„Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

Home » Investigații » „Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

By admin on februarie 13, 2018. 11 Comments

Ion Asaftei, liderul ALDE Neamț și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, este un om sărac după cum arată declarația de avere, însă persoane din anturajul său au început să se îmbogățească rapid. Iar puhoiul de bani care s-a revărsat asupra firmei Ecofast Termo SRL, ce aparține lui Melu Melinte, fost candidat ALDE la Primăria Ștefan cel Mare, și lui Viorel Jipa, președinte al tineretului liberal ALDE Neamț, are ca sursă bugetul județului, dar și al unor primării din județ. Cât despre bugetul județului să nu uităm că acolo vicepreședinte este Ion Asaftei, președinte ALDE Neamț și șeful, pe linie politică, a lui Jipa. Că lui Melu Melinte, Asaftei nu-i mai este șef, primul alegând să treacă în barca PNL-ului, contează mai puțin, importante sunt relațiile dintre cei doi. Istoria firmei Ecofast Termo SRL este una care ar face să pălească de invidie orice antreprenor român sau străin. În numai un an de activitate, Ecofast Termo SRL a prins, atenție, 43 de contracte cu sursă de finanțare banul public. De la lucrări de construcții, instalații, reparații instalații de încălzire, închirieri schele, reparații și renovare clădiri, furnizare antigel, instalații de împământare și paratrăsnet până la lucrări de vopsire, Ecofast le-a făcut pe toate. Și asta numai cu 2 muncitori, dacă e să dăm crezare acționarului Melu Melinte, sau 3 – 4 angajați, după cum spune celălalt acționar, Viorel Jipa.

Melu s-a pensionat de la Consiliul Județean Neamț, când firma sa avea 8 contracte încheiate cu bani publici

Firma Ecofast Termo SRL a fost înființată în luna februarie 2017, având sediul social în satul Soci, comuna Ștefan cel Mare. Unic acționar și administrator: Melu Melinte, un fost angajat al Consiliului Județean Neamț până în august anul trecut, după cum singur recunoaște. Melinte a lucrat ani de zile ca referent la Consiliul Județean Neamț, iar în august 2017 a ieșit la pensie, deoarece a împlinit vârsta legală de pensionare. În 2016, Melinte a candidat din partea ALDE pentru funcția de primar in comuna Ștefan cel Mare. El recunoaște că știa că șansele sale de a-l bate pe actualul primar Ouatu erau mici, însă a acceptat să intre în bătălia electorală pentru a-l ajuta pe Ion Asaftei și partidul său. Că nu este „aldist” pur sânge o demonstrează și schimbarea pe care a făcut-o între timp, acum Melinte fiind membru al PNL. Chiar dacă a ieșit în august la pensie de la CJ, Melinte a avut grijă de firma sa, aceasta prinzând nu mai puțin de opt contracte, toate finanțate cu bani de la buget. Vorbim, în special, de lucrări efectuate la instituții finanțate din bugetul Consiliului Județean Neamț, acolo unde vice este Asaftei care acum, în lipsa arestatului Arsene, are atribuții de președinte. Astfel, din februarie și până în luna iulie, Ecofast Termo SRL a lucrat pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, Centrul de Îngrijire și Asistență Bozieni, Primăria Alexandru cel Bun și Liceul Tehnologic Special Ștefan cel Mare.

Este vorba de contracte de zeci de mii de lei, bani care au intrat în conturile SC Ecofast SRL. Și după ieșirea la pensie a lui Melu Melinte, firma controlată de el a continuat să presteze pe bani publici. În total, 43 de contracte a prins Ecofast Termo SRL cu instituții publice, valoarea totală a acestora fiind de 824.504 lei cu TVA. Trebuie să recunoaștem că este o adevărată performanță în România zilelor noastre ca o firmă nou înființată să se impună atât de repede pe o piață acaparată de jucători puternici cum ar fi Aqua Parc SRL, Trust CCDP, Moldocor SA etc.

A intrat direct în prima „ligă a constructorilor” cu nici 5 angajați

Contactat telefonic, Melu Melinte ne-a spus că trebuia să se apuce de afaceri, pentru că pensia pe care o încasează de la statul român este mică. Spune că firma are doi angajați, iar la întrebarea noastră cum de reușește să prindă și să execute atât de multe contracte fără să aibă specialiști, ne-a răspuns: „Mă mai ajută ginerele meu de la Axa Group”. De aici înțelegem că lucrările nu sunt executate direct de către Ecofast Termo SRL. Firma prinde contractele și le dă mai departe în subantrepriză. Păi, zicem noi, că Ecofast Termo are toate caracteristicile unei firme „bidon”, altfel nu înțelegem cum de reușește să câștige licitații, iar lucrările să fie executate de alte firme. Melu Melinte ne-a dat asigurări că toate lucrările au fost efectuate și sunt de o calitate bună, însă pentru mai multe amănunte ne-a rugat să luăm legătura cu asociatul său, Viorel Jipa. Acestuia i-a cesionat Melinte 50% din părțile sociale ale firmei, în noiembrie 2017. Gratis, spune el. Adică nu i-a luat lui Jipa niciun ban, pentru că a considerat că-i va fi de ajutor tinerețea și experiența lui.

Asaftei si Melinte în campania electorala din 2016 (FOTO: Facebook)

Jipa zice că a dat bani pe părțile sociale

L-am contactat și pe Viorel Jipa, șeful tineretului ALDE Neamț, care a fost cooptat în societate în noiembrie 2017, Jipa deținând, în prezent, 50% din părțile sociale ale firmei. Șeful tineretului ALDE Neamț ne-a spus că ar fi dat un bănuț pentru părțile sociale, însă a refuzat să ne spună și cât, deși Melinte ne declarase că i le-a oferit cu titlu gratuit. Întrebat cum de reușește firma la care este acționar să prindă atâtea lucrări și rugat să explice care este secretul succesului în afaceri, Jipa s-a supărat, spunându-ne că firma Ecofast Termo SRL prestează serios, chiar dacă dă lucrările în subantrepriză. Ne mai spune că Ecofast Termo SRL are 3 – 4 angajați, iar el este unul dintre cei care trage pentru firmă încă de la începuturi. Așa s-ar explica de ce numărul său de telefon apare încă din luna martie 2017 la rubrica persoană de contact pe SEAP a firmei SC Ecofast Termo. Recunoaște că-l cunoaște pe Ion Asaftei, însă neagă orice ajutor din partea acestuia.

„Firma asta a muncit, dar a mai fost și antrepriză. S-a lucrat și noaptea. N-are rost să intrăm în amănunte cu cât am dat eu pe părțile sociale la firmă. Lucrez la această firmă de 4 luni”, a declarat Jipa.

Întrebat de ce numărul său de telefon apare la rubrica persoană de contact pe SEAP, Jipa a declarat:

„Am fost angajat de la început și m-am ocupat de lucrurile astea. Eram persoană de contact. Da, eram angajat de început la ei. Nu are (n.r. Ion Asaftei) absolut nicio legătură. Suntem colegi de partid și atât, dar nu are abolut nicio legătură cu asta. Nu are nicio treabă dânsul cu….”, a spus Jipa.

Lista contractelor firmei aici: Lista cumparari directe atribuite SC Ecofast Termo SRL

Scandal cu centrala montată de Ecofast Termo SRL la Primăria Dobreni

Primăria Dobreni este condusă de Vasilica Crețu (ALDE). Recent, mai mulți consilieri locali s-au supărat că a fost schimbată centrala din sediul Primăriei fără știința lor. Discuții pe această temă au avut loc în ședințele CL Dobreni, însă aleșii nu au primit răspunsurile solicitate. Dar haideți să vedem cum a ajuns Ecofast Termo SRL, controlată de șeful tineretului ALDE Neamț și de fostul candidat ALDE la Primăria Ștefan cel Mare, să înlocuiască centrala termică din sediul Primăriei Dobreni.

Vasilica Cretu si Viorel Jipa (Foto: Facebook)

Iată discuția din ședința Consiliului Local Dobreni din data de 10 noiembrie 2017:

Punctul 2 al ordinii de zi – Proiect de hotarâre privind rectificarea bugetului local al comunei Dobreni pe anul 2017

 Doamna Stacescu Viorica – prezintă proiectul de hotărâre, iar doamna Gianina Brahariu prezinta expunerea de motive a primarului comunei si raportul de specialitate. Domnul consilier Irimia Gheorghe afirma ca este de acord cu rectificarea bugetara, dar cere clarificari in sensul ca din cate stie dumnealui, acum 6 ani s-a luat centrala noua si cum s-a ajuns in situatia de a se inlocui. Doamna primar Creţu Vasilica răspunde că nu se cunosc date tehnice despre vechea centrala, nu se gasesc documentatiile tehnice, exista doar factura, iar in momentul de fata aceasta functioneaza deficitar , neasigurand necesarul de caldura pentru toate birourile, deasemeni cazanul a fost sudat de doua ori pana acum si exista riscul sa cedeze. Domnul consilier Mariuta Daniel-Emilian arata ca, cunoaste situatia si intr-adevar centrala nu este de calitate, nu este eficienta si inca de la inceput au fost probleme. Domnul viceprimar Ariton Vasile spune ca la data inceperii mandatului , in 2012, centrala era noua, in tipla. Domnul consilier Tataru Dumitru spune ca aceasta centrala nu a fost instalata corespunzator si are si o capacitate mica de aceea ar trebui o centrala cu o capacitate mai mare care sa faca fata la toata cladirea. Domnul consilier Cosmescu Gheorghe spune ca la fiecare mandat se cumpara o centrala. Doamna Brahariu Gianina, sef birou financiar-contabil, spune ca in suma de 24 mii lei nu intra doar centrala ci si accesoriile necesare. Domnul consilier Chelmu Danut spune ca de fiecare data cand intra in primarie, in perioada de iarna, gasea caldura prin birouri de aceea propune ca in primul rand sa se faca o verificare tehnica a centralei si daca se va constata ca este buna atunci sa ramana, iar pe viitor daca va aparea ceva nou, performant atunci sa se achizitioneze. Domnul consilier Popescu Gheorghe, intreaba ca ” in momentul in care se cumpara o centrala, nu se tine cont de suprafata de caldura?” Domnul consilier Huma Danut spune ca dumnealui a cumparat centrala actuala si nu a luat un “stift” ci dimpotriva a fost un lucru de calitate. Domnul viceprimar Ariton Vasile spune ca in momentul in care se lua curentul se defecta centrala, s-a cumparat generator dar nu a pornit niciodata, sistemul este nou dar nu functioneaza. Domnul consilier Chelmu Danut spune ca ar trebui cumparata o baterie cu UPS care sa asigure functionarea centralei atunci cand se ia curentul. Domnul Bîrsan Lucian spune ca s-a documentat iar o centrala ca sa functioneze normal si sa dea randament trebuie ca si instalatia sa fie corespunzatoare si de asemeni trebuie cumparata baterie cu sursa.Domnul consilier Vasiliu Vasile propune ca sa se aprobe rectificarea bugetara, apoi sa se refaca instalatia, dupa care se va vedea cum va functiona centrala. Comisile de specialitate prezintă avizele de specialitate. Comisia juridica acorda aviz favorabil cu conditia revizuirii instalatiei cu obtinerea unui certificat de garantie si de calitate. Se supune la vot proiectul de hotărâre care este aprobat cu unanimitate de voturi pentru fiind adoptată astfel HOTĂRÂREA NR. 80/10.11.2017

 

Iată și discuția din Consiliul Local Dobreni (29 noiembrie), când consilierii s-au trezit că sediul primăriei are o central nouă:

 

Domnul consilier Chelmu Dănuţ doreşte ca domnul Nica Constantin să-i raspundă la o întrebare. Cum se fac achiziţiile în această primărie. Pe data de 10.11.2017 vineri , după amiază s-a aprobat de Consiliul Local rectificarea de buget. Consiliul a aprobat în buget o sumă în vederea verificării centralei termice, şi înlocuirii instalaţiei şi doar dacă va fi necesar să se achiziţioneze o altă centrală. Pe data de 13.11.2017 luni, centrala era deja în spatele primăriei. Cum de s-a făcut achiziţia atăt de repede , când s-au întocmit documentele de achiziţie. Domnul Nica Constantin – consilier superior în cadrul aparatului de specialitate al primarului raspunde că luni dimineaţa. S-a intrat pe SEAP şi s-a achiziţionat centralaDomnul consilier Chelmu Dănuţ arată că iarna trecută era cald în Primărie. Centrala era totuşi bună. Domnul consilier Cosmescu Gheorghe consideră că nici una din cele două centrale nu sunt bune.Domnul Nica Constantin – consilier superior în cadrul aparatului de specialitate al primarului arată că  vechea centrala se va folosi poate în Căminul Cultural. Domnul consilier Chelmu Dănuţ consideră că centrala veche era mai bună pentru că era cu gazeificare. Pentru că nu este transparenţă , doresc un raport de informare cu privire la modul în care s-a făcut această achizitie”

Ce nu știe consilierul Chelmu este că, în data de 24 octombrie, primăria a achiziționat pe SEAP servicii de reparații și întreținere a centralelor termice în valoare de peste 2.600 de lei fără TVA. Contractul a fost câștigat de, surpriză, Ecofast Termo SRL. După nicio lună, firma monta o centrala nou-nouță, spre surprinderea consilierilor locali care, după cum se vede, au cerut informații, dar nu le-au primit. Dar, când interesul partidului o cere, nu mai contează ce vor consilierii locali. Dacă se vrea centrală, centrală să fie! Că banii ajung în „bidonul” ALDE Neamț este o chestiune care de acum ar trebui să intereseze și pe cei care sunt plătiți pentru a veghea la cum sunt cheltuiți banii publici. Iar dacă vreo instituție a statului se va arăta interesată de acest subiect, nu ar fi rău dacă ar începe cu eventualele plăți făcute de această firmă către anumiți „cântători” din presa locală. Nu de alta, dar avem bănuiala că anumite articole de presă, în care îl vedem pe Asaftei pozând în diverse ipostaze pe șoselele județului, sunt plătite de această firmă. Este doar o simplă bănuială.

În concuzie, putem spune că ALDE a pus în practică ceea ce a promis în campania electorală, și anume revigorarea mediului economic. Și ce exemplu mai bun vrem în acest sens, din moment ce avem o firmă, controlată de doi „aldiști”, care într-un an a reușit să prindă conracte cu CJ-ul cât alții în zeci de ani. Se poate, nu-i așa? Numai că trebuie să ai și controlul „bidonelii”, control care nu poate veni decât pe linie politică. 

Iată și o poză (Facebook) care face mai mult decât o mie de cuvinte: Călin Popescu Tăricenu, liderul ALDE, și Viorel Jipa, șeful tinerilor „aldiști” nemțeni:

 

Daniel MURARU

Citeste si: 

http://atacul.ro/2018/02/05/primarita-comunei-dobreni-tupeu-maxim-dumneavostra-domnule-muraru-stiti-mai-multe-decat-ar-trebui-sa-stiti/

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

11 Comentarii la „Familia” ALDE Neamț se căpătuiește. Firma lui Melu și Jipa, 824.504 lei din bani publici

 1. Asaftei, vreau si io!   februarie 13, 2018 at 5:59 pm

  Era sa incep comentariul cu o răutate, dar m-am abținut fiindcă oamenii n-au nicio vină că asa s-au nascut! În alta ordine de idei, il anunț oficial pe dl Asaftei ca vreau sa fiu si eu membru ALDE, ca o sa-mi fac o firma de construcții si sa-l ferească Dumnezeu daca nu prind si eu măcar 4 contracte a 10.000 bucata. Daca nu iese o sa-l dau in judecata pentru discriminare! Fiindcă eu, ca membru ALDE, va trebui sa am aceleasi beneficii ca oricare aldisor! Asa mi se pare corect! E de ferească Dumnezeu ce pot ăstia sa mai facă! Constructorii cu experienta, cu o carte de vizita impecabilă , FARA CONTRACTE CU STATUL, sunt aproape de faliment! Autoritățile astea care sunteți plătite si din banii mei, la munca! Va dă Muraru mura-n gura! Treceți la treaba! Uitati cîtă e!!!

  Răspunde
 2. Sasu   februarie 13, 2018 at 6:00 pm

  Niște (***) ai străzii politice: Sebi Gherasim și Viorel Jipa. Deocamdată (***).

  Admin.: Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj jignitor

  Răspunde
 3. Valeriu   februarie 13, 2018 at 9:13 pm

  Ăștia nu sunt al(***), sunt niște (***) pentru că s-au hrănit cu resturile la care a avut acces tatucul lor în calitate de vice. O să-i vedem de acum, că de.. tatucul e sef. Oricum d-l Muraru este cu ochii pe voi băieți. Interesante sunt și alte combinații cu fonduri UE, pensiuni în acte… , folosite ca spații de locuit.
  La ALDE probabil că Jipa era singurul tânăr că altfel nu imi explic cum un (***) să fie șef organizație.
  Din câte știu Gherasim este consilier local la Alexandru cel Bun și am citit că au executat lucrări și acolo. O fi oare conflict de interese sau doar nesimțire și trocuri politice.
  E foame de bani…. Să montati centrale și la Bacău să nu vă fie frig când o să vă mutați domiciliile.

  Admin.: Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj jignitor

  Răspunde
  • valisor   februarie 13, 2018 at 11:11 pm

   Și când citim ce-a zis penalul, așa cum apare în vreo înregistrare sau în vreo interceptare, ne crucim de de cât limbaj jignitor avem parte împotriva minții sănătoase și a limbii române. Am încercat, la comentariul lui Valeriu, să înlocuiesc “(***)” cu onomatopee cât limba română nu are cuvinte ce mi se-ntâmplă mie răzmerițe-n cap, dar nu am găsit să rivalizeze cu spurcatele guri ale penalilor, fie dovediți fie știuți. Deci, dacă “limbajul jignitor” e limba lor maternă și beția lor paternă, atunci ar trebui lăsat așa, că n-au la ce protesta sau măcar cere “drept la replică”; ce naiba? e comentariu, nu e articol publicat și e expresia fidelă a trăirilor și intențiilor lui noi care ia-m votat! De aia comentez moderarea unui comentariu, din tăiere de elan, că dacă ar fi să comentez despre ALDE ăia și despre alde toți ceilalți tot așa, cine-ar vrea ca să citește ar citi decât
   (***):
   (***)?
   (***)!
   Mai comentăm mult, sau mergem peste ei să le producem un coitus interruptus în relația dintre mâna lor și buzunarul nostru?

   Răspunde
 4. Jos coruptia   februarie 13, 2018 at 9:48 pm

  Arestarea borfasilor in regim de urgenta…ceva identic cu ce facea srcuritatea in anii 50…stii matale nea Asaftei de ce vorbesc…(***) si faceai pe tartorul de atunci…daca orasul asta (***) nu se revolta..eu ma resemnez,ca putere nu mai am.

  Admin.: Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave neprobate

  Răspunde
  • valisor   februarie 13, 2018 at 10:41 pm

   Admin, de fapt asta e durerea noastră, că până probăm ne omoară cu zile! Nu mai bine ne băgăm noi ciobotele în onomasticile lor?

   Răspunde
 5. ac de cojoc   februarie 14, 2018 at 5:31 am

  Ia interesari-va daca asaftei a primit vreun plic consistent de la un notar public pt a tine pe cineva in functia de director general si conslirt local?! Poate vorbeste lumea, poate e adevarat?! Dar postul de la AFIR pt ce si la insusit el tinandu-l pe ilisei pe functie?! Dar despre noul sef OPC Nt de ce nu vb nimeni stiind ca Asaftei si Emilia Arcan lau peotapit in functie pe :genialul” Hancu Cristi cu facultate de silvicultor?! Dar de ce nu are curaj marele Asaftei sa spuna cum in combinatii cu alte jeguri din PSD trag sfori ca Ardene sa stea in inchisoare, iar el nevinovatul sa ramana in functie si impreuna cu alta grupare de crima organizata sa znopeasca de furat judetul?!!! Prietenii…..stiu de ce!

  Răspunde
  • cucu   februarie 14, 2018 at 7:59 am

   Cică şi pe dir.de la APIA tot Asaftei l-ar ține acolo.Nu că ar fi vreo problemă,dar confundă instituția cu propria OGRADĂ.Exact cum face şi Asaftei cel sărac la C.J.Neamț….

   Răspunde
 6. Jean   februarie 14, 2018 at 8:58 am

  La OPC este Hancu ?!!! E vorba de aceeasi persoana ce se lamenta acum cateva saptamani intr-un grup de amici, ca a trebuit sa imprumute de la tatal sau fost director de banca, o suma din 5 cifre in EUR pentru a plati lui Asaftei niste servicii ?!!! Interesant.

  Răspunde
 7. V.Vasile   februarie 14, 2018 at 11:13 am

  Un bun prieten cunoscand personajele de mai sus, din conducerea orasului, judetului, a tarii, a facut un comentariu pe care il redau in intrgime :

  ,,Măi, fraților, eu nu mai înțeleg nimic din lumea asta!..
  Avem politişti pedofili şi ciobani zoofili. Avem tăt felu’ de Pomohaci. Fiscul mai are puțin şi trimite somații la copiii care au făcut bani din colindat… Pilonii de pensii stau să pice, iar pensionarii au mai multă încredere în SuperBet. Vaccinurile sunt obligatorii, sub amenințarea armei…dar nu se găsesc în farmacii. Ministrul Educatiei e semianalfabet. Baietii nu mai caută, pe plajă, fete cu sâni generoşi, ci WiFi. “Papagalii” merg la sală şi plătesc bani buni ca să traga o juma’ de zi de greutăti de 150 kg, iar eu nu găsesc om care să ridice saci de 50 kg, pentru 100 RON/ zi. Băieții poartă iegări sau colanți, iar fetele poartă blugi largi. Femeile bagă atâta silicon în ele că ți-e frică să nu le spargi. Sau, mai rău, să nu-ți rămână însărcinate şi să-ți facă vreun copilaş Haribo. Casierele de la “Profi” au două facultăți, iar retardații sunt in Parlament si conduc ministere. Coca Cola e mai scump ca laptele. Merele sunt mai scumpe decat clementinele.
  Blugii rupți sunt mai căutați ca ăia întregi. Pălinca e mai lesne decât lichidu’ de frână. Copiii le dau clasă la dascăli în materie de IT, limbi străine, small bussiness, etc, dar sunt etichetați cu ADHD. Grâul putrezeşte-n magazii, dar importăm făină. Lana o ardem şi purtăm elastan din China. Dăm pe moca aurul verde şi cumpărăm scump parchet laminat din rumeguş. Si, cel mai rău, votăm derbedei să ne conducă…
  Ce nu-i în regulă cu noi, oameni buni ?,,

  Răspunde
  • valisor   februarie 14, 2018 at 3:41 pm

   Toată invidia de pe fața Pământului că te bucuri de prietenia lui DANIEL BRANZAI!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.