Vicele „Jan” centrează, iar „aldiștii” încasează bani din contracte cu statul

16
977

În urmă cu vreo săptămână, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei (foto), care are acum atribuții de președinte în locul inculpatului Ionel Arsene, declara că el nu a venit la CJ nici pentru secretară, nici pentru salariu și nici pentru mașină și dădea asigurări că unii cârcotași se vor convinge de spusele lui. Ce ar mai fi putut să declare Asaftei, deși ar fi fost destul de greu să-l credem, este că nu a venit la CJ nici pentru afaceri cu bani publici. Probabil a fost o omisiune… Direct, cel puțin așa reiese din verificările noastre, Asaftei nu are nicio afacere cu Consiliul Județean Neamț. Nici nu ar fi putut, pentru că într-o astfel de situație risca să aibă probleme cu legea. Dacă Asaftei nu s-a dedat direct la banii din bugetul județean, o fac alții, apropiați ai lui, și chiar cu succes remarcabil. Oameni de încredere de-ai lui Asaftei au reusit sa încheie, până în prezent, contracte care presupun cheltuirea a sute de mii de lei din bugetul județean. Și, culmea, cele mai valoroase sunt acele contracte încheiate cu servicii de interes public aflate în subordinea CJ Neamț. Vorbim de afaceri realizate de firmele unor apropiați de-ai lui Asaftei cu Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni. Adică servicii care se află în portofoliul lui Asaftei, el fiind vicele din CJ Neamț care are ca atribuții această zonă. O coincidență interesantă, trebuie să recunoaștem: firmele oamenilor lui Asaftei au prins contracte tocmai cu serviciile coordonate de, ați ghicit, Asaftei. Vorbim în acest moment de cel puțin două firme abonate la lucrări finanțate cu bani de la bugetul județean sau bugetele locale ale unor localități.

Una se numește Ecofast Termo SRL, în care părțile sociale sunt deținute, în mod egal, de Melu Melinte și Viorel Jipa. Melu, fost angajat al CJ Neamț până în august 2017, a candidat la alegerile din 2016 pentru funcția de primar al comunei Ștefan cel Mare din partea ALDE. Viorel Jipa, care deține 50% din părțile sociale, este președintele tineretului ALDE Neamț.

Melu Melinte ne declara, în urmă cu două zile, că firma pe care a înființat-o, Ecofast Termo SRL, are doar 2 angajați, iar cu toate acestea a prins 43 de contracte cu bani publici. Și asta numai într-un an de existență a societății. El a recunoscut că lucrările, multe dintre ele complexe, au fost realizate cu ajutorul ginerelui său, Sebastian Gherasim, care deține firma GPS Axa Grup. Gherasim este și el legat de ALDE, partidul condus în Neamț de Asaftei. La alegerile locale din 2016, Gherasim a „atacat” fotoliul de primar la Alexandru cel Bun, însă a pierdut. A ieșit, totuși, consilier local. Bun prieten cu Viorel Jipa, Gherasim deține funcția de vicepreședinte în cadrul ALDE Neamț.

GPS Axa Grup, firma vicepreședintelui ALDE, 22 de contracte cu bani publici

Începând din septembrie 2017 și până în prezent, Axa Grup SRL a încheiat 22 de contracte finanțate din bani publici. Nouă dintre acestea au fost încheiate cu centrele de la Războieni și Păstrăveni, adică acele servicii publice de care răspunde vicele Asaftei, el având, dupa cum spuneam, atribuții în acest sens conferite de inculpatul Arsene în vara anului 2016. Alte două contracte au fost încheiate în luna mai 2017 direct cu CJ Neamț, prin procedura achizițiilor directe. Este vorba de lucrări de reabilitare șarpante și învelitori la Centrul Militar Județean Neamț. Un contract a fost în valoare de 159.000 lei fără TVA, celălalt de 112.961 lei fără TVA. În lista clienților Axa Grup SRL se mai află liceul din Bicaz, Locatiserv, societate a Primăriei Piatra Neamț, Primăria Petricani și APIA Neamț. În total, valoarea celor 22 de contracte ale Axa Grup cu instituții publice este de peste 300.000 de lei. Dacă adunăm și cele 43 de contracte încheiate de firma Ecofast Termo SRL, unde acționari sunt Melu Melinte și Viorel Jipa, adică socrul și amicul lui Gherasim, șeful de la Axa, rezultă că „aldiștii” s-au înfruptat nițel din bani publici. Nu este deloc lipsit de interes că cele două firme au început să prindă contracte finanțate din fonduri publice după instalarea lui Asaftei în funcția de vice la CJ.

Cei doi acționari ai Ecofast Termo SRL au recunoscut că majoritatea contractelor câștigate au fost subcontractate firmei GPS Axa Grup. Și nici nu aveau cum altfel, dacă ne gândim că firma nu are nici măcar 5 angajați. În aceste condiții, se pun firesc mai multe întrebări:

  1. Dacă o firmă încheie un contract cu o instituție publică pentru o lucrare, cu un anumit preț, și o dă în subantrepriză rezultă că respectivul contract nu putea să fie executat și cu bani mai puțini?
  2. De ce s-au grăbit autoritățile contractante și au acceptat ofertele celor de la Ecofast Termo SRL în aproape toate cazurile?
  3. Oare autoritățile contractante nu verifică bonitatea și seriozitatea firmei câștigătoare? Cum poți să dai lucrări de sute de mii de lei unei societăți care are 2,3 sau 4 angajați și nicio experiență în domeniu? Vorbim de lucrări complexe care în niciun caz nu ar putea fi executate de 2 angajați si de o firmă nou înființată.

Sifonarea banului public se face prin firme „bidon”

Așa cum am mai spus, firma Ecofast Termo SRL are toate caracteristicele unei firme „bidon”. Denumirea este folosită în special în cazul acelor societăți care sifonează banul public în interesul unor găști politice. Așadar, în situația de față avem următoarele date:

-Ion Asaftei, vicepreședinte Consiliul Județean Neamț;

-Viorel Jipa, președintele tineretului ALDE Neamț (acționar Ecofast Termo SRL)

-Sebastian Gherasim, vicepreședinte ALDE Neamț (acționar GPS Axa Grup SRL)

-Melu Melinte, fost candidat ALDE la Primăria Ștefan cel Mare (acționar Ecofast Termo SRL)

Schema ar arăta astfel:

În încheiere, reamintim că Ion Asaftei are acum atribuții de președinte al Consiliului Județean Neamț, titularul funcției, Ionel Arsene, fiind arestat preventiv într-un dosar de corupție.

Daniel MURARU

Citeste si:

„Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

16 comments

  1. Vanea 15 februarie, 2018 at 14:30 Răspunde

    Domnule Muraru, dar cand in judetul asta nu putea nimeni manca o paine pt ca totul era dirijat de Pinalti sau Tarata era bine?
    Oricat ati suci-o dumneavoastra, aici e vorba de niste oameni care fac niste lucrari micute. Nu e nicio infractiune ca altfel ati fi scris, nu?
    Era mai bine dle Muraru cand firme din trustul TCE fara niciun angajat luau ilegal (este ancheta, rechizitoriu, proces) subventii europene si faceau deconturile in fals, nu?
    Nu v-am vazut sa scrieti despre acei bani FURATI dar scrieti despre niste oameni care, la randul lor, chiar dau o bucata de paine si altora.
    Felicitari daca dvs credeti ca e bine ce faceti!

    Admin.: Puneti problema de parca TCE este firma mea, iar infractiunile pe care le pomeniti le-am savarsit eu. Fiecare raspunde pentru ceea ce face. In ceea ce priveste faptul ca am scris, ca n-am scris, va spun doar atat: am scris si despre Tarata, si despre Pinalti, si despre Munteanu, si despre…. asta asa ca sa nu va mai faceti dumneavoastra griji. Cautati in arhiva cotidianului Realitatea Media articolele publicate sub semnatura mea despre afacerile lui Culita Tarata. Vorbim de anii 2004-2005, cand deontologii, care se bat acum in piept ca au facut si dres, nu aparusera pe ecrane. A, si inca ceva: poate imi dati exemple si de alte firme care au avut un succes nebun intr-un timp atat de scurt. Ma refer la Ecofast Termo. Numai sa nu imi dati exemplu vreo firma care are actionari tot oameni politici din partide aflate la putere.

    • Cornel Murariu 16 februarie, 2018 at 08:17 Răspunde

      Mai fratilor, Ganditi-va ca TCE-ul asa cum este el da de mancare la cateva mii de suflete ! Ati uitat de Fibrex, ICIL, PAMEX , etc ca s-au inchis si lumea nu mai are unde munci?

  2. Asaftei, vreau si io! 15 februarie, 2018 at 18:35 Răspunde

    Asaftei, cu gasca ta cu tot, ti-am spus ca vreau si eu contracte cu instituții, cu cj ul, ca o sa muncesc si eu cum muncesc aldisorii tăi! Vreau si eu sa platesc taxe din banii statului! Bucurati-va de bănuți acum, ca nu stiti cînd vine vremea… ! Locul e gata încălzit! Grija mare!… Dle Muraru, făină poza! Mai bine o punea la cj pe ăia cu buze tuguiate, măcar nu ma enervam in halul asta!

  3. Adi 15 februarie, 2018 at 20:11 Răspunde

    Domnule Daniel, deocamdată trebuie să demonstrezi cele scrise, dar indiferent cum au obținut aceste contracte , important este faptul că au făcut treaba bună si că toți beneficiarii sunt multumiți. Știm foarte bine cum s-au făcut aceste postări, la îndrumarea cui și împotriva cui, dar e păcat de victimile colaterale. O seara minunată !

    Admin.: Domnule Adi, cred ca ati gresit destinatarul, pentru ca atacul.ro nu lucreaza la comanda! Mai cautati! Nu a zis nimeni ca aceste firme nu si-au facut treaba , singurul lucru, hai sa-i spunem curios, este acela ca doua societati, controlate de „aldisti”, au prins contracte cu CJ-ul, unde vicepresedinte este Asaftei (ALDE). Acum, sincer, nu o sa credeti ca nu stiu cum se obtin contractele finantate cu bani publici, mai ales cele de la CJ. Stiu foarte bine si, spre stiinta dumneavoastra, stiu si altii care…lucreaza. Inca ceva, pentru noi, pentru cetateni, dar si pentru constructori este foarte important cum se obtin aceste contracte. Indiferenta nu-si are locul atunci cand vorbim de banii tuturor. Poate ca exista constructori in judetul asta care prestau acele servicii de calitate cu bani mai putini. Daca tot stiti de unde vine „comanda”, sa ne spuneti!. Asa se intampla cand sunteti invatati cu articole comandate, aveti impresia ca toti din media sunt corupti. Daca mai aveti curiozitati, nu ar fi rau sa postati cu numele dumneavoastra real. O seara buna!

  4. Sasu 15 februarie, 2018 at 21:32 Răspunde

    Site- ul Ministerul Finantelor:
    Gps axa grup srl a fost înființată în 2005; a avut pierderi de la înființare până în 2011; iar în 2016 a avut o cifra de afaceri de 430.451 lei; profit 17.981 lei; nr de angajați 3 (adică cât o tarabă din piața). Așteptăm cu interes datele din 2017 și mai ales contractele din 2018.
    Să înteleg din ce a spus Adi că Sebi Gherasim și Viorel Jipa sunt victime colaterale . Nu cred.

    Admin.: Aveti dreptate, subiectul Axa urmeaza sa fie dezvoltat. Problema, din punctul nostru de vedere, este la cealalta firma, Ecofast Termo SRL, infiintata in februarie 2017. De atunci si pana in prezent a prins 43 de contracte finantate din bani publici. Are 2 angajati, zice melu, sau 3-4, dupa cum zice jipa. Este o perfomanta ca in nici un an de la infiintare o firma sa prinda contracte de peste 800 mii lei cu statul, nu?

  5. adi1 15 februarie, 2018 at 21:56 Răspunde

    Baaa, esti ***? Ce sa-ti demonstreze? Doar ce ti-a desenat, nici asa nu te prinzi? Firma înființată in 2017, cu peste 40 contracte cu cj si tu ne spui noua ca indiferent cum le-a obținut? Asa sunt toți ăstia de la ALDE? Ca tine?

  6. Preotul 15 februarie, 2018 at 22:14 Răspunde

    Cu tot respectul domnule jurnalist. Oamenii lui Asaftei spun ca scrieti aceste articole pentru ca nu au vrut sa va dea bani.
    E cert ca cei despre care scrieti sifioneaza bani publici dar dumneavoastra din ce traiti daca nu din banii sifonati de ei? Aveti un servici? Un venit sigur?

    Admin.:
    1.”Oamenii lui Asaftei” ar putea spune si ca pamantul este patrat, daca asa il vad ei. Nu vor „oamenii lui Asaftei” sa faca o plangere la Politie sau una publica? Nu ar fi primii pe care i-as da in judecata! Asa se intampla cand, asa cum mai spuneam, v-au invatat unii deontologi cu astfel de practici marsave.
    2.Dati cautare pe site, pentru ca am mai lamurit aceasta chestiune.
    3.Le transmit postacilor (platiti din bani publici, normal), dar si coordonatorilor lor, sa (re)citeasca articolul:
    http://atacul.ro/2017/02/02/arsene-presedinte-de-consiliu-judetean-sau-sef-de-grupare-mafiota/

  7. constantin 16 februarie, 2018 at 08:29 Răspunde

    iata cum „corectul” de melinte a umblat cu prostii in perioada cand era functionar public.mai trebuie vazut daca in luna august a incetat relatiile de munca de la cj.neamt ca urmare a pensionarii sau la cerere”fortata”din cate stiu melinte a iesit la pensie ceva mai devreme.nu trebuie sa ne mire succesul firmei sale totul a fost aranjat inainte de a o infiinta.ca se zbate pentru fica sa e un lucru bun.rau sunt caile alese pentru imbogatire.asaftei nu are nici o scuza dar trebuie sa aiba in vedere ca tavalugul a pornit si la neamt.

  8. Bravo, Murarule! 16 februarie, 2018 at 10:44 Răspunde

    Se pare ca Asaftei cu ai lui au dat de dracu! Felicitari pentru ceea ce faci, Dane! Am citit si eu articolul la care ai facut referire in raspunsul „Preotului”. Mai mult decit relevant! Bravo!

    „Nu am trăit și nu am să trăiesc din șantaj, așa cum fac unii din presa locală și centrală. Pentru a nu se interpreta greșit, vreau să precizez că nu generalizez, tocmai de aceea le mulțumesc acelor colegi din presă care mi-au fost și-mi sunt alături, iar numărul lor nu este deloc mic. Vorbesc de acele personaje care de ani buni fac și desfac totul în presă, negociază tăcerea jurnaliștilor care le muncesc pentru o bucată de pâine, de cele mai multe ori amară. Despre ei vorbesc, despre cei care au pactizat cu jefuitorii banului public, iar acum vor să mă facă să tac, folosind diverse căi. De la aceștia nu am nevoie de solidaritate.

    Și da, muncesc pro bono publico, dacă asta interesează. Nu mă plătește nimeni, fie el afacerist, interlop, politician sau… Soros. Muncesc și fac ceea ce-mi place: îi dau în vileag pe hoți, pe cei care-și bat joc de noi și de banii noștri de ani de zile. O voi face atâta timp cât mă vor ține puterile. Știu că acestei publicații îi va fi greu să reziste, pentru că oamenii onești, interesați de afaceri corecte, în sensul de a-și promova produsele, biznisurile în site-ul atacul.ro (peste 500.000 de vizitatori de la înființare – 15 august 2016 și cu o medie de 10.000 cititori/zi în ultima săptămână) nu o vor face. De ce? Pentru că este o publicație incomodă și le este frică să nu intre în colimatorul câinilor de pază a mai marilor zilei. A se citi controale, șicane etc. Îi înțeleg și le respect decizia, însă asta nu înseamnă că voi ceda. Și tot pentru curioși: în spatele publicației atacul.ro ma aflu doar eu si dorința mea de a trăi într-o societate curată! Așa că terminați cu hărțuirea celor cu care, de-a lungul vieții mele, am avut vreo legătură de amiciție sau profesională. Lor le este frică și îi înțeleg, însă mie nu. Pentru că eu sunt “inadaptatul”, sunt ziaristul care a scăpat din lesă, sunt cel care nu mai are stăpân. Nu-mi mai căutați stăpânii, pentru că ei nu există!”

  9. Sasu 16 februarie, 2018 at 12:14 Răspunde

    Adevărul doare. Dacă acești incapabili nu au reușit să demonstreze nimic până acum ( și au în spate câțiva ani de antreprenoriat) au găsit vinovatul în persoana d-lui Muraru. Acești băieți flămînzi care au început să mănânce cașcaval vor și funcții publice din ce se aude. Sebi vrea subprefect, iar Jipa este pe la București după o funcție remaniata de secretar de stat. Doamne ferește. S-ar putea să ne fie dor de Arsene în curând.

  10. observator 16 februarie, 2018 at 15:25 Răspunde

    Se vorbeste ca tot o firma din grupul lui asaftei a semnat anul trecut contracte frumoase cu DSVSA. E de cercetat. Acesti baieti umbla numai dupa avantaje materiale, ii doare-n c.r de cetateni. Asaftei este un (***) si s-a inconjurat numai de (***).

  11. mihnea1 17 februarie, 2018 at 15:11 Răspunde

    Ups! S-a trezit deontologul ***, iosuban. Ce frumos ne povesteste el, exponentul *** cu pretentii de jurnalist ce traiesc doar din bani publici, cum il vede dimineata pe „Sebi de la AXA”, cum merge la serviciu si pune benzina de 50 de lei, iar presa ostila il critica pe nedrept. Lua-v-ar naiba de ***, de ***, de indivizi care va folositi singurul neuron doar pentru a fura bani, cum deveniti voi ocrotitorii mediului de afaceri. Gunoaie fara seaman! Sper sa infundati puscaria cu totii. Chiar scoateti oamenii din sarite. Dupa ce ca nu stiti limba romana, nu stiti sa scrieti, nu stiti sa faceti un leu cinstit, ne dati lectii de moralitate? Vrei sa ne explici ca incredintarea a 22 de contracte pe bani publici si calitatea de vicepresedinte ALDE nu au nicio legatura? Plus cele primite prin firma nou infiintata si subcontractate catre AXA? Pe cine crezi ca mai poti pacali, incultule? Minte-l pe arsene ca e frumos si destept si fura-i banii. ***! Mi-e scarba cat de jos ati ajuns.

    Comentariu moderat.

  12. Valeriu 17 februarie, 2018 at 20:20 Răspunde

    Să știi că iosuban are dreptate. Așa a fost „Sebi de la axa”: un băiat foarte muncitor cu mult bun simț. Acum „Sebi de la axa” a devenit d-l Gherasim, vice la ALDE, consilier, candidat la primăria. Acum își arată adevăratul caracter devenind un arogant cu mult tupeu. Toate astea te vor costa d-le Gherasim și nu uita ” CJ -ul nu este o afacere personală” .
    Urmărind conferința de presă a lui nea Jan mi-am dat seama de ce nu am intrat în politică. Cum poți să ai un asemenea tupeu? Pentru cine a vorbit el? Noi care citim presă locală știm de ce se întâmplă în instituțiile statului, auzim de procentele date și suntem în stare să facem legăturile necesare.

    • anca 18 februarie, 2018 at 12:42 Răspunde

      ce tot vorbiti de nulitatea asta ca de un mare om politic?Un oportunist, fara carte care si-a facut o firmulita, ajungand acum sa pape din bani publici si stiti de ce, pentru ca poate, asa zicea o alta nulitate dar cu pedigree..Poate si Piti, a putut si stefan, a putut si arsene, a putut si ..toti politicienii fara bun simt.Apropo, se va verifica vreodata cum a luat foc scoala din Icusesti?..sau cum a ajuns dl Piti sa obtina fonduri europene pentru o cladire din Dragomiresti care nu are nici o folosinta, sta inchisa…

  13. Viorel 18 februarie, 2018 at 08:36 Răspunde

    Asta e presă, oameni buni? Unul ne arata (***), iar restul dă drept la replică (***)! Pe bani, presupun! Mai rușinos de atît nici că se poate! Măi, cei care vă autointitulati ziariști, v-ați dat arama pe față! Ha ha ha! Cine se bagă în deontologii ăstia ca să vedem si noi, ei de unde se hrănesc si cum?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.