (210 lei/mc) Detop Silv SRL Pîngarați.

Acționar majoritar și administrator la firma câștigătoare este Mihaela Ungureanu, soția lui Dumitru Gheorghe Ungureanu. Cel din urmă lucrează ca referent la Primăria Pângărați din anul 2013. Dumitru Ungureanu mai are o calitate, și anume este cumnat cu fiul primarului. Mai exact, sora lui Dumitru Ungureanu este căsătorită cu Alex Bordea, nimeni altul decât fiul primarului Lungu Petru Bordea.

Dumitru Ungureanu si sotia sa (Foto: facebook.com):

 

Dumitru Ungureanu a fost delegat de Primăria Pângărați să se deplaseze împreună cu angajații OS Brateș pentru a marca arborii ce avea să facă obiectul licitației câștigată de firma soției sale. A naibii coincidență!

L-am contactat pe Dumitru Ungureanu pentru a ne răspunde la câteva întrebări. Ungureanu a precizat că nu este funcționar public, ci referent pe Mediu și că a fost delegat de primărie să meargă cu personalul silvic în teren. 

„Nu am făcut eu marcarea! Asta a făcut-o personalul ocolului. Eu am fost acolo ca să le arăt limita și să-i duc în teren. Licitația a fost publicată pe site-ul ocoalelor de regim, unde se publică toate licitațiile. Așa a aflat și soția mea. Nu cred că prețul de adjudecare e foarte mic având în vedere prețurile practicate de către Direcția Silvică Neamț. Una este produsul accidental și alta rărire de pășune. Nu se compară pădurea Primăriei Pângărați cu pădurea de la Direcția Silvică sau alte păduri”, a declarat Ungureanu. 

Când i-am spus că am văzut în APV-uri arbori de 100 de ani, diametru de 55 cm și înălțime de 25 metri, Ungureanu a precizat că se valorifică mai puțin din arbori, 16 – 17 metri și că este vorba de o răritură de pășune.

Anuntul licitatiei si cele trei APV-uri: anunt licitatie si APV

„Nu am fost implicat deloc în această licitație, primarul nu m-a ajutat și nici cumnatul. N-am tras sfori și nici nu am oferit sprijin soției să câștige acest contract”, a conchis Ungureanu.

Viceprimarul Ioan Petronel Mancaș a fost președintele Comisiei de preselecție, dar și inițiatorul proiectului. Vicele afirmă că nu a știut că una dintre firmele înscrise la licitație aparține soției colegului său din primărie, Dumitru Gheorghe Ungureanu.

„Au fost trei parcele, dintre care una din pădure, iar două pe suprafețe de pășuni împădurite. Eu am fost președintele Comisiei de preselecție. Am verificat documentele, nu știam că una dintre firme e a soției unui angajat din primărie. Societățile au întrunit condițiile de participare, altfel nu mergeau mai departe. Da, îl știu pe Ungureanu, dar nu am verificat dacă firma este a soției sale, ci dacă documentația e conformă cu caietul de sarcini. Prețul inițial de pornire a licitației a fost cel stabilit în APV-ul ocolului silvic. Ulterior, consilierii au propus un preț mai mare, care s-a și votat. De la 128 de lei/mc s-a dus la 200 lei/mc, un pret care, din punctul meu de vedere, este bun. Anunțul de organizare a licitației a fost publicat și la sediul nostru și cu siguranță într-un monitor oficial. A fost un proiect al meu, ca și în anii trecuți, cu exploatarea masei lemnoase din proprietatea publică a comunei Pângărați. Nu m-am ocupat de altceva”, a declarat viceprimarul Mancaș.

Neoficial, despre această licitație, dar și despre persoanele implicate, se vorbesc multe. Primăria Pângărați a vândut cei 500 metri cubi de lemn în urma unei licitații câștigate de firma soției cumnatului fiului primarului. Cumnatul fiului primarului lucrează în primărie. Nu pare a fi ceva musai ilegal, însă, din punct de vedere moral, lucrurile stau cu totul altfel. Doar autoritățile, dacă se vor arăta interesate, vor putea să clarifice această afacere cu iz de aranjament. 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. ORSAY 22 martie, 2018 at 11:07 Răspunde

    Cred ca ar fi trebuit sa faci public si contractul care l-ai avut tu ca si concesiune pe societatea ta din care ai luat bani frumosi la APIA tu nu ai fost oare in conflict de interese atunci ?Tatal tau era consilier.Sa zicem…poate cine stie…..Dar cu poza lor ce a-ti mai avut? Cred ca este infractiune, ati copiat-o de pe facebook.Licitatia a fost publica de ce nu te-ai inscris si tu Laurentiu?…..aaaaa… erai si tu in conflict de interese………Tu iei oferte doar de la Primaria Tarcau………Acolo nu esti in conflict de interese,si sotia ta lucreaza acolo.?????!!!!!!!!!Mai lasati dracu hartuiala,rezolvati-va problemele personale acolo unde trebuie si scrieti ceva benefic pentru comuna asta.Cam asa facea si Costica Bordea inainte sa moara…………hartuia si reclama orice si pe oricine.

    • Laurentiu Bogdan Radu 22 martie, 2018 at 15:29 Răspunde

      Buna Ziua! De obicei nu ma obosesc sa raspund „celor mai putin curajosi din Primaria Pingarati”, astia cu conturi false… dar acum chiar vreau sa va raspund!

      1. Este adevarat ca firma al carei administrator eram, a avut un contract de arenda cu primaria in anul 2011, data la care tatal meu era consilier local INDEPENDENT. Insa tatal meu nu a votat la acea sedinta! (inca exista procesul verbal de sedinta)!

      2. Am luat bani foarte frumosi de la APIA chiar aproximativ 450 de euro pe ha/an timp de 5 ani de zile (nu m-am ascuns niciodata) insa doresc sa subliniez ca in 2011 suprafata pe care am depus documente la apia era de 32 de ha iar in anul 2015 suprafata pe care am lasat-o curatita era 48 de ha! (am adus un plus valoare de 16 ha curatate fata de cum am preluat eu pasunea)

      3. In tot acest timp am crescut un efectiv de aproximativ 20 de bovine prin „sudoarea muncii mele” nu prin combinatii si animale apartinand locuitorilor Comunei Pingarati – la fel cum a facut Asociatia Crescatorilor de Animale

      4.In 2013 am fost audiat inclusiv la DNA Bacau in urma unor plangeri precum ca as fi cheltuit banii in alte scopuri. In fiecare an am avut controale de la APIA pentru verificarea lucrarilor si a efectivelor de animale.

      Si spre dezamagirea dumneavoastra si a altor persoane iata-ma liber, fericit si cu bani! 🙂

      Iar cei din marea asociatia domnului „Bordea si Consilierii” se judeca acum prin instante si „ii doare de la morcov” ca e cam mare suma pe care trebuie sa o returneze pe cele 688 de ha (dosarul 604.32.2016)!!!

      5 Nu am participat la licitatie deoarece sunt interesat de taierea arborilor!!!

      6 Sotia mea este angajata la Primaria Tarcau de 12 ani… Va rog sa aduceti dovezi de vre-o incompatibilitate… Din pacate nu poate sa isi schimbe serviciul dupa cum vor unii prin comentarii!

      7 Eu nu am nimic cu nimeni si spre dezamagirea unora, „hartuiala” este o reactie dupa o actiune intreprinsa de clanul „Bordea si Asociatii”. Nu ma puteti scoate vinovat pe mine sau pe jurnalist ca ei incalca constant legea!

      Apropo: in 2011 angajat al primariei Pingarati era Bordea Alexandru- fiul primarului, in 2012 consilier local era cuscrul primarului Ungureanu Gheorghe, in 2013 angajat al primariei intra Ungureanu Dumitru – fiul cuscrului primarului, in 2016 angajat al primariei este Balan Ionut, nepotul primarului, in 2018 angajata la primarie este nora primarului!

      SUNTEM NOI DE VINA? PENTRU CA AR TREBUI SA TACEM?!! ALTFEL ESTE „HARTUIALA”!

  2. constantin 22 martie, 2018 at 13:54 Răspunde

    alta magarie marca „BORDEA”la comuna pangarati cat timp bordea e primar nu se poate face nimic serios.fiindca cuscru ungureanu a dat faliment in exploatarea lemnului era musai ca cineva din familie sa faca bani multi.asa a cazut pacatul pe invatatoarea de la bucuresti nora lui gicuta.organizarea licitatiei a fost o parodie.pacat ca nu ati nominalizat si administratorul de la den forest srl bicaz chei fiindca este o gaselnita a lui ungureanu.ce teatru prost joaca vicele care spune ca nu stie de societatea sotiei angajatului primariei.cei din sat stiau inainte de licitatie fiindca ungureanu junior vorbaste mult.si iata cum se contrazic in acte;1)in anuntul de publicitate se mentioneaza ca licitatia este cu plic inchis.deci comisia primeste plicul sigilat si il desface la data si ora licitatiei.cine a scris pretul mai mare este declarat castigator.in procesul verbal intocmit la licitati se arata;se trece la pretul de pornire si se liciteaza.alo dar e licitatie cu plic inchis ce mai cauta pasul de licitatie etc.etc.acest proces verbal este nul de drept.de asemenea procesul verbal intocmit de ocolul silvic brates este incomple si lipsesc date esentiale licitatiei;cnp-uri,nr contract paza si prestari de specialitate.in lipsa acestora, ocolul silvic nu trebuia sa faca apv-urile.legal licitatia trebuie anulata ca nefiind conforma cu legea.primaria sa publice contractul cu ocolul brates si plata la zi.

  3. Varga Szandor Andras 22 martie, 2018 at 17:51 Răspunde

    Aloo, Neamtul, am observat de multe ori amenintari cu asa zisa infractiune cand o poza de pe facebooke e folosita .
    Retineti cei care incercati amenintari voalate, toate materialele dispuse si urcate pe internet devin materiale PUBLICE din Vladivostock la Tokio si de la Haga la Costa Rica .
    E greu de citit cand te loghezi si faci cont acolo, dar sa STITI ca e clar specificat acolo, la termeni si conditii. pe care desigur ca nu le cititi ci dati doar in fuga I AGREE !
    E prea mult de citit pentru voi, dar e specificat .Fa un efort draguta, o sa te suprasolicite intelectual si te inteleg, dar macar nu mai postezi ineptii pe net ! De genul ca asta e o INFRACTIUNE !

  4. Popescu Ion 23 martie, 2018 at 11:25 Răspunde

    Nu lucrez in domeniul forestier si nu cunosc legislatia privind licitatiile de masa lemnoasa.Daca presa a intervenit cu comentarii,interviuri si documente oficiale este un lucru foarte bun. Totul trebuie sa fie transparent, si din ce am citit in cazul de fata, licitatia s-a desfasurat cu respectarea legii. Dupa parerea mea,faptul ca licitatia a fost adjudecata de o firma din comuna nostra este un lucru benefic,deoarce, impreuna cu celelalte firme, contribuie la dezvoltarea comunitatii, De asemenea,la acea firma si-au gasit un loc de munca niste cetateni, tot ai comunitatii.Din pacate, avem tendinta(unii dintre noi) de a forta pana la limita legii chiar, desfiintarea sau chiar plecarea din comuna a unor firme(vezi cazul KRIBERNET si probabil va urma GENERAL ENERGETIC).M-am uitat la poza celor doi tineri.Chipurile lor nu exprima dorinta de imbogatire si de afaceri necinstite, ci din contra! Personal ii admir pentru implicarea lor in dezvoltarea comunitatii.AS mai spune ca prin natura dezvoltarii societatii umane, prin casatorii, oamenii se inrudesc.Faptul ca in Primaria Pingarati lucreaza persoane inrudite cu primarul nu cred ca impiedica buna functionare a institutiei. Cu conditia ca acestea sa detina competenta profesionala iar angajarea sa se fi facut cu respectarea legii. Iar aceste aspecte se pot verifica foarte usor. Desigur, suspiciunile si micile rautati, care ne sunt specifice noua romanilor, nu vor disparea prea curand.

  5. Sc Detop Silv Srl 23 martie, 2018 at 12:40 Răspunde

    Buna ziua dl Popescu.Va Multumesc in numele angajaților societății si in numele nostru,al celor ce muncim si ne dorim prin fapte dezvoltarea comunei!Nu va cunosc personal,dar Multumesc.Societatea Sc DeTop Silv SRL,are obligația morala( ca tot se vorbeste de imoralitate) de a asigura activitate angajaților( toti din comuna pangarati).Dupa cum scrie si in articol totul a fost făcut conform legii,pe mine nu ma intereseaza(atâta timp cat este licitație publica-oricine are dreptul de a participa) ca este primăria tarcau ,pangarati sau alte instituții.Societatea are angajați din comuna,toti cu norma întreaga cu datoriile către stat plătite la zi.Aducem venituri comunei,creăm niste locuri de munca si aducem beneficii statului.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.