Arsene, un nou dosar la DNA. Ar fi cerut o șpagă de 1,3 milioane de euro unui afacerist ieșean

10
129

 

Ionel Arsene (foto), președintele suspendat al Consiliului Județean Neamț, arestat preventiv pentru fapte de corupție în data de 29 ianuarie, are șanse mari ca în următoarea perioadă să fie trimis în judecată într-un alt dosar penal. Ancheta, care este în lucru la DNA Bacău, vizează o faptă de trafic de influență pe care Arsene ar fi comis-o în 2015, când era deputat în Parlamentul României. La mijloc este vorba de o șpagă de 1,3 milioane de euro, bani pe care Ionel Arsene ar fi trebuit să-i primească de la un om de afaceri din Iași pentru a face demersuri în vederea deblocării unor plăți de la Ministerul Mediului. Sursele noastre afirmă că la mijloc este vorba de societatea Construcții Hidrotehnice SA Iași controlată de Mihai Lupu, fost deputat PNL. Firma avea în desfășurare mai multe contracte finanțate din bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o parte dintre ele nefiind plătite. În acest context, între reprezentanții societății ieșene și deputatul Arsene ar fi avut loc o discuție, ultimul venind cu promisiunea că va pune umărul la deblocarea plăților. Prețul? 10% din valoarea sumei estimată la aproximativ 60 de milioane de lei. Așadar, „comisionul” ar fi fost de 6 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro. „Afacerea” nu s-a mai finalizat, deoarece Arsene nu a reușit să-i convingă pe cei de la minister să aprobe plățile către societatea ieșeană. Cu toate acestea, DNA-ul a intrat pe fir și a întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de influență. Este foarte posibil ca dosarul să aibă la bază un denunț al fostului deputat PDL Mihai Banu, aflat în prezent în închisoare unde ispășește o pedeapsă privativă de libertate pentru fapte de corupție. Banu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în decembrie anul trecut, alături de Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL și omul de afaceri băcăuan Ion Rotaru. Ultimii doi sunt acuzați că i-au dat șpagă lui Banu pentru ca acesta să intervină pe lângă Mihai Lupu, fost deputat PNL și acționar majoritar al SC Construcții Hidrotehnice SA Iași, pentru ca firmele lor să subcontracteze lucrări la digul de pe Siret, în zona Doljești. Nu este exclus ca reprezentanții SC Construcții Hidrotehnice, care aveau de încasat bani de la minister pentru lucrările prestate, să fi apelat tot la Mihai Banu pentru ajutor, iar acesta, la rându-i, să-l fi contactat pe Arsene, știut fiind faptul că în 2015 la putere era PSD. Cert este că Arsene a fost prins în această afacere, iar acum are calitatea de suspect într-un alt dosar de trafic de influență.

În prezent, Ionel Arsene este cercetat, în stare de arest preventiv, într-un alt dosar aflat în lucru tot la DNA. Președintele suspendat al CJ Neamț este acuzat tot de trafic de influență, anchetatorii afirmând că ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar la orașului Piatra Neamț, suma de 115.000 de euro, din care 100.000 de euro urmau să ajungă, prin intermediarul Dan Turturică, fost redactor șef la cotidianul România liberă, la Horia Georgescu, președintele ANI din acea vreme. În schimbul banilor, cel din urmă trebuia să-l „rezolve” cu un dosar de conflict de interese pe fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță. Suma de 15.000 de euro, din spusele lui Ștefan, ar fi ajuns la Dan Turturică, iar acesta, în schimbul banilor, trebuia să-l atace în ziar pe Culiță Tărâță. 

Nota redacției: Acest articol a fost publicat anterior comunicatului postat de către Direcția Națională Anticorupție. Informațiile care au stat la baza redactării lui arătau că Ionel Arsene ar fi cerut o șpagă de aproximativ 1,3 milioane de euro, adică 10% din 60 de milioane de lei de la un om de afaceri din Iași. După mai bine de o oră de la publicarea articolului, DNA a postat pe site-ul oficial un comunicat care confirmă faptul că Ionel Arsene este cercetat într-un nou dosar penal pentru trafic de influență. Procurorii afirmă că președintele suspendat al Consiliului Județean Neamț ar fi cerut un procent de 5% din valoarea contractelor de 60 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că presupusa șpagă cerută de Arsene este de 3 milioane de lei, adică aproximativ 650.000 de euro, la cursul BNR de astăzi. Nu este exclus ca, inițial, Ionel Arsene să fi cerut un procent de 10%, așa cum arătau informațiile noastre, însă pretențiile sale să fi fost refuzate, așa ajungându-se la un procent de 5% din valoarea contractelor.
 
Comunicatul oficial al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul 
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic (cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 
La data de 31 iulie 2015, suspectul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat.
Suspectului Arsene Ionel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Digul”: doar o parte din șpagă a ieșit la lumină. Politicieni de la PDL și PNL și-au tras partea leului

De ce a fost arestat Arsene: „Inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic”

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

10 comments

 1. anca 14 februarie, 2018 at 14:33 Răspunde

  …si intentia de trafic de influenta se pedepseste…penal?Asta este cam cusut cu ata…rosie…”Tudorele, fa ceva ca nu se mai poate”..Daca ii da o pastila, face…

 2. valisor 14 februarie, 2018 at 15:08 Răspunde

  Le recomand să se dea în gât unii pe alții, că niciun om nu trăiește așa de mult pe câtă pușcărie ar fi de făcut!
  Reducerea pedepselor pe negocieri este socotită în analiza pur teoretică a situației în care la un moment dat ar fi închiși toți cei cărora acolo le e locul, toți s-ar spovedi justiției despre faptele celorlalți, iar rezultatul trebuie să nu vădească vreo cacialma, ci pentru fiecare pedeapsa s-ar reduce și până la jumătate. Bineînțeles că nu se întâmplă așa, niciodată nu vor fi închiși semnificativ de mulți din cercul celor destul de puțini corupți relativ la populația României, nici din cei închiși nu mulți vorbesc, iar cei care vorbesc dau informații filtrate prin prisma propriilor interese dar cu cam proastă socoteală. Realitatea arată că în câștig sunt cei mai “cinstiți” dintre grei, că ies surprinzător de repede și “prietenii” nici măcar nu au a bănui pe ce, pentru că, dacă ei nu au niciun cod al onoarei, că nici nu au la ce, nefiind nimic uman în faptele pentru care sunt condamnați, magistrații, chiar și cei doi-trei “vânduți satanei”, totuși au.
  Vorbiți, tovarăși! că e păcat de tinerețea voastră… și a noastră!
  Să auzim de bine despre vorbit de rău!

 3. bau bau 14 februarie, 2018 at 17:22 Răspunde

  Iata, ce frumos ii sedea acolo in poza, printre palmieri, cocotieri si plaja. Relaxat, linistit, boss adevărat. Dar uite ca gura mare si banul nemuncit l.au adus acolo unde merita. Sa mai dati poza asta, ca sa ii între in cap ca se poate trai dintr.un salariu de bugetar foarte bine, nu.i trebuiau si alte milioane. Sa nu mai spunem ca somnul națiunii naste monstri! Priviți!

 4. mihnea1 14 februarie, 2018 at 21:33 Răspunde

  Ce ma intriga foarte tare e faptul ca, in fotografie, nu are…sosete. Pai? Pana si dragnea, atunci cand a mers de la pdl la psd, avea sosete flausate si sandale. Nea Arsene, strici stilul descult. Pe fond, aproape ca nu ne mira hotiile lui arsene. Ne mai mira, pe ici pe colo, valoare sumelor “traficate”. 1,3 milioane de euro partea lui. Cred ca individul e bolnav. Hai baieti, se poate. Scoateti la lumina toate mizeriile, ca mai sunt. Tic-tac!

 5. mihnea 14 februarie, 2018 at 22:29 Răspunde

  Ptiu drace! Pai cred ca procurorii au gresit incadrarile. Laba asta(laba-i o mana de patruped ,fara copite, asa trebuie citit, nu altfel-deci nu banati); asa, laba asta spun, lua sute de mii de euroi si nu-si ducea la capat promisiunea.cine dracu baga-n seama cioara asta(cioara-i o pasare, asa trebuie citit). Asta se cheama inselaciune. Concluzia? Cioara asta cu labele goale-m nisip, e ciorditor, sunt sigur c-a furat si gaini de prin cotete la Gheraiesti sau unde naibii o fi mostean…

 6. Gabi 15 februarie, 2018 at 09:33 Răspunde

  Acum, la mine-n casă termometrul nu trece de 17 grade. Ultima factură=642 lei. Copilul mi-l îmbrac cu haine SH. Primește câte o hăinuță nouă de Paști și de Crăciun. Jucăriile, cu măsură.
  Eu mănânc la job un covrig. Atât. Copilul ia la pachet biscuiți, covrigi, eugenii… Avem (încă) ce pune pe masă seara la cină, pentru că avem descoperire pe card. Mâncăm cu dobândă, adică. Mașina o folosim cu băgare de seamă, ca să nu cheltuim prea mult. N-am mai făcut un plin de mai bine de un an.
  E bine. E bine că suntem sănătoși și nu trebuie să mergem la spital.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.