Râurile Siret și Moldova, raiul hoților de balast. La furat, în plină zi! Autoritățile, ca de obicei, dorm

0
3315

 

Două dintre cele mai importante cursuri de apă din regiunea Moldovei, râurile Siret și Moldova, au devenit o adevărată sursă de îmbogățire pentru cei care fac afaceri cu agregate minerale. Fie că vorbim despre afacerile legale, realizate sub umbrela unor studii de impact cel puțin discutabile, sau de exploatări ilicite, în ambele situații actorii obțin profituri frumoase. Cel mai mult au de pierdut statul român, care câștigă extrem de puțin comparativ cu cei care exploatează balastul, și cetățenii a căror sursă de apă potabilă este influențată de nivelul apei din aceste râuri. Cum talvegul (n.r. partea cea mai joasă a unui curs de apă) Siretului, dar și cel al Moldovei a scăzut foarte mult, în zonele apropiate oamenii au rămas fără apă în fântâni. Inclusiv criza apei din municipiul Roman este influențată de lipsa apei din râul Moldova, curs de apă afectat, ce-i drept de secetă, dar și de furturile masive de balast, care au cauzat coborârea talvegului și  implicit lipsa apei din puțuri.

Însă despre aceste aspect atacul.ro a mai relatat în ultimii ani. În unele situații, și deloc puține, am reușit să punem autoritățile la treabă. De altfel, cele mai multe amenzi și dosare penale privind furtul de agregate minerale, înregistrate în ultimii ani, au avut la bază articole publicate în atacul.ro.

Cu siguranță, nu sunt suficiente articolele de presă sau sesizările răzlețe ale unor avertizori publici sau ONG-uri. Este limpede că fără implicarea instituțiilor statului (Apele Române, Garda de Mediu, Poliția Română, Agenția pentru Protecția Mediului etc) situația nu se va schimba, iar mediul va fi în continuare agresat de cei care urmăresc să se îmbogățească peste noapte. Sau care s-au îmbogățit deja, iar acum dictează numirea (pe linie politică) a unor oameni de paie în funcții cheie, cu ajutorul cărora mafia balastului prosper.

Exploatare ilegală de balast în situl Natura 2000

Luna trecută, un voluntar al Agent Green a filmat în albia majoră a râului Siret, pe raza comunei Prăjești (județul Bacău), mai multe utilaje care exploatau balast. În imagini se vede cum un excavator extrage balast din malul Siretului, pe care îl încarcă ulterior în camioane. Toate acestea se petrec în plină zi, fără ca nimeni să ridice un deget. În perioada 15 martie – 15 august este interzisă exploatarea balastului atât pe râul Moldova, cât și pe Siret. Acesta este contextul în care utilajele de la Prăjești au distrus habitatele speciilor protejate din situl Natura 2000. Dar au produs și un prejudiciu însemnat statului român, pentru că în zona respectivă nu sunt eliberate autorizații de exploatare a agregatelor minerale, existând, astfel, o suspiciune rezonabilă că cei filmați furau balast.

Cei de la Agent Green au sesizat autoritățile (Apele Române, Garda de Mediu etc) care au obligația să verifice acest caz și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați.

Autoritățile stau prost cu vederea

De regulă, în situații de acest gen autoritățile, în speță cei de la Apele Române se apără spunând că personalul este insuficient, că nu au fost sesizați la timp pentru a-i prinde în flagrant pe hoți etc.

În realitate, este vorba despre o înțelegere tacită între autorități. Și asta pentru că este greu de crezut că polițiștii din Prăjești nu au observat că există o exploatare de agregate minerale pe râul Siret. Un simplu telefon al polițistului la Apele Române ar fi clarificat dacă respectiva lucrare era sau nu ilegală. Însă polițiștii, și nu numai ei, preferă să nu se implice, pe motiv că nu intră în atribuțiile lor. Au dreptate, dar numai partial, pentru că odată ajunse pe drum public, camioanele pot fi oprite și controlate. Ceea ce, putem băga mâna în foc, ce cei din Prăjești nu au făcut.

Și Suceava e raiul hoților de balast

Fapte ilicite prevăzute și pedepsite de Legea apelor s-au înregistrat nu numai în județele Neamț și Bacău, ci și în Suceava, acolo unde râul Moldova este exploatat la sânge de hoții de agregate minerale, cu sau fără firmă de exploatare. În ultimii ani, Doina Mihaela Ivlev, care este președintele Asociației „Mie îmi pasă și prietenii” a reclamat mai multe furturi de balast din râul Moldova, aproape toate fiind confirmate de către autorități.

Recent, Doina Mihaela Ivlev a ridicat o problemă interesantă privind un perimetru autorizat pentru exploatarea agregatelor minerale în albia râului Moldova, satul Oniceni, comuna Forăști. Ivlev afirmă că o firmă din localitate, care a mai făcut obiectul unor sancțiuni, inclusiv penale, deține un perimetru situat pe raza a două județe, Neamț și Suceava, autorizația fiind emisă de către autoritățile din Suceava, deși în situația dată, Bucureștiul ar fi trebuit să elibereze autorizația. Este doar un exemplu referitor la modul în care autoritățile statului român înțeleg să gestioneze această activitate extrem de profitabilă pentru firme și foarte păguboasă pentru populație, mediu și bugetul statului.

D.MURARU

Citește și:

VIDEO Cu excavatorul în râul Moldova, în arie protejată și în perioadă de interdicție. Plângerea penală a intrat … „la apă”

Cu excavatorul în râul Moldova, în zonă protejată și în perioada de prohibiție

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.