VIDEO Cu excavatorul în râul Moldova, în arie protejată și în perioadă de interdicție. Plângerea penală a intrat … „la apă”
Râul Moldova este unul dintre cele mai agresate cursuri de apă din România, pe parcursul lungimii sale de 216 kilometri, de la izvoare și până la vărsarea în râul Siret, fiind amplasate zeci de stații de sortare folosite la spălarea balastului exploatat.
Între Drăgușeni, unde intră râul în județul Neamț, și până la vărsarea în Siret, adică pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri, redactorii atacul.ro au numărat 21 de stații de sortare. Asta înseamnă, în medie, că pe râul Moldova există o stație de sortare la 3,5 kilometri, ceea ce este enorm mai ales că, începând cu 2011, porțiunea dintre Tupilați și Roman a fost declarată arie naturală protejată – situl Natura 2000.
Asta nu a împiedicat autoritățile să emită avize de funcționare a unor stații de sortare și exploatări de balast. Toate stațiile de sortare au nevoie de balast care este excavat din albia râului, de regulă, prin lucrări de „regularizare, decolmatare albie”, aprobate de „Apele Române”. Așa au fost exploatate milioane de metri cubi de balast, material care i-a îmbogățit pe proprietarii de balastiere.
Spre rușinea autorităților statului care sunt implicate în autorizarea acestor exploatări, urmărirea modului în care se fac excavările lasă mult de dorit. Furturile de agregate minerale sunt la ordinea zilei, dar, de obicei, ele sunt denunțate de jurnaliști sau de agenți de mediu și nu de cei care au obligația să verifice periodic modul în care firmele care au închiriat perimetre de exploatare își fac treaba. Situația este cauzată de dezinteresul autorităților, dar și de presiunile care se fac asupra lor, în special din zona politicului care se hrănește inclusiv cu bani negri ce provin din exploatarea ilegală a balastului.
În timp ce unii își burdușesc buzunarele cu sume exorbitante de pe urma exploatării legale și ilegale a balastului, ecosistemul râului Moldova este supus unei puternice agresiuni, iar rezultatele se văd. Când situl Natura 2000 era administrat de AVPS Roman, ceea ce s-a întâmplat până în urmă cu câțiva ani, lucrurile au fost ținute cât de cât sub control. După ce gestionarea sitului a intrat în sarcina Agenției Naționale pentru Arii Protejate, o structură puternic politizată, lucrurile s-au schimbat radical. Agenția, care are oameni și în Neamț, emite avize favorabile pe bandă rulantă pentru exploatări, pentru amenajări de iazuri pe cursul și în apropierea râului Moldova. De multe ori, avize primesc, fără emoții, chiar și firmele certate cu legea.
Un exemplu elocvent este societatea Caius SRL Tupilați, care a obținut recent toate avizele, inclusiv de la Arii Protejate, pentru a amenaja un iaz piscicol amplasat fix lângă stația de sortare pe care o deține în apropierea podului de la Tupilați. Asta cu toate că cei de la Caius SRL Tupilați au demonstrat, de-a lungul timpului, la fel ca și alte societăți de profil, că nu dau doi bani pe ceea ce înseamnă protecția mediului și respectarea legii.
Ce poate fi mai scandalos decât ca o firmă, în cazul de față Caius SRL, prinsă în flagrant delict în timp ce excava ilegal în albia râului să primească de la autoritățile statului român toate avizele legale pentru a amenaja un iaz piscicol lângă stația de sortare.
Dosar penal, evaziune, finalizat cu … o amendă
Conform Regulamentului ariei protejate Natura 2000, în intervalul 1 aprilie – 1 octombrie este interzisă orice activitate de exploatare a agregatelor minerale. Extragerea balastului se poate face, în perioada menționată, doar în „bazin închis” (n.r. fără contact cu râul), astfel încât speciile protejate să nu fie afectate.
Cu toate acestea, anul trecut, în după amiaza zilei de 8 iulie, utilajele firmei Caius SRL au fost depistate în flagrant în timp ce exploatau agregate minerale direct din albia râului Moldova, adică ilegal, la aproximativ 2 kilometri aval de podul de la Tupilați. Firma avea autorizație să extragă balast din perimetrul respectiv pentru „decolmatare și regularizare scurgere”, însă îi era interzis să scoată balast din râu.
În materialul filmat de cei de la Agent Green se observă clar cum excavatorul scoate balast din râul Moldova, pe care îl încarcă într-un camion ce îl transportă în stația de sortare. În filmare se vede perfect traseul urmat, dar și faptul că mașina încărcată cu balastul scos ilegal din Moldova ocolește cântarul.
„În ziua respectivă au fost filmate, cu drona, mai multe basculante ale firmei Caius, care, după încărcare, transportau agregatele în zona spate a depozitelor din baza societății, fără a fi cântărite sau înregistrate tehnic în Registrele de Evidență. Din analiza acestor filmări se poate trage concluzia că societatea făcea, în acel moment, evaziune fiscală. Ar fi trebuit ca firma să prezinte parchetului procesul verbal de închidere lunară întocmit de Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, care trebuia să conțină eventualele ilegalități în exploatarea acestui perimetru. Totodată, trebuiau prezentate procurorilor și polițiștilor și actele de mediu emise de Agenția pentru Protecția Mediului. Știau foarte bine că nu au voie să exploateze din albie, însă au făcut-o fără teamă. Nu au fost prinși de autorități, ci de reprezentanții unui ONG. În actele de reglementare de gospodărire a apelor și cele de regelmentare de mediu se menționează că este interzis să exploatezi agregate direct din râu în perioada 1 aprilie – 1 octombrie, asta că să fie clar! Grav a fost că perimetrul în cauză nu era bornat, conform prevederilor Avizului și a Autorizației de Gospodărire a Apelor, deși trecuse peste o lună și jumătate de la eliberarea Autorizației de Gospodărire a Apelor. La vremea respectivă, fapta a fost încadrată la art. 95 . aș 1, din Legea apelor, care stipulează că <<exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele, desfășurarea activităților de topire a teiului, cânepii, inului și a altor plante textile, de tăbăcire a pieilor și de extragere a agregatelor minerale, fără autorizația de gospodărire a apelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă>>. Asta pentru că se exploatau agregate minerale direct din albia minora a râului și nu în <<bazin inchis>>, așa cum prevede autorizatia de gospodărire a apelor nr. 112/19.05.2021, valabilă până în 29 martie și emisă de Administrația Bazinală a Apelor Bacău”, ne-au declarat surse apropiate anchetei.
Agenții de la Agent Green au sunat la 112, iar la fața locului s-a deplasat un echipaj de Poliție. Au urmat cercetarea la fața locului, audierea martorilor, a administratorului firmei etc. S-a înregistrat și plângerea penală a celor de la Agent Green, care au arătat că Legea apelor a fost încălcată grosolan.
Numai că polițiștii nu au fost de aceeași părere, iar soluția în dosarul penal a fost de clasare. Ancheta, desfășurată sub supravegherea unui procuror, a stabilit că, de fapt, a fost comisă o contravenție, nu o infracțiunea, iar cei de la Caius SRL au scăpat cu o amendă.
Cel mai probabil, sancțiunea a fost acordată pentru excavatorul surprins în timp ce extrăgea balast direct din râul Moldova într-o perioadă când această activitate era interzisă.
Nu s-a confirmat acuzația de evaziune fiscală, chiar dacă mașinile încărcate cu balast au fost filmate ocolind cântarul pe la care trebuiau să treacă obligatoriu.
Caius SRL, autorizație pentru amenajarea unui ias piscicol gigant
Incidentul de anul trecut nu i-a împidicat pe cei de la Caius SRL să primească toate avizele necesare (de la Apele Române, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protecția Mediului etc) pentru a amenaja, în apropierea râului Moldova, a unui iaz cu suprafață de peste 7 hectare.
Acolo va fi exploatată o cantitate de peste 450.000 de metri cubi de balast. O va face firma care, anul trecut, a călcat legea în picioare.
Iar incidentul de anul trecut nu a fost singular, cei de la Caius SRL fiind sancționați în urmă cu câțiva ani cu o amendă usturătoare, după ce au fost prinși exploatând agregate minerale în afara perimetrului.
Mai jos, lista autorităților statului care au avizat amenajarea iazului gigant a celor de la Caius SRL:
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Cum il cheama pe procurorul care ii protejeaza pe hotii de agregate minerale? dar pe politistii care au anchetat cazul, inclusiv cei de la echipa 112 ???? sa ii stie populatia ca ei au pactizat cu hotii de balast ! sa ii stie si cei de la DGA !
Încâlcite sunt căile „domnilor”
Pe procurorul care-i protejeaza pe hotii de agregate si nu numai, il cheama gentile si sacii cu bani. Da.ca tot ne intrebam cine este