Prietenii de milioane la Consiliul Județean Neamț

7
2226

  • O firmă de comerț din Galați, cu 5 angajați, a dat „lovitura”: lucrări de construcții și proiectare consistente cu bani de la bugetul CJ Neamț

O socieate comercială din Galați a prins contracte de sute de mii de lei cu Consiliul Județean Neamț. Și vorbim de acele contracte care sunt la vedere, fiind încheiate prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin metoda „cumpărari directe”, ce este des utilizată de cei care doresc să ofere contracte pe bani publici cu dedicație, adică să sifoneze bugetele instituțiilor statului în favoarea lor și a amicilor. 

Astăzi vă vom prezenta cum funcționează această rețetă, luând cazul unei firme din Galați, care a venit să presteze lucrări de construcții și proiectare în Neamț. Este vorba de societatea Ideal Windows SRL, din localitatea gălățeană Costi, care, fără relații în Consiliul Județean, ar fi avut șanse infime să prindă un contract. Investigațiile noastre arată că firma a lucrat pe filiera Niță – Bulai. Cei doi, după cum spune gura târgului, au fost iubiți până de curând. Adrian Niță, fost pedelist transformat în pesedist, via M 10, a condus câteva luni societatea Publiserv SA din subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Oana Bulai, actualul administrator public al Consiliului Județean Neamț, mâna dreaptă a președintelui Ionel Arsene, a fost și ea pedelistă înainte de a se înscrie în PSD. La alegerile din 2016 a candidat și a prins un mandat de consilier județean pe listele PSD. A renunțat la mandat și a fost angajată în funcția de consilier personal a președintelui. A împărțit o perioadă biroul cu voluntara Elena Kuzmanovic, cea care a reușit să-și plaseze una dintre firme în niște contracte extrem de avantajoase cu instituții publice din județ. Când Angheluță a renunțat la funcția de administrator public, Elena Bulai s-a înscris la concurs și a câștigat, acum fiind administratorul public al județului. Aceste precizări erau mai mult decât necesare, pentru că ceea ce urmează să vă prezentăm are legătură, așa cum spuneam, cu cele două personaje Niță si Bulai.

De la „comerțul cu ridicata nespecializat” la construcții

Firma Ideal Windows SRL a fost înființată în luna iunie 2014, având doi asociați ce dețin părți sociale egale. Este vorba de Iulian Cristian Răileanu și Ionuț Silviu Bahnaru, amândoi având și calitatea de administrator. Obiectul principal de activitate al societății, după cum arată datele oficiale, este „Comerțul cu ridicat nespecializat”. În anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 47.027 lei, cu zero angajați, iar în 2015 – 298.519 lei, cu 6 angajați. Lucrurile aveau să se schimbe radical în anul 2016 când, coincidență, Oana Bulai a ajuns la Consiliul Județean Neamț. În 2016, Ideal Windows a avut o cifră de afaceri de, atenție, 2.471.464 lei, un profit de 55.101 lei și 5 angajați.

Este anul când firma specializată în comerț obține două contracte cu instituții subordonate Consiliului Județean Neamț: Parcul Național Ceahlău și Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”. Contractul cu Parcul Național Ceahlău, în valoare de 46.800 lei fără TVA, a vizat schimbarea acoperișului Centrului de Vizitare Turistică de la Izvorul Muntelui, iar cel cu Spitalul de Psihiatrie Roman, în valoare de 280.000 lei fără TVA, a vizat demolarea coșului de fum și înlocuirea acestuia cu altul.

Ideal Windows SRL, constructor ideal pentru cârpeli la prețuri mari

Astăzi ne vom referi la contractul încheiat cu Parcul Național Ceahlău, pentru schimbarea acoperișului Centrului de Vizitare Turistică de la Izvoru Muntelui. Imobilul care adăpostește acest centru a fost construit în urmă cu câțiva ani, cu bani europeni. Firma care l-a construit a fost Tlsit SRL Piatra Neamț, însă au existat voci că afacerea a fost coordonată de unul dintre foștii vicepreședinți ai CJ-ului din acea perioadă. Încă de la inaugurarea centrului s-a constatat că sunt probleme mari cu acoperișul, în sensul că la fiecare ploaie mai serioasă apa pătrundea în interior și se prelingea pe pereți. S-au făcut mai multe intervenții, însă fără niciun rezultat. Așa s-a ajuns ca, anul trecut, Consiliul Județean Neamț să treacă la executarea garanției constructorului. Banii acestuia au fost folosiți pentru reparația acoperișului construit din carton bituminos. Așa se face că în octombrie 2016, Serviciul de Administrare a Parcului Național Ceahlău inițiază procedura pe SEAP pentru a găsi constructorul care să se ocupe de reparația învelitoarei de pe acoperișul Centrului de Vizitare Turistică de la Izvoru Muntelui. Prețul pentru cei 650 mp acoperiș a fost de 72 lei/mp, adică 56.160 lei cu TVA inclus, iar firma câștigătoare – Ideal Windows SRL din județul Galați. Cum a reușit o firmă ce are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata nespecializat să câștige o astfel de lucrare, numai cei care au ales-o ne-ar putea explica. Cum atacul.ro se confruntă cu o adevărată „blocadă” din partea CJ-ului, este mai mult decât evident că nu am reușit să obținem un răspuns la această întrebare.

Au cerut o scară din sat ca să facă lucrarea

Ne-am deplasat la Izvoru Muntelui pentru a vedea reparațiile acoperișului executate de firma gălățeană. Cu greu am reușit să identificăm o persoană care să ne confirme că a văzut pe acolo, undeva în luna aprilie 2017, câțiva muncitori care lucrau la acoperiș. „Au fost câteva zile pe aici și au făcut ceva la acoperiș, însă nu am văzut exact ce. Știu că au cerut o scară mai înaltă de la oameni pentru că nu aveau cu ce să-și facă treaba”, ne-a declarat un bărbat pe care l-am întâlnit în zonă. Am mai aflat că muncitorii ar fi aplicat un nou strat de șindrilă bituminoasă peste vechiul strat, cel cu probleme. 

După ce am analizat ofertele magazinelor de profil, am constatat că un metru pătrat de șindrilă bituminoasă este vândut cu prețuri cuprinse între 20 și 50 lei. În ceea ce privește suprafața acoperită, aceasta a fost de 650 mp. Am stat de vorbă cu mai mulți constructori, iar pe unul dintre ei l-am convins să ne însoțească la fața locului. După ce a văzut despre ce este vorba, specialistul ne-a declarat că suprafața acoperișului nu are cum să depășească 600 de metri pătrați.

Unii constructori, disperați după comenzi, ne-au declarat că lucrarea putea fi făcută și cu mai puțini bani. „Șindrila bituminoasă în cantități mari, de sute de metri pătrați, o cumperi cu discount bun. Dacă e și de calitate mai puțin bună, poți s-o scoți la 16-17 lei/mp. Manopera nu este foarte costisitoare pentru că nu avem de-a face cu o lucrare complexă. Efectiv prinzi în niște cuie acest bitum, nimic mai mult. O lucrare de genul ăsta putea fi făcută lejer cu maximum 35.000 de lei”, ne-a declarat un constructor.

Numai că la mijloc ar putea fi vorba și de alte aspecte ce ar trebui verificate. De exemplu, trebuie văzut dacă tot acoperișul a fost schimbat sau dacă nu cumva s-a umblat doar în zonele în care existau probleme. Și spunem asta, pentru că am observat porțiuni de acoperiș ce nu părea să se fi atins cineva de el. Dar numai Poliția ar putea să facă o astfel de verificare prin deschiderea unui dosar penal și dispunerea unei expertize tehnice. Am făcut verificări pentru a vedea cine a susținut această firmă din Galați, care a obținut contracte bănoase finanțate de la bugetul Consiliului Județean Neamț. Așa am aflat că Ionuț Bahnaru, unul dintre acționarii firmei Ideal Windows SRL, este prieten vechi cu Adrian Niță, fostul iubit al Oanei Bulai. 

În viitorul apropiat o să vă arătăm ce alte contracte a prins această societate în județul Neamț și despre ce sume este vorba.

Daniel MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Andrei 15 septembrie, 2017 at 15:59 Răspunde

    Cred ca pe undeva gresiti . Aici mustaria nu este a Consiliului Judetean Neamt ci direct a Administratiei Parcului , institutie cu personalitate juridica care se ocupa exclusiv cu incasatul a tot felul de taxe mulse de la turisti si agenti economici din zona Ceahlaului.
    Condusa de cativa ani de expertul in ospatarie a lui Culita Tarate , Gavrilescu Catalin , administratia produce cateva miliarde bune din care se traieste bine .
    Intruniri , simpozioane , reparatii de tot felul pe la stabilimentele administrate, ….nimic pentru sau despre Parcul National Ceahlau care e lasat de izbeliste.
    De ce nu faceti o mica investigatie despre cum e administrata uriasa zona pe care s-au intins ( Ceahlau + imprejurimi+ lacurile Batca, Pangarati si Vaduri ) si pentru care primesc bugete uriase raportat la ce fac pentru protejarea zonelor.

  2. mihnea 15 septembrie, 2017 at 16:17 Răspunde

    Ma amuza gandul ca e posibil ca Arsene sa nu stie de combinatiile facute de iubiti la adapostul functiilor pe care le ocupa. Chiar daca nu ar mai fi impreuna, cred ca vor fi discreti pentru ca fiecare stie despre fiecare lucruri compromitatoare. Si nu putine. Practic, de un an de zile, gasca asta fura tot ce poate. Asta inteleg eu, vazand ca nu se face absolut nimic. Imi aduc aminte ce puternica era Kuzmanovic, cand nimeni nu ridica privirea. Pana si Bulai era in anonimat. Dar s-a aratat mai desteapta si a scapat de Kuzmanovic, preluand ea controlul total. La fel de probabil este ca Bulai sa-l aiba la mana cu multe smecherii pe Arsene, asta facand-o de neclintit. Iar cand va veni momentul adevarului, ca vine, il va trada fara clipire pentru a se pune la adapost. Asa s-a intamplat in absolut toate cazurile. Si uite asa se mai adauga un dosarel la multimea de nereguli constatate.

    • valisor 15 septembrie, 2017 at 20:48 Răspunde

      Pe mine mă amuză gândul că te amuză gândul că ceva de așa notorietate „galactică” ar fi putut trecea pe departe de Arsene. Cât de idiot ar putea fi!?! Nici chiar așa!… Încrengătura pute mult mai urât decât pare că miroase!

  3. Jean Valjean 15 septembrie, 2017 at 20:12 Răspunde

    Noroc c-a scăpat-o Muraru de Guzmanovic, chiar îmi făceam griji că rămâne cu ea pe cap! Mă faci să râd, Mihnea! Astea, ăștia conduc un județ? Probabil că nu a existat atâta ….in istoria postdecembristă a locului, cum e acum. Cine e Bulai? Dar Arsene cine e? Dar ceilalți? Pentru mine sunt doar anonimi! Si așa vor rămâne! Să trăim bine!

  4. Diana 15 septembrie, 2017 at 20:17 Răspunde

    Cu riscul de a ma repeta, baiatul asta de la asfaltari incepuse sa-mi placa. Dar pe masura ce trece timpul si apar noi dezvaluiri imi dau seama ca nu e cu nimic diferit de membrii GIN (asa aud ca le zice si nu vine de la Ginel, ci de la Grupul Infractional de la Neamt). Ma tot gandesc la cat ii mai rabda Dumnezeu sa ne fure. Ca la el e nadejdea, nu la alte institutii care, in opinia mea, sunt la fel de vinovate ca nu-si fac treaba pt care sunt platite, fiind complice la toate hotiile astea. Ajung sa cred ca nu ne mai ramane decat sa mergem mai des la biserica si sa ne rugam ca sa putem scapa mai repede de aceasta gasca care ne fura viitorul.

  5. Mihaela 17 septembrie, 2017 at 15:23 Răspunde

    De ce nu faceti un articol.si despre pensionarii care sunt anjagajati la CJ si platiti cu bani frumosi? Andrita,Visan,Sendrea….si tot neamul lor de fosile comunste e normal sa stagnam ca judet din cauza gandirii lor invechite? De asta ne pleaca toti tinerii din tara ca nu incap de astea.De ce nu se duc la pescuit?!Aveti o varsta domnilor nu creti ca ar fi timpul sa va retrageti?!

    Admin.:http://atacul.ro/2017/07/12/toti-pensionarii-presedintelui/

  6. Dumi 24 septembrie, 2017 at 14:05 Răspunde

    Multumesc D-le Muraru. M-am lamurit acum de ce exista asa o simbioza intre Bulai si Gavrilescu (Director la Parcul National Ceahlau). Aproape zilnic bot in bot cu usile inchise in biroul dumneaei .Cam cat costa naveta D-lui Director Gavrilescu intre Ceahlau-Bulai si retur? Probabil pun la cale alte nazdravanii profitabile, pe bani publici . Prin CJ se zvoneste ceva despre o casa de protocol pe care cei doi vor s-o incropeasca in inima rezervatiei, langa Cabana Dochia sau Statia Meteo, sub acoperirea unui stabiliment pentru inexistentii rangeri. Din nefericire Ceahlaul arata deplorabil ,iar administratia si-a extins tentaculele urat mirositoare peste inreaga zona protejata si lacurile Vaduri, Pangarati , Batca Doamnei. Ati vazut vre-un ranger patruland pe lacuri .Noi nu si va va spun ca personal merg la pesuit de cateva ori pe saptamana cel putin pe Pangarati findca locuiesc in apropiere.Mizerie , braconaj, paragina! S-au suplimentat si se platesc posturi pentru administrarea acestor zone protejate ? DA ! Se stie despre aceste aspecte la CJ Neamt? Nu! Si daca Da, e neinteresant pentru Arsene&Bulai et comp.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.