Primăria Vânători-Neamț: contabilitate ținută pe genunchi, redevențe miniere sărite de la plată, amenzi prescrise

0
6555

 

Autorității Camerei de Conturi Neamț au descoperit grave abateri de la prevederile legale în timpul verificărilor efectuate la Primăria Vânători-Neamț.

Ca în aproape fiecare unitate administrativ teritorială, contabilitatea le dă mari bătăi de cap celor care lucrează la acest departament și, prin acțiunile sau inacțiunile lor, evidențele contabile distorsionează realitatea.

Așa a fost și cazul Primăriei Vânători-Neamț, unde auditorii Camerei de Conturi Neamț au depistat că „situațiile financiare au fost întocmite cu nerespectarea prevederilor legale și nu oferă o imagine a poziției financiare, a performanței financiare, a entității auditate”.

Nu au scăzut din evidențe un teren dat Liceului „Arhimandrit Chiriac Nicolau”

În verificările lor, auditorii au constatat că nu au fost înregistrate în contabilitate diferențele rezultate din operațiunea de reevaluare a activelor fixe în valoare de 12,92 milioane de lei, nu au fost constituite provizioane pentru litigii, despăgubiri, daune sau alte datorii incerte, de 342.700 de lei, nu au fost înregistrate în conturile corespunzătoare de active fixe obiectivele de investiții finalizate în valoare de 672.947 de lei, nu au fost înregistrate unele operațiuni de 110.000 de lei și au fost menținute nejustificat în evidențe debite de 181.496 de lei ale unor firme radiate.

Spre exemplu, lucrările de investiții „Amenajare și reparații grupuri sanitare și camera pentru Seminarul Teologic Ortodox <<Veniamin Costachi>> (de 599.560 de lei) și „Lucrări de reabilitare exterioară Grădinița cu program prelungit Liceul <<Arhimandrit Chiriac Nicolau>>” (de 73.387 de lei) nu au fost înregistrate în contul corespunzător –  „Construcții”.

Un alt exemplu este darea în administrarea Liceului Teologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” a suprafeței de 2.040 mp de teren arabil, aflat în proprietatea Comunei Vânători-Neamț, însă figura în continuare în evidența Primăriei Vânători-Neamț.

Mai mult, bunurile din domeniul Primăriei Vânători-Neamț date în administrare, concesionate sau închiriate nu au fost inventariate.

Au uitat să calculeze și să încaseze revedențele

Cei de la Taxe și impozite nu au mai apucat să încaseze taxa pe mijloacele de transport datorată de anumite firme, în sumă de 133.033 de lei, radiate din Registrul Comerțului, însă datoriile au fost menținute eronat în evidența contabilă.

În cazul unei societăți comerciale, Primăria Vânători-Neamț nu a stabilit, facturat și încasat majorările de întârziere pentru nerespectarea termenului scadent de plată a redevenței miniere, în valoare de 47.510 lei, cu drept de exploatare. Auditorii au constatat că suma a fost achitată de abia un an mai târziu față de termenul de plată, dar nu a calculat dobânzi și penalități de întârziere, de 5.117 lei.

Probleme cu plata redevenței/chiriei și a stabilirii întârzierilor la plată au fost constatate și în cazul unor contracte de concesiune de 219,864 de hectare, auditorii descoperind că Primăria Vânători-Neamț nu a actualizat prețurile în cazul a 5 contracte. Este vorba de 8.765 de lei, bani ce reprezintă diferența de redevență neactualizată.

Auditorii au mai constatat că în cazul unui contract de concesiune Primăria Vânători-Neamț nu a întreprins, în totalitate, demersurile necesare pentru recuperarea creanțelor contribuabilului aflat în insolvență. Practic, primăria nu s-a înscris la masa credală, astfel că valoarea revedenței neîncasate pentru perioada 2015 – 2022 a ajuns la suma de 98.818 lei (19.973 de euro), din care 16.447 de lei fiind întârzierile la plată.

Amenzile s-au prescris

Totodată, unitatea administrativ teritorială a implementat doar parțial măsurile dispuse la controlul efectuat de Camera de Conturi Neamț în 2020, context în care auditorii au depistat un prejudiciu de 8.770 de lei, reprezentând amenzi pentru care s-a prescris dreptul de a cere executarea silită.

La începutul acestui an, Camera de Conturi Neamț s-a adresat primăriței Maria Petraru, căreia i-a prezentat problemele identificate și a venit cu soluții de rezolvare pentru intrarea în legalitate, termenul fiind stabilit pe data de 28 iunie.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.