Un mega-dosar de corupție, „îngropat” de prescripție. Șpăgi de milioane de lei și mașini de lux. Printre inculpați, și prietenul unui parlamentar nemțean

0
4662

Deciziile Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție privind prescripția specială au mai făcut o „victimă”. Este vorba despre unul dintre cele mai spectaculoase dosare de corupție din ultimii ani, care a vizat fapte de luare și dare de mită, dar și spălare de bani săvârșite de persoane cu funcții importante în cadrul Loteriei Române și acoliții lor, cu ocazia înnoirii parcului auto al Loteriei. Toți au scăpat de proces ca urmare a aplicării deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și deciziei pronunțată la finele anului 2022 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale.

Procesul a vizat încheierea contractului de furnizare către Loteria Română a peste 100 de autoturisme, afacere pentru care reprezentanți ai Loteriei au cerut sume mari de bani și mașini de la reprezentanții firmei furnizoare – Rădăcini Motors, cei din urmă acceptând propunerea. Afacerea ilegală a avut loc în plină guvernare PDL-istă și nu a fost singura. În perioada respectivă, Compania Națională „Loteria Română”, Poșta Română, dar și alte companii de stat au fost efectiv jefuite cu acceptul mafiei politico-financiare.

Vineri, 19 ianuarie 2024, Curtea de Apel București a respins recursurile Direcției Naționale Anticorupție împotriva hotărârii Tribunalului București, din ianuarie 2023, prin care s-a dispus încetarea procesului penal față de toți inculpații din dosar ca urmare a intervenirii prescripției. Decizia Curții de Apel București este definitivă, așa că toți cei judecați au scăpat de acuzațiile penale.

Apropiatul lui Cozmanciuc, Rîpanu, fusese șef la Achiziții în Loteria Română

Printre persoanele judecate s-a aflat și Ovidiu Rîpanu, un apropiat al deputatului PNL de Neamț Mugurel Cozmanciuc. Numele lui Rîpanu, care mai este judecat într-un dosar de corupție pentru fapte comise tot în perioada în care era șef Achiziții la Loteria Română, apare și în ancheta procurorilor care l-a vizat pe Mugurel Cozmanciuc. Este vorba despre dosarul angajării șefului Adiministrației Naționale „Apele Române”, în care Cozmanciuc a fost achitat.

Conform acuzațiilor procurorilor, Rîpanu ar fi avut un rol important în acest dosar, cauză în care, în cele din urmă, judecătorii au dispus achitare. Calitatea lui Rîpanu a fost de martor în procesul de corupție al lui Cozmanciuc.

Totodată, contractele de publicitate electorală ale unei televiziuni nemțene, preluate de Ovidiu Rîpanu în cursul anului 2020, a făcut obiectul unor verificări ale autorităților. Nu este exclus ca între timp dosarul să fi fost clasat.

Obligați să returneze șpăgile încasate

Revenind la recenta decizie a Curții de Apel București în dosarul de la Loteria Română, trebuie spus că magistrații au respins și apelurile inculpaților care au fost nemulțumiți că instanța a dispus confiscarea de la ei a unor importante sume de bani și bunuri. Cu alte cuvinte, inculpații au scăpat de ani grei de închisoare, însă vor returna șpăgile pe care le-au încasat, statul urmând să confiște sume importante de bani, pe care procurorii le-au găsit în contul unor inculpați.

De asemenea, acolo unde va fi necesar, se va trece la vânzarea imobilelor care au făcut obiectul măsurii asiguratorii.

De departe, cel mai afectat de această decizie este Ovidiu Rîpanu, căruia procurorii i-au pus sub sechestru mai multe imobile situate în Buftea (Ilfov) și Câmpina (Prahova).

Anchetatorii au constatat că, în cursul lunii februarie 2010: „Inculpatul Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard (director executive al Loteriei), Olaru Cornelia (referent Achiziții Loterie) și Benea Gheorghe (director general al Loteriei), a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second-hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back”.

Rîpanu a primit efectiv suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății Rădăcini Motors, administrate de Sorescu Nicolae Virgil, în contul unei firme ce aparținea lui Rîpanu Ovidiu);
– două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac, în sumă de 160.683 lei, și un autovehicul marca Hummer, în valoare de 139.365 lei,
– autovehicule second-hand, în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.

Confiscări valoroase

Tribunalul București a dispus confiscarea specială a sumelor de bani, precum și a bunurilor (echivalent în bani) primite cu titlu de șpagă de Rîpanu, iar Curtea de Apel a stabilit că decizia a fost corectă. Așa că a rămas valabilă decizia confiscării speciale de la Rîpanu a sumelor de 831.061, 96 lei si 25.347 lei, confiscarea prin echivalent sumelor de 1.179. 029, 68 lei, 160.682, 99 lei si 139.364,72 lei.

Mașini second-hand primite cu titlu de mită au fost vândute unor cumpărători de bună credință. De asemenea, Rîpanu a avut grijă să înmatriculeze mașinile primite ca mită, Hummer-ul și Cadillac-ul, pe numele concubinei, respectiv a unei cunoștințe.

Pentru a recupera sumele de la fostul șef Achiziții de la Loteria Română, autoritățile au la dispoziție măsuri asiguratorii, pe care instanța le-a menținut.

În același dosar, judecătorii au dispus confiscarea unor sume de bani primite de ceilalți inculpați, însă valoarea șpăgilor a fost mult mai mică decât cea încasată de Rîpanu (foto).

De exemplu, judecătorii au considerat justificată și măsura confiscării speciale dispuse de către Tribunalul București Leonard Remus Lăzăreanu, fost director executiv al Loteriei, a sumelor de 250.000 lei, respectiv 16.000 lei, primite cu titlu de mită.

Cine a primit celelalte două mașini

Dintre cele patru autovehicule pretinse de gruparea infracțională de la Loteria Națională, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura, și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.
De asemenea, Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, autovehiculul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.

Acuzațiile procurorilor

 Leonard Remus Lăzăreanu, Ovidiu Rîpanu, Nicolae Virgil Sorescu și Constantin-Brăduț Răducanu au fost acuzați de fapte comise în cursul anului 2010, dar care s-au prescris în 2018.  În septembrie 2017, procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți șefi ai Loteriei Române, dar și reprezentanții a două societăți comerciale:
BENEA GHEORGHE, la data faptelor director general al Companiei Naționale Loteria Română (C.N.L.R.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită;
RÎPANU OVIDIU, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– participație improprie la spălare de bani în formă continuată;
LĂZĂREANU REMUS LEONARD, la data faptei director executiv al C.N.L.R, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată;
OLARU CORNELIA, la data faptei referent în cadrul C.N.L.R. – Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită;
SORESCU NICOLAE VIRGIL, la data faptei administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în formă continuată;
RĂDUCANU CONSTANTIN-BRĂDUȚ, administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită,
– participație improprie la spălare de bani.

Un contract de achiziții a 182 de mașini

Din ancheta procurorilor a reieșit că, pe data de 17 mai 2010, conducerea „Loteriei Române” a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule – Rădăcini Motors (dealer auto), administrată de Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto. Contractul, spun procurorii, a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială. Astfel, au fost preluate de la Sorescu Nicolae specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate, iar caietul de sarcini a fost întocmit în funcție de aceste date, concurența fiind efectiv înlăturată.
În plus, din analiza datelor și informațiilor a reieșit că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.
Fără a se tine cont de aceste aspecte, cei cu putere de decizie din Loteria Română, până la sfârșitul anului 2010, au virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498,48 lei.
Procurorii DNA spun că, pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducere au primit importante sume de bani, dar și bunuri.

„În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard, Olaru Cornelia și Benea Gheorghe, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
Din aceste foloase inculpatul Rîpanu Ovidiu a primit următoarele:
– suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu),
– două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei,
– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.
Din cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.
De asemenea, inculpata Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, autovehiculul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație. În același scop, inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard a primit de la inculpatul Sorescu Nicolae Virgil suma de 250.000 lei. De asemenea, inculpatul Răducanu Constantin Brăduț, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui Sorescu Nicolae Virgil, un număr de 51 autoturisme), a remis inculpaților Rîpanu Ovidiu și Lăzăreanu Remus Leonard suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard, iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul Rîpanu Ovidiu. Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înțelegere Sorescu Nicolae Virgil, a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate. În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea – dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei. Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto. În cursul lunii aprilie 2010, în același sens, inculpatul Răducanu Constantin Brăduț a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una din societățile controlate de Rîpanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Benea Gheorghe, Olaru Cornelia și Răducanu Constantin Brăduț”
, au arătat procurorii DNA.

Patru suspecți au scăpat

Față de Niculae Iulian Cătălin, Gheorghiu Dan, Benea Alexandra Laura și Bran Marius, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

În februarie 2018, magistrații au restituit cauza la DNA, în urma admiterii cererii formulate de către inculpata Cornelia Olaru privind neregularitatea rechizitoriului, în sensul că nu a fost descrisă clar și precis fapta de luare de mită, respectiv nu a fost precizat momentul la care aceasta a acceptat promisiunea de a primi un autovehicul.

În urma readministrării probatoriului, la începutul anului 2019, procurorii anticorupție au dispus trimiterea (a doua oară) în judecată a lui RÎPANU OVIDIU, la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R.(luare de mită în formă continuată, participație improprie la spălare de bani în formă continuată); LĂZĂREANU REMUS LEONARD, la data faptei director executiv al C.N.L.R (luare de mită în formă continuată);
SORESCU NICOLAE VIRGIL, la data faptei administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (spălare de bani în formă continuată); RĂDUCANU CONSTANTIN-BRĂDUȚ, administrator de firmă (participație improprie la spălare de bani).
Tot atunci, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul BENEA GHEORGHE, la data faptelor director general al Companiei Naționale Loteria Română (C.N.L.R.), acesta recunoscându-și vina. A fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, a unor drepturi.

În cazul Corneliei Olaru, la data faptei referent în cadrul C.N.L.R. – Serviciul Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, s-a dispus clasarea cauzei.

D.MURARU

Citește și:

Contracte dubioase și demisii în bloc la o televiziune din Neamț, controlată de prietenul lui Cozmanciuc. Fost director al Loteriei Române, judecat pentru corupție, implicat

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.