Specialist, despre podul de la Tupilați: „Vinovații principali sunt cei de la Apele Române, pentru că au permis exploatarea balastului în zona de siguranță a podului”

1
34709

 

Podul de la Tupilați (Neamț), de peste râul Moldova, cu pilonii aproape suspendați din cauza coborârii fundului albiei (n.r. talvegului), fenomen accentuat în ultimii ani, a atras atenția specialiștilor în gospodărirea mediului și apelor. Un astfel de specialist, cu zeci de ani de experiență, a acceptat, cu condiția păstrării anonimatului, să analizeze și să comenteze fotografiile pe care atacul.ro le-a prezentat în urmă cu câteva săptămâni.

„Sau furat cantități apreciabile de agregate minerale”

„În mod inconștient, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț și Administrația Bazinală de Apă Siret au permis încălcarea, cu bună știință, a Normativului de Proiectare si Exploatare a lucrărilor de artă, respectiv a podurilor, emițând avize de gospodărire a apelor și autorizații de gospodărire a apelor pentru exploatarea de agregate minerale în zonele de siguranță a podului de la Tupilați și chiar în zona pilonilor podului. Toate acestea au condus la scăderea talvegului inițial, punând în pericol stabilitatea și rezistența podului de pe DJ 208 G. Exploatarea s-a făcut și cu complicitatea directă a unor persoane cu funcții din Consiliul Județean. Grav este că cei de la Apele Române, care aveau cunoștință despre aceste manevre, nu au luat poziție și au acceptat să emită documentația care a permis aceste exploatări ilegale. Au fost emise contracte de exploatare pentru canale de dirijare sub pod, loc de unde s-au furat cantități apreciabile de agregate minerale. O astfel de situație s-a înregistrat în anul 2018, când a fost implicată o firmă cu stație de sortare în zonă. Nu a fost singura societatea care a exploatat ilegal balast, astfel de situații fiind sesizate și la 112. Au fost emise multe avize pentru decolmatarea, regularizarea și reprofilarea albiei minore prin exploatarea de agregate minerale în perimetrul „Tupilați pod”, pe centrul albiei și nu numai. Anumite entități, implicate în eliberarea de avize, au emis documente permise de exploatare fără să se deplaseze pe teren. Consiliul Județean Neamț, în mod inconștient, a emis un aviz, în mai 2019, pentru exploatarea agregatelor minerale la o distanță foarte mică de pod, în condițiile în care legea spune clar că distanța minimă de exploatare în aval de un pod este de 2 kilometri. S-a încălcat cu bună știința legea, indiferent de motivul invocat pentru această exploatare. De asemenea, pot fi enumerate mai multe încălcări ale legii și de către alte entități cu atribuții în domeniu, ne-a declarat specialistul.

Trebuie interzise exploatările haotice de balast

Podul este monitorizat de o firmă de profil, Consiliul Județean Neamț plătind câteva zeci de mii de lei pentru asta. Acest lucru evidențiază faptul că cei de la Consiliul Județean Neamț, care este administratorul podului, vor să fie la curent dacă apare vreo problemă, pentru a lua măsuri. Dureros este că podul s-a degradat puternic în ultimii 15 ani, perioadă în care autoritățile nu au făcut nimic concret pentru a-l consolida.

„În decursul timpului, din cauza unor exploatări de agregate minerale, în amonte de pod, s-a activat și, ulterior, amplificat o eroziune a malului drept eroziune care a pus și pune în pericol permanent lucrarea de apărare împotriva inundațiilor de pe malul drept carte a fost în mod inconștient întărit cu deșeuri provenite din demolări. Sunt de notorietate nenumărate lucrări în zona podului fără să existe toate avizele obligatorii, iar consecința se vede acum. În zonă sunt foarte multe stații de sortare, a căror activitate nu este monitorizată așa cum ar trebui. Trebuie interzise exploatările haotice de balast și realizată o analiză tehnică temeinică, un studiu tehnic zonal de impact pe secțiuni, cu lungimi mari, pentru a se vedea ce se poate realiza tehnic. Trebuie sistate aceste exploatări de agregate minerale în acele secțiuni de curs de ape unde talvegul a coborât foarte mult”, a precizat specialistul în gospodărirea apelor.

Nicio lucrare de protejare sau întreținere a pilonilor

Podul de la Tupilați a fost grav afectat în ultimii ani, una dintre cauze fiind, așa cum spuneam, exploatările excesive de balast din zonă. Senzația este că pilonii podului au rămas aproape suspendați, după ce, de la an la an, fundul râului a coborât. „Cămășile” construite pentru a proteja pilonii au rămas suspendate, oferind o imagine dezolantă. Lipsa lucrărilor de întreținere a contribuit și ea la starea deplorabilă în care se află construcția. Se observă cu ochiul liber că nu a fost efectuată nicio lucrare de protejare sau întreținere a pilonilor. Autoritățile au obligația să facă o analiză riguroasă în urma căreia să se stabilească dacă se impune sau nu interzicerea exploatărilor de balast în zonă. În aval și amonte de podul de la Tupilați, există numeroase stații de sortare care, bineînțeles, au nevoie de materie primă.

Sursa: Google Maps

Furturile de balast îi lasă oamenii fără apă

Că unii exploatează balast ilegal, atacul.ro a arătat dimensiunea fenomenului, și nu numai o dată. Se observă și în pozele (foto sus) realizate din sateliți că albia râului Moldova este „brăzdată” în zona podului, în apropierea acestor stații de sortare. Iar zonele în care acționează utilajele sunt, în majoritatea cazurilor, ilegale. Efectiv, vorbim despre furturi de balast care, în timp, au ajuns să afecteze structurile podurilor de peste râu.

Pe de altă parte, din cauza coborârii talvegului, oamenii care locuiesc în localități situate în apropierea râului Moldova au rămas fără apă în puțuri. Este o situație cunoscută, însă, până în prezent, autoritățile au preferat să invoce seceta și mai puțin exploatările haotice de balast.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.