Corupție, prostie sau indiferență crasă la Garda de Mediu Neamț. Cum a anulat instanța o amendă de 100.000 de lei aplicată de comisarii de mediu firmei Ștef Edil CDP SRL
Problemele de mediu din județul Neamț, ca din toată țara, de altfel, sunt nelipsite, deși din statisticile autorităților nu reiese acest lucru.
La luptă, fără probe
În ultimii ani, publicația atacul.ro a fost singura din județ și chiar din întreaga regiune care a acordat atenție unor subiecte privind exploatarea agregatelor minerale fără documentele prevăzute de lege. Parte din dezvăluirile noastre au stat la baza întocmirii unor dosare penale, dar și aplicării unor sancțiuni drastice.
Câteva dosare penale, puține, au fost finalizate cu trimiterea în instanță a unor inculpați, altele, probabil, încă se află în lucru, dacă nu cumva s-or fi prescris faptele, în timp ce parte din dosare au fost clasate din diverse motive, numai de anchetatori știute.
În ceea ce privește amenzile aplicate de către autorități, pe Legea Apelor sau pe Legea Protecției Mediului, cele mai multe au sfârșit prin anularea lor în instanță, motivele invocate fiind diverse, inclusiv neputința autorităților ce trebuiau să prezinte probe prin care să demonstreze, fără echivoc, săvârșirea faptelor. Deși, dacă ar fi căutat, probele ar fi fost la un pas distanță.
Proces pierdut, amendă anulată
Tocmai de aceea, situația descoperită, de curând, de atacul.ro scoate în evidență disfuncționalități în curtea principalei instituții care are ca și atribuții protecția mediului.
Este vorba despre Garda de Mediu Neamț, care a pierdut un proces în fața firmei Ștef Edil CDP SRL, pe care o amendase cu 100.000 de lei, pentru că a exploatat nisip din cariera Corniș de la Mărgineni, fără a deține documente care să permită acest lucru.
Instanța a considerat că nu există suficiente probe care să confirme comiterea, de către angajații firmei Ștef Edil CDP SRL, a faptelor imputate de Garda de Mediu. Judecătorul a constatat că imaginile depuse la dosar de cei de la Garda de Mediu Neamț nu sunt edificatoare, în cuprinsul acestora fiind evidențiate, într-adevăr, urme de autovehicul, fără a se putea stabili că sunt de utilaje și că acestea ar aparține firmei Ștef Edil.
Administratorul a recunoscut
Dacă cei de la Garda de Mediu Neamț ar fi depus un minim efort, ar fi găsit lejer probe, mai ales că atacul.ro le-a atras atenția că la Poliția Neamț există în lucru un dosar penal în cazul exploatării de nisip de la Corniș.
În acest dosar, în cadrul anchetei, administratorul firmei, Flavius Stamatache, a recunoscut că Ștef Edil a exploatat nisip, în data de 27 iulie 2020, de la Corniș (Mărgineni) și că a transportat materialul la baza din Săvinești a societății Aqua Parc SRL. Această declarație nu ar fi dat nicio șansă celor de la Ștef Edil în procesul cu Garda de Mediu pentru anularea amenzii de 100.000 de lei.
Deși, în ancheta penală a polițiștilor, Stamatache a recunoscut că a exploatat nipis de la Corniș și că l-a transportat la Aqua Park, în procesul cu Garda de Mediu, în fața instanței, avocații Ștef Edil au prezentat varianta opusă celei date de administrator.
În schimb, în dosarul penal apare declarația lui Stamatache, administratorul firmei Ștef Edil, care spune că, în ziua respectivă (27 iulie 2020) firma a exploatat nisip de la Corniș. Peste 1.600 de tone de nisip. Este incredibil cum de autoritățile nu au reușit să prezinte această declarație în procesul civil.
Muncitorii au fugit când au simțit că sunt fotografiați
Atât amenda contravențională, dar și dosarul penal întocmit de polițiști au avut la bază un articol publicat de atacul.ro la finele lunii iulie 2020.
Mai exact, în data de 27 iulie 2020, redactorii atacul.ro au fost contactați telefonic de un cetățean care a reclamat faptul că, din cariera de nisip de la Corniș, situată în comuna Mărgineni, muncitorii și utilajele firmei Ștef Edil CDP, controlată, prin interpuși, de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, excavează ilegal nisip. Cetățeanul deținea și fotografii în care se vedeau utilajele în carieră: două camioane (unul înmatriculat NT 83 WLG) și un excavator.
Câteva ore mai târziu, redactorii atacul.ro au ajuns la fața locului, însă nu au mai găsit nici muncitorii și nici utilajele. Lucrătorii au plecat cu puțin timp, cel mai probabil speriați că au fost fotografiați.
În pozele făcute în carieră, la doar câteva ore de la plecarea muncitorilor și utilajelor, se puteau observa urmele roților autocamioanelor, dar și urmele șenilelor excavatorului, mărturii ale activității de extracție a nisipului.
Comisarii s-au dus la locul faptei după o săptămână
Două zile mai târziu, la solicitarea atacul.ro, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău ne-a comunicat că nu există niciun act de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru Cariera Corniș.
Mai mult decât atât, societatea Ștef Edil, care deținea cariera de nisip, nu a solicitat acord de mediu și revizuirea autorizației de mediu în urma expirării permiselor de exploatare emise, în cursul anului 2017, de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) București.
În data de de 31 iulie, atacul.ro publica articolul „Cariera de nisip de la Corniș-Mărgineni este exploatată ilegal. Autoritățile, ca de obicei, dorm”, în care era prezentată situația de la Cariera Corniș, inclusiv lipsa actelor de reglementare.
Comisarii Gărzii de Mediu s-au urnit greu și au ajuns la Corniș la o săptămână după publicarea articolului. În urma controlului, cei de la Garda de Mediu au amendat Ștef Edil CDP SRL cu 100.000 de lei. Reprezentanții firmei s-au adresat Judecătoriei Piatra-Neamț, unde au obținut anularea procesului-verbal.
Anchetă penală
În cererea de chemare în judecată, reprezentanții Ștef Edil CDP SRL nu au recunoscut comiterea faptei, în sensul că muncitorii și utilajele nu exploatau nisip, în ziua de 27 iulie, din Cariera Corniș.
În fața magistraților, apărătorii firmei au afirmat că, la respectiva carieră, nu s-a mai desfășurat nicio activitate din anul 2017 și că din această cauză a fost inutil să se reînnoiască actele de reglementare.
De asemenea, avocații Ștef Edil s-au folosit de faptul că cei de la Garda de Mediu nu au găsit la fața locului excavatoare. Și nici nu aveau cum, pentru că utilajele au fost retrase în data de 27 iulie, după ce muncitorii au observat că au fost fotografiați. Iar comisarii au ajuns la Mărgineni la o săptămână distanță.
În paralel, polițiștii au întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă. Vorbim despre o anchetă penală în care era investigată aceeași faptă, respectiv exploatarea din Cariera Corniș, din data de 27 iulie, pentru care comisarii de mediu aplicaseră amenda de 100.000 de lei.
Una în instanță, alta în fața procurorului
Surpriza este colosală, pentru că, în timp ce în fața celor două instanțe, de la Judecătoria Piatra-Neamț și Tribunalul Neamț, avocații Ștef Edil CDP au negat că muncitorii au exploatat nisip din cariera de la Corniș-Mărgineni, în fața procurorului de caz, Stamatache a declarat contrariul. Și nu numai că a declarat, dar a și prezentat probe care confirmă faptul că Ștef Edil CDP a exploatat în ziua respectivă nisip de la Corniș, materialul fiind transportat la baza Aqua Parc SRL.
Stamatache le-a spus polițiștilor că, în luna iulie 2020, a contractat o firmă pentru a transporta cantitatea de nisip exploatată din cariera Corniş – Mărgineni din/la punctul de lucru al firmei Aqua Parc din localitatea Săvinești.
Astfel, în ziua de 27 iulie, conform spuselor lui Stamatache, firma pe care a contractat-o a efectuat mai multe transporturi de nisip în baza contractului încheiat cu Aqua Parc SRL. Stamatache a mai spus un lucru interesant, și anume că cele peste 1600 de tone nisip exploatat la Corniș-Mărgineni a fost oferit celor de la Aqua Parc, care a dat firmei Ștef Edil CDP SRL la schimb beton.
Instanței nu i s-a adus la cunoștință aceste informații, așa că a dispus anularea amenzii:
„În prezenta cauză, instanța reține că agentul constatator a încehiat procesul verbal fără a fi constatat în mod direct existența faptei de desfășurarea a unei activități de extracție pietriș și nisip, ci doar presupunând săvârșirea acesteia de către petentă după „urmele proaspete ale desfășurării activității de extracție” – fără a se menționa în mod concret în ce constau acestea. Mai mult, în cuprinsul Notei de constatare întocmite de același organ constatator se reține faptul că ”În data de 03.08.2020, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamț au făcut verificări pe amplasamentul carierei de nisip, situată în punctul Corniș,comuna Mărgineni, jud. Neamț, constând că nu se desfășurau activități specifice. Pe amplasament nu existau utilaje terasiere pentru excavat, încărcat și nici autovehicule. Practic, pretinsa contravenție imputată petentei a fost constatată în baza unei presupuneri, prin raportare la „urmele proaspete ale desfășurării activității de extracție”, „urme pe care intimata nu le descrie în mod explicit. Mai mult, imaginile depuse la dosar pe suport DVD și prin planșe foto nu sunt edificatoare pentru instanță, din cuprinsul acestora rezultând într-adevăr niște urme de autovehicul, fără ca instanța să poată stabili că sunt urme utilaje sau autoturism și, mai important, că ele aparțin unor utilaje ale petentei aflate în desfășurarea unei activități ilicite. (…) În condițiile mai sus expuse, făcând aplicarea principiului in dubio pro reo, îndoiala profitând petentului ca și garanție a dreptului unui proces echitabil, instanța va admite plângerea formulată, va anula procesul verbal cu consecința exonerării de la plata amenzii în cuantum de 100.000 de lei”, se arată în motivarea Judecătoriei Piatra-Neamț.
Pasivitatea celor de la Farda de Mediu este cel puțin suspectă, mai ales că le-am atras atenția, nu o dată, că există un dosar penal în lucru privind exploatarea ilegală de la Corniș, dar și că polițiștii ar fi ridicat înregistrările de pe camerele de supraveghere din Mărgineni, în care apăreau, în data de 27 iulie 2020, camioanele cu nisipul exploatat ilegal de la Corniș.
Le-am transmis celor de la Garda de Mediu că le vom pune la dispoziție atât fotografiile cu utilajele care exploatau nisip ilegal, dar și martori care ar fi putut să confirme în instanță fapta. Nu au fost interesați de niciun aspect, ceea ce ne face pe noi să credem că la mijloc este vorba de corupție, prostie sau indiferență crasă. Oricum, așteptăm ca autoritățile să se autosesizeze și să facă cercetări pentru mărturie mincinoasă, deoarece sunt mai mult persoane care au negat în fața judcecătorilor că în ziua de 27 iulie a fost exploatat nisip la Corniș, declarații care se bat cap în cap cu ceea ce a susținut administratorul Stamatache în fața polițiștilor, dar și cu documentele firmei administrate de acesta.
D.MURARU
Citește și:
Cariera de nisip de la Corniș-Mărgineni este exploatată ilegal. Autoritățile, ca de obicei, dorm
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Similar cu hoții de la (***) prinși la furat balast din albie pe Secu la Alexandru cel Bun…n-aveau nici un act, recunosc ca n-aveau și li se deschide dosar penal pt furt dar imediat apare marele Rotaru și împreună cu băieții de la SGANT și cei de la SICE o pun de o șezătoare sa dreagă busuiocul: de fapt ei nu furau ci luau la ordinul primarului, ca era urgenta mare sa repare nu știu ce pagube de la inundatii produse cu vreo 8 luni în urma (mare urgenta!) si va n-aveau aviz de gospodarire nu e bai, ca SGANT le-a oferit, retroactiv, la vreo 3 luni după fapta, consiliere și expertizare și asta gata, ii absolvă de orice vină (vezi sa nu, conform legii).
Țac-pac, poveste rezolvata, nici măcar o amenda, ca asa e când se aduna toti și susțin aceleași minciuni, respectarea și aplicarea legii trece pe plan secund
În tot ceea ce privește mediul înconjurător ( păduri, ape, spații verzi, , etc ) trebuiește mult mai multă responsabilitate, oameni mult mai responsabili, iar vigilența organelor de control să fie în conformitate cu sarcinile pe care le au și cu salariile pe care le încasează ! În toată lumea, oamenii sunt din ce în ce mai sensibili la tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător. La noi însă vezi păduri tăiate în neștire, fără să prindă nimeni pe nimeni, pe drumuri vezi mașini care scot fum de 3 metri în spate și circulă nestingherite deșeuri aruncate în ape, etc, garda de mediu mai există ?