Patronul firmei care a furat un munte de balast din râul Moldova, la judecată
Emanuel Andrei și firma pe care o patronează, Edaca Grup SRL, cu sediul în Gherăești, pot fi judecați pentru faptele comise în toamna anului 2020, când au sustras din albia râului Moldova o cantitate considerabilă de balast. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Roman a respins toate excepțiile invocate de inculpați, a constatat că probele au fost administrate legal și, în consecință, a dispus începerea judecății.
„Respinge, ca neîntemeiată, excepţia neregularităţii actului de sesizare reprezentat de rechizitoriul nr. 3532/P/2020 din 04.07.2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, invocată de inculpatul Andrei Emanuel, în nume personal şi în calitate de reprezentant al SC EDACA GRUP SRL. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia privind nelegalitatea administrării probelor efectuate în cadrul dosarului de urmărire penală nr. 3532/P/2020 din 04.07.2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, invocată de inculpatul Andrei Emanuel. (…)constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman privind pe inculpaţii: – Andrei Emanuel, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de executarea, modificarea sau extind rea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări (…), participaţie improprie la săvârșirea infracţiunii de desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor în formă continuată, (…) participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă în formă continuată, (…) şi uz de fals, şi – SC EDACA GRUP SRL, prin mandatar C.I.I. Benchea Mihai, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, (…), desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor, în formă continuată, (…)şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, în formă continuată”, se arată în decizia Judecătoriei Roman.
Inculpații au posibilitatea, în 3 zile de la comunicare, să conteste decizia.
Dezvăluirile atacul.ro au dus la deschiderea cazului
Dosarul, care a fost soluționat de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Neamț, a avut la bază o dezvăluire a publicației atacul.ro, care, în noiembrie 2020, a relatat cum reprezentanții firmei Edaca Grup SRL din Gherăești, patronată de Emanuel Andrei, au sustras o cantitate apreciabilă de balast din râul Moldova. Polițiștii aflați în cercetări la fața locului au fost umiliți de angajații balastierei, care i-au abandonat pe oamenii legii pe partea cealaltă a râului, motivând că li s-au stricat utilajele. Ca să revină pe malul stâng, acolo unde aveau mașinile, polițiștii au fost ajutați de pompierii militari, cu o barcă.
Au sustras 15.000 de metri cubi de balast
Oamenii legii au descoperit că angajații stației de sortare, deținută de Edaca Grup SRL, au sustras 15.000 de metri cubi de balast, valoarea prejudiciului creat fiind de aproape 700.000 de lei.
La sfârșitul cercetărilor, în vara anului 2022, polițiștii au propus trimiterea în judecată a lui Emanuel Andrei, administratorul firmei, dar și a societății comerciale pentru comiterea infracţiunilor de executare, modificare sau extindere de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.
Un an mai târziu, procurorii romașcani au dispus trimiterea în judecată a lui Andrei Emanuel și a firmei sale, Edaca Grup SRL.
Daniel MURARU
Citește și:
Un munte de balast, furat din râul Moldova. Poliția anchetează
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Ministrul Mediului si Apelor trebuie schimbat urgent si inlocuit cu domnul redactor sef DANIEL MURARU, caruia trebuie sa ii multumim pentru activitatea multipla de depistare a cazurilor de furt de agregate minerale, nerespectarea tehnologiilor de exploatare agregate minerale dar si depistarea emiterii ilegale de acte de reglementare de gospodarire a apelor si de mediu, in Bazinul Hidrografic SIRET ! S-au adeverit cu prisosinta , cazul angajarilor ilegale de la Piatra Neamt la A.B.A.SIRET, accidentul auto cu DUSTERUL A.B.A.SIRET a „” inspectorului de trafic ” RUSU, adus de la Piatra Neamt, Iazurile amonte si aval de POD DJ 208G peste raul MOLDOVA, exploatarile ilegale de agregate sub pod la TUPILATI, furtul de agregate de cariera la MARGINENI si BARGAOANI, prabusirea podului de la LUTCA, etc.
Nimeni nu pățește nimic. Ce la Buzău, președintele CJ a scos balastru din apa Buzăului până a dărâmat podul de la Mărăcineni și a pățit ceva? Dacă moldoveanul a dat bani puterii, este totul ok. Fapta se prescrie!!
Dacă mergi în amonte pe Moldova situația e la fel, laPreutesti la soimaresti – oniceni, la roșiori!!! Dezastru ecogic!!